Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Derbysöndag - Och nedsnack från en rätt märklig lördag

Peter Hyllman

Stor derbydag i England idag.

:::

Kl 13:00 smäller det i Englands andra stad när Aston Villa tar emot Birmingham i ett Midlandsderby – som mer specifikt brukar kallas för ”the second city derby”.

De båda lagen lottades dessutom att möta varandra i Ligacupens kvartsfinal, att spelas i slutet av november, men då på St Andrews.

Aston Villa har vunnit de sex senaste mötena lagen emellan – men Birminghams Liam Ridgewell har svurit på att bryta den trenden i dagens möte mellan klubbarna:

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/28/liam-ridgewell-birmingham-city-aston-villa

Alex McLeish, Birminghams manager, är likaledes beslutsam att göra slut på Birminghams derbylidande:

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/29/alex-mcleish-birmingham-aston-villa-derby

Räkna med stor stämning på Villa Park!

:::

Halvtre smäller det däremot uppe i nordöstra England när de bittra rivalerna Newcastle och Sunderland drabbar samman i det oerhört heta Tyne-Wear-derbyt.

I och med att derbyt spelas mellan lag från två olika men intill liggande städer så påminner rivaliteten mellan de båda klubbarna mycket om den mellan Liverpool och Man Utd.

Men där den historiska rivaliteten mellan Liverpool och Manchester var främst ekonomisk så är motsvarande rivalitet mellan Sunderland och Newcastle från början politisk.

Newcastle var rojalistiskt emedan Sunderland var ett parlamentariskt fäste.

De båda lagen har mötts 143 gånger med ett svagt övertag för Newcastle som har vunnit 51 matcher jämfört med Sunderlands 46 segrar.

Annons

:::

David Lacey på The Guardian, som alltid skriver oerhört läsvärt, sätter in derbyts speciella betydelse för fansen i dagens moderna och mångkulturella fotbollsvärld:

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/29/premier-league-derbies

:::

Steve Bruce, Sunderlands manager, gör sitt första Tyne-Wear-derby och han siktar på att än en gång göra livet surt för Newcastle:

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1324863/Steve-Bruce-vows-Newcastles-nemesis-ahead-Tyne-Wear-derby.html

:::

Newcastle får finna sig i att den här gången slå ur underläge i derbyt. Det är första säsongen tillbaka i Premier League och Sunderland har dessutom byggt upp ett väldigt starkt lag.

Duellen på mitten mellan Lee Cattermole och Joey Barton kan ju bli intressant att följa.

Matchen kan mycket väl avgöras på vilket av de båda huvudena som börjar brinna först.

Annons

…………………………………………………

MAGNIFICENT SEVEN – ”Tyne and Wear”

För en så pass intensiv rivalitet så är det ändå ett förvånansvärt stort antal spelare som under sina karriärer dragit på sig både den rödvita och den svartvita tröjan.

Några är mer uppseendeväckande än andra, av lite olika skäl. Här är sju spelare som har vågat sig på att ta det förbjudna steget.

:::

Jackie Milburn (Newcastle 1943-1957; Sunderland 1944)

Milburn inledde sin karriär som centerforward i Newcastle 1943 efter att ha svarat på en annons i tidningen. Han dök upp till sitt provspel med en paj i ena handen och lånade kängor i den andra innan han kvickt gjorde sex mål.

Milburn är sedan dess en legend på Tyneside, där han även arbetade i gruvorna under andra världskriget. Under kriget 1944/45 ställde han däremot upp i två matcher för Sunderland när laget led av spelarbrist. Han gjorde inget mål för klubben.

Annons

:::

Bryan ”Pop” Robson (Newcastle 1962-1971; Sunderland 1974-1976, 1979-1981, 1983-1984)

Robson, som inte ska förväxlas med Man Utds legendariske kapten, föddes i Sunderland men inledde sin fotbollskarriär i Newcastle där han spelade i nio år mellan 1962 och 1971.

Den diminutive anfallaren spelade därefter i ett flertal klubbar, men under tre separata tillfällen för sin hemstads klubb Sunderland. ”The bald assassin” gjorde sitt sista mål 38 år gammal 1984 när han nätade mot Leicester, vilket räddade Sunderland från nedflyttning.

:::

Chris Waddle (Newcastle 1980-1985; Sunderland 1997)

Efter att ha fått avslag av såväl Coventry som Sunderland så arbetade Waddle i en korvfabrik innan han skrev på för Newcastle för £1k 1980.

Den offensive mittfältaren hjälpte ”the Magpies” till uppflyttning till Division 1 1984 och spelade därefter för ett flertal klubbar innan han skrev på för Sunderland 1997, en klubb han stöttat som barn, för den symboliska summan £75k.

Annons

Waddle kunde däremot inte hjälpa Sunderland undvika nedflyttning den säsongen, och han fick utstå en TV-sänd utskällning av manager Peter Reid i dokumentären Premier Passions.

:::

Lee Clark (Newcastle 1990-1997, 2005-2007; Sunderland 1997-1999)

Clark spelade under två perioder för Newcastle, hjälpte dem vinna uppflyttning till Premier League 1993 och nå två andraplatser under de därpå följande säsongerna.

Mittfältaren köptes av Peter Reid 1997 och hjälpte Sunderland nå Premier League 1999. Men under 1999 års FA-cupfinal så gjorde han Sunderlands fans ursinniga genom att bära en t-shirt med texten ”Sad Mackem Bastards”. Han petades omedelbart, såldes till Fulham innan han 2005 för en kort tid återvände till Newcastle.

:::

Michael Chopra (Newcastle 2000-2006; Sunderland 2007-2009)

Chopra är en annan uppväxt Geordie som var en del utav Newcastles akademi innan han så småningom började ta plats i klubbens förstalag.

Annons

Efter en tid i Cardiff så höjdes en del ögonbryn när han värvades av Sunderland för £5m 2007. Men hans vinstmål i sista minuten mot Tottenham på säsongens första dag ledde till att fansen skanderade: ”Chopra’s one of us!”.

Det förändrades drastiskt 2009 när samma fans anklagade honom för att ha medvetet missat en målchans vid ställningen 1-1 mot Newcastle; Chopra var tillbaka i Cardiff i juli.

:::

Len Shackleton (Newcastle 1946-1948; Sunderland 1948-1957)

Efter att ha inlett sin karriär i Bradford så värvades Shackleton av Newcastle i början av 1946/47 för att hjälpa klubben vinna uppflyttning till Division 1. Han gjorde sex mål i sin debut i vilken Newcastle slog Newport med 13-0.

Men Shackletons individuella stil uppskattades inte på St James Park, där till och med Newcastles lagkapten konstaterade att ”Newcastle would never win anything with him in the team”.

Annons

1948, bara två år efter att han värvats av Newcastle, såldes han till Sunderland för vad som då var en rekordsumma om £20,5k. Shackleton älskades av Sunderlands fans och Shackleton föredrog uppenbart Sunderland före sin gamla klubb om vilka han fällde följande kommentar: ”I’m not biased when it comes to Newcastle – I don’t care who beats them!”

:::

Barry Venison (Sunderland 1981-1986; Newcastle 1992-1995)

Venisons fotbollskarriär tog sin början i Sunderland där han snabbt blev en av fansens favoriter. 20 år gammal blev han den yngste kaptenen någonsin i en cupfinal på Wembley när han ledde ut Sunderland till 1985 års Ligacupfinal mot Norwich, en final som tyvärr förlorades.

Samma säsong flyttades Sunderland ner till Division 2 och Venison begärde en transfer och skrev ett brev till varenda klubb i Division 1 och frågade om de var intresserade av honom.

Annons

Efter en framgångsrik tid i Liverpool så återvände han till nordöstra England för att hjälpa Kevin Keegans Newcastle vinna uppflyttning till Premier League. Venison förblev en viktig del av Newcastles försvar under tre år när klubben etablerade sig som en toppklubb i Premier League.

Den engelska fotbollens kanske mest imponerande hockeyfrilla lyckades efter sin aktiva karriär få en hyfsat framgångsrik roll som TV-expert.

…………………………………………………

Den inflammatoriske och rent ut sagt notoriske Arsenalsupportern och kolumnisten på Daily Mail, Piers Morgan, gör, om jag förstår det hela rätt, sitt sista regelbundna bidrag i och med den här texten (som vanligt en kärleksförklaring to all things Man Utd):

https://www.dailymail.co.uk/sport/article-1325197/PIERS-MORGAN-Manchester-United-imploding-Arsenal-soaring-England-win-Ashes.html

Annons

Jag måste ändå säga att jag gillar Piers Morgan klart mycket mer än vad jag gillar Peter Wennman. Make of that what you want.

…………………………………………………

Blytung bortaseger för League 1-ledarna Brighton & Hove Albion med 3-0 mot ligatrean Peterborough.

https://www.skysports.com/football/match_report/0,19764,11065_3283293,00.html

Brighton leder nu ligan med hela åtta poäng före tvåan Huddersfield. Det ser ut att bli en bra säsong för Gus Poyets manskap.

…………………………………………………

LÖRDAGENS ACTION

Arsenal 1-0 West Ham
De huffade och puffade och till slut lyckades de blåsa ner West Hams stråhus. Alex Song är Arsenals hjälte du jour efter ett sent nickmål i 88:e minuten. Men det var en heroisk insats av West Ham och inte minst Robert Green i målet. Kan de ta med sig något positivt från den här matchen?

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943523/Arsenal-1-West-Ham-United-0-match-report.html

Annons

:::

Blackburn 1-2 Chelsea
En sådan där riktigt skön seger för Chelsea mot ett Blackburn som spelade riktigt bra under framför allt första halvlek. Och när Jason Roberts missade en fantastisk chans att göra 2-1 med tio minuter kvar så blev nog ingen förvånad när Chelsea istället tog chansen i anfallet därefter.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943529/Blackburn-Rovers-1-Chelsea-2-match-report.html

Inför matchen hyllades även Blackburns gamle ikon Ronnie Clayton, som har avlidit 76 år gammal.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/29/ronnie-clayton-blackburn-rovers-england-dies

:::

Everton 1-0 Stoke
Everton visar fortsatt fin form efter en stark hemmaseger mot ett Stoke som, även om de förlorar, vägrar att göra det lätt för sina motståndare. Men det börjar bli dags för Stoke att få med sig resultaten i sådana här matcher nu, om de inte vill se sig inblandade i en högst obekväm nedflyttningsstrid.

Annons

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943538/Everton-1-Stoke-City-0-match-report.html

:::

Fulham 2-0 Wigan
Fulham tog sin första seger på sju matcher efter två mål av Clint Dempsey som tämligen bekvämt promenerade hem matchen mot ett tamt Wigan. Fulham kan påbörja sin marsch uppåt i tabellen, Wigan får försöka se till att inte falla längre ner.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943541/Fulham-2-Wigan-Athletic-0-match-report.html

:::

Wolves 2-1 Man City
Man Citys påstått fantastiska defensiv var och köpte korv när Wolves vände och välförtjänt vann hemma på Molineux. Mancini var rasande och hans spelare var irriterade. Mancini har nu gjort en sämre start på den här säsongen än vad hans företrädare gjorde förra säsongen.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943550/Wolverhampton-Wanderers-2-Manchester-City-1-match-report.html

Annons

:::

Man Utd 2-0 Tottenham
Matchen slutade i kontrovers, men det har jag redan bloggat om. Matchen som sådan var en tämligen öppen affär i vilken Man Utd kontrollerade händelserna någorlunda väl. Unge högerbacken Rafael ägde ”världens bäste 21-åring” Gareth Bale och Man Utds mittfält lyckades efter en svajig start stävja Rafael van der Vaart på Tottenhams offensiva mittfält. Det var ingen seger att skriva hem till mamma om, men Man Utd börjar så smått återfinna sin gamla stabilitet.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/competitions/premier-league/7943544/Manchester-United-2-Tottenham-Hotspur-0-match-report.html

…………………………………………………

NYHETER

» Trots alla spekulationer om att Man Utd ska värva stora delar av den kända världen efter Wayne Rooney-sagan så konstaterar nu Sir Alex Ferguson föga förvånande att inga förändringar är att vänta i Man Utds transferpolicy – och att inga köp är planerade i januari.

Annons

»  Tony Mowbray fick inte en bra start på sin managerkarriär i Middlesbrough när laget tappade en ledning till förlust med 1-2 hemma mot Bristol City. Enligt honom själv är hans främsta uppgift nu att återupprätta lagets självförtroende.

:::

Anna Kessel på The Observer skriver en spännande artikel om bristen på svarta managers i engelsk fotboll. En fjärdedel av spelarna är svarta, men endast två av 92 ligaklubbar har en icke-vit manager konstaterar Kessel.

https://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/31/black-football-managers

Det är ju förvisso intressant, men utöver att påvisa en möjlig bias i rekryteringen av managers så lyckas inte riktigt Kessel i min mening ta hem poängen om vad som är problemet för engelsk fotboll som helhet.

Likriktning, bortkastad talang, brist på nya idéer och låg förändringsförmåga – allting inverkar negativt på utvecklingen av den engelska fotbollen.

Annons

Kostnaden för det ser vi inte minst med det engelska landslaget.

…………………………………………………

Sunderland och Bolton har båda chansen att under dagen spela upp sig på någon av platserna som kvalificerar för europeiskt cupspel.

Liverpool å sin sida kan spela upp sig ovanför nedflyttningsstrecket.

Och om West Brom vinner borta mot Blackpool på måndagkväll så går klubben upp på en av CL-platserna efter tio spelade omgångar.

Det ni.

:::

Stort att Del Piero fick avgöra toppmötet i Serie A för sitt Juventus borta mot Milan.

Om jag förstått det rätt blev han därmed Juventus främste målskytt i ligaspelet genom tiderna.

He’s a champion.

Alberto Aquilani gör tydligen dessutom succé på Juventus mittfält. Han var helt lysande igår.

Be Champions!!

Publicerad 2010-10-31 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto