Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Habemus Sousa, Rebus Salah

Lorenzo Medici

Det går inte att säga annat än att Vincenzo Montella under sin tid i Fiorentina lyckades få ut mer än vad man kan begära av en trupp som förföljdes av skador och där många spelare inte kom upp sin normala nivå.

Han fick aldrig uppleva en skadefri Giuseppe Rossi och den här säsongen underpresterade spelare som Borja Valero, Alberto Aquilani och Mario Gomez rejält. Ändå lyckades Fiorentina ta sig långt i Europa League och sluta på en fjärdeplats. Det är starkt gjort.

Men nu är Montellas tid i Fiorentina över.

Kanske var det tränarens irritation och kommentarer över Fiorentina-supportrarnas agerande i Sevilla-matchen som fick ledningen att agera.

När säsongen väl var över gick stämningen mellan Montella och Diego Della Valle från märklig till ännu märkligare och när Montella sa att han skulle på semester utan att säga om och när han tänkte vara tillbaka till försäsongen, rann kanske bägaren över hemma hos Della Valle.

ANNONS

Slutet på Montellas äventyr i Fiorentina blev ingen snygg historia. Ett sorti med besk eftersmak.  Säkert finns det mer bakom historien. Kanske begärde Montella för många och för dyra spelare till sommarens transfermarknad. Kanske ville den förre Roma-spelaren bara helt enkelt bort.

Nu kliver Fiorentina in en ny era. In i Paulo Sousas era.

Fiorentina får inte bara en spännande tränare som gjort bra ifrån sig i Basel, utan även en före detta Juventus-mittfältare som ännu är ett oprövat kort i Serie A-sammanhang.

Sousa spelade i Juventus på 90-talet och vann bland annat Champions League med klubben. Hans anländande i Florens har inte tagits emot med största entusiasm från alla och han kommer behöva visa att han kan ersätta Montella relativt fort. Tålamodet kommer nog inte vara lika stort hos Fiorentina-supportrarna som hos Della Valle.

ANNONS

Men ger man Sousa tid kan Fiorentina komma att vara i goda händer. Trots att många menar att portugisens sätt att predika fotboll liknar Montellas finns det tydliga skiljaktigheter.

Medan Montella baserar sin fotboll på stort bollinnehav är Sousas fotboll mer koncentrerat till hög press och snabba omställningar. Däremot kan man likna tränarna vid att de båda lägger större vikt vid teknik än fysik och att de vill spela sevärd och offensiv fotboll.

Sousa lär applicera ett 4-3-3 eller ett 4-2-3-1-system. Det kan hända att han modifierar sin spelidé en aning efter materialet, men lär samtidigt vilja värva spelare som passar in till hans system.

En pusselbit till det nya Fiorentina kan vara Gökhan Inler. Schweizaren lär bli över i Sarris Napoli och han är en spelare som Sousa gärna vill bygga laget kring.

ANNONS

Fiorentina bör rensa upp i truppen. Mario Gomez kan komma (och bör) att säljas, David Pizarro och Alberto Aquilani lär inte få nya kontrakt och det är högst tveksamt om man ska behålla eller förlänga med någon av Kurtic, Lazzari, Vargas, Rosi, Ilicic, Basanta, Joaquin, Diamanti och Gilardino.

Fiorentina borde satsa på de yngre gardet med Babacar, Bernardeschi i spetsen, samtidigt som man litar till mer rutinerade spelare som Borja, Gonzalo och Savic. Dessutom skulle en värvning av Parmas Jose Mauri vara alldeles perfekt.

Man har en även hel del spännande talanger i Primavera-laget som t ex Diakhate, Minelli, Gondo, Bangu och Petriccione som alla borde få en chans under försäsongen.

Vi ska heller inte glömma bort utlånade spelare som Capezzi, Fazzi, Rebic, Vecino, Piccini och Camporese. Där kan det finnas en och annan gömd juvel. Men förutom Inler måste Fiorentina bland annat lösa målvaktsfrågan (Mirante? Scuffet?) och hitta en högerback (Zappacosta!).

ANNONS

Mycket av Fiorentinas mercato kretsar annars kring Mohammed Salah. Den snabbe anfallaren gjorde stor succé i Viola och skulle passa utmärkt in i Sousas typ av fotboll. Fiorentina vill naturligtvis förlänga sitt lån av Salah, men då han själv har ett “veto” kring hans fortsatta äventyr i Florens finns det risk att han väljer att inte stanna.

Att Fiorentina ryktas vara intresserat av Genoas, Diego Perotti, tyder på att Viola redan nu börjat se sig om efter eventuella alternativ till egyptiern. Förhoppningsvis får Fiorentina svaret på Salah-rebusen redan idag.

Om man lyckas behålla Salah och Sousa får de nyförvärv han vill ha, är det inte så säkert att Montellas avsked behöver vara så negativt som man kanske kan tro.

Fiorentina kliver in i en ny tid och den kommer bli mycket spännande att följa.

ANNONS

Publicerad 2015-06-24 10:22

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto