Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Det nya Serie A

Lorenzo Medici

Bologna

Om ni undrar vem den där farbrorn på Bolognas läktare som ser ut att vara hämtad från filmen maffiabröder är, så är det nog Joe Tacopina.

Tacopina var en av delägarna när amerikanarna köpte upp Roma, men i september 2014 lämnade han klubben. Han hade egna planer, nämligen att köpa Bologna.

I oktober 2014 tog stjärnadvokaten över Bologna tillsammans med den kanadensiska magnaten, Joey Saputo, (äger Montreal Impact).

Bolognas resa tillbaka den högsta serien blev en svettig färd full av flyt och nervositet. Man lyckades aldrig ta sig upp via en direktplats utan vann kvalet efter segrar över Avellino och Pescara. Man var dock illa ute i båda matcherna och klarade sig via osannolikt flyt.

ANNONS

Den förre Cagliari-tränaren Diego Lopez coachade laget ända fram till den fjärde maj då han fick sparken. Delio Rossi tog över och då han lyckades ta laget upp till Serie A kommer han vara ansvarig för laget även nästa år.

Det kommer säkerligen behövas en hel del förstärkningar, vilket klubbens vanskliga färd tillbaka till Serie A bevisar att de behöver.

Men Tacopina är redo att satsa och vi kan nog räkna med att sportdirektör Pantaleo Corvino kommer vara väldigt aktiv i sommar.

Klassiska Bologna tillhör Serie A och det känns rätt att de är tillbaka. Nu vill de lämna bottenstriderna långt bakom sig och med tiden blicka framåt mot Europa Platser.

Med lite hjälp av sina nordamerikanska vänner.

Carpi

Nej, Carpi är inte den där lilla ön utanför Neapel. Det är Capri. Istället får man åka till Emilia-Romagna några kilometer norr om Modena.

ANNONS

Där ligger textil-staden Carpi med sina dryga sjuttio tusen invånare.

Det här är också staden som reste sig från jordbävningen 2012 (ca 4000 hus förstördes) till att för första gången någonsin ha ett lag i den högsta serien. Fram till 2012 hade de ens aldrig spelat i Serie B.

Att Carpi lyckades ta sig till Serie A via en imponerande ligaseger är i mångt och mycket Fabrizio Castoris förtjänst. Den 60-årige tränaren har under hela sin karriär tränat lag i Serie B eller lägre.

Hans förmåga att få ihop ett hårt jobbande lag har varit en lyckoträff. Han har lyckats skapa ett vinnande lag utan några kändare namn och att man släppte in överlägset minst mål i serien visar på den disciplin och starka organisation laget besitter.

Castori är även en taktisk kameleont. Han har ofta använt sig av ett 4-4-1-1-system, men kan lika gärna glida över till 4-3-3 när han vill det. I mitten av säsongen testade han även ett 4-1-4-1-system med Raffaele Bianco i den defensiva mittfältsrollen.

ANNONS

Carpi har ingen större budget att trolla med och kommer därför lita till den trupp som tog upp laget samt leta en del billiga lösningar under sommaren.  Man kan inte påstå att Carpi är en traditionell fotbollsstad och man hade bara ca 3000 åskådare i publiksnitt trots att man ledde serien i stort sett hela säsongen.

De kommer heller inte spela på sin egen arena nästa säsong då den är för liten, utan istället utföra sina hemmamatcher på Modenas Stadio Braglia.

Frosinone

Frosinone ligger ett par kilometer sydöst om Rom och tränas av Roberto Stellone och precis som Carpi gör man Serie A-debut nästa säsong. Deras resa mot den högsta serien är inte helt olik Emilia-Romagna klubbens.

Stellone var en hyfsat framträdande Serie B-anfallare, men hann även med femton Serie A-mål i karriären (ett för Napoli och fjorton för Torino). Man kan knappast säga att den Rom-födde 37-åringen är en speciellt rutinerad tränare.

ANNONS

2012 tog han över Frosinone och har nu tagit dem från division tre till Serie A på tre säsonger. Han har gjort rekordkarriär.

Dessutom har han fåẗt laborera med en trupp som egentligen inte borde kunna ta sig upp till den högsta serien. Han är påläst, är en duktig pådrivare och har lyckat få ut maximalt av sin trupp.

Det är jobbigt att möta Frosinone. De slutar aldrig springa, de spelar fysiskt och de pressar hårt. Men till skillnad från Carpis mer cyniska fotboll har Frosinone en mer offensiv inställning.

Dessutom har de bättre stöd än Carpi och snittade på ca 5000 åskådare. När det är fullt på “Matusa” (9 680) kan det bli hyfsat tryck.

Personligen tror jag att Frosinone har bättre förutsättningar än Carpi att hänga kvar och de kan komma att bli en obehaglig överraskning för många lag i Serie A när de ska åka ner till Matusa.

ANNONS

 

Publicerad 2015-06-18 15:40

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto