Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch - plus kort från nyhetshögen

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Ännu en vecka, ännu en omgång i Football League och för att följa upp det jag skrev om Southampton förra gången så kan jag med glädje rapportera att Nigel Adkins – som jag själv såg som det bästa valet – nu har utsetts till  manager för Saints.

Adkins har två gånger vunnit uppflyttning från League 1 med Scunthorpe och senaste gången lyckades han även hålla kvar i Championship.

…………………………………………………
[“Everybody knows you don’t win anything in August – apart from Manager of the Month awards.”] – Neil Warnock talar om betydelsen av långsiktighet, och kortsiktighet.

…………………………………………………

MANAGERS AND PLAYERS OF THE MONTH

Annons

(Utsedda den nionde september, det vill säga före helgens omgång)

ChampionshipNeil Warnock och Adel Taarabt (QPR x2)

– Jag tycker personligen att Millwalls inledning som nykomling med tre vinster och en förlust mot bra motstånd borde väga tyngre men Neil Warnocks QPR är trots allt obesegrade trots en misslyckad fjolårssäsong och gällande Taarabt så har jag inget att invända, helt fenomenal.

League 1Alan Irvine och Giles Coke (Sheff Wed x2 )

– Jag hade ju hellre sett Eddie Howe från nykomlingarna Bournemouth som börjat riktigt bra, Carlisles Greg Abbott som ligger i toppen trots att de är tippade på nedre halvan, Rochdales Keith Hill eller Paul Dickov i Oldham men tydligen så går man efter tabellplacering utan någon större hänsyn till spelarmaterial. Men han har ändå gjort det bra med Wednesday hittills trots deras finansiella svårigheter.

Annons

Jag har tyvärr inte sett så mycket av Coke men av det jag har sett så har han varit riktigt bra, en innermittfältare som är bekväm med bollen och redan gjort två mål på fyra matcher i ligaspelet.

League 2 – Paul Buckle (Torquay) och Adam Le Fondre (Rotherham)

– Går inte att säga emot utnämningen av Buckle, hans Torquay leder ligan efter sex omgångar och det efter att man förra året var riktigt nära nedflyttning.

Le Fondre är en riktig målspruta, han kom tvåa i skytteligan efter Lee Hughes  i fjol och inför den här säsongen var flera Championship-klubbar ute efter honom men Rotherham har trots det lyckats behålla honom. Han har börjat säsongen med sex mål på fem matcher totalt, varav fyra kom i 6-4-vinsten mot Cheltenham.

…………………………………………………

[”It’s ironic. There’s no doubt that Neil has had a big influence on my career playing-wise, coaching-wise and now getting the sack as well. He’s done everything for me!”] – Kevin Blackwell, före detta Sheff Utd manager sparkad efter förlusten mot sin ”mentor” Neil Warnock.

Annons

…………………………………………………
CHAMPIONSHIP

QPR som nämns ovan leder serien hittills trots en medioker fjolårssäsong – mediokert decennium för QPR överhuvudtaget – men i år verkar den inte alltid omtyckte Neil Warnock ha fått ordning på slottet.

Denna helgen slog man favorittippade Middlesbrough med klara 3-0 mycket tack vare att Boro’s Gordon Strachan inte verkar ha koll på hur han ska få sitt skotska lag att fungera, han har till exempel spelat ett fyrmannamittfält med spelare som vanligtsvis spelar centralt och har flera gånger á la Stoke spelat en backlinje med bara naturliga mittbackar.

De är inte bara så att Warnock tagit fjolårets lag och fått det att fungera eller förstått hur man ska uttala ”š”-tecknet i Sverigebekantingen Kaspar Gorkšs namn.

Utan han har handlat väldigt bra, i helgens startelva fanns det sex stycken nyförvärv i laget (inklusive Taarabt som dock var på lån i klubben ifjol) och man ser faktiskt ett tydligt mönster när det gäller värvningarna.

Annons

Tre stycken kommer från Warnocks tidigare klubbar Crystal Palace och Sheffield United, Taarabt var i klubben i fjol, två stycken värvades från klubbar som åkte ur serien och så en Bradley Orr.

För att förtydliga så är det spelare som bevisat sig bra nog för spel på denna nivå, det som lyckats bäst efter Taarabt är Jamie Mackie – en anfallare/ytter som inte alls är känd som en bra målskytt men nu under Warnock ligger han på delad andraplats i skytteligan med radarpartnern Helguson tätt bakom.

Frågan är dock hur QPR klarar sig vid en möjliga skada på Adel Taarabt som är oerhört viktig för deras spel, han var till exempel inblandad i alla tre målen mot Middlesbrough och frågan är om man ens får behålla honom efter januarifönstret?

…………………………………………………
TUESDAYS WITH MARVIN

Barnsley kör över Yorkshirerivalen Leeds med 5-2, intressant att se hur Leeds reser sig, och Barnsley som redan tidigare spelat över förväntningarna.

Annons

Scunthorpe verkar klara sig utan Adkins, 4-0 mot Sheffield Utd är ett väldigt bra resultat. Nyförvärvet Chris Dagnall med två mål.

Evertonlånet James Vaughan avgjorde för Crystal Palace med ett hattrick mot Portsmouth som fortsätter sin kräftgång mot League One, 4-1.

QPR bevisar min tes ovan, Mackiex2 och Helguson på straff. Vad ska Warnock göra med anfallsförvärven Tommy Smith och Rob Hulse?

Gordon Strachans Middlesbrough vänder 0-1 till 2-1 tack vare den nye estländaren Kink, som sett väldigt intressant ut.

Watfords egna produkt Marvin Sordell gjorde i helgen Watfords två mål som gav en poäng mot Doncaster Rovers och nu avgör han matchen mot Bristol City. Bra gjort av Malky som gett Sordell chansen från början, trots att han innan säsongen knappt spelat A-lagsfotboll, i stället för att köpa in en ny anfallare.

Annons

…………………………………………………

[”My mum wants the season to end tomorrow.”] Dave Bassett, när Wimbledon låg etta i högsta divisionen efter fyra matcher.

…………………………………………………
MEET THE FOCKERS

Darren Ferguson, son till den legendariske Sir Alex Ferguson, tappade likt sin far ett  3-1-överläge till 3-3 –  även 4-3 därefter – och efter matchen så skyllde han på förlusten på domaren,

[”I was bitterly disappointed, the game was i in complete control. We dominated the game, we’re the only team playing any football. The referee’s won it, simple as that. In all my time in football i’ve never seen a sending off like that. An absolute disgrace of a decision.”]

Till hans försvar så visades Billy Jones ut efter att domaren tyckte han tog för lång tid på sig vid ett inkast och jag kan intyga att det var helt otroligt löjligt dömt, något snäpp under för anfallet på Battiston och De Jong’s karatespark på Alonso, fast tvärtom då.

Annons

En annan match som passar in i sammanhanget är Cardiffs 2-0-seger mot Hull, 1-0-målet gjordes av Seyi Olofinjana som är utlånad från just Hull och i Hulls mittförsvar spelar Liverpooltalangen Daniel Ayala tillsammans med Anthony Gerrard som är den mer kände Steven Gerrards kusin.

………………………………………………
[“At the highest level you have to score goals to win matches”] – Peter Reid, he’s got a monkey’s ‘ead.

…………………………………………………
LEAGUE 1

Cheer up, Peter Reid

Den gamle Sunderlandmanagern Peter Reid tog i somras över Plymouth, sydkustklubben hade då nyss ramlat ner i League 1 och han har inte haft något lätt start.

Visst, de började bra med vinst mot sydkustrivalerna Southampton och i sin andra ligamatch bytte han ut nya zeeländske VM-spelaren Rory Fallon i 37:e minuten mot Rory Patterson som sedan kvitterade till 1-1 på övertid.

Annons

Men efter det har det gått sämre för Reid som innan detta jobbet var assisterande hos Tony Pulis i Stoke då Plymouth inte vunnit sedan premiärmatchen mot Saints. Visst, två oavgjorda men fem poäng på fem matcher för en nyss nerflyttad klubb som på förhand tippats att direkt ta sig upp igen är inte ett godkänt resultat.

Troligen behöver han tid. Reid, som rört om en del, har till exempel sålt tidigare nämnde Mackie, rutinerade Damien Johnson är av någon anledning utlånad till Huddersfield och flera duktiga spelare har släppts gratis. Samtidigt som han har värvat yngre men också mindre rutinerade spelare.

………………………………………………
[“We made Burton look like Barcelona.”] – Sammy McIlroy, Morecambes manager efter 2-5-förlusten

…………………………………………………

LEAGUE 2

Finns en del intressant här långt, långt nere i League 2 där små pojkar som Barnet håller till.

Annons

Peter Taylor har under två treåriga sejourer varit förbundskapten för Englands-21 och ett tag var han även ställföreträdande förbundskapten för A-landslaget.

Men just nu är han Bradfords manager och det går inte alls bra. De är tippade att vinna serien men efter sex matcher har man endast fyra poäng och frågan är hur ledningen hos den före detta PL-klubben tänker när man ser sitt lag på 90:e plats i det professionella ligasystemet?

Peter nämnde kort Burtons vändning mot Rotherham. Man låg under i halvtid med 3-0 men i andra halvlek vaknade den tiofaldige C-landslagsmannen Shaun Harrad och gjorde sitt första hattrick som seniorspelare och han ligger numer tvåa i skytteligan efter Adam Le Fondre som gjorde just 3-0-målet för Rotherham.

…………………………………………………

[“They are a good team on paper, but the game’s never been played on a piece of paper.”] – Martin Ling, Leyton Orients manager

Annons

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

Championship – Det är en match på fredagen som jag tänkt uppmärksamma och sedan spelar resten på lördag.

Doncaster Rovers vs Leeds United (TV4Sport, 20:45)
Yorkshirederby
mellan den lilla klubben Doncaster Rovers som så sent som 2002/03 var nere i Football Conference mot Leeds som är en av Englands största klubbar. Dessutom är det två klubbar som siktar på att hamna på övre halvan, kanske till och med playoff?

På tisdagskvällen förlorade Leeds mot ett annat Yorkshirelag, kan det hända igen? Doncaster vann också efter ett hattrick av den typiske Donnyspelaren Coppinger (spelskicklig, smart, målfarlig mittfältare och allround).

League 1 – Det spelas en match ikväll (MK Dons vs Saints) och därefter är det full omgång till helgen.

MK Dons vs Southampton
MK Dons möter Saints som troligen har meritmässigt ”bäst” historia i League 1. Saints har numer Nigel Adkins som manager och enligt rapporter ska han vara redo att ta över redan till den här matchen.

Annons

League 2 – Här har vi ingen mitt i veckan-match men väl en fredagsmatch och självklart så spelar resterande lag på lördag.

Accrington Stanley vs Lincoln City
Mjölkreklamlaget mot laget vars stad är känd för sin ”Imp”. Två lag som förväntas hålla till på undre tabellhalvan där Stanley har börjat rätt bra med gamle nickspecialisten Chris Sutton som manager.

…………………………………………………

[“Football is all very well a good game for rough girls, but not for delicate boys”] – Oscar Wilde

…………………………………………………

ÖVRIGT

En intressant ”Where are they now”-artikel med före detta Oldhamspelaren Nick Henry som var med på den tiden när ett bortamöte mot Oldham på Boundary Parks ökända plastgräs var en av de värsta och kallaste matcherna i Premier League.

Ett klipp med Basile Bolis – mest mest känd i England för att ha skallat Stuart Pearce och Chris Waddles före detta sång- och lagkamrat – yngre bror Roger, från när han under sin tid i Walsall inledde ett hattrick med en magnifik bicycleta.

Annons

[”1988 flyttade Scunthorpe United från sitt hem Old Show Ground, bara smaka på det namnet, och spelar sedan dess på Glanford Park. Inget särskilt konstigt med detta kan man tycka, men det var faktiskt den första gången på över 30 år som det byggdes en ny fotbollsarena i England. Sedan dess har 26 av ligasystemets nuvarande 92 lag fått nya hem.”]

vill du läsa mer om hur kommerialiseringen av fotbollen har påverkt arenor i England? Se här.

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

Tackar Linhem!

Kvällens matcher:

20:45 – (CL) MSK Zilina vs Chelsea
20:45 – (CL) Arsenal vs Braga
20:45 – (L1) MK Dons vs Southampton

Kort från nyhetshögen:

Man Utds Valencia är som väntat borta resten av säsongen efter gårdagens otäcka benbrott.

Annons

Arsene Wenger vs tacklingar.

Gary McAllister är på väg att bli assisterande manager till Gerard Houllier i Aston Villa.

Tycker man att dagens fotbollsspelare är bortskämda och överbetalda så kan man skänka en tanke till gårdagens. Man Utds och Englands gamle räv Nobby Stiles tvingas sälja medaljerna från både VM-vinsten 1966 och vinsten i Europacupen 1968 för att försörja sin familj.

Sorgligt. Effekt från den tiden när spelarna i sin tur faktiskt var närmast livegna. Till skillnad från nu när bara Sepp Blatter och vissa Barcafans anser dem vara det.

Bis morgen! Be Champions!!

Publicerad 2010-09-15 09:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto