Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

No Florenzi, no party

Lorenzo Medici

Roma behandlade Barcelona som om de vore ett lag från en annan planet. Respekten och fruktan var stor. Det gällde att ha en plan för hur man skulle kunna förhindra att bli förnedrade och kanske till och med få med sig en poäng.

Kanske hade Roma och Garcia lärt sig en läxa från ifjol när man blev slaktade av Bayern Munchen på Olimpico. Att möta de bästa lagen i Europa med att gå på attack verkade inet vara rätt melodi.

Med den erfarenheten klev man igår in på sin hemmaborg med en helt annan taktik och inställning. Falla djupt och ge Messi och kompani och kväva ytorna så mycket som möjligt.

Det skulle komma att fungera.

De Rossi agerade extra städgumma framför försvaret på ett perfekt sätt och Manolas var en gigant längst bak. De flesta drog dock sitt strå till stacken. Rudiger var mycket bra och Digne var vaksam på sin kant. Men de egna chanserna var få. Den enda egentliga taktiken för att försöka göra mål var att utnyttja Salahs snabbhet. Därför skulle det krävas något alldeles extra för att göra mål mot Barcelona.

Annons

När Luis Enrique tog över som tränare för Roma 2011 gav han aldrig Alessandro Florenzi chansen. Han skeppades iväg till Crotone. Nu i efterhand var det kanske trots allt bra för Florenzis karriär. När han sedan återvände under Zeman fick han både speltid och blommade ut.

Igår drog han till med ett fantastiskt skott från halva plan över Ter Stegen och in i mål. Ett sådant där mål som kommer gå till historien. Det var inte Messi eller Neymar som stod för den mest utomjordiska insatsen igår, det var Florenzi.

Mitt framför ögonen på Luis Enrique.

24-åringen har inte bara utvecklats till en specialist på fräcka och fantastiska mål, utan börjar även ta stora steg mot att bli en underbar ytterback.

Att få med sig en poäng mot Barcelona kan naturligtvis visa sig viktigt för den framtida tabellen, inte minst om övriga lag misslyckas med det. Men poängen innebär egentligen ganska lite i sig. Om man inte lyckas vinna någon av matcherna mot Leverkusen eller åker på plumpen i Barysau, kan den komma att vara förgäves.

Annons

Men poängen har också en annan innebörd. Jämfört med för ett år sedan lyckades man den här gången med att hantera ett superlag med rätt metoder. Det ger självförtroende och det ger självinsikt.

Roma hade aldrig kunnat ta en poäng mot Barcelona om de inte hade valt rätt taktik som de gjorde igår. Det hade aldrig gått om inte Manolas och hela försvarslinjen varit så pass skickliga i utförandet av taktiken. Det hade kanske aldrig gått om inte man haft Salahs snabbhet att spela upp bollen på och få lite behövligt andrum. Men framför allt hade det aldrig gått om inte Florenzi hade bestämt sig för att göra något omöjligt.

No Florenzi, no Party.

Publicerad 2015-09-17 11:29

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto