Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch - Med en matsked Champions League

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

En mindre bra dag för det gamla gardet – Svennis, Gordon Strachan och Neil Warnock, alla gamla nog för att kastas utför ett stup, tappade alla poäng mot yngre förmågor som Nigel Pearson, Simon Grayson och Paul Lambert och just Gordon Strachan tänkte jag fokusera lite på.

Varför fick han sparken? Smått okaraktäristiskt av Middlesbroughs ordförande Steve Gibson som gav Gareth Southgate tre säsonger som manager.

Men även lite Svennis som återförenas med Chris Powell i Leicester för att glädja dem som inte går igång på att Steve Tilson – som slog Man Utd i FA-cupen med Southend – tar över som manager i Lincoln efter Chris Sutton.

Annons

…………………………………………………

[“If a Frenchman goes on about seagulls, trawlers and sardines, he’s called a philosopher. I’d just be called a short Scottish bum talking crap.”] – Gordon Strachan, som står högt upp på Sir Alex Fergusons ”Naughty list”.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIP

[“Reporter: Gordon, can I have a quick word?
Strachan: Velocity”]

Avd: Blixt-Gordon

Middlesbrough tippades av de flesta experter inför säsongen som vinnare av  The Championship – jag var självklart en av dem – men det har inte börjat så bra för Gordon Strachans mannar. I helgen förlorade man mot Leeds hemma med 2-1.

Efter elva matcher spelade i ligan har man elva poäng, ett hyfsat hemmafacit där man tagit tio poäng av 18 möjliga men på bortaplan har man bara tagit en poäng på fem matcher.

Det främsta skälet till Boros dåliga inledning är att deras nyförvärv inte levererat, inför säsongen köpte man in en handfull skottar för ca sex miljoner pund – nästan dubbelt så mycket som någon annan Championshipklubb – och målsprutan Kris Boyd har bara gjort tre mål totalt, samtidigt som de andra inte heller övertygat.

Annons

Strachan har också fått en hel del kritik för sina laguttagningar. Till exempel så har man inga naturliga ytterbackar just nu efter att ha sålt Emmanuel Pogatetz, Andrew Taylor har lånats ut till Watford, Jonathan Grounds till Hibernian och Joe Bennett är helt enkelt petad. Oftast har mer offensivt lagda mittfältare som Julio Arca och Barry Robson i stället fått vikariera medans mittbacken Matthew Bates får spela högerback.

Just misslyckade värvningar och spelare i fel positioner har också lett till att få unga talanger fått chansen, i en klubb som fostrat många duktiga spelare. I helgen spelade fyra egna produkter från start med två på bänken men förutom de redan etablerade spelarna som Wheater och Bates så beror det på att man har en lång skadelista.

Oacceptabelt tycker de flesta fansen enligt den undersökningen som den Middlesbroughbaserade nättidningen Gazette.live gjorde och att fansen  är missnöjda märks även på läktaren då det endast var 14,000 på senaste hemmamatchen; jämförelsevis så hade man aldrig under 17,000 under förra säsongen.

Annons

Fansen får även medhåll från Borolegendaren Bernie Slaven, som förvisso inte propagerat för att Strachan borde sparkas men inte heller motsatt sig det. En annan sak som Strachan kritiserats för nu när Boro är i motgång är sin ”skämtsamhet” på presskonferenser och intervjuer. Till exempel så sa Strachan, nykterist, efter frågan om hur han hanterar pressen nu när det går dåligt för Boro att han super och knarkar.

Vad tycker ni om att Boro sparkade Strachan? Vad tycker vårt (vad jag vet) enda Borofan Honken?

David James som gick från ett Pompey i kris efter en sommar som VM-målvakt till Bristol City, som inför säsongen såg ut som en playoff-kandidat – jag tippade eller tänkte förstås aldrig något så absurt – och med Steve Coppell skulle man inom några år nå Premier League men Coppell lämnade tidigt, de intressanta nyförvärven har inte lyckats alls och man har haft sin bästa spelare i fjol Nicky Maynard skadad under hela säsongen hittills.

Annons

Bristol City ligger sist med bara sex poäng efter helgens förlust mot Cardiff där man tappade ett 0-2-överläge, och skulle de åka ner kommer det bli tredje gången för David James. Förvisso rår han inte på Steve Palmer och Neil Redfearn med fyra nedflyttningar vardera eller före detta lagkamraten Hermann Hreidarssons fem nerflyttningar. Men tänk om David James på bara 1 år skulle gå från VM-målvakt till League 1 målvakt!

Toppmötet mellan QPR och Norwich som jag följde lite halvt slutade 0-0 vilket bröt Norwichs svit gällande att göra mål på bortaplan som var uppe i 32 matcher – Arsenal innehar rekordet på 40 matcher – men det var inte långt borta då den lille Wes Hoolahan missade en straff. QPR har fortfarande inte släppt in ett mål på hemmaplan.

Sven-Göran Eriksson fick 1-1 med sitt Leicester mot Hull, efter mål av den talangfulle offensive mittfältaren Andy King tidigt i matchen innan Robert Koren, VM-spelaren för Slovenien, kvitterade för Hull.

Annons

Just gällande Hull, innermittfältsduon Bullard och Koren kan nog vara – när Bullard är frisk – ligans bästa innermittfält. Någon som har några andra förslag? QPRs innermittfält brukar vara väldigt defensivt för att täcka upp för Adel Taarabt i sin Nummer 10-roll, Cardiff har kraftpaketet Seyi Olofinjana bredvid den spelande pinnen Stephen McPhail .

:::

Tisdagens omgång

Kanske är det bara jag men en småkul detalj är att lagen tydligen lottades fram alfabetiskt den här omgången. Burnley mötte Barnsley, Coventry mot Cardiff, Doncaster vs. Derby och Leeds tog emot Leicester.

En liten överraskning när Bristol vann hemma för första gången mot Reading som trots allt gjort en okej inledning trots att man sålde Gylfi Sigurdsson, 1-0.

Burnley slog Barnsley med hjälp av två mål från Chris Eagles och Iwelumo gjorde sitt åttonde för säsongen, vilket gjorde att han gick upp i delad skytteligaledning, 3-0.

Annons

Fjolårets skyttekung Peter Whittingham verkar ha kommit igång också, i helgen gjorde han två frisparksmål men nu var det ett på straff i stället och Jay Boothroyd gjorde det avgörande 2-1-målet i 87:e minuten.

Allas våran Svennis tog sin första vinst med Leicester borta mot Dirty Leeds, nyss inlånade Kyle Naughton gjorde 1-0, veteranen Steve Howard ökade på och Luciano Becchio fick till en reducering men inget mer. Svennis-effekten!?

En oväntad förlust för Paul Lamberts Norwich när Crystal Palace vände ett 0-1-underläge till vinst, efter mål av vänsterbacken Julian Bennett och “Million Pound Man”, Anthony Gardner.

Preston med Fergie Jr som manager lyckas först vända 0-1 till 2-1 men tappade de till 2-3 mot Scunthorpe av alla lag. Preston befinner sig näst sist i tabellen nu, vilket man inte förväntat sig.

Annons

Två mål på två minuter för unga Watford utav Stephen McGinn och Marvin “Scordell” Sordell. Ipswich fick en reducering tack vare David Norris.

Återigen kom QPR undan med ett 0-0 resultat, denna gången behövde dock Paddy Kenny rädda straffen.

………………………………………………

LEAGUE  1

Colchester är ett lag i mängden i League 1, nästan varje match denna säsongen har man spelat oavgjort och denna helgen var de precis likadant när man fick 0-0 borta mot Oldham så vi går vidare till niomåls matchen i Peterborough!

En strålande start av ”Posh” – ett härligt lag att spela på vissa CM-versioner – där Craig Mackail-Smith gjorde 1- och 2-0 efter bara fem minuter av matchen. Lee Frecklington gjorde även 3-0 innan Swindons David Ball reducerade två gånger om och Matt Ritchie – som är utlånad i stället för att fylla ut Pompeys bänk – vände precis innan halvtid. Sedan turades man om, George Boyd för P’Boro, Charlie Austin för Swindon och det slutade med att Swindons Kevin Amankwaah gjorde 5-4 på övertid för… Peterborough. Posh klättrar i och med segern upp på en andraplats bakom suveräna Brighton.

Annons

Brighton slog dittills obesegrade hemmalaget Charlton komfortabelt med 4-0, i en match som managern Gus Poyet beskrev som nästan perfekt och antingen är Gus Poyet försiktig med superlativen eller bara svår att tillfredställa.

Ett ganska oväntat toppmöte sett inför säsongen då supporterägda nykomlingen Exeter slog Carlisle som även de ligger och kämpar om playoffplaceringarna. 2-1 till Exeter tack vare två mål inom loppet av ett par minuter av Richard Logan – han som gjorde det avgörande målet när Exeter gick upp till League 1. Carlisle var nära att kvittera efter att Matty Robson slog en fantastisk frispark (tagit över efter Ian Harte) och Francois Zoko hade ett avslut rensat på mållinjen. De båda lagen ligger numera på samma poäng där målskillnaden avgör till Carlisles fördel.

Och eftersom jag varit på Griffin Park hyser jag därför lite sympatier för Brentford som just nu går igenom det där ”tuffa andra året” i League 1 men i helgen slog man ligajumbon Tranmere – ännu ett Merseysidelag som ligger risigt till – med 3-0 på bortaplan. Det var första bortasegern för ”The Bees” tack vare “one-club man”, “Mr Versatile” och frisparksspecialisten Kevin O’Connor som gjorde första målet på straff och det andra från ca 30 meter på frispark innan Rowan Atkinsons okände son Marcus Bean avslutade med 3-0.

Annons

När vi ändå är inne på personliga sympatier så kan vi glädjas åt att MK Dons förlorade med 3-2 mot skrällaget Bournemouth när The Football Leagues två yngsta managers gjorde upp, Karl Robinson (30) och Eddie Howe (32) som har få övermän. Vad jag vet är det bara långbollstraditionalisten Graham Taylor som tog över Lincoln som 27-åring som varit yngre?

…………………………………………………

LEAGUE 2

Om ni hängt med här så har ni märkt att i League 2 brukar det bli målglada matcher och den här helgen var det hela fyra matcher där det gjordes fem mål eller fler.

Jag varnade er förra veckan gällande Accrington Stanley att det skulle bli målglatt när man mötte Adam Le Fondres Rotherham. 1-1 i halvtid efter att just Le Fondre kvitterat på straff men i andra halvlek gjorde före detta Liverpoolynglingen Jimmy Ryan 2-1 vilket stod sig ända fram till de sista tio minuterna när Rotherham vände tack vare Exodus Geohagan – en man av bibliska mått – och den målfarlige backen Richard Cresswell som är född i staden men fram tills i år spelat för Sheffield United och Bury.

Annons

Klyschan “A game of two halves” stämmer verkligen in på matchen mellan Northampton och Hereford där i första halvlek före detta PL-anfallaren Leon McKenzie gjorde ett “äkta” hattrick, det vill säga alla målen i samma halvlek. Hereford som verkar hämtat sig lite efter att man sparkat Simon Davey vände matchen genom två mål av Stuart Fleetwood, ett av James McQuilkin  som tidigare spelade i tjeckiska andradivisionen och vändningen fullbordades av fransosen Mathieu Manset.

Ett liknande scenario fast i mindre skala utspelade sig när Macclesfield vände 0-2 till 3-2 hemma mot Oxford, vilket även betydde att man gick om dem i tabellen.

Sist och möjligen minst mötte Torquay, laget som inledde strålande med ett starkt försvarsfacit, Bury och släppte in hela fyra mål när man förlorade med 4-3, efter mål av bland annat delade skytteligaledaren Ryan Lowe, Man Utd-lånet Nicky Ajose och Steven Schumacher.

Annons

Jag vill även nämna George Donnelly – en av många Liverpoolfödda spelare i ligasystemet – som är utlånad från Plymouth och har gjort sju mål hittills. En mycket intressant spelare som är nästan 1.90 lång men även bra med fötterna som mycket väl kan få speltid när han återvänder till Plymouth som är i behov av en storväxt spelare och målskytt bredvid lille Bradley Wright-Phillips (son till Ian Wright och SWPs yngre halvbror).

…………………………………………………

ÖVRIGT

Har gapet mellan The Football League och Conference minskat? Ska man kanske utöka antalet uppflyttningsplatser till League 2?

Grimsby som i fjol hade en katastrofal säsong när man åkte ur League 2 – bara lag vars manager hette Steve Staunton var sämre – är just ett av lagen som har svårt att ta sig tillbaka till Football League

Den svenska bloggen om brittisk fotboll, Langhamcourt, rapporterar om att Hull säsongen efter man föll ur Premier League är på väg att få nya ägare? Såg några siffror för ett tag sedan och Hull spenderade väldigt mycket pengar på löner under sin tid i Premier League, i synnerhet med tanke på att de är en liten klubb med små intäkter.

Annons

Briljanta “When Saturday comes” skriver om Leicester och deras högtflygande ambitioner.

Sheffield Wednesday har som ni vet vissa finansiella problem men det verkar gå framåt nu en investerare är på ingång, fram tills dess får Nicky Weaver extraknäcka som stege för korta Yeovil-vaktmästare.

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

CHAMPIONS LEAGUE

Tack för ännu en utförlig genomgång av vad som hänt i The Football League, Linhem.

Lite Champions League måste vi få plats med också.

:::

Arsenal körde över Shakhtar Donetsk med 5-1. Resultatet i sig var inte förvånande, motståndet var svagt. Men ännu en gång måste Arsenals alla fans känna en ohejdad glädje över Jack Wilsheres råa talang.

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/19/cesc-fabregas-jack-wilshere-arsenal?intcmp=239

Jag sa det redan inför säsongen, Arsenal kommer klara sig alldeles utmärkt även om Fabregas lämnar för Barcelona. The boy is a bit special.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8074594/Jack-Wilshere-proves-that-pressure-is-no-problem-as-glittering-future-beckons-at-Arsenal.html

:::

Chelsea återvände till The Theatre of Tears och vann komfortabelt med 2-0 mot Spartak Moskva efter mål av Zhirkov och Anelka.

Den som är intresserad av Chelseas framtid kunde naturligtvis glädja sig åt deras bänk – på vilken satt Billy Clifford, Gael Kakuta, Jeffrey Bruma, Josh McEachran, Jacob Mellis, Ross Turnbull och Patrick van Aanholt.

Invändningen är ju möjligen att ingen av dem fick starta matchen och trots att Chelsea befann sig i bekväm ledning så började de bytas in först med kvarten kvar.

Annons

:::

Paul Hayward på The Guardian, som var den förste att faktiskt specifikt varna för att Wayne Rooney var på väg bort från Man Utd (för ett par veckor sedan) sammanfattar den nu uppstådda situationen briljant.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/19/sir-alex-ferguson-wayne-rooney

Det är allt vi säger i bloggen om den där såpan idag.

Men apropå en annan potentiell såpa, och något jag varnade för i en bisats i gårdagens blogg:

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8074279/Manchester-United-eye-January-swoop-for-Liverpools-Fernando-Torres.html

Ay caramba!

Riktigt häftiga matcher ikväll. Man Utd har till uppgift att samla styrkorna och skicka iväg en styrkedemonstration hemma mot turkiska Bursaspor.

Tottenham å sin sida åker iväg till San Siro för att försöka stjäla poäng av regerande mästarna Inter.

Annons

Det tror jag inte alls är en omöjlig uppgift. Den största faran är den egna defensiva naiviteten.

And a brand spanking new! – Be Champions!!

Publicerad 2010-10-20 10:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto