Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En match Arsenal bör vinna och Tottenham inte bör förlora!

Peter Hyllman

Det ena laget leder ligan. Det andra laget är ett två lag som fortfarande inte förlorat en enda ligamatch den här säsongen. När Arsenal och Tottenham behövs brukar det vara hett nog redan som det är, men släng direkt konkurrens i toppstriden på den brasan så finns det naturligtvis alla förutsättningar i världen för att det ska börja brinna rejält. Dagens derby mellan Arsenal och Tottenham gäller väldigt mycket.

Arsenal behöver vinna mot Tottenham för att få tyst på pratet om att de ”bara” vinner mot ligans mindre klubbar men däremot inte kan vinna utan tvärtom slänger iväg poängen mot ligans övriga storklubbar. Arsenal har på ett imponerande sätt vunnit sex matcher mot på pappret mer beskedligt motstånd, men förlusten mot Man Utd förstärkte möjligen en misstanke eller uppfattning som redan fanns där.

Den här gången finns heller inte bortaplan att skylla på för Arsenal, som ändå fanns mot Man Utd. Om Arsenal tänker sig att faktiskt hela vägen slåss om den där ligatiteln så måste de vara väldigt starka på hemmaplan, även mot övriga storklubbar. På Emirates ska Arsenal vinna sina matcher, även mot motståndare som t ex Tottenham och Man City. En och annan miss går att svälja, men inte för många.

Annons

Tottenham fortsätter att beta av sina tuffa bortamatcher för övrigt. De har redan klarat av Chelsea och West Ham på bortaplan, oavgjort i båda matcherna, likaså de enda matcherna i vilka Tottenham har tappat poäng. De skulle ha spelat borta mot Man City för tre veckor sedan, men den matchen skjöts upp på grund av drottningens bortgång. Och nu blir det alltså Arsenal på bortaplan.

Antonio Conte har gjort sitt bästa för att minimera förväntningarna på Tottenham den här säsongen. Det har varit alla de pliktskyldiga kommentarerna om hur Tottenham inte riktigt har samma spelartrupp som deras konkurrenter, synpunkter på spelschemat och så vidare. Delvis kan nog det där uppfattas som lite gnälligt. Delvis är det kanske ett sätt att bevara underdog-känslan hos och för Tottenham.

Vi vet samtidigt att Contes Tottenham faktiskt har ett rätt positivt facit just i sådana här matcher, alltså i bortamatcher mot storlagen. Förra säsongen vann man borta mot Man City med 3-2, innan man mot slutet av säsongen i praktiken kan ha vunnit ligatiteln åt Man City genom att spela 1-1 mot Liverpool på Anfield. Vi ser samma mönster hittills den här säsongen. Tottenhams fotboll lämpar sig rätt väl för den här typen av matcher.

Annons

Vilket självfallet inte har gått de andra lagens supportrar spårlöst förbi heller. Inget tydligare tecken finns så klart på hur en klubbs supportrar ser en annan klubb som ett hot än när de börjar oja och voja sig över hur den andra klubben spelar en enligt dem sämre fotboll. Ungefär som att eftersom man inte känner sig helt hundra på den faktiska segern så vill man åtminstone redan från början försäkra sig om den moraliska segern.

Här finns även all anledning för Arsenals supportrar att känna sig lite osäkra på förhand. De kommer möta ett lag som försvarar sig lågt och är skickliga på omställningar och att vända spelet med hög fart. Allt detta känns som sådant som Arsenal normalt sett brukar vara rätt känsliga och sårbara för, och till stor del var det ju också vad som fällde dem mot Man Utd. Tottenham är ännu bättre på just detta.

Annons

Arsenal leder ligan. Vinner Arsenal mot Tottenham idag så utökar de dels försprånget till just Tottenham, dels så kommer de garanterat behålla ligaledningen även efter den här omgången. Arsenal kommer dessutom om inte sätta helt och hållet stopp för så i alla fall rätt rejält försvåra det här snacket om att de bara vinner ”lätta” matcher, och inte kan vinna den här typen av matcher.

Om Arsenal förlorar mot Tottenham så kommer det där snacket självfallet och helt rättfärdigat bara att öka i omfång och volym. Dessutom kommer Arsenal att bli av med sin ligaledning till bland annat just Tottenham. Arsenal skulle halka ned från första plats till förmodligen tredje plats, något beroende på hur söndagens Manchesterderby slutar så klart. Sammantaget en rätt hårt smäll för självkänslan och kanske även självbilden.

Annons

Oavgjort är ett resultat som kanske varken passar eller drabbar något av lagen, även om det utifrån förutsättningarna borde vara ett resultat som ändå glädjer Tottenham mer, eller möjligen kan man se det som mindre ”tappade” poäng för dem, givet bortaplan och så vidare. Men även vid oavgjort för Arsenal är risken så klart hög att de blir av med ligaledningen till Man City.

Kort sagt är vi tillbaka rätt precis där vi började: Att om Arsenal menar allvar med sin titelutmaning den här säsongen är detta en match de behöver vinna! På samma sätt är detta en match Tottenham inte bör förlora om de i sin tur menar allvar med sin titelutmaning, Båda dessa saker kan självfallet inte inträffa samtidigt.

Publicerad 2022-10-01 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto