POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Olyckskorpen och dribblingarnas beatnik

(Texten har tidigare publicerats den 15 september 2012 under rubriken Olyckskorpen)

Det är viktigt att minnas de gamla hjältarna, de som hjälpt till att sätta färg till Calcions vackra målning. Idag är det exakt 48 år sedan Luigi Meroni försvann upp till fotbollshimlen.

Ibland vill ödet ta märkliga vägar.

Luigi Meroni föddes under andra världskriget 1943. Vid två års ålder blev han faderlös och hans mor hade det tufft ekonomiskt. Meroni fick tidigt klara sig själv och började spela fotboll i Comos ungdomslag. Vid 19 års ålder såldes han till Genoa. Utan att imponera alltför mycket blev ändå Meroni snabbt en profil med sin speciella levnadsstil och när han 1964 såldes till Torino var Genoa-supportrarna missnöjda.

Väl i Torino gick Meroni från att mest vara en profil till att även leverera ordentligt på planen. Han flög fram som en fjäril på gräset, gillade att dribbla och underhålla publiken. En stjärna på alla sätt och vis. Meroni var en dribblingarnas beatnik, den italienska fotbollens svar på George Best. På sidan av planen levde han också som en popstjärna. Han blev Torinos superstar och mest omtyckte spelare.

I början av säsongen 67-68 går det bra för Torino och efter att ha vunnit mot Sampdoria i fjärde omgången bestämmer sig Gigi Meroni och lagkamraten Fabrizio Poletti på kvällen för att sticka tidigare från lagets sedvanliga samling efter matchen, för att ta sig till deras stammisbar.

På vägen dit slår ödet till.

Mitt i full trafik springer de båda över gatan, stannar upp mitt i för att undvika bilarnas framfart och tar ett steg tillbaka.

Pang!

Båda träffas i full kraft av en Fiat 124 Coupe. Meroni avled bara några timmar efter på sjukhuset.

Attilio Romero föddes 1948 i Torino och var son till en förmögen läkare. Han var också en stor Torino-supporter. Romero gav sig sedan in i politiken och jobbade även hos FIAT under flera år. År 2000 vill Torinos ägare Francesco Cimminelli att Romero ska ta hand om presidentposten för klubben.

Romero tackar ja med stor kritik från Torino-supportrarna. På fem år lyckas Cimminelli och Romero ta Torino till konkurs. Konkursen utreds och 2008 döms Romero till två år och sex månaders fängesle för bedrägeri.

Den 15 oktober 1967 korsades Attilio Romeros och Gigi Meronis vägar. Meroni var på väg till en bar tillsammans med en lagkamrat medans Romero satt i en Fiat 124 Coupe.

 

Publicerad 2015-10-15 kl 08:56
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto