Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Pain Management

Det är tuffa tider att vara manager i Premier League just nu.

De blir hårt kritiserade av media. Spelarna kritiserar dem, lyder dem inte och försöker i vissa fall underminera dem. Klubbledningen ger dem i bästa fall ljummet stöd. Och så vidare.

För nära nog en fjärdedel av dem är jobbet i konkret fara. Endast tio matcher in på säsongen.

I flera fall är det av lätt insedda skäl. I andra fall så behöver man ett synnerligen fantasifullt Ouijabräde för att ha den minsta aning.

Harry Redknapps jobb är inte i fara. Men han riskerar nu FA-sanktioner efter att ha gått för långt i sin domarkritik och menat att Clattenburg garanterat skulle göra en ”cover-up” för sitt domslut i matchen mot Man Utd.

Steve Bruces jobb är inte heller i fara (ännu), men storförlusten mot Newcastle lär svida hårt i hans gamla Geordiehjärta.

…………………………………………………

A Bad Moon Rising?

Över Man City börjar gamarna patrullera efter ännu en icke övertygande insats borta mot Wolves.

Det hela är naturligtvis lättförståeligt då Roberto Mancinis företrädare fick sparken efter kort tid trots att denne faktiskt presterat bättre resultat under samma period, med en svagare trupp.

Och det är kanske också en naturlig bieffekt av att leda en klubb som har alla pengar i världen att betala för ’quick fixes’.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1325534/Manchester-City-cracks-Roberto-Mancini-pressure.html

Men det är inte bara resultaten på fotbollsplanen som orsakar problem för Mancini.

Spelarna grälar öppet med varandra. Adebayor och Kompany rök ihop på planen mot Wolves. Och Yaya Touré har öppet kritiserat flera av sina lagkamrater för att de ”saknar ambition”.

Spelarna är inte heller nöjda med Mancini själv. Dennes träningsmetoder har ofta ifrågasatts och det sägs nu att flera av spelarna redan har börjat lobba på klubbledningen för att få Mancini sparkad.

Kolo Touré bryr sig inte ens om att förneka det hela utan menar bara att alla lag har problem och att de hanterar det internt.

Struntprat naturligtvis – Någon som vill sätta en kexchoklad mot att inget av lagen ovanför Man City i tabellen har just den här typen av problem?

:::

Håller Mancini fortet?

Ja, med knappa 50 procent. Jag tror, kanske är det önsketänkande, att Mancini sitter stabilt åtminstone fram till julperioden. Om resultaten då inte börjat vända uppåt så tror jag situationen för honom kan vara ohållbar.

…………………………………………………

Nya tider i Liverpool

Roy Hodgson har varit rejält kritiserad efter en närmast katastrofal säsongsinledning och även om nya ägare har gjort klubbens situation tryggare så har pratet om Hodgsons framtid inte avtagit.

Nya ägare antas betyda nya ambitioner och Hodgson har inte profilerat sig som en manager som signalerar just ”ambition”.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/23/roy-hodgson-liverpool

Hodgson kritiseras på flera fronter. Hans värvningar, hans taktik. Men det hela kokar ner till en tämligen generell kritik som går ut på att Hodgson helt enkelt är en för ”liten” manager för en ”storklubb” som Liverpool.

Den typen av generella invändningar tycker jag är trams.

Hodgsons position förstärks kontinuerligt av att resultaten på planen blir bättre och bättre. Hans utfästelse att det behövdes tio matcher att få ordning på laget börjar nu bära frukt.

Och i och med att resultaten börjar komma så borde också spelarnas minspel börja bli lite ljusare. Även om det (kanske) är för sent när det kommer till Fernando Torres.

Dessutom tror jag att ägarnas uttalade förnuftigt försiktiga strategi vad avser transfers och scouting passar som hand i handske med en manager som Hodgson, som däremot hade varit klart sämre anpassad för en ”big spending”-strategi.

:::

Håller Hodgson fortet?

Ja, nu gör han nog det, jag ger honom 75 procents jobbsäkerhet. Det ska till att Liverpool faller tillbaka in i en långvarig formsvacka som för dem längre ner i tabellen också efter nyår för att en försiktig ny klubbstyrelse ska agera.

…………………………………………………

It’s Foggy on the Tyne

Chris Hughton har varit manager för Newcastle under en säsong och tio matcher. Under den tiden har han vunnit The Championship åt Newcastle och tagit dem till en sjundeplats i Premier League.

I den bästa av världar hade man kunnat tänka sig att han skulle sitta bombsäkert på sin post. Men icke.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2010/oct/28/chris-hughton-newcastle-united

Hughtons kontrakt går alltså ut efter säsongen och klubbledningens vilja att behålla honom framstår som minst sagt ljummen.

Men Chris Hughton befinner sig i en väldigt stark förhandlingsposition. Den goda starten på ligan och inte minst helgens fantastiska derbyseger mot Sunderland har säkrat denna.

http://www.guardian.co.uk/football/2010/oct/31/chris-hughton-newcastle-united-sunderland

Fansen står helt och fullt bakom Hughton, vilket betyder att ett beslut att sparka honom eller inte förlänga hans kontrakt kommer vara mäkta opopulärt – vilket en redan mindre populär klubbledning sannolikt vill undvika.

Spelarna står också helt och hållet bakom Hughton – vilket inte minst Kevin Nolan markerat efter helgens derbyseger.

Något utav en styrkemätning mellan Hughton och klubbens styrelse utspelar sig nu också runt tillsättningen av en assisterande manager.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1325432/Newcastle-boss-Chris-Hughton-set-test-boards-resolve-making-Brian-Kerr-assistant.html

Klubbstyrelsen vill att Hughton ska välja Peter Beardsley och därmed rekrytera internt.

Hughton själv är bestämt för att rekrytera externt . Och efter att först ha misslyckats med att få klubbstyrelsen att godkänna Steve Clarke för uppdraget så lanserar han nu Brian Kerr för uppdraget.

Dels går frågan att se som en markering över vem som har mandat över rekryteringar i klubben. Dels kan man betrakta det som ett försök av Hughton att omge sig med lojala allierade, där Beardsley uppfattas som ”styrelsens” man.

Toon politics.

:::

Håller Hughton fortet?

Ja, nu sitter han kvar med 90 procents sannolikhet säsongen ut. Vad som händer därefter är däremot skrivet i stjärnorna. Jag bortser inte alls från Mike Ashleys förmåga att strula till den kontraktsförhandlingen.

…………………………………………………

Forever blowing bubbles

West Ham befinner sig i ett prekärt läge i tabellen och löper en stor risk att åka ur Premier League den här säsongen.

Klubbens ägare, David Sullivan och David Gold, har sagt sig vara väldigt ovilliga att sparka managers men det påståendet är nu satt under ett rejält test när trycket på manager Avram Grant blir allt mer påfrestande.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1325399/West-Ham-Avram-Grant-waving-goodbye-soon.html

Likt Mancini så har Grant ett stort problem i det att spelarna inte fullt ut respekterar hans auktoritet.

Frågetecken har även rests gällande Grants taktiska sinneslag och spelarnas kroppsspråk på planen antyder att de saknar såväl förtroende som förståelse för Grants beslut.

Lägg till det att Grant framstår som så pass okarismatisk att hans förmåga att inspirera spelare eller för den delen övertyga en klubbstyrelse med visst fog kan ifrågasättas.

Stöd från fansen är där heller inte att vänta – humöret på Boleyn Ground har varit stundtals uppgivet och förtroendet för laget, managern och spelarna verkar vara väldigt lågt.

Ligacupen verkar vara det som kan hålla liv i Grants managerstatus. En bra ”cup run” kan ge honom lite extra tid och därmed möjlighet att också få ordning på ligaspelet.

I kvartsfinalen tar man emot Man Utd hemma på Boleyn Ground.

:::

Håller Grant fortet?

Nej, jag ger bara Grant som mest 20% chans att behålla det här jobbet fram till jul. Resultaten går inte hans väg och såväl fans som spelare verkar sakna förtroende för hans managerskap.

…………………………………………………

Slutligen har Graham Poll fällt sitt omdöme om Nanimålet i sin helhet – och det känns väl som hyfsat vettiga slutsatser:

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1325377/Graham-Poll-Blame-Heurelho-Gomes-Mark-Clattenburg-Nani-goal.html

”Straffen” – Bra beslut att inte döma straff, Nani föll för lätt
Handbollen
– Domaren gör rätt som låter spelet flyta på
”Frisparken”
– Ingen frispark i och med att Clattenburg dömer fördel
Förvirringen
– Gomes fel, domaren hade markerat ”spela vidare”
Nani
– Vinnarmentalitet trumfar sportslighet, inget regelbrott
Rådgivningen
– Borde ha hållt Rio Ferdinand borta
Protesterna
– Berättigade då domslutet saknade auktoritet

Poll menar att han själv skulle ha dömt frispark för hands efter att ha konsulterat med linjemannen. Men att det var ett regelmässigt helt korrekt beslut av Clattenburg att döma som han gjorde.

Men vad var det Brian Clough (tror jag) en gång ungefär sa? Att problemet med domarna är att de förstår regelboken men inte spelet.

Det kan man i och för sig tolka åt båda håll.

:::

Mark Clattenburg själv säger att han dömde fördel och att han även i efterhand är nöjd med det beslutet:

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/clattenburg–content-with-his-decision-to-play-advantage-2121878.html

Jag måste säga att resonemanget ändå känns rätt vettigt.

…………………………………………………

Jag länkade ju till Arsenalsupportern Piers Morgans avskedstext i Daily Mail igår och Kerstin citerade honom dessutom i kommentarsfältet. Han skriver:

[“I hope we win something big this season. Not just so that Wenger can prove everyone who questioned him wrong. But because it would be such a wonderful victory for football. It would show that you can’t just buy trophies and prove that a man who has a long-term dream, and backs himself to achieve it however rough the criticism, can realise it against apparently insurmountable odds.”]

Har inte Sir Alex Ferguson redan bevisat det där? Tre år i rad dessutom.

En verbal tåpaj nästan lika brutal som Maxi Rodriguez var igår. Ingen Torresque finstilt klack här inte.

Be Champions!!

Publicerad 2010-11-01 kl 14:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons