Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jakten på Sensi och de andra Serie B-talangerna

Lorenzo Medici

Att Inter saknar en playmaker på mittfältet är ingen hemlighet och ryktena om att klubben jagar Andrea Pirlo bevisar att de verkligen är medvetna om det själva. Men istället för att värva en spelare som har de bästa åren bakom sig är det kanske bättre att hitta en spelare med framtiden framför sig.

Stefano Sensi har gjort stor succé i Cesena och har nu halva Serie A efter sig. Bland annat Inter. Hur kommer det sig att en så pass okänd spelare nu är en av Italiens mest eftertraktade spelare? Och vem är egentligen Stefano Sensi?

Den 20-årige mittfältaren är fostrad i Cesena, men lånades ut till San Marino 2013 där han gjorde två säsonger. Till den här säsongen återvände han “hem” till Cesena och har varit en av lagets bästa spelare.

Precis som Pirlo startade Sensi sin karriär som offensiv mittfältare för att sedan flyttas längre ner i planen som playmaker framför försvaret. Sensi är en kortväxt spelare (168cm) som är bollsäker, passningsskicklig och har en fin förmåga att styra spelet med klokhet och med kvicka passningar. Egentligen är han mer lik Marco Verratti än Pirlo i sin spelstil.

Men vägen till Pirlos och Verrattis nivå är ännu lång. Sensi är obeprövad i större sammanhang och det här är hans första riktiga säsong i Serie B. Det kanske är vettigt att hålla i hästarna en aning.

Så fort det dyker upp en ung spelare som gör riktigt bra ifrån sig finns det en tendens att man drar stora växlar och haussar upp honom fort. När det dessutom finns företrädare som Pirlo och Verratti vill man gärna hitta de nästa liknande spelarna som ska följa deras fotspår.

Med det sagt är Sensi en speciell och riktigt fin mittfältare som säkerligen kommer tillbringa större delen av sin karriär i Serie A. Men frågan är om det bästa för honom är att kliva rakt in i Inter med stora förväntningar. Milan är kanske i ännu större behov av en spelare likt Sensi men samma sak gäller för dem.

Kanske vore det bättre för honom att hamna i en klubb likt Genoa, Sassuolo eller Fiorentina där chanserna till speltid är större och pressen är mindre.

Cesena inser naturligtvis den stora efterfrågan för sin mittfältsstjärna och vill ha ca 10 miljoner euro för honom. Det är ganska mycket pengar för en 20-åring utan större erfarenhet. Det troliga är att någon klubb kommer erbjuda spelare emellan och på så sätt sänka priset.

Jakten på Sensi har bara börjat och vi kan nog räkna med att den kommer intensifieras när transferfönstret öppnar i januari.

The other Cesena-boys

I Cesena är det inte bara Sensi som har glänst. Flera andra talanger har visat framfötterna. Antonio Ragusa startade säsongen lysande med fyra mål på fem matcher innan han blev skadad. Den snabbe och skicklige ytter-anfallaren har hunnit bli 25 år, men ser ut att ta stora steg mot Serie A till nästa säsong. Kanske kommer Genoa få ångra att man släppte honom i somras.

En annan spelare som Cesena köpte loss i somras var Luca Garritano. 21-åringen gick till Inter som 14-åring och spelade där i fem år innan han blev delägd med Cesena i och med Nagatomo-affären. Garritano är fortfarande lite ojämn och lite klen i kroppen, men har stundtals visat att han är en talang att hålla ögonen på.

En annan spännande spelare i Cesenas trupp är 19-årige Franck Kessie. Ivorianen kan användas både som försvarare och som mittfältare och ägs av Atalanta. Han har imponerat så pass mycket att det är osannolikt att han tillbringar så mycket mer av sin karriär i Serie B efter den här säsongen.

Jurics och Crotones talang-trampolin

Crotone har startat säsongen ruskigt bra och är något överraskande med i toppen. Intressante tränaren Ivan Juric har verkligen gjort ett briljant jobb. Kroaten har spelat under – och jobbat nära Gasperini och “snott” det bästa av sin “mästare” (han spelar bland annat med samma 3-4-3system). Min gissning är att det inte dröjer länge innan han tar över efter Gasperini i Genoa om inte någon annan klubb hinner före.

Crotone har tidigare låtit spelare som Florenzi, Bernardeschi, Cataldi och Sansone blomma ut och framstår mer och mer som en perfekt trampolin för unga talanger. Den här säsongen är det ett helt koppel av spännande ungdomar som ligger bakom höstens succé.

Roma-produkten Federico Ricci har kanske strålat mest av alla med fem mål och fina insatser. Han ser ut att vara på väg mot Serie A fortare än kvickt (han ägs fortfarande av Roma). Inter-lånet Elogi Yao-Guy har tagit en ordinarie plats i trebackslinjen och varit ruskigt bra. Även Fiorentinas Leonardo Capezzi har varit bra på mittfältet och 24-årige rumänen Adrian Stoian (ägs av numera av Crotone) har fått behövligt förtroende och imponerat.

Crotone har även Lazios talang Mamadou Tounkara i truppen och trots att han bara gjort ett mål och fått sitta en hel del på bänken är det inte omöjligt att den snabbe anfallaren kommer hinna göra en del väsen av sig innan säsongen är över.

Brescias mittfältsjuveler

Brescia har hittills gjort en bra säsong och framför allt är det två unga mittfältare som visat framfötterna.

Leonardo Morosini startade sin karriär i Inter (som han också håller på), men har tillhört Brescia sedan 2009. Morosini är en rapp och mångsidig mittfältare som verkligen har imponerat under hösten.

Den andra mittfältsjuvelen är Roma-lånet Luca Mazzitelli. Han är en elegant och stark mittfältare som spelar moget och klokt. Han tog en plats i startelvan från början och har sedan dess blivit en oumbärlig pjäs på mitten. När jag såg Brescias premiär mot Cesena var det Mazzitelli som fångade mitt öga mest. Här har Roma en mycket intressant spelare att successivt spela in som De Rossis ersättare.

En annan Brescia-spelare som kan komma att hamna i Roma är Ismael H´Maidat. Den 20-årige marockanen (har Raiola som agent) har visserligen inte varit så framträdande under hösten (mest inhopp), men har tidigare visat vilken teknisk och fin lirare han är. Sabatini sägs redan ha paxat honom till januari.

De andra

En av Serie B.s allra största talanger är Rolando Mandragora. Pescara-spelaren är på lån från Genoa och är numera given i Di Biagios U-21 landslag. Den 183 cm långa mittfältaren har inte dragit till sig intresse från Serie A:s storklubbar utan anledning. Han är taktiskt smart, passningsskicklig och agerar med pondus.

Roberto Insigne (Avellino) påminner väldigt mycket om sin bror Lorenzo i sin spelstil. Hans talang är tydlig, men är ännu lite för ojämn och lider av samma problem som Lorenzo hade i början av karriären –  han bränner för många målchanser. Jag tror fortfarande att han kan bli riktigt bra, men han behöver lite mer tid.

Ghananen Moses Odjer har spelat från start i de tre senaste matcherna för Salernitana och har verkligen fått storklubbarna i Serie A att vakna. I matchen mot Perugia var den 19-årige mittfältaren bäst på plan och nu senast mot Novara stod han för framspelningen till matchens enda mål.

Han är på lån från Catania som har rätten att köpa tillbaka honom, men det troliga är att varken Salernitana eller Sicilien-klubben kommer behålla honom länge till. Han lär köpas av en större klubb inom kort.

Annons
Publicerad 2015-11-17 12:06

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto