Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Oh My Goodison! - Lördagens matcher och ett getöga på The Football Conference

Peter Hyllman

Det är resultatet som räknas.

Men ibland så är vägen fram till resultatet så talande, så symboliskt och så signifikativt att matchen i sig på något sätt blir viktigare.

Det här var matchen där Everton startade bra men under matchens andra halva kontrollerades spelmässigt av ett stabilt Man Utd, fram till matchens sista skälvande minuter.

Det var också en match under vilken Man Utd fram till dess sista skälvande minuter skickade ut en ruggig titelvarning till sina konkurrenter, för att för andra bortamatchen i rad släppa sin ledning.

Everton har ännu inte vunnit en match i Premier League den här säsongen, de lämnar matchen med stort självförtroende och momentum.

Annons

Man Utd har ännu inte förlorat en match i Premier League den här säsongen, de lämnar matchen med ytterligare två tappade poäng och en enorm mental och poängmässig uppförsbacke i titelstriden.

Man Utd gjorde som de brukar vid ledning på bortaplan, de försökte stänga och kontrollera den. Men passivitet och försiktighet tog överhanden. Det har Man Utd lyckats hantera tidigare säsonger, men hittills inte under denna.

Inget borde oroa Man Utd mer än det.

Man Utd har vunnit så många matcher i slutminuterna att de vet värdet av sådana vinster. De om några inser också därför hur kostsamt det är att tappa matcher i slutminuterna.

…………………………………………………

LÖRDAGENS RESULTAT

Everton 3-3 Man Utdhighlights
Arsenal 4-1 Bolton
highlights
Fulham 2-1 Wolves
highlights
Man City 1-1 Blackburn
highlights

Newcastle 0-2 Blackpoolhighlights
West Bromwich 1-1 Tottenham
highlights
West Ham 1-3 Chelsea
highlights
Wigan 1-1 Sunderland
highlights

Blackpool fortsätter sin imponerande säsongsinledning med en strålande och välförtjänt bortaseger mot Newcastle. Med ett lysande och fantasifullt spel så får de just nu varje förstå-sig-påare att skämmas för sina uttalanden inför säsongen.

Blackburns målvakt Paul Robinson stod för en enorm insats när Man City bara kryssade på hemmaplan. Men Man City visade än en gång att deras anfallsspel bäst passar till att kontra.

Tottenhams bekymmer fortsätter både i termer av resultat och skador. Mot West Bromwich ska man vara tacksamma för den poäng man trots allt fick med sig och dessutom lämnade Luka Modric arenan på kryckor med ett misstänkt brutet ben.

Annons

…………………………………………………

Det var vändningarnas lördag i England.

Utöver Evertons magiska upphämtning mot Man Utd så lyckades först PeterboroughLondon Road Stadium vända 0-2 mot Oldham på en dryg halvlek till seger med 5-2.

Samtidigt på Don Valley Stadium ledde Rotherham United med 3-0 hemma mot Burton Albion. Men The Brewers genomförde en magisk upphämtning och lyckades under andra halvlek hämta upp underläget till 3-3.

Senare på kvällen i ett hett Lancashire-derby vände Burnley på matchens sista 10 minuter ett 1-3-underläge mot Preston till seger med 4-3 hemma på Turf Moor.

På tisdag pratar Linhem mer om toppstriden i Championship – inte minst om QPR och vad som egentligen händer med förhandsfavoriterna Middlesbrough.

…………………………………………………

AKTUELLT FRÅN “THE FOOTBALL CONFERENCE”

The Football Conference är namnet på de två nivåerna under The Football League i det engelska ligasystemet och består av tre divisioner: Conference Premier, Conference North och Conference South. Vinnaren av Conference Premier, tillsammans med vinnaren av ett playoff mellan lagen placerade tvåa till femma, flyttas upp till The Football League och League 2. De fyra lagen i botten av Conference Premier flyttas ned till antingen den norra eller den södra divisionen därunder. I dessa divisioner förekommer såväl professionella klubbar som rena amatörklubbar.

Annons

Tabellen efter åtta omgångar för Blue Square Bet Premier, som Conference Premier kallas efter dess sponsorer, har börjat få viss form.

:::

I toppen av Blue Square Premier hittar vi intressant nog AFC Wimbledon som har inlett säsongen starkt med sex segrar och en oavgjord. Efter att gamla Wimbledon FC flyttat till Milton Keynes (dagens MK Dons) 2002 så grundades AFC av fans som inte längre kände att den gamla klubben representerade Wimbledons historia och tradition. Under klubbens åtta säsonger har man blivit uppflyttade hela fyra gånger och man gör nu sin andra säsong i Football Conferences högsta division. Om den goda säsongsinledningen håller i sig så är det bara en tidsfråga innan den av fans grundade och den av fans ägda klubben gör sin första säsong i The Football League 2011/12.

:::

Avgrundsdjupt nere i botten av tabellen hittar vi Manchester-baserade Altrincham FC som i år firar hundraårsjubileum på sin hemmaarena Moss Lane. Utan seger och med sju förluster på de första åtta matcherna ser livet nattsvart ut för The Robins, som gör sin sjätte raka säsong i Conference Premier. Men under dessa sex säsonger har de vid tre tillfällen räddats från nedflyttning tack vare andra klubbars finansiella problem. Om inte Man Utds 21-årige före detta ungdomstalang Sam Hewson kan lyfta dem så verkar något liknande behövas för att rädda dem från nedflyttning den här säsongen.

Annons

:::

York City befinner mitt i tabellens ingenmansland med lika många poäng upp till toppen som ner till botten. Sina två segrar har man tagit hemma på klassiska Bootham Crescent, 2-0 mot Rushden & Diamonds och 3-0 mot tabelljumbon Altrincham. York är en klassisk ”cup-klubb” i England och man har under de senaste 10-20 åren vid ett par tillfällen slagit ut såväl Man Utd som Arsenal ur de båda inhemska cuperna. The Minstermen, som klubben kallas, är en av de bäst supportade klubbarna i The Football Conference med ett publiksnitt strax över 2600. York har spelat i Conference Premier alltsedan man blev nedflyttade från The Football League efter säsongen 2003/04. Förra säsongen nådde man playoff-finalen på Wembley, men förlorade med 1-3 mot Oxford United. I år finns det förhoppningar om att det sista steget och en återkomst till The Football League ska vara möjlig.

Annons

:::

Ett vanligt diskussionsämne kring The Football Conference är svårigheten för en ”non-league”-klubb att gå upp till The Football League. Och med tanke på att högstaligan i Football Conference består av 24 lag, endast vinnaren är direktkvalificerad samt att ett ovisst play-off avgör vilket ytterligare lag som får följa med upp så inser man så klart hur svårt det är. Dessutom måste de klubbar som vinner uppflyttning motsvara närmast bisarrt detaljerade krav på sin arena, utöver krav på klubbens övriga finansiella administration, för att faktiskt få tillträde till The Football League.

Jag antar att det är baksidan med all form av byråkratisk reglering, att det särskiljer dem som är inne i systemet från de som står utanför det. I det här fallet har den väldiga detaljstyrningen lett till ett närmast slutet ligasystem i den engelska fotbollen.

Annons

:::

Toppmöte i Conference Premier på fredag kl 20:45 när Luton Town tar emot AFC Wimbledon.

…………………………………………………

Jag har beslutat mig för att lägga ner den här tanken om regelbundna måndagsnedsnack av helgens omgång och istället göra det mer löpande så här under både söndag och måndag.

Om det inte kommer våldsamma protester från er.

Kändes mest lite fånigt att vänta två dagar med att prata om matcherna på lördagen. På något sätt också irrelevant, man har mentalt redan börjat röra sig mot nästa match ändå.

Plus att det friar upp en veckodag att prata om annat aktuellt – som till exempel Liverpools ekonomi- och ägarsituation som ju börjar närma sig ordentligt skarpt läge.

På en måndag nära dig!

…………………………………………………

DAGENS MATCHER

17:00 – (PL) Birmingham vs Liverpool

…………………………………………………

The Football Conference – det känns som att det är ett ämne jag kan återkomma till då och då.

Annons

Men varför inte göra det lite mer efterfrågestyrt? – så att ni låter mig veta vad ni är extra nyfikna att veta mer om.

Highlights för lördagens matcher laddar jag upp under lördagen, så fort de blir tillgängliga på mitt favvoställe – www.footytube.com

Be Champions!

Publicerad 2010-09-12 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto