Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spalletti vill avsluta det han startade

Lorenzo Medici

Bråk med Cassano, Totti som falsk nia, 1-7-förlusten mot Manchester United är väl några av de saker vi minns under Luciano Spallettis fyra år med Roma.

“Om jag återvänder vill jag avsluta det jag startade”

Det är vad Spalletti ska ha sagt till sina närmsta vänner. Och nu är han tillbaka.

Det han en gång startade var tre titlar och ett stundtals briljant spel utan en “äkta” striker och det han vill avsluta är det han aldrig lyckades med. Nämligen att vinna scudetton med Roma.

Tiden med Rudi Garcia som tränare för Roma har nått sitt slut. Det blev drygt två och ett halvt år. Fransmannen vilseledde supportrarna till en början med ett magnifikt spel som gav stora förhoppningar om en ligatitel. Det kändes som det bara var en tidsfråga. Men det skulle visa sig bara vara illusioner. Successivt försvann det fina och framgångsrika spelet och titlarna uteblev.

Det är inte helt lätt att förstå vad som hände på vägen och jag har försökt skriva om det flera gånger tidigare här på bloggen.

https://blogg.fotbollskanalen.se/lorenzomedici/2015/03/20/krisen-rakt-in-i-hjartat/

https://blogg.fotbollskanalen.se/lorenzomedici/2015/02/04/the-rise-and-fall-of-roma/

https://blogg.fotbollskanalen.se/lorenzomedici/2015/04/22/fran-himmel-till-helvete-pa-120-dagar/

Efter en halv säsong där publiken vänt Garcia ryggen och där spelet har påmint alltför mycket om vintern/våren 2015 fick till slut Pallotta och kompani nog. Det var dags att göra något.

In med Spalletti. Tillbaka med Spalletti.

Den förre Roma tränaren har nu skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över arton månader. Kanske är det klokt att inte binda upp sig längre innan man vet hur det går.

Bara det att Spalletti återvänder borde betyda att en viktig sak. Att supportrarna börjar stötta laget igen och kanske till och med lägger bojkotten (mot att man separerat kurvan med plexiglas) åt sidan. De har varit saknade. Utan dem i ryggen har laget känts osäkra, rädda och själlösa.

Vad det mer kommer betyda är inte lätt att gissa. Förhoppningen är att spelglädjen kommer tillbaka och att försvarsspelet förbättras avsevärt.

Under Spallettis förra sejour spelade han ofta utan någon striker och använde sig av Totti som falsk nia. Nu är “Er Pupone” betydligt äldre och kan troligen inte åstadkomma samma saker på planen längre.

Det är heller inte säkert att han anammar samma spelsystem (4-2-3-1) som under hans tidigare sejour i Roma. Det har pratats som 4-3-1-2 eller till och med 4-3-3 precis som under Garcia.

Men vi kommer se el del ändringar.

Florenzi lär flyttas upp
Det är högst troligt att Spalletti kommer spola idén med Florenzi som ytterback och istället flytta upp honom på mittfältet. Hans defensiva brister har blottats flera gånger under året och det är säkert något som den nye tränaren har insett. Det är också därför ryktet om Davide Santon är logiskt.

Pjanic à la Pizarro
Det är heller inte omöjligt att han vill testa Miralem Pjanic i en central mittfältsroll à la David Pizarro. En spelfördelare med fina fötter är något Spalletti säkert förordar. Spelar man med en 4-3-1-2 uppställning kan vi nog få se honom i den fria rollen mellan mittfält och anfall.

Vad händer med Gervinho?
Jag skulle även tro att Spallettis intåg kan innebära slutet för Gervinho. Ivorianen var Garcias spelare och om man nu t ex använder sig av två anfallare lär inte Gervinho vara aktuell.

Lösa Dzeko-problemet
Edin Dzeko har visserligen varit usel under stora delar av sin första säsong , men det har också haft att göra med att Garcia misslyckades totalt med var att utnyttja Dzeko största färdigheter. Nämligen att servera honom bollar i straffområdet och använda sig av hans styrka i luftrummet. Jag utgår ifrån att det är något som Spalletti vill ändra på.

Det här är bara några av det förändringar jag gissar kan hända. Mer lär det bli. Efter två och ett halvt år med Garcia är det nu dags för Roma att testa Spalletti version 2.

Och han vill nog väldigt gärna avsluta det han en gång startade.


Annons
Publicerad 2016-01-13 18:39

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto