Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Constituency of One

Peter Hyllman

Fotbollsdomaren är en tragisk karaktär av närmast klassiska proportioner. Inte minst i Premier League.

Henry Winter har målande beskrivit domarens betydelse för en match eller kanske till och med för en hel säsong.

Han berättar historien om en domare som i en cupmatch 1994 dömde två straffar till det ena laget. Domaren i fråga fick efter matchen en förfrågan från en fotbollsintresserad präst. Förfrågan gällde huruvida domaren var villig att sätta sig på en Guy Fawkes-brasa (tänk majbrasa) för att rena sin själ från ondska.

Och vi supportrar tenderar ju att i alltför hög utsträckning diskutera domarens insats efter varevig match – oavsett om den haft någon betydelse för matchen eller ej – snarare än själva matchen och spelet som sådant.

Annons

Kanske för att det är lättare, bekvämare och egentligen inte kräver någon form av insikt. I fotbollsfansens huvuden finns ofta lika många regelböcker som där finns åsikter och lagtillhörigheter.

I stormens öga står domaren.

Fotboll må vara en lagsport och en kollektiv upplevelse – men för en person är det något utav det mest ensamma som finns.

…………………………………………………

ATTITYDER, FÖRVÄNTNINGAR OCH KRAV PÅ PREMIER LEAGUE-DOMARE

Christopher Mason vid University of Surrey och Geoff Lowell vid Kingston University genomförde år 2000 en undersökning bestående av 13 domare i Premier League, vilket vid tidpunkten motsvarade 72 procent av det totala antalet domare.

https://www.la84foundation.org/SportsLibrary/FootballStudies/2000/FS0302h.pdf

Samtliga domare i undersökningen var naturligtvis män och med en snittålder om cirka 43 år.

Annons

Syftet med undersökningen var att ta reda på vilka attityder, förväntningar och krav som ställs på domare i Premier League och hur dessa domare i sin tur hanterar och upplever dem.

Undersökningen delades upp på sex olika områden: i) Fitness, ii) Mentala förberedelser och krav, iii) Hotfulla domarupplevelser, iv) Attityder till och stöd för domare, v) Domarnas förväntningar och mål, samt vi) Demografi.

:::

Demografi

Undersökningen visade att samtliga deltagande domare var heltidsanställda och i flera fall högutbildade med en yrkesexamen eller högskoleexamen. Tio av de 13 domarna var gifta eller hade en partner och det genomsnittliga antalet barn var 2,5.

Tolv av domarna beskrev sin etniska bakgrund som vit och den återstående som svart.

En av de tillfrågade domarna svarade att han aldrig spelat fotboll. Sju av domarna hade spelat fotboll på pojklagsnivå eller lokalt, tre av dem hade spelat fotboll på skolnivå och två hade spelat fotboll halvprofessionellt.

Annons

Vilket ger en kort men ytlig beskrivning över vilka det är som dömer matcher i Premier League.

:::

Fitness

Det fanns få likheter bland de tillfrågade domarna om vilka fysiska nivåer eller träningsscheman som var nödvändiga för att upprätthålla tillräcklig fysisk status för en PL-domare. Åsikterna varierade från två halvtimmespass med lätt träning i veckan till 15-20 timmar allmän träning i veckan.

Åtta av de tillfrågade domarna menade att deras yrkesliv och familjeliv begränsade deras möjligheter att hålla sig i fysisk toppform. Övriga fem upplevde inga sådana hinder.

Nio av de tillfrågade domarna upplevde att deras fysiska form var tillräcklig för att hantera en PL-säsongs fysiska krav på en domare. Tre av domarna menade att deras form var med nöd och näppe tillräcklig. Endast en domare upplevde sig vara i otillräcklig fysisk form.

Annons

:::

Mentala förberedelser och krav

Sju av de tillfrågade domarna medgav att de kände sig stressade, ängsliga eller både och när de dömer en match i Premier League. Samma domare menade även att viljan att vara opåverkad och koncentrerad i sina domslut var en psykologisk utmaning.

Fyra domare medgav att de kände psykisk press från publik, spelare och tränare och att denna press var något som behövde hanteras.

Återstående två domare menade i ett fall att han var lite nervös en halvtimme innan en match och i det andra fallet att han inte kände någon nervositet eller press alls.

69% av de tillfrågade sade sig lägga tid på rutiner och övningar för att specifikt hantera press och stress – exempelvis genom att prata med kollegor, visualisera matchen, göra bakgrundsresearch och så vidare. Övriga 31% såg mest till att vara på plats i god tid innan matchen etc.

Annons

På frågan om de ansåg att idrottspsykologer kan spela en viktig roll för en PL-domares prestationer så var det en av de tillfrågade domarna som starkt höll med, sex av dem höll med, fem var osäkra och en av domarna hade en starkt avvikande uppfattning.

85% av de tillfrågade domarna avslöjade att de inte hade använt eller ens övervägt att använda en idrottspsykolog. De två domaren som hade haft kontakt med en idrottspsykolog hade fått det genom uppdrag av UEFA.

Åtta av domarna höll starkt med om uppfattningen att mentala förberedelser kan minska rädslan för misslyckande och och förhindra dåliga domslut. Tre höll med, en var osäker och en hade en avvikande uppfattning.

:::

Hotfulla domarupplevelser

När de tillfrågade domarna fick frågan om de upplevde att möjligt våld och nedsättande språk mot dem var en ”del av fotbollen” så menade sex av dem att de inte ansåg det. Övriga sju av domarna menade att nedsättande språk var något man fick räkna med.

Annons

Vad avser medias rapportering om domares insatser efter matcher så bedömde de den som rättvisande (23%), dålig (54%) och mycket dålig (23%).

De tillfrågade domarna rapporterade att de haft personliga upplevelser av ett antal scenarios: verbala påhopp från spelare/ledare (100%), verbala påhopp från publiken (100%), fysiska påhopp från spelare/ledare (8%), eskorterade av polis eller personal för sin egen säkerhet (77%) samt hotfulla telefonsamtal i hemmet (31%).

Åtta av domarna upplevde inte att någon arena i England var värre med avseende på våld, hot eller påhopp mot domare. Men övriga fem domare höll inte med utan menade att vissa arenor var värre än andra. Men ingen domare menade att de kände någon särskild oro över att döma på dessa arenor.

:::

Attityder till och stöd för domare

När de tillfrågades om vad de upplevde var den tuffaste delen med att vara domare i Premier League så menade åtta av de 13 tillfrågade domarna att den outbildade, personliga, partisanska och missvisande granskningen av dem i media var jobbigast.

Annons

En vanlig uppfattning bland domarna var att där saknas en förståelse för vilken en roll en PL-domare faktiskt har.

Lika många, åtta av de tillfrågade domarna, var också av uppfattningen att den allmänna attityden till domarna försämrades. Tre av dem upplevde det som oförändrat och två att det blivit något bättre.

Generellt upplevde de tillfrågade domarna att de hade ett gott stöd bland och från sina kollegor. Tolv av domarna upplever kamratskapet mellan domarna som bra eller utmärkt. Vad avser samarbete mellan domarna så upplevde samtliga det som bra eller utmärkt.

:::

Domarnas förväntningar och mål

Nio av de 13 tillfrågade domarna menade att de siktade på att tillämpa spelets regler konsekvent, rättvist, tydligt och opartiskt. Andra uppfattningar som kom från deltagarna var att ”skydda skickliga spelare” (!), tillföra värde till fotbollen och att uppskatta upplevelsen av att döma i Premier League.

Annons

Övriga fyra domare uttryckte en önskan om att uppfattas som opartiska och korrekta, att vara framgångsrika PL-domare varje säsong samt att vinna respekt för sin kompetens bland den engelska fotbollens olika aktörer.

När domarna tillfrågades om en stor och engagerad publik var något som uppmuntrade dem som domare så var svaren splittrade. Fyra av domarna menade att så alltid var fallet, tre menade att så ibland var fallet, en domare att det kunde hända någon gång, fyra domare menade att så nästan aldrig var fallet  och den siste att det aldrig hände.

Ett annat intressant resultat var att de tillfrågade domarna i stor utsträckning tyckte att rådande beslutsordning mellan dem och FA (framför allt då i disciplinära frågor) fungerade förhållandevis väl samt att merparten av dem motsatte sig införandet av videoteknik i fotbollen. Det är med andra två typer av reformer som inte har ett starkt stöd hos ”användarna”.

Annons

…………………………………………………

GVZ refererade ju i kommentarsfältet för några dagar sedan en vän till en vän till en vän som rapporterade att David Beckham var på väg att skriva på ett pay as play-kontrakt med Man Utd som också byggde på en framtida coachroll för honom i klubben.

Inte den mest stabila av källor naturligtvis, men lite av bruset från Beckham själv tyder på att där kan ligga något i det.

I samband med att han tilldelades ett Sports Personality Lifetime Achievement Award av BBC, under översyn av Sir Bobby Charlton och Ryan Giggs, så säger Beckham följande:

[”It’s one of the most competitive leagues in the world and maybe one day I’ll come back and play here, but I’ve always said it will only be for Manchester United. I’m not holding my breath on that one but we’ll have to wait and see.”]

Ett uttalande i vilket han antyder att det är fullt möjligt att han kommer att spela här igen, begränsar sig å andra sidan till en klubb och säger “wait and see” vilket är vanligt kodspråk för att något är på gång.

Annons

Och varför inte?

Spela fotboll kan han fortfarande. Och han skulle utgöra utmärkt cover på kort sikt på högerkanten för Man Utd. Och helt plötsligt skulle kanske lagets frisparkar kunna sitta på mål snarare än tjong mitt i muren.

Ekonomiskt skulle det vara en bra del. Han får betalt när han spelar och hans värde för merchandising är ju uppenbart.

Dessutom stämmer det in i Fergusons filosofi att knyta gamla storspelare till klubben. Det verkar vara ett tydligt projekt att integrera klubbens ”gyllene generation” i dess coachingstruktur.

Plus att Ferguson gjort sådana här saker förut. Det liknar inte så lite lånet av Henrik Larsson. Och värvningen av Michael Owen faller kanske inom en liknande kategori.

Själv är jag ju sentimental av mig, så det är en idé jag gillar skarpt.

Å andra sidan så verkar nu LA Galaxy negativt inställda till ännu en utlåning. Men det vet man ju aldrig riktigt hur det slutar.

Annons

…………………………………………………

Under julen här så skulle det kanske passa lite extra bra med gästbloggar från de som känner sig manade.

Alla förslag och initiativ är välkomna – så maila mig vad ni har så tar vi det därifrån.

Be Champions!!

Publicerad 2010-12-22 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto