Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett försök till analys av Kovacic-försäljningen

Lorenzo Medici

Det var både oväntat och inte. Att Inter skulle sälja Mateo Kovacic. Trots att Inters ledning gått ut flertalet gånger under sommaren och sagt att man inte skulle sälja sin kroatiske talang  fanns ändå känslan att de till slut skulle göra det.

Nu är han på väg till Real Madrid.

Inter sålde Phillipe Coutinho vintern 2013. Brassen hade massor av potential, men Inter hade inte tålamod att vänta och sålde honom till Liverpool. Hur det har gått för Coutinho sedan dess vet vi ju.

Men försäljningen av den unge brassen skulle komma att tröstas med att man värvade en annan talang som skulle frälsa klubben. Det var Kovacic.

Nu är han också såld.

Inter och Mancini hävdar nu att man var tvungna att sälja honom pga FFP. Att man behövde casha in på Shaqiri och Kovacic. Det känns som att det vilar halvlögner bakom det påståendet. Tidigare under sommaren sa bland annat Mancini så här:

ANNONS

-UEFA har förstått att vi gör rätt saker. Jag tror inte att våra planer för transfermarknaden kommer förändras så mycket.

Det gjorde det.

Inter gick bland annat ut och spenderade en massa pengar på Geoffrey Kondogbia, vilket troligen då ledde till att man nu sålt Shaqiri och Kovacic.

Men det känns också som ett sätt för Mancini att komma undan med att han i grunden hela tiden varit tveksam till att spela med Kovacic från start. Att bänka kroaten under den kommande säsongen hade blivit ett problem. Hade Kovacic lyckats bättre i Inter hade man troligen inte sålt honom.

Man kan också ställa sig frågan varför man inte istället satsat mer på att sälja spelare som Guarin, eller Hernanes? Kanske har man försökt, men inte lyckats.

Jag tror att Mancini försökte göra Kovacic till någonting han inte var. Försökt lägga på honom för stora defensiva uppgifter i ett dysfunktionellt lag där försvarsspelet inte fungerat över hela planen. Den unge mittfältaren började tänka för mycket och glömde bort vad han är bäst på. Han blev rädd för att misslyckas. Det brukar sällan vara en bra utgångspunkt för en ung spelare att blomma ut. Det är lätt att glömma bort att Kovacic fortfarande bara är 21 år.

ANNONS

Att ett lag som Real Madrid är beredda att betala så pass mycket pengar för en spelare som ännu inte gjort sig betydelsefull tyder ju på att det finns en enorm potential som man tror att man kan få ut. För mig är det ett underbetyg att Mancini inte fick ut mer av honom.

Den kroatiske mittfältaren blir nu lite offer för Inters instabilitet, för Mancinis vilja att värva in andra typer av spelare (Perisic, en ytterback och en defensivare mittfältare) och FFP.

Jag hade så gärna sett Kovacic bli en stjärna i Inter. Nu har man istället sålt två av sina spelare med mest potential och nu vilar ett tungt ansvar på att Kondogbia, Brozovic och Jovetic gör stor succé annars är risken stor att man kommer få ångra sina försäljningar.

Fördelar med försäljningen
Vi ska inte glömma bort att man gör stor vinst på att sälja Kovacic. Man kommer troligtvis tjäna över 20 miljoner euro på affären. Återigen är det tydligt att det ofta är värt att värva rätt talanger för att sedan kunna sälja dem.

ANNONS

Sedan kan det bli en fördel att slippa hela pressen på att försöka hitta rätt position till Kovacic och att han ska lyckas.

Försäljningen måste också speglas i vad man nu kommer köpa in. Om det nu är som så att man sålt honom pga FFP, kommer man inte kunna använda alla pengarna till nyförvärv. Vill man ha en ytterback, en mittfältare och en offensiv spelare borde det utesluta Perisic med tanke på hans höga prislapp.

Det kan betyda ungefär Criscito, Lucas Leiva och Perotti. Spelare man säkert kan låna med köprätt. Inter kan även fortfarande spela ut Ranocchia-kortet (eller Juan Jesus) om man anser att han är oumbärlig.

Men…

Inter och dess ledning litar blint på Mancini och vilka spelare han vill ha. Det kan vara rätt att göra så, men då kräver det att Mancini vet vad han gör och att han är rätt ledare för detta lag.

ANNONS

Det är jag ännu långt ifrån övertygad om.

Inter kliver nu in i säsongen med ett spel som ännu inte fungerar, ett spelsystem som ännu inte är satt och med en mercato som ännu inte är klar. Dessutom har man sålt en av sina stora framtidsspelare.

Nu gäller det att försöka värva de spelare som Mancini vill ha och hoppas att det betyder att laget som helhet förbättras.

Annars kommer försäljningen av Kovacic att jaga klubben som ett spöke i ett par år framöver.

Publicerad 2015-08-17 11:22

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto