Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Linhem’s Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

20:e upplagan av LFLW och jag kan inte lova att det inte kommer fler klockrena skämt som att Bamba är en Göteburgare (Göteburgare = hamburgare fast med falukorv som serveras i skolor i göteborgsområdet och bamba är matsal på göteborgska).

Som ni vet har det varit lite förändringar i England på managersidan och likt sin namne så var det befogat när Roy Keane i fredags fick sparken från Ipswich Town.

Ambitionerna i Ipswich är möjligen lite för höga som i alla klubbar som haft en storhetsperiod, och Ipswich ligger nu efter halva säsongen på 19:e plats. En bit ifrån målsättningen när han tillsattes inför förra säsongen att nå Premier League.

Vidare läsning om Roy Keane skrivit av Guardians Louise Taylor, som skrev inlägget inlåst i sitt ”Panic Room”.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/jan/07/roy-keane-irish-mourinho-ipswich-town

Efterträdaren heter Paul Jewell som gjorde ett bra jobb i Bradford när han tog dem till Premier League där de inte varit på 77 år. Han höll dem kvar första året men lämnade klubben för Sheffield Wednesday under en kort misslyckad sejour innan han tog Wigan från League 1-mediokritet till Premier League på fyra säsonger. Han har alltså ett track record av att ta sig till Premier League men främst associeras han kanske med sin misslyckade tid då han slog bottenrekord med Derby.

Och i sann ”The Janitor-logik” har enmanscirkusen Phil Brown tagit över Preston North End. Efteråt blev han medlem på ”Heatwave” i Preston och firade det hela med att göra ett försök på Getting To Know You.

Det blir väldigt intressant att följa. Han gjorde ett väldigt bra jobb i Hull där han – dyrköpt förvisso – tog dem från en bottenplacering i The Championship till Premier League för första gången i Hulls historia. Förhoppningen är att Brown ska kunna göra om det med Preston, men jag undrar hur det ska gå ihop med att Preston just nu försöker minska klubbens lönekostnader. Hans debut gick inte så bra där man på övertid förlorade med 2-1 mot Nottingham Forest i tredje rundan av FA-cupen.

Ni kan läsa mer om det på The Guardians Football League-blogg där Browns antonym Tony Paley skrivit om Browns möjligheter som Prestonmanager.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/jan/06/phil-brown-preston-north-end

Dessutom har djungeltelegrafen gått varm om vem som ska ta över i Burnley efter Brian Laws. Paul Lambert fick officiellt förfrågan av Burnley men tackade nej och en smått förnedrad Burnleyledning får sikta in sig på någon annan. Watfords succémanager Malky Mackay sägs vara den hetaste kandidaten.

:::

Eftersom jag inte villa väcka Borofansens (om de nu är fler än Honken) vrede och säga det att matchen i lördags inte var avgörande för valet av lagfokus, men att det är dagsaktuellt spelade in.

…………………………………………………

“We were so poor we made Burton look like Barcelona.”

Vad jag sett så sa inte Tony Mowbray något sådant efter matchen. Vilket inte vart särskilt träffsäkert, Boro var mer Barca i den här matchen men med en slösaktig skotte i Kris Boyd på topp och en skev Matthew Bates i backlinjen.

Det var ingen tillfällighet att Shaun Harrad gjorde båda målen för Burton. Han är Burtons bäste målskytt, efter Boro-matchen, har gjort totalt 13 mål den här säsongen, 21 mål i fjol under Burtons första säsong i The Football League och säsongen när de tog sig upp från The Conference gjorde han 16 mål.

Men vilka är Burton Albion?

Staden Burton-upon-Trent hade före Albion haft två Football League-klubbar i Wanderers och Swifts men de slog sig samman till United. Men den nya klubben klarade sig inte utan lades ner efter ha blivit utröstade ur The Football League.

Efter WW1 startade man därför klubben Burton All-Saints som senare blev Burton Town som höll sig fram till WW2 men klubben återväcktes aldrig efter kriget vilket lämnade staden Burton utan ett fotbollslag.

1950 grundade man därför Burton Albion. Fram till sent 1990-tal var deras framgångar måttliga. Man nådde FA-cupens tredje omgång två gånger. Som 1984/85 då man lyckades tvinga Leicester City till omspel och utöver ett par mindre amatörcuper kom man även till final i FA Trophy 1986/87.

Hur kommer det sig att man nu för första gången tagit sig upp ända till The Football League?

Inte ovanligt när det gäller framgång under en längre tid handlar de om en särskild man. Likt Crewe har sin Dario Gradi och Accrington Stanley sin John Coleman (but those are other stories for another time) hade Burton Albion sin Nigel Clough!

Nigel Clough? Som i Derbys manager och son till Ol’ Big head Brian Clough?

Precis, den Nigel Clough.

Som ni säkert vet var han otroligt framgångsrik under sin far – som förvisso talade om honom som ”The Number 9” – men för en ung målspruta är inte livslängden så lång och då hans far lämnade ett nedflyttat Nottingham Forest valde han också att lämna till Liverpool, storklubben på dekis och ett lag med vilket han delade upplevelserna från Hillsboroughkatastrofen.

Trots en bra start med tre mål på sina två första matcher och därefter två viktiga mål mot Man Utd så blev han på grund av tonårssensationen Robbie Fowler och den åldrande mentorn Ian Rush oftast petad eller så fick han en lite tillbakadragen roll.

När Stan Collymore köptes in för en rekordsumma flyttade han vidare till Man City där karriären sjunk ännu lägre och efter en kort comeback i Nottingham Forest så valde han att ge upp sin professionella karriär.

Han valde i stället Burton som då låg i den engelska sjundedivisionen. Samma klubb där Brian Cloughs ständiga följeslagare Peter Taylor avslutade sin spelarkarriär och påbörjade sin tränarkarriär.

Han tog med sig blooperhjälten Gary Crosby som assistent till Burton i oktober 1998. Första säsongen lyckades Clough Jr ta Burton till en andra plats två år i rad och man vann Southern League Cup (en av de många engelska amatörcuper).

Ligasystemet förändras ofta i England, lag omplaceras i seriepyramiden och nya ligor föds. Detta hände för Cloughs Burton som blev omplacerade till mer geografiskt passande ”Northern League” och Burton vann den ligan direkt, deras första ligavinst på 52 år. Man slog även poängrekord, gjorde över 100 mål på en säsong och släppte in ynka 30 mål då man lyckades vinna uppflyttning till Conference National.

Väl i The Conference så blev ”Brewers”, som de kallats, kvar där ett längre tag. Laget flyttade till den modernare arenan Pirelli Stadium 2005 efter ett par år i The Conferences ingenmansland.

Andy Sinton hann göra ett tvåårigt gästspel i klubben och när Nigel Clough till slut insåg att han som lagets stjärna inte räckte till för att bära laget längre så valde han till slut att lägga skorna på hyllan och nöja sig med managerrollen. Han har sagt att en anledning till sin långa karriär var att hans far många gånger ångerfullt beklagat sig över att han slutade för tidigt.

På den nya arenan förbättrade man sig långsamt. Redan den första säsongen kom man till tredje omgången av FA-cupen, där man tog emot regerande vice-mästarna Man Utd på Pirelli och lyckades hålla 0-0 (likt Exeter gjort säsongen innan). Returen på Old Trafford slutade med en 0-5-förlust för Cloughs mannar. I ligan slutade man på en respektabel niondeplats.

Andra säsongen blev man sexa, precis utanför playoff plats. Den tredje säsongen slutade man femma men åkte ut i playoff-semifinal mot Cambridge United.

Efter några smärre justeringar så ledde Burton ligan med 13 poäng vid julen 2008. Då valde Nigel Clough att följa i sin fars fotspår och ta över Derby County i The Championship, där han som ni kanske vet fortfarande är och likt i Burton så skyndar han inte.

Burton togs över av före detta Derbylegendaren Roy McFarland som inte släppte det försprång laget hade och han tog dem för första gången till The Football League.

Han valde dock att inte fortsätta som manager och in kom den korte kanadensaren Paul Peschisolido som tog dem så högt som en trettondeplats i fjol. Fast man ligger sådär till i ligan just nu så har man aldrig tagit sig fram till fjärde rundan av FA-cupen förut, vilket så länge man håller sig kvar i League 2 är en stor framgång.

…………………………………………………

Det spelades faktiskt ligafotboll i England i helgen. Förutom att ett Wrexham i kris slog The Conferences formstarkaste lag Grimsby (två raka femmålsvinster före den här matchen) hemma på Racecourse Ground, en arena de kämpar för att behålla, så spelade även de League 1- och League 2-lag som åkt ur FA-cupen.

…………………………………………………

LEAGUE  1 – This is Howe do it

Nykomlingarna Bournemouth, som först tappade Brett Pitman till Bristol City och sedan arvtagaren till skyttetronen Josh McQoid till Millwall, fortsätter att prestera.

Marc Pugh i synnerhet som är en bollskicklig allround offensiv mittfältare med tio ligamål hittills. Dock är Bournemouth ett lag av unga och billiga spelare utan några särskilda stjärnor (utöver Steve Fletcher).

I helgen slog man krisklubben Plymouth (BWP ryktas bort också) med klara 3-0 och i andra lags frånvaro tog man sig upp på andra plats. Man bör verkligen fråga sig ifall Bournemouth är genuina kandidater för uppflyttning eller åtminstone playoffspel. Frågan är om man får behålla klubblegendaren tillika managern Eddie Howe som sägs vara jagad av Crystal Palace, Burnley och Charlton.

Oldham, med kultliraren Paul Dickov som manager, vann också mot Swindon med enligt Dickov har de en ”top-class keeper” i inlånade Man Utd-ynglingen Ben Amos, och med tanke på att både Joe Hart och Wojciech Szczesny imponerat i Premier League efter att ha fått A-lagserfarenhet i League 1 så kan låneperioden kanske vara nyttig för honom och Man Utd.

Polletten har trillat ner för Bristol Rovers som tagit in Dave Penney som ny manager. Penney var den som lade grunden för det Doncaster Rovers som nu är ett skönspelande mittengäng i The Championship då han tog över ett The Conference-lag och lämnade ett etablerat League 1-lag.

…………………………………………………

LEAGUE 2 – Super Dario Gradi Land

Crewe har verkligen imponerat sista tiden och ligger nu på playoffplats. 3-0 efter tre sena mål mot ligatrean Wycombe. Två mål utav mohikanen Clayton Donaldson som nu gjort 14 ligamål under säsongen och offensiven är som vanligt deras styrka.

Dessutom så lyckades League 2:s sorgebarn Barnet äntligen vinna en bortamatch. Om det berodde på att man gjort sig av med Mark Stimson låter jag vara osagt men det betyder att Barnet är ovanför nedflyttningstrecket.

Förvisso med fyra fler matcher spelade än nästjumbon Lincoln och två fler än Hereford, två lag som mötte varandra i FA-cupen där förvånansvärt bortastarka Hereford vann med 4-3. Som ändå får stå som omgångens obligatoriska sjumålsmatch.

…………………………………………………

ÖVRIGT

»The Two Unfortunates har man med hjälp av Notts County-bloggaren ”Wellypie” kollat hur det egentligen står till där efter fjolårets cirkus.

» Kan Leeds räcka hela vägen fram?

» Preston är oförutsägbara som sagt.

» Stockportsupportern ”Scarf” på Football League-bloggen The Two Unfortunates skriver om Paul Simpsons misslyckade tid i Stockport.

» Charlton söker fortfarande efter en ny Alan Curbishley och det verkar som att inte heller detta blir Charltons år.

:::

» En överblick av de managers som fått sparken i The Football League, vilka som förtjänat det och vilka som inte gjort det.

» Vidare på det populära ämnet ”managerial merry-go-round” av den alltid läsvärde Paul Fletcher.

:::

» Förvisso skrivet inför matchen Leicester vs Man City men Leicester är ett intressant lag – en engelsk stomme av ”okända” spelare kryddat med mer högprofilerade utländska spelare.

» Avslutningsvis så har Football League-bloggen The 72 gjort en fantastisk kalender med Neil Warnock som kalenderflicka.

…………………………………………………

NÄSTA OMGÅNG

The Championship

Swansea vs Crystal Palace (Tv4 Sport och Bet365)

Det är ingen förmiddagsmatch i Premier League på lördag vilket betyder att man i stället kan se när Swansea tar emot Crystal Palace. Matchen börjar kl 14:00.

Det är tveksamt om det blir en jämn match då ligans näst bästa hemmalag tar emot ligans sämsta bortalag, men får Palace in en ny manager före matchen så kanske man kan störa walesarna.

League 1

Bournemouth vs Colchester (Bet365)

Hemmastarka Bournemouth, som ni kan läsa om ovan, tar emot tidigare kryssmaskinen Colchester, som sjunkit i ligatabellen efter en lyckad start.

Colchester har dock behållit jämnheten: 0 i målskillnad både hemma och på bortaplan. Matchen sänds kl 19:45 på fredag. Samtidigt spelar Brentford hemma mot Exeter.

:::

Dessutom spelas det ett par matcher ikväll och AFC Wimbledon möter Luton på onsdag i en match såväl med derbykaraktär som med implikationer för toppstriden i The Blue Square Premier.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller så mailar ni mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, fotboll i allmänhet och engelsk fotboll i synnerhet.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-01-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons