Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tevez ut, Mandzukic in - Juventus anpassar sig i jakten på forstatt framgång

Lorenzo Medici

Nej, Mario Mandzukic ska inte ses som Carlos Tevez ersättare. Han är däremot en ingrediens i det “nya” Juventus.

Kroaten är en statistiskt sett pålitlig målskytt och är både stark och lagom elak. Han är i mina ögon en klar uppgradering till Llorente som nu med största sannolikhet kommer säljas.

Då “Apache” är på väg hem till Argentina och Boca Juniors har Juventus tvingats att förändra sitt offensiva landskap.

Att hitta en anfallare som kan gå in och göra det Tevez gjort under sin fantastiska två år i Juve är omöjligt. Därför kommer nu Allegri och Juventus troligen förändra anfallsspelet till nästa säsong.

Man har redan värvat Paulo Dybala och tillsammans med Alvaro Morata och Mario Mandzukic har man tre vassa alternativ längst fram. Dessutom kan man komma att köpa loss både Domenico Berardi och Simone Zaza eller åtminstone en av dem.

Annons

Det betyder lite mer fysik och lite mindre kreativitet. Därför kommer Juventus sannolikt att försöka värva en “trequartista” likt Oscar, Hamsik, eller De Bruyne. Även Ricardo Saponara har nämnts som ett tänkbart nyförvärv.

Allegri har velat spelat på detta sätt redan under den gångna säsongen och satte ofta Arturo Vidal i den rollen. Då Tevez ofta droppade ner i den yta som en “trequartista” skulle ha laborerat i, var kanske en sådan uppställning inte helt perfekt ifjol. Så med det stora hål som Tevez nu lämnar efter sig, lämnar han även en chans för Juventus att mobilisera om anfallsspelet och en möjlighet att försöka transplantera in ett 4-3-1-2-system med en “riktig trequartsita”.

Mandzukic och Morata kommer säkerligen må bra av att ha en sådan spelare i hälarna som kan mata dem rätt bollar.

Annons

Men är inte Dybala en tänkbar i den offensiva mittfältsrollen? Både ja och nej. Den unge argentinaren är som allra bäst rättvänd och kan säkert axla den rollen i matcher mot sämre lag, men det troliga är ändå att han är som bäst lite längre fram. Med Dybala i startelvan skulle Allegri även kunna använda sig använda av ett 4-3-2-1-system där han och Mr X backar upp antingen Morata eller Mandzukic. I ett sådant spelsystem skulle även Stevan Jovetic passa väldigt bra.

Är Berardi och Zaza redo för Juventus?

Det tror jag. Det har visat de håller hög klass och Berardi har ju t ex under två säsonger gjort mål kontinuerligt.

Zaza riskerar dock att hamna bakom både Morata och Mandzukic i hierarkin och därmed få nöta bänk. Berardi har andra kvalitéer och är väl egentligen bäst i ett tremanna-anfall och då Allegri ännu inte gjort några ansatser att spela på det viset kan även Berardi komma att hamna ute i den svartvita marginalen.

Annons

Men en säsong är lång och innehåller skador och avstängningar. Juventus kommer behöva en bred trupp av hög kvalité och då är både Berardi och Zaza väldigt starka reserver.

Att Tevez lämnar är naturligtvis ett stort avbräck, men att Juventus tvingas se om sitt hus och göra en del förändringar behöver inte vara negativt.

Det är bara en följd i deras försök att anpassa sig i jakten på fortsatt framgång.

 

Publicerad 2015-06-23 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto