Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Juve-Milan: Att återerövra värdigheten

Lorenzo Medici

I kväll är det dags för stormöte i Italien. Juventus mot Milan. Man skulle utan problem kunna hävda att det är de två största italienska klubbarna som möts. I alla fall om vi slår ihop alla ligatitlar och internationella troféer tillsammans.

Men matchen i kväll är sig inte riktigt lik. Varken Milan eller Juventus finns med i den absoluta toppen och båda har lagt scudetto-drömmarna lite på is för tillfället.

Det är två giganter som slumrat till (Milan har somnat för länge sedan) och som nu gärna vill väcka sig själva med en stark insats i kväll. Prestigen och viljan att stärka självförtroendet är tillräcklig tändvätska för att det ska bli en het tillställning i kväll. 

Att Juventus startat ligasäsongen så pass svagt är kanske ingen större överraskning sett till att man tappat tongivande spelare som Tevez, Pirlo och Vidal och försökt ersätta dem med Hernanes, Lemina och Mandzukic.

Men att det skulle gå så trögt var det nog få som trodde.

Pogba och Morata har inte varit lika bra som i fjol och Marchisio och Khedira har missat en hel del matcher på grund av skador. Det är två stora orsaker till att man bara skrapat ihop 18 poäng i ligan.

Men Juventus har ett hyggligt C.L-gruppspel att vila på där segern över City på bortaplan var kronan på verket. Potentialen finns ju där. Nu väntar bara alla på att Juventus ska börja plocka in på lagen framför dem i ligatabellen.

Lyckas man dessutom värva en spelare som t ex Ilkay Gundogan i januari ökar ju chanserna till att komma ikapp. Men det dröjer över en månad innan Juve kan börja förstärka truppen och kvällens match mot Milan är viktig. Inte bara för poängens skull utan även att visa att man är på gång, att skapa medvind innan man dyker ner bland julklappar och kort semester.

Hur Allegri ställer upp sitt lag i kväll är inte helt uppenbart. Förmodligen startar han med två anfallare längst fram med Cuadrado som vapen på högersidan eller Hernanes som trequartista bakom anfallsduon. Sedan är frågan vem som ska bort Morata, Mandzukic eller Dybala?

Givetvis anser jag ju att argentinaren ska spela från start. När Juventus startar med Morata och Mandzukic tillsammans blir det visserligen skaplig tyngd framåt, men också mer förutsägbart och lite väl trubbigt. Att ha en Dybala som orsakar huvudbry för Milan-försvaret med sin kvickhet och fantasi tror jag är ett måste för de svartvita.

Milan kommer kliva in på Juventus Stadium som underdogs. Trots att man faktiskt lyckats skrapa ihop 20 poäng har det spelmässigt ofta sett rätt illa ut.

Mittfältet är en ocean av bristande kvalité och försvaret har inte alltid sett så stabilt ut. Till i kväll får man dock tillbaka Giacomo Bonaventura, vilket är av stor vikt då han varit lagets jämnaste och bästa spelare. Han saknades mycket mot Atalanta.

Det är oklart hur Mihajlovic kommer formera sitt lag. Niang eller Cerci? Eller båda två och Bonaventura ner på mittfältet i en über-offensiv? Jag gissar att Sinisa är frestad att på något sätt starta med fransmannen som gjorde en fin första halvlek senast. Hans fysik och genombrottskraft kan bli ett hot mot Juventus-försvaret.

Jag har svårt att tro att Milan-tränaren kan undvara Carlos Bacca längst fram och räknar med att han går före Luiz Adriano. Milan har därmed en rätt vass offensiv som kan ställa frågor till Bonucci och kompani.

Det stora problemet är hur man ska kunna distribuera bollar till dem. Ett mittfält bestående av t ex Poli, Montolivo och Kucka kommer sannolikt bli tillbakapressade av ett Juventus som vill framåt och Pogba, Marchisio, Khedira skriker klart mer klass än Milans mittfälts-trio.

Det där kan bli ett problem för Milan.

Mihajlovic har redan gått ut och sagt att matchen inte kommer bli avgörande för säsongen, vilket skvallrar om att han redan innan är beredd att en förlust kan vara på väg. Ett sätt att minska pressen på sitt lag och ett försök att lindra eventuella stormar från media och supportrar vid ett nederlag. Jag utgår ifrån att Sinisa och Milan är mycket nöjda om de lyckas få med sig en poäng hem till Milano i kväll.

Kvällens möte kanske saknar forna stordagars glans och scudetto-konfetti, men det gör den inte mindre intressant. Det är en chans för båda att visa att man inte vill ge upp titeln och båda vill ha upprättelse efter en höst där värdigheten naggats i kanten.

Det duger bra det med.

Annons
Publicerad 2015-11-21 10:23

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto