Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

"Old Times There Are Not Forgotten…"

10å

Gårdagens fakta och fiktioner i fotbollen väckte en del diskussion. Så klart både kul och klokt.

Det är ju så där med all form av statistiska undersökningar. De bidrar med en hel del insikt och kan vara väldigt upplysande. De är dessutom ofta väldigt välgjorda inom ramen för vad de studerar.

Men de är också av nödvändighet förenklingar av verkligheten. Datamaterialet måste avgränsas och urval är därför nödvändiga. Det som mäts måste definieras och därmed reduceras i komplexitet. Vissa frågor ställs, andra frågor ställs inte. Och så vidare.

ANNONS

Enskilda undersökningar är alltså aldrig slutlig sanning. Om man som jag jobbar med vetenskapliga undersökningar av det här slaget så har man också smärtsam erfarenhet av hur undersökningar som studerar samma sak kommer fram till diametralt motsatta slutsatser.

Inte för att den ena undersökningen är rätt och den andra är fel. Utan för att de båda undersökningarna har utformats på olika sätt.

:::

I genomgången av den engelska fotbollshistoriens stora målskyttar har vi nu kommit fram till det glada 1920-talet och den kanske störste målskytten av dem alla.

Evertons Dixie Dean.

…………………………………………………

WILLIAM RALPH ”DIXIE” DEAN – 1920-TALETS STORA MÅLSKYTT

[”Dixie was the greatest centre-forward there will ever be. He belongs to the company of the supremely great, like Beethoven, Shakespeare and Rembrandt.”] – Bill Shankly

Dixie Dean föddes den 22:a januari 1907 i Birkenhead på Merseyside. Han inleddes sin professionella fotbollskarriär 1923 i Tranmere Rovers där han tidigt visade prov på en enastående förmåga med 27 mål på 29 matcher för klubben. Två år senare flyttade han till Everton, klubben han älskade och med vilken han skulle bli evigt förknippad.

ANNONS

[youtubeplay id=”rb33hAc41Lo” size=”large”]

Dean hade en omedelbar betydelse för Everton. Han gjorde 32 mål under sin första säsong för klubben. Men hans sagolika karriär var nära att aldrig bli av efter en allvarlig motorcykelskada 1926. Han bröt sin käke och skadade sig allvarligt i huvudet, läkarna sa att han aldrig mer skulle kunna spela fotboll. Men endast 15 veckor senare trotsade Dean alla odds och spelade återigen fotboll för Everton.

Makalöst nog visade sig Dean vara en ännu bättre målskytt efter olyckan än före den. Han spelade 27 matcher under 1926/27 och gjorde 21 mål. Men det var säsongen därpå, 1927/28, som skulle säkra Dixie Deans eviga plats i de engelska fotbollslegenderna.

:::

Under säsongens första nio matcher gjorde Dean 14 mål, inklusive fem mål i en match mot Man Utd. I januari hade han gjort 39 mål, därmed hade han slagit Evertons klubbrekord för flest antal mål under en säsong, tidigare hållt av B.C. Freeman.

Division 1:s målrekord var 43 mål under en säsong. Dean slog det rekordet i mitten av mars. Med 13 återstående ligamatcher var Dean 17 mål ifrån att slå George Camsells rekord för flest antal ligamål (59 st) under en hel säsong av engelsk fotboll.

ANNONS

Det skulle visa sig bli tufft för Dixie Dean. Han gick mållös från fyra matcher och hans spel för landslaget innebar att Dean behövde göra 17 mål på säsongens sista sju matcher. Händelsevis spelade Dean 16 matcher för England och gjorde 18 mål, inklusive två hattricks.

Efter att ha hittat målformen igen så behövde Dixie Dean under säsongens sista match hemma mot Arsenal göra hattrick för att slå rekordet. Everton var redan krönta ligamästare sedan Huddersfield förlorat ett par dagar tidigare. Över 60,000 åskådare trängde sig in på Goodison Park för att bevittna Deans försök till historia.

Arsenal nätade först, Dean kvitterade direkt efter avspark med ett skott från 20 meter. Halvvägs in i första halvlek fälldes Dixie Dean i straffområdet och han slog själv in straffen. Ett mål kvar. Ett självmål innebar 2-2 vilket var resultatet i halvtid.

Tiden rann iväg i andra halvlek och det verkade som om Dean aldrig skulle göra sitt 60:e mål. Men fem minuter från slutet kom Dean högst på en hörna och nickade in målet som skapade vilda glädjescener på Goodison Park. Dixie Dean var för alltid en legend.

ANNONS

:::

Trots att Everton relegerades till Division 2 under 1930, till stor del tack vare skador på Dean, så lämnade inte Dean klubben. Han sköt dem omedelbart tillbaka till Division 1 med 39 mål på 37 matcher.

Everton skulle vinna ligan 1931/32 och FA-cupen 1933 och Dixie Dean spelade en stor roll under båda säsongerna. Tröjnummer introducerades för första gången till cupfinalen 1933 och Dean blev Evertons första nummer 9, skälet till att just det tröjnumret är så mytomspunnet på Goodison Park än idag.

När Dean lämnade Everton för Notts County 1937 så hade han gjort 383 mål på 433 matcher för klubben. Än idag förblir han Evertons främste målskytt någonsin och tillsammans med sitt målrekord om 60 ligamål på en säsong så ser inte det ut att överträffas på länge än.

Dixie Dean var vida respekterad inte enbart för sitt målskytte utan också för sin sportslighet. Under hela sin karriär blev han aldrig varnad eller utvisad, trots att han var satt under så tuff bevakning att han faktiskt förlorade en testikel under en match.

ANNONS

När han lämnade Everton så var det skymningsdags i Deans karriär. Efter Notts County var han ett tag i irländska Sligo Rovers innan han avslutade sin karriär i Hurst FC 1939.

:::

Efter sin pension från fotbollen så fortsatte Dixie Dean arbeta för brödfödan, sådan var fotbollsspelarnas lott på den tiden. Han ägde och drev sin egen pub, The Dublin Packet, och arbetade även som portier för Littlewood Pools. Trots sin status som engelsk fotbollslegend så kommer hans medarbetare ihåg honom som en ”tyst och blygsam” man.

Ironiskt nog så sägs Dixie Dean ha avskytt just smeknamnet Dixie – som Evertonsupportrarna gett honom tack vare sin mörka komplexion och mörka lockiga hår. Det har sagts att Dean ansåg att namnet bar anknytning till rasproblem i Amerikas sydstater och antydde att han var av blandat ursprung. Han föredrog kort och gott att kallas Bill.

Passande nog för en man så intimt sammanknippad med Everton FC, så avled Dixie Dean på Goodison Park den 1:a mars 1980, endast minuter efter att slutsignalen ljudit för ett Merseysidederby mot Liverpool. Han var då 73 år gammal.

ANNONS

:::

Tre nyckelmatcher:

Everton 3-3 Arsenal (Division 1, 5/5-1928)
Med bara tre matcher kvar så var Dixie Dean åtta mål ifrån rekordet om 59 mål som satts en säsong tidigare av Middlesbroughs George Camsell, men två mål mot Aston Villa och fyra mot Burnley innebar att han stod på 57 mål inför säsongens sista match. I sin sista match innan han avslutade karriären var Arsenals Charlie Buchan fast beslutad att förvägra Dean dennes rekord men Dixie gjorde sitt hattrick – med ett nickmål fem minuter från slutet.

Everton 3-0 Man City (FA-cupfinal, 29/4-1933)
Okaraktäristiskt nog så missade Dean två goda chanser under matchen men som vanligt så påverkade han ändå matchen genom att ligga bakom Evertons första mål och själv göra det tredje. Därmed säkrade han en för klubben unik trippel med tre titlar på tre år – Division 2, Division 1 och FA-cupen. Dean var även central i laguttagningen då Everton saknade manager. Han tog det tuffa beslutet att peta målskytten från semifinalen Ted Critchley till fördel för Albert Geldard som låg bakom det tredje målet.

ANNONS

Skottland 1-2 England (International, 3/4-1927)
I en tid när VM och EM ännu ej var påkommet så var landskamper mot ’the Auld Enemy’ de viktigaste som fanns. Nationell stolthet stod på spel och England behövde visa sann karaktär på Hampden Park efter att ha hamnat i underläge med 1-0 inför 111,214 galna Glaswegianer. Men England kom tillbaka och Dixie Dean gjorde båda målen.

…………………………………………………

MAN UTD VS SPURS – LÅNGLIVADE MÅLVAKTER OCH MATCHFACIT

Daniel Taylor på The Guardian bjuder på ett trevligt porträtt av Man Utds målvakt Edwin Van der Sar – som fyller 40 år idag, en dag innan Man Utd tar emot Tottenham på Old Trafford. Grattis!

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/28/edwin-van-der-sar

Van der Sar blir därmed den nionde spelaren, och den förste icke-britten, som spelar Premier League-fotboll när han passerat 40-strecket. Sex av de tidigare åtta är före detta målvakter.

:::

Tottenham har inte vunnit på 17 år borta mot någon av de klubbar formerly known as The Big Four. Den senaste segern kom 1993 på Anfield. Det är något klubben hoppas kunna ändra på i lördagens kvällsmatch mot Man Utd.

ANNONS

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/tottenham-hotspur/8093938/Luka-Modric-desperate-to-end-Tottenhams-17-year-winless-run-against-the-Big-Four.html

…………………………………………………

LIGACUPEN – OM SPELARNA SJÄLVA FÅR VÄLJA

Theo Walcott har sagt att Arsenal satsar för fullt för att vinna Ligacupen och ta klubbens första titel på nära nog sex år – även om andra betraktar det som en ”Musse Pigg”-cup.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/arsenal/8092060/Carling-Cup-not-Mickey-Mouse-as-Arsenal-aim-to-end-trophy-drought-says-Theo-Walcott.html

Walcott jämförde alltså inte själv, som vissa rapporterade, Ligacupen med en sjukt irriterande tecknad figur.

:::

West Hams Valon Behrami uppmanar sina lagkamrater att använda framgången i Ligacupen som inspiration för att hantera ned nedflyttningsstrid klubben befinner sig inblandad i.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/west-ham/8094574/West-Hams-Carling-Cup-run-can-erase-relegation-fears-says-Valon-Behrami.html

En positiv form av spillover-effekt mellan cup- och ligaspel. Ofta pratas det ju om negativa effekter i sådana sammanhang.

ANNONS

…………………………………………………

HELGENS MATCHER

Lördag:

16:00 – (PL) Arsenal vs West Ham
16:00 – (PL) Blackburn vs Chelsea
16:00 – (PL) Everton vs Stoke
16:00 – (PL) Fulham vs Wigan
16:00 – (PL) Wolves vs Man City
18:30 – (PL) Man Utd vs Tottenham

Söndag:

13:00 – (PL) Aston Villa vs Birmingham
14:30 – (PL) Newcastle vs Sunderland
17:00 – (PL) Bolton vs Liverpool

Måndag:

21:00 – (PL) Blackpool vs West Brom

Det är naturligtvis också fulla omgångar i The Football League. Matcher som sänds på Bet365 är Derby vs Watford (lör kl 16) och Barnsley vs Hull (lör kl 18:20).

Cardiff vs Norwich och QPR vs Burnley är två andra av helgens toppmatcher i The Championship.

…………………………………………………

Helgens bloggar kommer fokusera mer på de två stora derbymatcherna under helgen – andrastadsderbyt mellan Aston Villa vs Birmingham och Tyne-Wear-derbyt mellan Sunderland och Newcastle.

Wolves vs Man City på lördag förresten – Karl Henry vs Nigel De Jong. Snap, crackle and pop! Man City får klara sig utan Carlos Tevez.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-29 kl 11:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto