Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Glimtar av ett maktskifte

Lorenzo Medici

Roma var förutom en sista darrig tiominuters period, väldigt mycket bättre än Juventus.

Massmiliano Allegri kan säkert skylla på att han inte hade den bästa elvan tillgänglig. Jag skulle snarare skylla på Juve-tränaren feghet, hans laguttagning och att de mötte ett bättre lag.

Kanske var det trots allt glimtar av ett maktskifte vi fick se igår.

Roma tog kommandot direkt och släppte det egentligen aldrig. Mittfältet dominerade totalt och även om inte chanserna var jättemånga, hade bland annat Pjanic ett skott i stolplen i den första halvleken.

Det såg ut som om Allegri hade valt att försöka få med sig en poäng. Hans laguttagning skvallrade om det. För med Padoin och Sturaro på plan och med Pereyra på bänken så vinner du inga matcher mot Roma på Olimpico.

Annons

Där hade Juventus redan gett bort hela initiativet till Roma. Och de tog till vara på det.

Romas försvar var mer rörligt och flexibelt med De Rossi som mittback (jag gillade det valet) och på det sättet kunde tränare Garcia ha med både honom och taktiskt fenomenale Keita (lysande fram till missen vid baklängesmålet). Manlolas var som brukligt felfri försvarsgigant och till vänster det såg det ut som om Digne redan spelat i klubben i fyra säsonger.

Men det var framför allt på mitten som Roma härskade. Nainggolan var gladiatorn som vann alla bollar och spred passningar till höger och vänster, Keita agerade funktionell motor och Pjanic fick stå för kreativiteten, agera frisparks-kung och slå de viktiga vertikala bollarna. Tillsammans ägde de mittfältet.

Jämfört med Verona-matchen var även Romas offensiv betydligt bättre. Iago Falque saknade ibland skärpan i de viktiga momenten, men han gör det han ska och han gör det ganska bra. Du får mindre oförutsägbarhet med Falque, men mer anfallsdisciplin, vilket balanserar det bra med mer anarkistiske Salah. Dessutom spelade han fram till Dzekos mål.

Annons

Dzeko jobbade hårt, höll sig längre fram när han skulle och gjorde ett ståtligt nickmål. Han var så där bra som man trodde att han skulle kunna vara i en Roma-tröja. Salah kan bättre, men det kändes hela tiden som om han hade saker på gång.

Givetvis kunde Roma inte låta bli att dras in i sin egen panikångest. En tiominuters-period där Bonuccis mål, Bayern Munchen-matchen, ja en hel vårsäsong spelades upp framför ögonen på dem.

Skräcken att tappa 2-0 till 2-2 med en man mer blev enorm. Och faktiskt var de bara en sanslös Szczesny-räddning ifrån att självförverkliga sina egna mardrömmar.

Men det gick vägen den här gången och segern var på det stora hela fullt rättvis. Det var egentligen bara ett lag på planen som ville vinna.

Juventus har tappat tre tongivande nyckelspelare, har ett spel som inte riktigt övertygar och en mercato som inte sitter som den ska, känns en femte raka scudetto ganska fjärran just nu. Kanske var det trots allt ett maktskifte vi fick se igår.

Annons

Frågan är om det är Roma som är främste utmanare att roffa åt sig tronen?

***
Inter briljerade inte mot Carpi, men tog tre viktiga poäng. Återigen agerade Stevan Jovetic matchvinnare och igår visade Miranda hur viktig han kan bli för det här laget.

Innan säsongen sa jag att Inter behövde en bra start. Det har de fått nu.

***
Meggiorinis klackpass. Birsas underbara frispark. Paloschis vassa målskytte. Åsnorna flyger högt. Över molnen.

***
Det blev en reaktion från Lazio. En mörk sådan. Det kan bli en tung säsong för Stefano Pioli och hans mannar. Precis som det brukar kunna vara för italienska lag när de åker ut C.L-kvalet.

***
Fiorentina briljerade i en halvlek, innan Torino satte in ett ryck likt ett express-tåg. Quagliarella är klass, Baselli är en juvel, Moretti konstsparkade och Aqcuahs inhopp gav injektion.

Annons

Toro rusar verkligen på i inledningen av säsongen.

***
Ny säsong, ny tränare och gamla problem. Bum-Bum Higuain, Insigne lekte fotboll, Napoli ledde med 2-0 och såg ut att vara på väg mot en säker seger mot Sampdoria.

Men precis som säsongen innan är försvaret ihåligt. En gemensam blackout tillsammans med Albiols individuella brister räckte för att man skulle tappa till 2-2.

Är det trots allt inte spanjoren som är det största problemet i backlinjen?

***
Han ser inte ut att vara i matchform. Den där lite runda kroppen. Men Eder kan lira boll i fart som få. Två nya mål igår varav det andra gjord med stor briljans.

Var det hans sista i en Samp-tröja? Vore jag president Ferrero skulle jag hålla hårt i min Eder.

***
Atalanta ägde matchen fullständigt mot Frosinone. Utan Leali hade det kunnat sluta 6-0. Med Paletta och Toloi i försvaret, kanske en Mauri på ingång och med härliga mini-turbos som Gomez och Moralez har Atalanta all anledning att aldrig nervöst behöva titta bakom sig i tabellen utan börja blicka uppåt mot övre halvan.

Annons

***
Udineses premiär på det ”Nya Friuli” blev ingen rolig historia. Förlust mot Palermo. Med en del flyt, oskärpa från Udinese och en hel del skicklighet från Palermos försvarare har nu Iachinis mannar sex poäng och noll insläppta mål på två matcher.

Vazquez klass-framspelning vid Rigonis mål var stor fotbollspoesi.

***
Nu ska den där jäkla mercaton avslutas.

Publicerad 2015-08-31 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto