Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

När ödet ville annat - Keita strikes back

Lorenzo Medici

Den tjugoårige Keita Balde Diao föddes i Arbucies (Katalonien) av senegalesiska föräldrar. Vid tidig ålder anslöt han sig till Barcelonas fotbollsakademi och blev en talang. När han var 15 år lånades han ut till satellitklubben UE Cornelia där han öste in mål, men valde sedan att inte återvända till Barcelona.

Vägarna bar istället till Rom. 2011 värvade Lazio den unge spanske anfallaren och ganska snabbt blev han en snackis bland de Lazio-supportrar som såg honom spela. Hans snabbhet och explosivitet var ovanlig. Det blev tydligt att detta inte var någon vanlig talang som med största sannolikhet skulle harva i Serie B i ett par för att sedan försvinna från kartan.

Säsongen 2013/14 gjorde han debut för A-laget när han fick hoppa in mot Chievo. Den säsongen hann han med att göra 5 mål på 25 matcher och de flesta trodde att han säsongen efter skulle gå mot sitt stora genombrott.

Så blev det inte. Istället var det en annan spelare i Lazio som skulle kliva fram och beröva rampljuset för Keita.

Medan historien om Felipe Anderson fick ett sagolikt kapitel, hamnade Keita på bänken. Att den 20-årige anfallaren inte kunde peta Candreva eller Felipe blev logiskt. Lazio gjorde en kanonsäsong och tog en tredjeplats. Det fanns ingen plats för Keita.

Att han inte fått så många chanser centralt längst fram är också logiskt. Men kanske inte rätt för det. Tränare Stefano Pioli föredrar en utpräglad målskytt som kan hålla i bollen och därmed trycka upp laget. Keita passar inte riktigt in på det epitetet. Men jag tror att han kan lära sig det. Jag tror att han behöver få speltid och etablera självförtroende. Det är ju så det brukar fungera, gör man ett mål och sedan ett till kan det börja flyta på. Och plötsligt gör man mål på de lägena man tidigare brände.

Klose börjar bli till åren och Djordjevic är inte så mycket mer än en hygglig målskytt. Har man en spelare som Keita i truppen bör hans kvalitéer utnyttjas. Kanske är det även dags för Pioli att omvärdera hur laget ska spela och använda Keitas fart längst fram.  Hans snabbhet och explosivitet kan ju vara ett enormt hot för vilket försvar som helst. Sånt där som inte riktigt går att försvara sig emot.

Men om man väntar man för länge med att ge en spelare med tusenfalt av talang med speltid kommer han till slut vilja dra. Och där var vi ju rätt nyligen. Keita (och naturligtvis hans agent) har börjat tröttna och den senaste veckan har det snackas om Aston Villa och Inter.

Men igår förändrades saker och ting.

Lazio klev upp C.L-scenen för att möta ett giftigt Leverkusen. Den första halvleken var jämn. Det var stolpträffar åt båda håll, men Lazio kändes lite starkare. Den andra halvleken skulle dock bli annorlunda. Lazios mittfält tröttnade och Leverkusen pressade på. Ihopparen Milinkovic-Savic (Kuzmanovic 2) var osynlig, Parolo trampade luft och Biglia sjönk längre och längre ner i planen.

Lazio hade även tvingats byta ut en skadad Miroslav Klose i halvtid.  Då Pioli inte hade tillgång till någon Djordjevic på bänken hade han inget val.

In med Keita.

Och ibland är det meningen att vissa historier ska skrivas. Ett år försent. Eller bara i exakt rätt tidpunkt.

Keita missade sin första chans rätt grovt. Han var snabbare än sin motståndare, men snedsparkade när målchansen öppnade sig som en autostrada.

Han fick en chans till. Felipe Anderson snodde boll på kanten, slog in den till en fri Keita som sköt rakt på en lysande Bernd Leno. Det var mer än en fantastisk räddning än ett svagt avslut…men ändå, två bra chanser, två missar. Man kunde nästan höra surret kring läktaren…-Keita är ingen bra målskytt.

ANNONS

Men den 20-årige spanjoren är mer än så. Han bemästrar saker bara “campioni” kan. Han har ett ryck få har och han har bollkontroll i fart som är värt guld.

Med en dryg kvart kvar av matchen skulle ca 38 000 tusen vittnen få se dessa färdigheter på nära håll. Keita fick bollen mitt på plan, började galoppera mot mål, ryckte ifrån Jonathan Tah och placerade bollen stolpe in.

Ett fantastiskt nummer. Ett mål som gav Lazio en jätteviktig seger inför returen.

Han hade slagit tillbaka. Fått sin revansch. Äntligen kunnat få springa fram till Lazio-supportrarna och skrika ut sin glädje. Fått visa vad han kan. Och precis som Pioli sa på presskonferensen efteråt hade Keita gjort precis det han vill att sina spelare ska göra. Visa på planen vad de går för.

Kanske har målet igår inte förändrat så mycket. Kanske vill han ändå lämna, kanske har hans agent redan en utstakad plan, kanske kommer Pioli ändå välja Klose och Djordjevic före honom, kanske värvar de Matri som även han anses mer lämpad för Lazios spel.
ANNONS

Men visst tusan kommer det vara svårare för Lazio att stå till svars för en försäljning av Keita idag än för bara ett dygn sedan.

Leverkusen hade mycket väl kunnat vinna matchen igår. Men en 20-åring från den lilla byn Arbúcies ville annat.

Publicerad 2015-08-19 11:05

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto