Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Så ska Sarri förändra Napoli

Rafa Benitez-eran är över och det gick som det gick. Nu har Maurizio Sarri tagit över och Napolis spel kommer att förändras.

President Di Laurentiis har redan strött lovord över sin nya tränare (det gjorde han i och för sig med Benitez också) och anser att man svettats mer än någonsin under försäsongen.

Med Sarri kommer de taktiska bitarna också bli annorlunda. Jag har försökt dyka ner i några punkter där han skiljer sig markant från Rafa.

Det här är ingen omöjlig Sarri-uppställning 2015/16:

Reina; Maggio – Albiol – Chiriches – Hysaj; Allan- Valdifiori- Hamsik; Insigne; Higuain – Mertens

Trequartista – Insigne

Napoli kommer den här säsongen att spela med en “Trequartista”. I Empoli var det Riccardo Saponara som under våren tog den rollen och i Napoli kommer det vara Lorenzo Insigne som får det ansvaret.

Under försäsongen har Insigne flugit fram i den rollen och känslan är att det kommer passa honom perfekt. Hans kvicka fötter är som gjord för den rollen. Dessutom har man goda alternativ i Mertens och Hamsik om Insigne skulle bli skadad.

Napolis första mål i träningsmatchen mot Anaune är ett bra exempel på hur det kan komma att se ut:

Hamsiks roll

Sarri lär använda sig av en 4-3-1-2 uppställning och tanken är att flytta ner Hamsik på tremanna-mittfältet. Jag tror det kan passa honom bättre än när han under Benitez spelade centralt i den offensiva linjen i en 4-2-3-1-uppställning.

På detta sätt kommer han få mer boll och komma mer rättvänd, något han själv betonat.

“Till skillnad från ifjol kommer jag spela längre ner i planen och på det sättet kommer jag få mer boll. Det passar mig bättre att inte spela med ryggen mot målet, sa Hamsik till Sport.sk för ett tag sedan.

The Regista- Valdifiori

Det var ingen slump att Sarri ville ta med sig Valdifiori från Empoli. Han ansåg säkerligen att han var en viktig pjäs i hur han vill spela fotboll. Delvis för att han är bra på det och delvis för att han är så pass inkörd i det.

Valdifiori kommer spela centralt och agera förste playmaker. Vi kommer ofta få se att han bildar en “triangel” med mittbackarna där han går ner och möter boll för att sätta igång spelet. Valdifiori ska sedan helst söka passningar framåt i planen istället för att dra ner tempot med sidledspassningar. Han har lite av en Pirlo-roll.

Detta är en mycket viktig del i Sarris taktik och det ska sägas att det kan komma att läsas sönder av motståndare.

Här är ett bra exempel hur Valdifiori hittar Insigne i djupled mot Cittadella:

Ett snabbare och mer direkt spel

Under Benitez spelade Napoli med mycket bollinnehav, vilket gjorde att det ibland kunde gå lite långsamt, det kommer förändras under Sarri. Den nye tränaren vill ha ett snabbare passningstempo och mer spel på djupet. Vertikalt och aggressivt. Mer direkt helt enkelt.

Istället för sidledspassningar kommer vi få se många fler kombinationer som går framåt-bakåt-framåt.

Försvarsspelet

Den lagdel som Sarri troligen kommer få jobba mest med. Under Benitez var försvarsspelet ett problem och förmodligen handlade det mer om taktiska bitar än om själva kvalitén på försvararna.

Många gånger under Rafa kunde laget bli lite väl “långt” och alltför ofta kunde vi se mittbackar som klev upp för att chansbryta. Detta kommer inte tillåtas av Sarri. Laget kommer vara mycket “kortare” och försvararna kommer ligga högre upp för att på så sätt inte tvingas kliva fram och riskera att gå bort sig.

Ytterbackarna ska följa med i anfallet, men bara en i taget.

Anfallsspelet
Med Sarri vid rodret lär vi få se ett snabbare anfallspel där det gäller att komma till avslut fort. Eftersom Napoli nu kommer spela med två anfallare lär vi få se fler kombinationer mellan de två anfallarna och även i väggspel med Insigne.

No Turn-over
Benitez älskade att ställa över spelare när det var två matcher  under en vecka. Även detta lär förändras. Sarri litar mycket till sin taktik och den struktur han vill bygga, vilket säkert kommer göra att han inte vill göra för stora rockader i startelvan. Även om Empoli bara hade ligaspel att tänka på, var det sällan vi såg några förändringar i startelvan.

Sarris Napoli kommer bli ett av det mest spännande lagen att följa nästa säsong. Jag är inte alls så säker på att man kan klara av en topp-tre placering, inte minst då Roma, Inter och Milan förstärkt rejält och man inte vet vilket humör Higuain vaknar med, men få lag har ett så stor förbättrings-marginal som Napoli.

Faller allt väl ut,  ja då kan det bli riktigt bra.

Riktigt, riktigt bra.

Publicerad 2015-08-14 kl 09:15
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons