Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Uppsnack inför helgen med "The Battle of the Billionaires"

Peter Hyllman

Helgen inleds med ett riktigt tungviktsmöte på City of Manchester Stadium mellan Man City och Chelsea.

Chelsea har inlett säsongen perfekt, Man City å sin sida har hackat både spelmässigt och resultatmässigt. I veckan åkte däremot båda lagen ur Ligacupen.

Båda lagen dras med vissa skadebekymmer. Mancini har framför allt problem med skador i försvaret, samtidigt som Chelsea i veckans match mot Newcastle fick se både Salomon Kalou och Yossi Benayoun utgå skadade. Det verkar heller inte som att Frank Lampard kommer kunna delta.

Men det som gör matchen särskilt speciell är naturligtvis att det är en match mellan två klubbar av samma andas barn. Chelsea är vad Chelsea är och Man City vill vara vad Chelsea är.

Annons

Man City lyckades väl i sina båda möten med Chelsea förra säsongen. Men det är först i och med den här säsongen som Man City måste leva med riktigt tunga förväntningar på sig, och den här matchen måste ses som ett ordentligt eldprov inte bara för laget utan också för Roberto Mancini.

:::

The Guardians Paul Hayward skriver intressant om helgens möte:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/sep/24/manchester-city-chelsea-abramovich-sheikh-mansour

…………………………………………………

FÖRVÄNTNINGARNA HAR ALDRIG VARIT HÖGRE PÅ MAN CITY

I den blå halvan av Manchester är pengar inte längre ett problem. Främst för att man ägs av en medlem av Abu Dhabis ledande familjer, Sheik Mansour, som sedan sitt övertagande av klubben 2008 har pumpat in över £300m i klubben.

Man City har sedan dess spenderat stort, inte minst då på spelarvärvningar. Man har inte slagit något transferrekord sedan man värvade Robinho sommaren 2008, man har däremot varit Premier Leagues högst spenderande klubb de tre senaste säsongerna i rad.

Annons

Enbart inför den här säsongen har man spenderat smått otroliga £125m på nya spelare – i och med köpen av spelare som Aleksander Kolarov, Jerome Boateng, David Silva, Yaya Touré, Mario Balotelli och James Milner.

Nyligen skrev journalisten på The New Paper, Iain Macintosh om City – crippled by stupidity: “Look at any dynasty in English football, however, and you’ll see one constant theme. Patience. It takes time to build a team, time to refine it.”

Nu är det i och för sig svårt att klandra Man City för att sakna tålamod. UEFA:s nya finansiella riktlinjer gör att de måste på väldigt kort tid värva ihop en hel trupp om de vill dra nytta av ägarens överlägsna kapitalstyrka. Men den typ av ägare som Sheik Mansour är sätter heller ingen större premie på just tålamod.

Man Citys stora utmaning är att de håller på att sätta upp sig själva för ett stort och förödmjukande fall. Vilket kommer inträffa om de inte slutar allra minst fyra den här säsongen. Redan förra säsongen var tänkt att vara deras säsong, utan att de lyckades.

Annons

Och sett till de pengar de spenderat och de spelare de värvat så borde rimligtvis enbart en ligatitel vara tillräckligt för att ge satsningen godkänt.

Men det är en delvis annan fotbollsvärld vi nu lever i, där tillgång till Champions League och dess tv-pengar är guldet vid regnbågens slut.

Ett annat perspektiv är även att se till vilka spelare som lämnat klubben, inte minst då Stephen Ireland och Craig Bellamy. I mina ögon så har de under de senaste två-tre säsongerna varit bland klubbens allra bästa spelare. De är dessutom uppväxta och etablerade i Premier League. Det är för mig ett mycket märkligt agerande.

Frågan är om Man Citys spenderande har upphört, eller om Man City kommer spendera ytterligare £60m i januaritransferfönstret om ”det inte går som det ska”. Och huruvida Roberto Mancini fortfarande är Man Citys manager vid det laget.

Annons

Förväntningarna på Man City har aldrig varit högre, och det är en alldeles särskild utmaning. Det är något som klubbar som Chelsea, Man Utd och Arsenal har lärt sig leva med och hantera.

Kan Man City lära sig detsamma på bara en säsong och faktiskt prestera vad som förväntas av dem den här säsongen?

:::

Mark Ogden på Telegraph skriver också intressant om att Man City inte på samma sätt som Chelsea före dem har gjort ’smart investments’.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/8021433/Manchester-City-yet-to-match-Chelsea-when-it-comes-to-smart-investment.html

…………………………………………………

Kan Chelsea gå igenom den här ligasäsongen utan att förlora en enda match, med andra ord upprepa Arsenals prestation från 2003/04?

Jag tror faktiskt de har en viss chans att göra det.

Okej, chans har man ju alltid, men ni förstår vad jag menar.

Annons

…………………………………………………

NYHETER

Arsenal har rapporterat rekordresultat och dessutom är skulden för Highbury Square nu helt återbetald. En skäligen nöjd VD Ivan Gazidis menade att klubbens policy att utveckla snarare än att köpa spelare kommer fortsätta.

Evertons Phil Neville manar på sina lagkamrater och förväntar sig att laget tar ett första kliv upp ur kvicksanden i helgens bortamöte med Fulham.

Sir Alex Ferguson har medgett att Waynes Rooneys prestationer påverkas negativt av mediauppmärksamheten.

Man Citys före detta fysiktränare Raymond Verheijen har kritiserat Roberto Mancini och menar att dennes träningsmetoder orsakar Man Citys skador.

:::

The Independents James Lawton: [“One brutal fact screamed out of the latest Anfield debacle. When Roy Hodgson came to pick his starting team he turned to seven of Rafael Benitez’s hand-picked signings.”]

Annons

Lawton skriver att Roy Hodgson måste ges tid att rensa upp i röran han ärvt av Rafa Benitez.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/james-lawton-hodgson-must-be-given-time-to-clear-up-the-mess-left-by-benitez-2087967.html

Mind you, Lawton är knappast Benitez störste supporter här i världen.

…………………………………………………

HELGENS MATCHER

Lördag:

13:45 – (PL) Man City vs Chelsea
16:00 – (PL) Arsenal vs West Brom
16:00 – (PL) Birmingham vs Wigan
16:00 – (PL) Blackpool vs Blackburn
16:00 – (PL) Fulham vs Everton
16:00 – (PL) Liverpool vs Sunderland
16:00 – (PL) West Ham vs Tottenham

Söndag:

13:00 – (PL) Bolton vs Man Utd
15:05 – (PL) Wolverhampton vs Aston Villa
17:10 – (PL) Newcastle vs Stoke

Dessutom fulla omgångar i The Football League – där det stora mötet kanske är lördagens Yorkshirederby mellan Leeds och Sheffield United.

Annons

Ikväll kan ni också se Portsmouth vs Leicester på Bet365.

…………………………………………………

Vi får se vad lördagens blogg kommer handla om. Har ni några förslag eller önskemål?

Båda bloggarna under helgen kommer som vanligt att beröra den dagens matcher i sammanfattad form.

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-24 11:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto