Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

The Gospel of Gasperini

Lorenzo Medici

Genoa marscherar mot Europa League.

Gårdagens seger över Atalanta innebar att man tog sig förbi stadsrivalen Sampdoria och att man nu har goda chanser att behålla den Europa-plats man lagt beslag på.

Det var det nog inte många som trodde innan säsongen.

Få har fått ut så mycket av sin trupp som tränare Gian Piero Gasperini.

Visserligen var jag med och delade ut goda transferbetyg till värvningar som Diego Perotti och Iago Falque innan säsongen, men benämnde dem även som chansningar.

Perrotti hade visat i Sevilla vilken fräck och kvick spelare han kunde vara, men samtidigt var det ett par år bak i tiden och ingen visste riktigt vart han stod.

Annons

Falque gick som ung till Juventus och lyckades aldrig slå sig in A-laget. Därefter fladdrade han runt i Villarreal B, Tottenham, Southampton och Almeria utan att göra något större avtryck.

Säsongen 2013/14 visade han tendenser till att bli en hygglig anfallare, men gjorde faktiskt bara tre mål.

Genoa gillade dock vad de såg och köpte loss honom.

Både Falque och Perrotti har nu stor succé den här säsongen.

De är dock inte ensamma. Andrea Bertolacci har slagit igenom ordentligt med sju mål och sex assist och nu sägs Roma vilja ha tillbaka honom.

M’Baye Niang lånades in från Milan och gjorde förträffligt ifrån sig. Mittfältaren Tomas Rincon har betytt mycket med sin kämpaglöd och Edenilson är en ytter i Gasperinis smak.

Mattia Perin har satt ihop ytterligare en fin säsong och framför honom har Sebastian De Maios och Nicolas Burdissos rutin varit värdefull.

Annons

Mittbacken Armando Izzo har gjort bättre ifrån sig än väntat och Facundo Roncaglia har varvat misstag med betydelsefull energi och tuffhet.

Genoa har lyckats göra en lysande säsong trots att man släppte Mauricio Pinilla och Alessandro Matri i vintras, trots att Maxime Lestienne inte blev någon större hit (ge honom en säsong till så) och trots att Juraj Kucka har kämpat med skadeproblem.

Lagets succé har mycket med Gasperini att göra. Kanske var Inter ett för stort uppdrag för honom. I Genoa får han utrymme att bedriva den fotboll han tror på och där känner han sig hemma. Han har ju redan i sin första lyckosamma sejour i klubben tagit ut Genoa i Europa. Nu är han på väg att göra det igen. Med relativt små medel.

Men känner vi president Enrico Preziosi rätt kommer han sälja Perotti den här sommaren. Kanske även Iago Falque. Truppen kan precis som vanligt komma att genomgå en stor förvandling.

Annons

Preziosi vill göra profit på de lyckosamma värvningar klubben gjort och hoppas att de ska hitta nya guldklimpar i sommar. Kontinuitet är inte hans melodi.

Och säkert räknar han med att Gasperini återigen ska trolla med knäna och fixa resten. För i Genoas kyrka är det Preziosi som är överstepräst och som bestämmer.

Men det är The Gospel of Gasperini som håller den vid liv.

****

Det fanns inte en chans att Milan skulle kunna vinna över Sassuolo igår.

Inte med Domenico Berardi som motståndare. Inte med försvars-lik som Gabriel Paletta och Daniele Bonera på plan. Inte med ett godkända mål som inte borde varit godkända.

Länge leve straffområdesdomarnas totala meningslöshet.

Pippo Inzaghi är Serie A:s största komiker. Han kör samma slogan gång på gång efter matcherna. Vi visade bra inställning. Jag vill vara i klubben i många framöver.

Annons

Han kan ju inte mena allvar.

***

Det var kul att se svenskarna igår. Pontus Jansson var riktigt bra igår då han fick spela istället för Kamel Glik. Jag tror han kommer få betydligt mer speltid nästa säsong.

Cagliari åkte ut, men Albin Ekdal var en av lagets bästa igen. Han kommer inte följa med ner i Serie B. Jag kan se honom i Lazio till nästa säsong och jag tror att Rom-klubben mycket väl kan komma att köpa honom.

Hans spelstil passar bra in i på vad Lazio vill ha på mittfältet och jag tror han vara med och tampas om en startplats och säkert göra minst en 20-25 matcher under en säsong. Jag tror det skulle vara rätt steg i hans karriär.

Allas vår Husby-son, Robin Quaison, gjorde på nytt bra ifrån sig igår och var bland annat inblandad i Palermos segermål. När vi snart ska summera säsongen tycker jag han gjort ett mycket bra första år i en svår liga. Med tanke på rätt lite speltid har han fått ut mycket.

Annons

Jag hoppas att Palermo satsar mer på honom nästa säsong.

***
Vem trodde att Maxi Lopez skulle göra sex mål på sjutton matcher för Torino? Inte jag i alla fall. Han verkar ha nio små Serie A-liv.

***

Segern över Udinese var förstås väldigt viktig för Roma. Att behålla försprånget till Lazio var guld värt.

För nu räcker oavgjort i nästa veckas derby.

Publicerad 2015-05-18 10:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto