Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Arsenal and the Spanish Inquisition

[”I think if we do things like we did in London, we will be on the right track. We will go through to the next round, I’m sure, because we were far superior in everything except for the result. We need to perform better in front of goal. If we do that we will go through.”]

David Villa sammanfattar sin syn på förutsättningarna inför kvällens match och sin bild av matchen på Emirates.

Och visst ligger det en del i vad han säger, även om det där med ”far superior” får ses antingen som naivitet eller skamlös självpromotion.

Men det ligger också en del i vad han inte säger.

Nämligen att om Arsenal presterar som de gjorde i London så befinner sig de på rätt väg och de har väldigt goda chanser att ta sig vidare till Champions Leagues kvartsfinaler.

Och även för dem gäller att de måste prestera bättre framför målet.

Arsenal får försöka åstadkomma det utan Theo Walcott – men en oerhört positiv nyhet är att Robin van Persie är uttagen i truppen och därför bör kunna ses som tillgänglig för spel.

Något som fått Pep Guardiola att mumla osammanhängande om italienare och pastasås. Typ.

:::

Men kanske är det inte förvånande att klubbens gamle försvarslegend Lee Dixon anser att frånvaron av Alexander Song är det som kommer drabba Arsenal hårdast.

http://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/lee-dixon-fabregas-return-is-good-but-song-is-the-one-arsenal-will-really-miss-2235205.html

Det är inte utan att man måste hålla med honom. Men själv blir jag inte förvånad om Jack Wilshere gör sitt livs match i just en liknande roll.

Åtminstone hoppas jag på det.

Det gör däremot inte Pep Guardiola som tämligen småaktigt har poängterat att Barcelona har flera likvärdiga spelare i sitt reservlag och att enda skälet till att Wilshere får spela i Arsenal är att pressen på dem att vinna titlar inte är lika hög som i Barcelona.

Jag skulle föreslå att Pep Guardiola försöker sig på att managera en engelsk toppklubb så skulle han rätt snart få uppleva vad riktig press är – när titlar inte är mer eller mindre garanterade varje år.

Arsene Wenger var däremot mer diplomatisk än mig och konstaterade beskt att han var erfaren nog i sitt jobb att bedöma om Wilshere var bra nog eller ej.

Naturligtvis kan det där vara en form av mindgame från Guardiola i syfte att få Wilshere ur balans inför matchen. Han gör en ”Bob Paisley” helt enkelt. Även om det säkert heter något annat i Spanien.

:::

Arsenal beger sig in i en vecka som kan komma att definiera hela deras säsong.

Först Barcelona ikväll och därefter på lördag reser man till Old Trafford för ett FA-cupmöte med ett skadeskjutet och hämndlystet Man Utd.

Det första hindret utgörs av ett stundande fyrverkeri av spansk briljans och en match i vilken Arsenal tvärtemot sin vana måste fungera som det icke-bollförande laget.

Många frågor kommer att ställas av Arsenal och man kan bara hoppas att svaret inte blir så tragikomiskt som var fallet på Wembley.

It’s make or break time.

…………………………………………………

KVÄLLENS NYCKELPUNKTER

Arbetsfördelningen i Arsenals backlinje

Å ena sidan kräver Messi full koncentration för att kunna kontrolleras något så när, men å andra sidan leder full koncentration på Messi alltför ofta till att framför allt Villa ges för mycket tid och utrymme.

Samarbetet i Arsenals backlinje måste fungera. Rollerna måste vara tydliga och man måste vara överens om när man pressar upp och inte. Om Koscielny beslutar sig för att följa Messi så måste övriga i backlinjen täcka alternativen till Messi.

Wilshere på Xavi

Utan Song på planen så faller matchens kanske viktigaste uppgift på en av planens yngsta spelare. Wilshere måste helt enkelt se till att stänga ned Xavi och se till att han inte kan leverera boll ostört.

Lyckas Wilshere ge Xavi tidsbrist och få honom felvänd så är mycket i matchen vunnet. Nästa steg därifrån är att få till ett fungerande samspel med Fabregas och övriga spelare på Arsenals mittfält. Detta är i sig en nödvändig förutsättning för nästa punkt.

Våga utmana Barcelonas backlinje

På Emirates spelade sig Arsenal väldigt ofta fram till Barcelonas backlinje men väl där blev man för försiktig. I drygt 75 minuter. På Camp Nou kommer man inte få så många chanser att man har råd att inte ta dem när de väl kommer. Men de kommer att komma. Det är hur som helst snabbhet som kommer vara nyckeln till att ställa relevanta frågor till Barcas backlinje, som saknar Pique och förmodligen Puyol.

Behovet av att kunna hålla fast bollen talar för att Chamakh får spela. Snabbheten kan komma från flera olika kombinationer – om van Persie kan spela så är han en självskriven del i varje sådan. Arshavin och Nasri kan också få viktiga roller i det avseendet.

…………………………………………………

FYRA MANAGERS OM ARSENALS CHANSER

The Guardian genom Louise Taylor och Dominic Fifield gör en mycket intressant intervjubaserad artikel där fyra managers ger sin syn på hur Arsenal kan gå vidare från det här Champions League-mötet.

http://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/mar/08/arsenal-barcelona-champions-league-tactics

Howard Wilkinson, tog Leeds till ligaseger 1991/92

Arsenal måste hålla en hög backlinje och på så vis minimera ytorna mellan mittfält och försvarslinje. Förespråkar ett mittfält bestående av ”fyra och en halv” spelare.

Joe Royle, tog Everton till FA-cupseger 1995

Förordar ett femmannamittfält och menar att Arsenal dels måste störa Barcelonas bolleveranser fram till Messi (läs Xavi) samt försöka skada Barcelona med ett snabbt kontringsspel, som ändå är en naturlig del av Arsenals spel.

Peter Taylor, före detta U21-förbundskapten för England

Menar å andra sidan att Arsenal bör ställa upp med en riktigt lågt liggande backlinje och tillåta Barca att passa runt bollen framför dem. Det kan fungera eftersom Arsenal är ett snabbare lag än Barca och kan straffa dem med snabba omställningar.

Ray Wilkins, Chelseas före detta assisterande manager

Poängterar att Arsenal måste spela sitt naturliga spel och inte försöka hålla nollan – då det är osannolikt att de klarar av det på Camp Nou. Wilkins lyfter fram kontringsspelet men också av att göra bra saker med bollen när Arsenal väl har den.

:::

Själv måste jag säga att jag lutar mest åt Peter Taylors tankar. En högt liggande backlinje ser jag väldigt stora risker med.

…………………………………………………

Helt plötsligt tycker jag av någon anledning att den där Fabregas verkar vara en skön snubbe.

[”(The greatest game I ever watched was…) Between Manchester United and Bayern Munich in Camp Nou. It was the most crazy game I’ve seen live, with United scoring twice near the end to win.”]

Yeah, that was a good one. Låt oss hoppas på något liknande ikväll. Can Arsenal score?

Yes, they can!

Be Champions!!

Publicerad 2011-03-08 kl 09:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons