Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Det blir ytterst lite ”matchrapportering” den här gången. Jag  rekommenderar BBC för resultat och korta matchrapporter.

I tisdags spelades även en omgång i Football League Trophy, en cup för enbart League 1- och League 2-klubbar; resultat här.

Bristol Rovers 6-3 borta mot Wycombe (tennissiffror, sa Arne), ett hattrick från vardera laget och dessutom slog Huddersfield Rotherham med 5-1 tack vare två mål var av Arsenallånet Benik Afobe och hans anfallspartner Jordan Rhodes.

.………………………………………………

CHAMPIONSHIP The South Wales Derby!

Som ni säkert förstår är det ett laddat möte. Förutom att man också har viss rivalitet med Bristol City, som ligger precis andra sidan gränsen, så är detta den största matchen inom walesisk fotboll (Welsh PL i alla ära men…).

För ett par säsonger sedan så orsakade den fantastiske fotbollsclownen Lee Trundle mycket kontroverser när han efter matchen, tillsammans med managern Roberto Martinez och lagkamraten Alan Tate, gick runt inne på arenan med en särskild flagga.

Dessutom tog Lee Trundle på sig en tröja man kastat ner från publiken med ett liknande budskap.

I år var det dessutom ett riktigt toppmöte där dåvarande serieledaren Cardiff tog emot tredjeplacerade Swansea.

De har kommit hit på två väldigt olika sätt.

Cardiffs två senaste ordföranden heter Sam Hammam och Peter Ridsdale.

Sam ”The Sham” Hammam är mannen som förvisso tog upp Wimbledon genom divisionerna men efter det sålde han deras arena Plough Lane. Man fick alltså hyra in sig hos Crystal Palace på Selhurst Park.

Hammam hade tänkte bygga en ny arena men tröttnade och undersökte därför möjligheterna att flytta klubben till Dublin, Cardiff eller Milton Keynes. Det slutade med att han sålde en klubb i konkurs till Peter Winkelman och Charles Koppel som satte in nådastöten med flytten till Milton Keynes och bildandet av MK Dons.

Peter Ridsdale var mannen bakom Leeds tur ner genom divisionerna tack vare mycket tveksamma ekonomiska affärer som att han använde spelare som säkerheter för lån och betalade ut skyhöga löner.

Dessa två skojare har man haft under 2000-talet i Cardiff, vilket självklart har lett till en illaskött klubb med stora skulder och höga löner (t ex Bellamy), men de är på rätt väg. Trots att man just nu har för höga löner så har klubben blivit uppköpt av ett malaysiskt konsortium. Frågan är hur säkert det är på lite längre sikt.

Swansea däremot ligger där man ligger tack vare duktiga managers som först tagit dem upp i Championship. Roberto Martinez fick dem att spela fotboll som man gör borta i Spanien (åt det hållet) vilket gjorde att man bland annat spelade ut Fulham i en cupmatch för ett par år sedan.

Martinez lämnade, Paulo Sousa tog över och ordnade upp försvaret men likt under Martinez så saknades det spets längst fram, en spelare som gör de där 15-20 målen som behövs i toppen.

Paulo Sousa lämnade inför den här säsong klubben och gick till Leicester. Då tog Swansea in Brendan Rogers, som tidigare varit i Reading och Watford som manager och som ungdomstränare i Chelsea.

Just från den tiden i Chelsea har han plockat med sig Scott Sinclair som från sin ytter-/ytterforwardsposition redan har gjort elva mål den här säsongen.

I derbyt saknade Cardiff förvisso Jay Boothroyd (Championships bästa anfallare) men Swansea dominerade matchen och var klart bättre. Cardiff hotade dock på hörnor och matchen avgjordes till slut genom en individuell prestation av Marvin Emnes.

Cardiff fick alltså inte anledning till att göra “The Ayatollah”.

Mer om själva matchen här

Middlesbrough tog en välbehövlig seger mot Crystal palace, men det var två självmål av Palace som gav Tony ”Mogga” Mowbray sin första seger som Boro-manager.

Även de två lagen ovanför Middlesbrough och Palace tog poäng, då Ian Hume gjorde ett tidigt mål för Preston innan Prestons Billy Jones kvitterade för Bristol City med ett snöpligt självmål.

Leicester har under Svennis ledning tagit sig upp från bottenträsket till en mer bekväm 17:e plats i tabellen. I helgen slog man Barnsley borta med 2-0.

Leeds slog Coventry i en playoff-streckmatch som var väldigt händelserik och slutade 3-2 till Leeds.

Nu ser det lite ut som att tre lag i toppen rycker i från lite och QPR är åter ”top of the table” efter en 3-1 seger mot Reading på hemmaplan.

Nu i veckan satt det däremot långt inne för QPR. Det behövdes en straff på övertid för att få med sig oavgjort från Pompey, men QPR är fortsatt obesegrade efter 16 matcher.

.………………………………………………

THERE’S MORE TO CAMBE

Eftersom det nu i helgen inte spelades några matcher i League 1 eller League 2, samtidigt som signaturen Pleo önskade en text om något av de mindre lagen och helst då Morecambe, so… Morecambe it is!

Vi börjar med småsaker gällande Morecambe, de kallas ”Shrimps” för att staden är känd för dess fiske och framförallt ”Morecambe Bay Potted Shrimps”.

Deras maskot är Christie The Cat döpt efter deras forne klubbordförande J.C Christie som även namngav deras förra arena Christie Park där man spelade fram till den här säsongen då man flyttade in på Globe Arena, hela 76 platser större men skälet är förstås att den är mer modern.

Det är inte deras enda modernisering då man ändrat sitt klubbemblem från denna mer gammaldags, enkla version som symboliserar Morecambe som fiskestad, samt de röda rosorna som förknippas med Lanchashire, till denna där man går all-in på ett monster till räka med rött i bakgrunden som då likt rosorna ska föreställa Lanchashire.

De har få kända spelare men en av dem är den nyss avlidne Ronnie Clayton som under en säsong var player-manager för klubben. En annan känd manager för klubben är Geoff Twentyman, före detta Liverpoolspelare när Shankly tog över klubben. Han blev senare scout för klubben och är ansvarig för succéköpen av Ian Rush, Phil Neal och Alan Hansen (varav den siste var en fantastisk spelare innan han blev Man Utd-fansens favoritexpert)

Om vi då snabbspolar fram till modern tid. Jim Harvey tog över klubben som spelande manager 1994. Han tog dem snabbt upp till Football Conference där de etablerade sig, och 1998 vann man ”Conference League Cup”. Harvey tog dem två gånger till den tredje rundan av FA-cupen (2000/01 och 2002/03) och han lyckades ta dem till en andra plats (-03) i nuvarande Blue Square Premier där man dock åkte ur i kvalet till League 2 mot Dagenham & Redbridge.

Jim Harvey var alltså Morecambe manager i elva år. Ett tag var han assisterande förbundskapten för Nordirland åt sin gode vän Sammy Mcllroy. Men så fick Harvey en hjärtattack hösten 2005. Mcllroy steg då in som caretaker i Morecambe till dess Harvey rehabiliterat sig. Han gjorde det så bra att han tog dem till playoff-spel och den första dagen när Harvey kom tillbaka från sin sjukskrivning så fick han sparken. Gissa vem som tog över?

Sammy Mcllroy så klart, vilket komplicerade deras tidigare goda relation till den grad att när Morecambe tog emot Harveys nya klubb, Forest Blue Green, vägrade han skaka hand med Mcllroy.

Men nu började en ny era med Mcllroy – den forne Man Utd-, Man City- och Örgrytespelaren, som var Matt Busbys siste ungdomsvärvning. Under sin första hela säsong tog han dem genom playoffspelet upp till League 2, för första gången spelade Morecambe i The Football League.

Väl uppe i League 2 tog McIlroy dem till en elfte plats under första säsongen. Men mer imponerande än deras placering på övre halvan av tabellen var att de tog sig till tredje rundan av Ligacupen, efter att ha slagit Preston och därefter Wolverhampton, innan Sheffield United till sist blev för svåra. Den andra säsongen hamnade man också på elfte plats, men man tog 63 poäng jämfört med 60 den föregående säsongen.

Förra säsongen gick det ännu bättre, Mcllroy tog dem till en fjärde plats i ligan vilket ledde till att man i kvalet till League 1 mötte Dag & Red – samma lag man mötte i kvalet till League 2 under Jim Harvey. Men nu gick det ännu sämre då man förlorade med 6-0 i första playoffmatchen och 2-1-vinsten i returen gjorde ingen skillnad.

Då är vi framme vid årets säsong. Morecambe började med att i sin första tävlingsmatch på Globe Arena slå ut Coventry ur Ligacupen. Just nu ligger man på en blygsam 17:e plats, mycket tack vare dålig hemmaform vilket möjligen kan höra ihop med att man inte riktigt är hemmastadd ännu. Dock så är man på väg uppåt i tabellen med en 5-0-vinst mot Stockport.

…………………………………………………

ÖVRIGT – Mot Sherwoodskogen!

Nottingham Forest, som trots allt har varit rätt bra förutom alldeles för många oavgjorda matcher. Men Billy Davies har blivit kritiserad, han har kritiserat och det fortsätter.

Nottingham just nu med en hetsig skojare saknar kanske den rättmätige arvingen , sonen till den forne kungen som dock är ute på segertåg i en annan del av världen.

Den här målfarlige målvakten är nu på provspel i Preston för att möjligen kunna utmana ordinarie målvakten Andrew Lonergan.

This is Hull and East Striding (my bible) rapporterar om att det i Hull fortfarande pågår förhandlingar med nya potentiella ägare.

Ni kanske har läst det redan, men Edgar Davids (formerly known as Eddy the Eagle) har lämnat Crystal Palace. Jag nöjer mig med att recensera hans insats som ”ínte så bra”.

Mycket läsvärt inlägg på bloggen The72, svårförklarligt men bra läsning.

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

//Peter A Linhem

…………………………………………………

Stort tack för ännu en bra gästblogg om The Football League, Linhem. Senare mot kvällen kommer en blogg inför kvällens matcher.

Peter

Publicerad 2010-11-10 kl 10:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons