POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

SPECIAL … Ett engelskt öga på Champions League-lottningen

Lottningen av gruppspelet i Champions League har precis genomförts nere i Monaco, under en ordentligt pretentiös tillställning.

Och vad finns då att säga om den? Låt oss ta det grupp för grupp – och jag fäster lite större uppmärksamhet vid grupper med engelsk inblandning.

Finalen spelas på Wembley i maj, vilket om jag inte tar fel är ett riktigt dåligt omen för oss som vill se ett engelskt lag i finalen.

…………………………………………………………………………………

Grupp A:

1. FC Inter
2.
Werder Bremen
3. Tottenham Hotspur

4.
FC Twente

Tottenham får en gruvligt tuff lottning mot regerande mästarna från Italien och tufft motstånd i tyska Werder Bremen. De absoluta måstematcherna spelas mot Werder Bremen där man måste vara starka hemma och helst inte förlora borta. Inte heller det fjärde laget, de holländska mästarna, är en helt lätt nöt att knäcka.

Tottenham kommer få veta att de lever. Om de kvalificerar sig till slutspel från denna grupp bör det betraktas som en stor sportslig prestation, särskilt som det är deras första säsong i Champions League. Spelarna måste prestera på högsta nivå, och kraven på Redknapp att få det taktiska rätt är höga.

Och med såväl sportsliga som mentala urladdningar mer eller mindre varje vecka så blir förutsättningarna för ett framgångsrikt ligaspel ännu tuffare för en oerfaren trupp.

………………………………………

Grupp B:

1. Olympique Lyon
2.
Benfica
3.
Schalke 04
4.
Hapoel Tel Aviv

En fullständigt öppen grupp utan något riktigt storlag där egentligen enbart Hapoel Tel Aviv kan ses som något av ett långskott för att kvalificera sig. Lyon satsar stort inför den här säsongen och bör kanske betraktas som favoriter.

En dödsgrupp, fast på ett lite annat sätt än Milans grupp.

………………………………………

Grupp C:

1. Manchester United
2.
Valencia
3.
Glasgow Rangers
4.
Bursaspor

Manchester United får en klart tuff lottning från den andra seedningspoolen där matcherna med Valencia kan bli riktiga bataljer. Från den tredje poolen drabbas Man Utd av ett riktigt “Battle of Britain” mot Rangers, där prestige kommer spela stor roll. Därtill de turkiska mästarna, där matcher i Turkiet innebär såväl fientlig atmosfär som långa resor.

Utan tvekan finns det på förhand ingen möjlighet för Man Utd att ta lätt på gruppspelet den här säsongen. Jag skulle gå så långt som att säga att det finns en risk för att man inte går vidare från gruppen. Risken är inte stor, men då det finns klar förlustrisk i varje bortamatch så kan inte risken ignoreras.

………………………………………

Grupp D:

1. FC Barcelona
2.
Panathinaikos
3.
FC Köpenhamn
4.
Rubin Kazan

Barcelona får en ren promenadsträcka mot slutspel och kommer inte behöva anstränga sig särskilt mycket på vägen. Det enda värt att hetsa upp sig över är en chans att revanschera sig på Rubin Kazan. Däremot är kampen om andraplatsen tämligen öppen, med Panathinaikos som favorit.

………………………………………

Grupp E:

1. Bayern München
2.
AS Roma
3.
FC Basel
4.
CFR Cluj

Stormöte mellan tyskt och italienskt lag ännu en gång, vilket borde förhöja stämningen här på Fotbollskanalen. Rimligtvis ska inget lag kunna hota något av dessa båda lag att kvalificera sig för slutspel. Striden står om vilka som slutar gruppetta och kan hoppas på en lättare åttondelsfinal.

………………………………………

Grupp F:

1. Chelsea
2.
Olympique Marseille
3.
Spartak Moskva
4.
MSK Zilina

Chelsea bör inte ha några som helst problem att kvalificera sig som etta från denna grupp även om man ställs mot Drogbas tidigare klubb Marseille. Spartak Moskva ska inte heller inte betyda några svårigheter på vägen och MSK Zilina lika lite. Det enda Chelsea kommer behöva bekymra sig lite över är två långa resor.

………………………………………

Grupp G:

1. AC Milan
2.
Real Madrid
3.
Ajax
4.
Auxerre

Milan och Real Madrid får möta varandra igen i två riktiga tungviktsmöten och tillsammans med Ajax så utgör detta en riktig häxgrupp bestående av klassiska fotbollsklubbar. Ajax måste spela på toppen av sin förmåga för att kunna hota någon av Real Madrid eller Milan. Till detta kommer ett skickligt franskt lag i Auxerre.

En av två “dödsgrupper”. Även om jag inte tror Mourinho riktigt är kapabel att misslyckas med att kvalificera sig från gruppspelet.

………………………………………

Grupp H:

1. Arsenal
2.
Shakhtar Donetsk
3.
Braga
4.
FK Partizan

Arsenal drar något av en sportslig vinstlott med Shakhtar som det “andra” laget i gruppen. Resorna däremot är långa. Braga kan vara en klurig bortamatch, men på hemmaplan ska Arsenal med relativ lätthet kunna hantera motståndet. Samma resonemang kan appliceras på FK Partizan.

Arsenal kommer med största sannolikhet att vinna den här gruppen med möjlighet att vila viktiga spelare i de två sista omgångarna. Möjliggör det för Wenger att för en gångs skull ta Ligacupen på lite större allvar?

…………………………………………………………………………………

Samtidigt som lottningen ägde rum så avgjordes UEFA Club Football Awards 2010, framröstade av de 16 managers som kvalificerade sig för slutspel förra säsongen.

Med följande vinnare (och nominerade):

Goalkeeper of the Year: Julio Cesar (Hugo Lloris & Victor Valdes)
Defender of the Year: Maicon (Lucio & Gerard Pique)
Midfielder of the Year: Wesley Sneijder (Xavi & Arjen Robben)
Forward of the Year: Diego Milito
(Wayne Rooney & Lionel Messi)

Footballer of the Year: Diego Milito

Och slutsatsen att det lönar sig att spela i det lag som vinner Champions League framstår som en historiens mest uppenbara.

Att Leo Messi inte vann Footballer of the Year är ett skämt.

…………………………………………………………………………………

Ska jag ändå gå på vad jag tror är sannolikt så gissar jag på följande lag i vårens åttondelsfinaler:

Inter
Werder Bremen
Olympique Lyon
Schalke 04
Man Utd
Valencia
Barcelona
Panathinaikos
Bayern München
AS Roma
Chelsea
Marseille
Real Madrid
AS Milan
Arsenal
FK Partizan

Publicerad 2010-08-26 kl 19:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto