Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kanon och kalkon - Säsongens bästa (och sämsta) värvningar

Peter Hyllman

Många har efterfrågat en blogg som rangordnar vad som anses vara säsongens bästa och sämsta värvningar. Och när folket ropar hoppa så bekymrar inte jag mig om att ifrågasätta det.

Tisdagen är Transfer Deadline Day i England och vad passar då bättre än att publicera en sådan blogg inför och i samband med den dagen?

Naturligtvis betyder det att det kan inträffa stora saker på transfermarknaden under tisdagen som i så fall inte kommer med på den här listan. Men i så fall kan ni ju själva roa er med att diskutera huruvida den värvningen förändrar spelplanen.

Först några korta fakta om den engelska transfermarknaden som helhet och därefter en genomgång om hur jag har gått tillväga.

…………………………………………………

Omsättningen på Premier Leagues transfermarknad

Totalt sett har omsättningen av spelarvärvningar i Premier League stagnerat en aning de senaste åren.

ANNONS

Totala transferutgifter för 2010/11 uppgår till €389m och avräknat spelarförsäljningar så blir nettotransferutgifterna för säsongen €235m.

Motsvarande siffror är €584m för 2009/10, €843m (2008/09), €919m (2007/08) och €561m (2006/07) i totala transferutgifter.

Nettotransferutgifter för dessa fem år är €66m (2009/10), €318m (2008/09), €448m (2007/08) och €304m (2006/07).

Jämför vi med genomsnittet för denna femårsperiod, €659m, så motsvarar årets totala transferutgifter 59% av detta. I nettoutgifter så motsvarar årets omsättning 86% av det genomsnittliga.

Sett över en tioårsperiod så motsvarar årets totala transferutgifter istället 69% av genomsnittlig transferutgift och fortfarande 86% av genomsnittlig nettoutgift.

Då bör vi också hålla i åtanke att av årets transferutgifter så står en ensam klubb för lite knappt 40% av totala transferutgifter och lite drygt 60% av nettoutgifterna.

ANNONS

Källa: transfermarkt.de

…………………………………………………

Kort om hur jag gått tillväga

Samtliga uppgifter om värvade spelare och transfersummor har jag tagit från transferleague.co.uk. Det är en sajt som jag betraktar som förhållandevis trovärdig, och eventuella fel kan rimligen antas vara jämnt fördelade över lagen.

Lån ingår inte i den här jämförelsen.

Jag har värderat varje spelare utifrån två dimensioner: pris och prestation.

I pris innefattar jag transfersumman (enligt transferleague) samt ett uppskattat genomsnitt av den lön spelaren plockar in under året utifrån olika oberoende källor. Priset har jag därefter satt i relation till spelarens uppskattade marknadsvärde innan övergången.

Med prestation avser jag enbart prestation under den kommande säsongen, huruvida en spelare förväntas bli bra om tre år ingår alltså inte i bedömningen.

ANNONS

Spelarna värderas längs de båda dimensionerna (pris och prestation) utifrån en i utgångsläget femgradig skala. Vad avser priset så sträcker sig skalan från “mycket dyr” (1) till “mycket billig” (5). Vad avser prestation så går skalan från “mycket liten” (1) till “mycket stor” (5).

Därefter multiplicerar jag spelarnas poäng och ju högre värde desto bättre värvning, ju lägre värde desto sämre värvning.

Nej, det är inte exakt. Det kanske bara låter exakt. Det är jag som bestämmer dimensioner, det är jag som definierar skalorna, och det är jag som ger spelarna ett värde på dessa skalor.

Det är fortfarande ruggigt subjektivt. Att jag använder mig av siffror gör det inte mindre subjektivt.

…………………………………………………

KANON – Säsongens bästa värvningar 2010/11:

(1) Joe Cole, kontraktslös till Liverpool, £0 plus lön

ANNONS
För mig är det här sommarens värvning. Den fria övergången av Joe Cole passar perfekt in i såväl klubbens ekonomi som klubbens sportsliga behov. Med all sannolikhet var det också en värvning som övertygade ett par andra nyckelspelare att stanna kvar i klubben. Joe Cole är en kreativ spelfördelare (och målskytt) som klubben behöver. Utan Joe Cole hade man fått kämpa om en EL-plats, med Joe Cole spelar Liverpool om nästa säsongs CL-platser.

(2) William Gallas, kontraktslös till Tottenham, £0 plus lön
Rutin är en egenskap som Tottenhams defensiva linje kommer skrika efter under den här säsongens europaäventyr. Och det bidrar Gallas med i högsta grad. Han breddar dessutom Tottenhams trupp på en position i vilken de ofta är märkvärdigt skadedrabbade, vilket kommer vara oerhört värdefullt under en lång säsong. För klubben är det dessutom en prestigevärvning, även om Arsenals fans bör ha i åtanke att den här listan är ett betyg på hur bra det var av Tottenham att värva honom – inte hur dåligt det var för Arsenal att släppa honom.

ANNONS

(3) Ben Foster, från Man Utd till Birmingham, £6m plus lön
Med Ben Foster har Birmingham ersatt Joe Hart med en målvakt av jämförbar kvalitet till ett klart rimligt pris. En av få ej övervärderade engelska spelare. Foster klarade inte trycket och konkurrenssituationen på Old Trafford, men i en klubb där han är uttalad förstamålvakt och där trycket är mindre så kommer Foster uppfylla all sin talang. Och för en klubb som Birmingham är en sådan målvaktsresurs guld värd.

(4) Peter Odemwingie, från Lokomotiv Moskva till West Brom, £0,5m plus lön
Den nigerianske anfallaren, som fick så skamlöst lite speltid under VM, har redan hunnit avgöra en match för West Brom och jag tror att klubben här har hittat precis en sådan spelartyp som kan rädda dem kvar i högsta divisionen. Han är snabb, teknisk och en hyfsat stabil målskytt. Mot Premier Leagues bästa försvar kan han få det tufft, men mot de klubbar som huvudsakligen är West Broms konkurrenter kommer han vinna många värdefulla poäng åt klubben. Och för det priset så har klubben gjort ett fynd.

ANNONS

(5) Simon Mignolet, från Sint-Truiden till Sunderland, £2m plus lön
Sunderland har värvat en ung och väldigt talangfull belgisk målvakt som redan har tagit en ordinarie plats. Mot Man City har han redan räddat viktiga poäng och jag tror han kommer fortsätta med det för Sunderland under resten av säsongen. Det går inte att underskatta vikten av en stabil målvakt i Premier League, och här har Sunderland fått en sådan till ett mycket överkomligt pris.

(6) Steven Fletcher, från Burnley till Wolves, £6,5m plus lön
Fletcher var en av Burnleys viktigaste och mest värdefulla spelare förra säsongen och Wolves värvade honom i somras för en summa som är ett klubbrekord. Tveklöst är Fletcher en spelartyp som Wolves kommer ha stor nytta av, det är en värvning som lyfter kvaliteten på Wolves trupp från rena nedflyttningskandidater och ger dem en god möjlighet att etablera sig i Premier League. Ska man slå klubbens transferrekord så är det en anledning så god som någon.

ANNONS

(7) Benjani Mwaruwari, kontraktslös till Blackburn, £0 plus lön
Är det här möjligen listans överraskning? Big Sam Allardyce plockade nyss in Benjani på en free transfer och jag tror det är en spelare som både passar väldigt väl in i lagets taktik och är den spelartypen som brukar växa under Big Sams ledarskap. Benjani är kraftfull och en goal-getter, och tillsammans med Unitedlånet Diouf så kommer han vinna många poäng åt Blackburn den här säsongen.

(8) Marouane Chamakh, kontraktslös till Arsenal, £0 plus lön
Med värvningen av Chamakh kompletterade Wenger Arsenals anfall med en spelartyp som är något mer rakt-på-sak än övriga alternativ. Och det behövs, dessutom ökar det Wengers valmöjligheter när Van Persie är skadad. Allt för en mycket beskedlig summa pengar. Det som drar ned värvningens potential är frågan hur mycket speltid han kommer få tillsammans med att hans första touch hittills har visat sig svika honom i Premier League-miljön. Men om de två knutarna löser sig så kan nog Chamakh stiga på listan vid säsongens slut.

ANNONS

(9) Javier Hernandez, från Chivas till Man Utd, £6m plus lön
Den lilla ärtan är oerhört populär i Mexico och han visade varför under försäsongen. Som värvning betraktat så kompletterar Hernandez Man Utds anfall med såväl snabbhet som målskytteinstinkt. Och ur klubbens perspektiv kan den breddade anfallsrepertoaren betyda ligavinst den här säsongen. Kanonvärdet i värvningen förstärks av att den genomfördes innan VM, och därmed till ett klart lägre pris än vad som annars blivit fallet. Det är också en värvning som kan underlätta för Man Utd att konkurrera med Real Madrid och Barcelona på den sydamerikanska marknaden.

(10) Raul Meireles, från Porto till Liverpool, £11,5m plus lön
Den dyraste värvningen som kommer med på “topp tio”-listan är också en av de senare värvningarna. Liverpool sålde Mascherano och köpte Meireles för pengarna och får på sätt in en spelartyp som i stor utsträckning påminner om den ack så viktige Xabi Alonso. Det är en spelartyp som Liverpool desperat behöver, som kompletterar köpet av Poulsen väldigt väl, och som är etablerad på hög europeisk nivå. Är Premier League hans kopp te, är det frågetecken som finns kring värvningen.

ANNONS

BUBBLARE:

Ett par av Man Citys värvningar hade kunnat hamna på den här listan om de varit något billigare. Framför allt värvningarna av Yaya Touré och James Milner är heta kandidater. Inte minst Milner är kraftigt överprisad, men man får också ta med i beräkningen att prislappen inte bekymrar Man Citys ägare. Båda spelarna kommer göra viktiga och återkommande insatser i Man Citys tröja den här säsongen, särskilt Touré är deras absoluta nyckelspelare.

Arsenals värvning av Laurent Koscielny är en annan bubblare, han kommer få mycket speltid och är på så vis värdefull men samtidigt så ser han inte fullt så stabil ut som förra säsongens värvning Vermaelen. Jag funderade också länge på Liverpools värvning av Christian Poulsen, som jag tror kommer bidra med mycket på mittfältet även om värvningen av Meireles minskar detta bidrag.

ANNONS

…………………………………………………

KALKON – Säsongens fem sämsta värvningar 2010/11:

Ett är sämst.

(1) Winston Reid, från FC Midtjylland till West Ham, £3m plus lön
Okej, så han skallar in kvitteringen för Nya Zeeland mot Slovakien i VM på tilläggstid. Det är ju bra. Men det här är en typisk “VM-värvning” som jag ser som dömd att misslyckas. Att med West Hams ekonomi slänga ut £3m på en spelare som jag inte tror kommer bidra med något väsentligt till West Hams säsong, med ett ytterst tveksamt återförsäljningsvärde, och en lika tveksam utvecklingspotential, är i mina ögon inget annat än ansvarslöst.

(2) Bebe, från Vitoria till Man Utd, £7,4m plus lön
Sommarens transfersaga i bokstavlig bemärkelse. Transfern som “stunned football” som en del uttryckte det. Och visst var det en värvning ur tomma intet, för en rätt duktig summa pengar dessutom. Och ska man gå efter mitt kriterie att det är prestation under den här säsongen som ska räknas så måste det här ses som en mycket tveksam värvning, för under 2010/11 tror jag Bebes bidrag till Uniteds sak kommer vara väldigt, väldigt litet.

ANNONS

(3) Ramires, från Benfica till Chelsea, £18,3m plus lön
Ramires är helt klart en kompetent spelare. Men i mina ögon är drygt £18m en hiskeligt massa pengar att lägga ut för en spelare som jag betraktar som efter såväl Essien som Mikel i hackordningen. Det är mycket möjligt att Ramires kommer växa ut till en av Chelseas viktigaste spelare under de kommande fem åren, men den här säsongen tror jag hans främsta värde för Chelsea består i att öka Ancelottis möjligheter till rotation.

(4) Sandro, från Internacional till Tottenham, £6m plus lön
Ett stapplande försök av Tottenham att börja värva ungt från den sydamerikanska spelarmarknaden. Sandro hamnar på kalkonlistan av i princip samma skäl som Bebe, jag har väldigt svårt att föreställa mig att han kommer ha någon impact för Tottenham den här säsongen. Men han är ett mer känt prospekt och kostade något mindre. Huruvida Harry Redknapp riktigt är managern som kan lotsa in en spelare som Sandro i Premier League är dessutom jag mycket tveksam till.

ANNONS

(5) Mauro Boselli, från Estudiantes till Wigan, £6,5m plus lön
Det finns en lång rad talangfulla sydamerikanska anfallare som prövat lyckan i Premier League men misslyckats. Jag tror argentinske Boselli kommer visa sig vara en av dem.Det är tufft att vara anfallare i ligans bottenlag, särskilt när man är van att spela i en annan fotbollsmiljö och dessutom i storklubbar som Boca Juniors och Estudiantes. Wigan har en bra tradition av att scouta sydamerikanska talanger, men här tror jag de har bitit över för mycket.

…………………………………………………

Häftiga transferrykten just nu:

Tottenham sägs prata med Inter om att värva Sulley Muntari, tidigare Portsmouth, från dem.

Ett av de mer galna ryktena är att Inter i sin tur planerar ett dödsföraktande bud på Cesc Fabregas.

Surely Rafa must be crackin’ up!

Newcastle och Aston Villa sägs båda gå och fundera på att lägga ett bud på Tottenhams Robbie Keane. Tillsammans med West Ham tydligen.

ANNONS

Blackpools Ian Holloway är nära att ordna värvningen av förra säsongens lån DJ Campbell från Leicester.

Eidur Gudjohnsen sägs vara aktuell för Stoke, West Brom påstås jaga Aston Villas mittfältare Steve Sidwell och Wigans Paul Scharner, och Liverpool ryktas vilja betala £7m för West Hams Carlton Cole men riskerar konkurrens från Sunderland.

…………………………………………………

Efter tre omgångar av League 1, med bara en seger för den uppflyttningstippade klubben, har Southamptons styrelse beslutat sig för att sparka Alan Pardew och hans ledarstab.

I ett offentligt uttalande låter klubben oss veta att beslutet fattades delvis för att garantera långsiktig stabilitet i deras fotbollsverksamhet. Beslutet kommer bara några veckor efter ägarens Markus Liebherrs död.

Good job, old chaps! Om det här var ett beslut värt att fatta så borde det kanske ha fattats under sommaren.

ANNONS

Vad händer med Southampton? Den här bloggen och kommentarerna på den diskuterar det.

…………………………………………………

Om det blir mer om just det har jag ingen aning om, men imorgon är det hur som helst stor galapremiär för Linhem’s Football League Watch.

Då får ni det bästa och viktigaste från allt som händer nedanför glamouren och strålkastarljuset i Premier League.

Missa inte det.

…………………………………………………

Den här idén med transferfönster är ju ändå en förhållandevis ny företeelse och dessutom ofta ifrågasatta av inte minst de mindre klubbarnas managers. Blackpools Ian Holloway ger oss följande uppfattning:

[“Roll on the end of the transfer window, it is a horrible time. I need to sign half-a-dozen players before the end of play on Tuesday because our squad is so short on numbers.

Thanks a bunch is all I can say.

ANNONS

It is the worst thing that I have ever had to try and do because I can’t begin to describe how hard it is to sign one football player, let alone the amount that I need. You see those great big blokes in the World’s Strongest Man competition pulling a truck, and that’s how I feel. And that’s just getting one player in.

It is bad for your family situation because you are on the phone all the time. I was trying to have a meal with my wife Kim the other night and my mobile was going non-stop. It is just unbelievably rude.

The reason we need so many players is because no one expected to go up. You do not scout for players who are earning double what your squad is when you are in the Championship because you don’t know you will definitely have that extra money.

That’s where we are now: someone has given us a load of money. And my chairman has a grip on that money like you can’t believe! He is just paranoid about letting it get out of control if we go back down, and quite rightly so. So it is ludicrously difficult at the moment and it is not helped by the system, where we have two transfer windows and everyone is in a mad rush to get their business done.

ANNONS

We’ve got to get to January without adding anyone else and how unfair is that? How do I know who is going to get injured? It would be a fairer, more balanced market place if when you needed a player, you could go and buy one.

I just don’t see who the transfer windows are benefiting.”]

Vad tycker ni? – transferfönster good eller transferfönster bad.

…………………………………………………

Paul HaywardThe Observer menar att Wigans seger på White Hart Lane var en seger för de mindre lagens trovärdighet i Premier League.

Värt att läsa för de som stirrar sig blinda på enskilda storresultat till storlagens fördel.

Harry Redknapp å sin sida ville inte utåt hålla med om att laget var drabbat av Champions League-baksmälla.

[“You should come here today and feel fantastic about yourself, not have a hangover or feel lethargic. You should go out there knowing the crowd love you and the way you played last Wednesday, and be ready to play today.“]

ANNONS

Well, yes, of course you should.

Det vettigaste är kanske att förstå Redknapps uttalande som att han vill låta spelarna veta att sådana prestationer inte tolereras.

…………………………………………………

Så, varsågoda, sätt igång och såga!

And remember, Be Champions!!

Publicerad 2010-08-30 16:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto