Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Engelsk fotbolls gentlemannarötter och en europeisk "stat attack"

10å

Alltsedan fotbollen organiserades i England 1863 så var det en sport för gentlemän, med den engelska betydelsen av det ordet. Fotbollens regler formulerades och administrerades av män med en viss social status. Spelarna i sin tur hade växt upp med sporten genom skolorna och förstod dess grundläggande etos.

ANNONS

Oavsett vilken variant av fotboll som spelades så fanns där en grundmurad och förkroppsligad förståelse för fotbollens sedvänjor så att spelarna intuitivt visste vad som var rätt och vad som var fel. Sålunda, när spelets regler slutligen skrevs ned så var det bara skillnaderna mellan olika former av fotboll som behövde kodifieras, inget annat.

Det tog mer än ett årtionde för de arbetande klasserna att intressera sig för den organiserade fotbollen i någon större utsträckning. För dem var det framför allt rugbyn som gällde. Men när fotbollen väl fått fäste så växte den snabbt, framför allt i Midlands, i Englands norra delar och i Skottland. Nya fotbollsklubbar växte fram som svampar ur marken.

Men dessa spelare hade inte växt upp med fotbollen på samma sätt och var därför inte stöpta i dess anda. De läste spelets regler, men utan något större intresse att gräva djupare i dem. Det var inte nödvändigt att lära sig reglerna för att bli en bra fotbollsspelare.

ANNONS

Hur som helst, man förväntades ändå kunna en del om spelets regler. Och har man då inte tid eller lust att ägna tid åt djupare studier så går det alltid att memorera vissa slagord eller fraser. Därmed växte ”football by slogan” fram som är så populär till denna dag, inte minst bland analytiker och experter i tv-rutan.

Uttryck som ”du kan inte vara offside om bollen inte passas framåt”, ”en rättvis tackling är axel mot axel” och andra sådana förenklade McNuggets växte fram, vart och ett innehållandes ett korn av sanning men vart och ett också rent nonsens vid en djupare studie av dem.

Inte minst eftersom spelets regler när de formulerades inte behövde katalogisera och räkna upp allt som var tillåtet och otillåtet eftersom det redan var allmänt känt. Det var inte nödvändigt att ha en regel skriven som förbjöd maskning eftersom spelarna visste att maskning var fel.

ANNONS

Den nya stammen av fotbollsspelare, för vilka en fotbollsutbildning i ordets bokstavliga betydelse inte var tillgänglig, hade ingen förståelse för andemeningen i sportens oskrivna regler utan antog att vad som inte var uttryckligen förbjudet således måste vara tillåtet.

Där fanns regler mot fällningar, fasthållningar och knuffande, men ingenstans stod det att man inte fick hoppa upp på motståndarens rygg – alltså hoppade man upp på motståndarens rygg.

Det var endast när fotbollen kom att domineras av män som inte var gentlemän som orden ”ungentlemanly conduct” fördes in i regelboken, och som fortfarande återfinns i sektion 12 av Laws of the Game. Det är inte den enda typen av sådana formuleringar som återfinns i fotbollens olika regelverk, ett annat exempel är ”spirit of the game”. Vad de har gemensamt är ett tillbakasyftande till fotbollens oskrivna regler om hur man bör uppföra sig på en fotbollsplan.

ANNONS

…………………………………………………

PARTIZAN VS ARSENAL

De båda lagen inledde CL-gruppspelet på helt olika sätt. Arsenal krossade Braga med 6-0 och Partizan förlorade med 0-1 mot Shakhtar Donetsk. Det är alltså en match i vilken Partizan behöver ett resultat, men där Arsenal kan vara nöjda med oavgjort.

♦ Arsenal har rest till Serbien vid ett tillfälle tidigare, man förlorade då mot Röda Stjärnan med 0-1. Året var 1978/79, UEFA-cupens tredje omgång. Returen på Highbury slutade 1-1.

♦ Senaste gången Partizan spelade CL-gruppspel, 2003/04, så slutade samtliga deras hemmamatcher oavgjort.

♦ Arsenal har förlorat sina tre senaste bortamatcher i Champions League – mot Barcelona, Porto och Olympiakos. Ej inkluderat kvalificeringsrundor så har Arsene Wengers mannar bara vunnit två av sina tio senaste bortamatcher i turneringen.

ANNONS

♦ Partizan har gjort minst två mål i nio av sina senaste 11 matcher i Champions League.

♦ Partizan har spelat fem hemmamatcher mot engelskt motstånd i europeiskt cupspel, vunnit tre (Man Utd, Queens Park Rangers och Newcastle) och förlorat två (Leeds och Newcastle).

…………………………………………………

CHELSEA VS MARSEILLE

I första omgången körde Chelsea över Zilina samtidigt som Marseille förlorade hemma mot Spartak Moskva. En förlust på Stamford Bridge och det ser onekligen mörkt ut för det franska mästarlaget. Chelseapubliken får ett kärt besök i gamle spelaren Didier Deschamps som numer är manager för Marseille, som också är Didier Drogbas gamla klubb.

♦ De båda lagen har mötts två gånger tidigare i Europa, i Champions League 1999/00. Båda lagen vann med 1-0 på sina respektive hemmaplaner, Dennis Wise gjorde Chelseas mål på Stamford Bridge.

ANNONS

♦ Chelsea har spelat fyra hemmamatcher i Europa mot franskt motstånd, vunnit två (Bordeaux och Marseille) och spelat två oavgjorda (Monaco och Paris Saint-Germain).

♦ Marseille har spelat åtta bortamatcher mot engelskt motstånd och vunnit en (Liverpool), förlorat fyra (Southampton, Man Utd, Chelsea och Liverpool) och spelat tre oavgjorda (Liverpool, Newcastle och Bolton).

♦ Chelsea har i sina tolv senaste hemmamatcher i CL-gruppspelet vunnit nio och spelat tre oavgjorda, och endast släppt in fyra mål.

…………………………………………………

TOTTENHAM VS TWENTE

En match Tottenham måste vinna om de vill skapa sig ett bra läge att avancera från gruppen. Båda lagen fick med sig 2-2 i sina första möten, Tottenham från en klurig bortamatch med Werder Bremen, och Twente från ett hemmamöte med regerande mästarna Inter.

♦ Tottenham är obesegrade i sina fem senaste hemmamatcher i europeiskt cupspel. Deras senaste hemmaförlust mot europeiskt motstånd kom mot PSV Eindhoven i UEFA-cupen 2007/08.

ANNONS

♦ Tottenham har spelat sex hemmamatcher mot holländskt motstånd, de har vunnit två (Ajax och Feyenoord), spelat tre oavgjorda (Feyenoord) och förlorat en (PSV).

♦ Twente å sin sida har förlorat fyra och spelat en oavgjord i bortamatcher mot engelskt motstånd. I sitt senaste bortamöte förlorade de med 2-3 mot Man City, 2008.

♦ Twentes enda tidigare match i London kom tidigare den säsongen när de mötte Arsenal i tredje CL-kvalificeringsrundan. De förlorade matchen med 0-4 och totalt med 0-6, William Gallas gjorde mål i båda matcherna.

…………………………………………………

VALENCIA VS MAN UTD

Man Utds oförmåga att vinna hemma mot Rangers i första omgången gör att bortamatchen mot de spanska ligaledarna är viktigare än vad man rimligtvis hoppats. Valencia å sin sida gjorde processen kort med turkiska mästarna Bursaspor. Valencia har tappat sina två stora stjärnor – David Villa och David Silva – inför säsongen men har fortfarande ett väldigt starkt lag.

ANNONS

♦ Valencia är obesegrade hemma på Mestalla i europeiskt cupspel under de senaste elva matcherna, men har bara lyckats vinna fem av dessa. Det enda engelska laget som lyckats vinna mot Valencia på Mestalla är Chelsea.

♦ Man Utd har bara vunnit en enda gång på 18 besök hos spanska lag, med åtta oavgjorda och nio förluster. Den enda segern kom 2001/02, mot Deportivo La Coruna.

♦ Man Utd har gått mållösa från de tre senaste mötena på spansk mark, i matcher mot Barcelona och Villareal.

♦ Man Utd och Valencia har mötts sex gånger tidigare i europeiskt cupspel, fyra matcher har slutat oavgjort och båda lagen har vunnit varsitt möte på sin respektive hemmaplan.

♦ Valencia har spelat tolv hemmamatcher mot engelskt motstånd, vunnit sex av dem och förlorat två. Fyra matcher slutade oavgjort.

…………………………………………………

ANNONS

UTRECHT VS LIVERPOOL

Båda lagen inledde sitt EL-spelande fint, Liverpool med en stabil vinst hemma mot Steaua Bucarest och Utrecht med ett imponerande oavgjort resultat borta mot Napoli. Det är en match som båda lagen kommer försöka vinna även om mycket talar för att Roy Hodgson väljer att vila några av sina viktigaste spelare. Det är första gången de båda klubbarna möts, det är till och med första gången Utrecht stöter på engelskt motstånd.

♦ Liverpool har alla skäl att vara optimistiskt. Deras tolv senaste möten med holländska klubbar har slutat med åtta vinster, tre oavgjorda och en förlust. De har inte förlorat de senaste fem bortamatcherna mot holländskt motstånd sedan man förlorade borta mot Ajax med 1-5 i Europacupen 1966.

♦ Utrecht är obesegrade i fyra raka hemmamatcher och man har vunnit de senaste tre utan att släppa in ett enda mål. Det senaste laget som slagit dem i europeiskt spel på Stadion Galgenwaard var Austria Wien 2004.

ANNONS

…………………………………………………

MAN CITY VS JUVENTUS

Juventus fick bara med sig 3-3 från första hemmamötet med Lech Poznan och är därför i visst behov av poäng i den här matchen. Man City slog Red Bull Salzburg med 2-0 på bortaplan och har ett bättre utgångsläge. För Juventus är tecknen goda. Förra gången man mötte Man City borta så förlorade man visserligen med 0-1, men man gick vidare och vann UEFA-cupen samma säsong.

♦ Man City har bara spelat fyra gånger mot italienskt motstånd, mot Juventus (en vinst och en förlust) och mot Milan (en oavgjord och en vinst). De har ännu inte släppt in ett enda mål på hemmaplan mot italienskt motstånd.

♦ Juventus har spelat 38 matcher mot engelskt motstånd och vunnit och förlorat 15 av dem. På bortaplan har man däremot bara vunnit två av 16 matcher, och förlorat tolv av dessa. Den senaste bortasegern kom mot Man Utd 1996.

ANNONS

♦ Det är Juventus enda framgång i ”the Rainy City”. Deras bortafacit mot Manchesterklubbar är en vinst, två oavgjorda och fyra förluster. Man förlorade dessutom CL-finalen 2002/03 på Old Trafford.

…………………………………………………

Imorgon onsdag kommer nästa upplaga av Linhem’s Football League Watch, med en koll på helgens och tisdagskvällens action i Englands lägre divisioner.

På torsdag kommer jag att blogga om Premier Reserve & Academy Leagues och om matcherna och talangerna där. Det är den sista i månaden, och jag tänker mig det som en återkommande tradition.

Be Champions!!

Publicerad 2010-09-28 kl 01:17

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto