POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Fyra matchers avstängning för Higuain - Rätt eller fel?

Gonzalo Higuain fick inte helt oväntad fyra matchers avstängning efter sitt röda kort och utbrott i matchen mot Udinese i söndags. Napoli lär ju överklaga domen och kan möjligen få ner det till tre matchers avstängning, men inte mer.

Nu ropas det ju givetvis “fusk” från Napoli-håll och att Juventus återigen fått orättvisa fördelar med sig, att inget har ändrats sedan Calciopoli. Det är en gammal sång som inte kommer försvinna från historien på bra länge.

Att det nu skriks på orättvisa tror jag beror på två anledningar. Det ena är att Juventus tidigare har dömts för sportslig bedrägeri och länge ansetts fått stora fördelar genom åren i italiensk fotboll. Detta härleds inte bara till Calciopoli eller åttiotalet utan ända sedan Bonipertis tid.

Att Juventus står helt utan skuld tror jag verkligen inte, men jag tror heller inte att andra klubbar inte varit inblandade i liknande saker. Det är ju till exempel svårt att tro att Silvio Berlusconi tagit sig igenom trettio år på ett renhårigt sätt.

Det andra är nog ren frustration. Att Napoli-fansen nu ser en scudetto försvinna framför ögonen på dem och att deras bästa spelare nu kommer missa 3-4 matcher. Klart det svider och klart att det måste ventileras på något sätt.

Så har det alltid varit.

Men är då Higuains avstängning rättvis? Media har dragit upp en parallell händelse under den gångna säsongen där Juventus mittback Leonardo Bonucci sätter huvudet (typ snuddar) mot en domare samt har händerna på honom och endast får ett gult kort, medan då Higuain nu får fyra matchers avstängning.

Man kan se jämförelsen på två sätt. För det första blev Bonucci inte utvisad utan fick gult kort för protesten medan Higuain fick sitt andra gula kort för en armbåge på en Udinese-spelare och därefter protesterade på ett liknande sätt. Hade Higuain alltså inte gjort något efter sitt röda kort hade avstängningen sätt annorlunda ut och eftersom Bonucci aldrig blev utvisad är det svårt att motivera att han skulle bli avstängd i efterhand.

Däremot kan definitivt anse att Bonucci borde blivit utvisad för sin förseelse och att de två liknande förseelserna bedömts alldeles för olika.

Tycker jag då att Higuains avstängning är rättmätig? Sett till vad andra spelare fått för liknande “brott” är svaret nog ja. Personligen har jag dock ganska hög tröskel för när spelare visar känslor mot domslut även om det kan gå lite överstyr, så jag hade nog nöjt mig, säg två matchers avstängning.

Min egen bedömning är dock inte speciellt intressant utan det det som främst är av betydelse är att Napoli nu kommer vara utan sin stora målskytt i fyra matcher.

Det är heller säkerligen inte sista gången som det kommer skanderas fuskare åt Juventus. Det är delvis en situation man själva satt sig i, men också en situation som är skapad utifrån avundsjuka och frustration.

Sanningen ligger som så ofta någonstans mitt i emellan.

Publicerad 2016-04-06 kl 10:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå