POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Contes Insigne-diss, Milans Zlatan-bud, ny Palermo-tränare och Salahs skada

Lorenzo Insigne är tydligen inte tillräckligt bra för att tas ut till landslaget. Eller har åtminstone inte den rätta viljan att dra på sig en azurblå-tröja.

Allt enligt förbundskapten Antonio Conte. Det är ju lite så han jobbar. Han vill ha spelare som ger hundra procent och dedikerar hela sitt hjärta för landslaget. Det är väl en bra grundinställning, men det är heller inte speciellt flexibelt och man riskerar att slarva bort talang som detta italienska landslag behöver.

Lite som man tidigare gjort med Gianfranco Zola och Roberto Mancini.

Conte menar att det inte räcker med två, tre ligamål för att komma med i landslaget. Men tydligen räcker det att ha gjort ett ligamål som Zaza och Gabbiadini eller till och med noll mål som Cerci. Det är tydligt att Conte inte har förlåtit att Insigne lämnade de senaste landslagsamlingen på grund av skada för att sedan hoppa in mot Fiorentina några dagar senare och nu vill straffa honom för det.

Jag är ingen doktor, men det är väl inte jättekonstigt om Insigne var skadad och sedan tillfriskande. Och apropå dedikation så är det väl en bra sak att man vill ge allt för sitt klubblag. Juve-Conte hade nog resonerat annorlunda än landslags-Conte.

Med principer och regler som dogma sätter nu Conte sin relation med Insigne på spel och risken är Italien kan komma att vara utan sin kanske bäste anfallare till nästa sommars EM. Och kommer han med, lär han inte blomma som i Napoli på grund av bristande förtroende.

Det är dumheter.

Det är lite som i Star Wars när Anakin Skywalker inte tillåts uppgraderas av Jedi-rådet. Han är den bäste Jedin av alla men har svårt med tempramentet. Det slutar med att han går över det till de ondas sida.

Visst, det är väl bra att lära sig att kontrollera sina känslor och så, men jag stod alltid lite på Anakins sida. Jag tyckte att Jedi-rådet borde ha hanterat situationen lite annorlunda. Killen hade förlorat sin mamma och hade värsta talangen. Och med facit i hand gjorde de ju fel. Hela jäkla universum gick ju åt pipan då Anakin blev till Darth Vader. Onödigt blod spilldes på grund av Jedi-rådets principer.

Contes principer kanske inte kommer ställa till med ett blodbad, men det italienska landslaget blir väldigt mycket fattigare utan Insigne.

***

Det fanns en del svenska journalister och mediafolk som var lagom hånfulla när Zlatan Ibrahimovic inte gick till Milan. Ironiserade över italiensk media att de hittat på den där övergången och att det aldrig fanns något bud.

Efter tjugo år har jag märkt att italiensk fotbolls-media ofta är en av de mest nyanserade och mest trovärdiga i världen. Alla rykten leder ju naturligtvis inte till affärer, men det är sällan saker som står i italiensk media som inte har någon grogrund att stå på.

Det fanns ett bud. Zlatan tackade nej. Hade han tackat ja hade det gått i lås. Det är hans egna ord och därmed vet vi att det där ryktet i somras inte bara tomma ord.

***

Senad Lulic elaka stämpling på Mohamed Salah kostar nu egyptiern 4-6 veckors frånvaro. Det är tuffa nyheter för Roma. Vilka matcher missar han? Hur ska Roma kunna ersätta honom?


Matcher som Salah garanterat missar:
Bologna (Borta)
Barcelona (Borta)
Atalanta (Hemma)
Torino (Borta)

Roma kliver nu in en ganska “enkel” period i ligaspelet vilket underlättar saknaden av Salah. Bologna, Atalanta och Torino är lag man kan vinna över utan honom. Men att åka till Camp Nou utan den spelare som kanske mest kan hota Barcelonas försvar försämrar utgångsläget rejält.

Matcher som Salah i värsta fall även kan komma missa:

Bate Borisov (Hemma)
Napoli (Borta)
Genoa (hemma)

Nu börjar det bli tuffare. Jag tror att Roma kan klara sig utan Salah ett tag, men i längden lär hans frånvaro börja kännas. I en match mot Napoli hade han verkligen behövts.

Vilka är alternativen till Salah?

Den enkla och naturliga lösningen är ju att sätta Iago Falque till höger och Gervinho till vänster och Dzeko i mitten.

Falque har dock inte alls samma snabbhet och oberäknelighet som Salah utan är mer en taktisk och bollskicklig spelare. Jag var förtjust i hans nya position i derbyt och skulle nog vilja se han där fler gånger. Men nu kommer han behövas längre fram och han kommer behöva höja sig ett snäpp.

Ett annat alternativ är att ge Juan Iturbe mer chanser. Argentinaren har haft svårt att imponera och har fortfarande problem med sin första-touch och spelar utan självförtroende just nu. Problemet med Iturbe är att han måste lära sig att spela lite annorlunda. I Verona fungerade han utmärkt då de spelade med snabba omställningar, vilket passade honom bra då han kunde attackera med fart mot försvar som hamnat högt medan i Roma möter han ofta lägre försvar och då har han haft det svårare. Men kanske är detta en chans att få igång honom.

Hur som helst kommer det bli väldigt intressant att se hur Roma klarar sig utan Salah.

***

Giuseppe Iachini har fått sparken från Palermo. I fjol gjorde han ett stort jobb, satte försvarsspelet och fick sitt lag att överprestera och trots att man vann över Chievo i helgen får han nu ändå tacka för den här tiden.


Jag är inte säker på att Zamparini vet vad han gör. Han snackar om bristande kemi. Även om Robin Quaison inte har fått speciellt många matcher från start har han hela tiden talat väl om Iachini och sagt att han betytt mycket för hans utveckling.

Lagets stjärna Franco Vazquez går ett steg längre och kallar sparkande av Iachini för en enorm orättvisa (jag skulle inte bli jätteförvånad om Vazquez säljs i vinter).

Det bådar ju gott.

In kommer nu Davide Ballardini. En lågmäld tränar-nomad som fått hoppa runt i olika klubbar i sin karriär av en anledning. Han har säkert vissa kvalitéer som tränare, men på längre sikt har jag svårt att se honom som en frälsare.

Palermo hade gjort det helt okej utefter sina förutsättningar de här säsongen. Att man inte gått bättre än vad man gjort tycker jag mer handlar om att klubben inte värvade bättre försvarsspelare och ytterligare en vass anfallare förutom Gilardino i somras. Det är mer där skon klämmer än att det skulle vara Iachinis fel.

Det är alltid svårt att säga vad ett tränarbyte kan komma att betyda. Det är möjligt att Ballardini kan ge positiv effekt på kort sikt, men det kan lika gärna betyda tre raka förluster och att Iachini återvänder som tränare.
En gammal typisk italiensk saga.

***

Det är inte bara Iachini som fått sparken utan även Walter Zenga. Där är jag mer på noterna. Med Zenga hade man förmodligen inte kommit någonstans och medan Massimo Ferrero är på väg till Firenze för att övertala Della Valle om att släppa Vincenzo Montella börjar jag fundera på vad ett eventuellt Montella-inträde i Samp kan komma att betyda.


Det och en del annat om tränar-läget i Serie A. Som t ex en nalkandes Guidolin-comeback och Mihajlovics, Piolis och Mandorlinis situationer.

Någon gång i morgon i en blogg nära dig.

Publicerad 2015-11-10 kl 14:27
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto