Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tiden talar för Serie A

Det finns alltid ett behov att vilja få fram vilken liga som är bäst i världen. Kriterierna är dock inte helt uppenbara. Defintionen av vad som är en bra liga kan variera från person till person.

Är det antal åskådare? Arenorna? Bredd? Atmosfären på läktarna? Största ekonomiska resurserna? Spets? Flest stjärnor? Eller är det kanske vilken liga som går bäst i Europa-spelet? Just det sistnämnda är en populär indikator för folk att använda när det hävdar vilken liga som är bäst.

För mig är det inte så enkelt. Bara för att Barcelona eller Real Madrid vinner Champions League berättar det inte så mycket om ligans bredd. Bara för att Italien har fler lag vidare i Europa-spelet den här säsongen så är Serie A inte nödvändigtvis starkare än Premier League.

För mig handlar det om att slå ihop alla olika faktorer och gör man det så hävdar jag att Premier League och Primera Division ligger ett steg före resterande ligor.

Men visst kan man säga att Europa-spelet är en fingervisning hur ligans övre hälft mår. Tar man gårdagens match mellan Wolfsburg och Napoli så kan den bara berätta en liten del om helheten. Men det är ju alla de små bitarna som tillsammans ger hela historien.

Bundesliga har de senaste åren rättmätigt haussats upp, mycket tack vare Dortmunds framgångar, medan Serie A har rättmätigt fått mycket skit för att vara på nedgång. Men kanske döljer det sig en del överdrifter kring ligornas status.

Igår öppnade Napoli upp Wolfsburgs försvar med taktiska vassa knivar och Higuain och Hamsik högg obarmhärtigt. De blottade den tyska backlinjen totalt. Napoli visade stor klass och tog ett gigantiskt steg mot semifinal.

Bundesliga-tvåan förlorade alltså med 1-4 mot Serie A-fyran. Det är kanske inte rättvist att dra några större slutsatser av det, men kanske kan man ändå säga att styrkan hos Serie A inte är sämre än styrkan hos Bundesliga.

Segern var inte bara stor för Napolis del utan även för italiensk fotboll. Jakten på koefficient-poäng fortsätter och avståndet till Bundesliga och Premier League krymper.

Slår Napoli ut Wolfsburg (mycket troligt) och Bayern åker ut mot Porto har varken Tyskland eller England några lag kvar i Europa-spelet samtidigt som Italien har minst ett lag, men kanske till och med tre lag vidare.

Babacars sena kvitteringsmål mot Dynamo Kiev betyder att även Fiorentina har goda chanser att ta sig till semifinal i Europa League.

Det betyder att Serie A snart kan vara ikapp och förbi både Tyskland och England och ta tillbaka den där fjärdeplatsen till Champions League.

Om Juventus fortsätter sin dynasti, Roma, Lazio, Fiorentina, Sampdoria och Napoli utvecklar sina projekt ytterligare samt att Milan och Inter hittar ett sätt att komma ur sina dvalor, ja då ser det hela mycket bra ut.

Jakten på koefficienten har bara börjat.

Tiden talar för Serie A.

Publicerad 2015-04-17 kl 14:53
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons