Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

LINHEM: Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

I Football League har det där rullbandet för avskedade/avhoppande managers börjat tappa fart men någon högre makt verkar ändå se till att två managers varje veckan lämnar för att ge mig något extra att skriva om.

Först ut var Dave Penney som fick gå på plankan efter bara två månader som manager i Bristol Rovers. Under de två månaderna förlorade Rovers nio av 13 matcher i ligan, ett ganska tydligt bevis för att Penney inte uppfyllde de möjligen orimliga kravet att hålla kvar klubben i League 1 som låg på honom när han tillträdde i början av året.

För Bristol Rovers som ligger näst sist i ligan betyder det att man ska ge sig ut på jakt efter en tredje manager för bara denna säsongen, om man inte nöjer sig med den spelande-lagkaptenen Stuart Campbell säsongen ut.

Soccer Am/Mv går igenom hur det gått för andra lag som försökt med tre olika managers på en säsong.

http://soccerammw.blogspot.com/2011/03/three-is-magic-number.html

::::

Näste man att få sparken var Aidy Boothroyd efter 16 raka matcher utan vinst för Coventry.

Coventry började säsongen rätt bra och såg ut att kunna utmana om playoffplatserna då man i början av december låg femma. Därefter har man rasat ner till den nuvarande 19:e platsen. En plats alldeles för långt ner för Coventry som snarare bör utmana om playoff än att behöva kolla sig över axeln.

Boothroyd som kallas ”Hoofroyd” av vissa för sin direkta spelfilosofi såg ut att efter den tidiga femteplatsen åtminstone hålla sig kvar i ingenmansland utan att behöva ens tänka tanken på nerflyttning men 16 raka matcher talar sitt tydliga språk och då Championship där managers genomsnittliga livslängd i en klubb är ynka 1,29 år så var detta beskedet inte så oväntat.

…………………………………………………

THE GHOST OF BIG JIMBO

Säsongen 1998/99 slutade Stockport på en bekväm 16:e plats i Championship, bara sex poäng ner till nedflyttningstrecket men med fem lag mellan dem och  strecket var man inte mer än i teorin indragna i bottenstriden.

Den säsongen slutade man före Queens Park Rangers, Portsmouth och Bristol City i ligan och i divisionen under lyckades Manchester City med knapp marginal spela till sig den tredje uppflyttningsplatsen bakom Walsall och Fulham.

Nu nästan tolv år senare är Stockport County är en en trasig klubb, en klubb som i fritt fall och som vanligt finns det en man med för ansad mustasch bakgrunden.

Företaget Cheshire Sports som ägde klubben fram tills 2005 lämnade över den till Stockport Supporter Trust efter att klubben gått back £4m och på något sätt äger Cheshire Sports fortfarande Stockports arena Edgeley Park vilket  förhindrar Stockport från att tjäna pengar på att hyra ut arenan i sig och dess lokaler. Det begränsar Stockports möjligheter till att öka intäkter rejält tillsammans med det att klubben då heller inte kan renovera, bygga om eller bygga ut efter egen vilja.

Deras 90-talshistoria är ett annat mycket intressant kapitel men kausaliteten för Stockports förfall ligger längre fram i tiden.

Inför säsongen 2003/04 såldes klubben till Brian Kennedy, ägare till rugbylaget Sale Sharks (som därmed flyttade in hos Stockport) och det senare bildade företaget Cheshire sports. Då hade man först åkt ur andradivisionen med rejäl marginal (klara för nerflyttning redan i mars) och säsongen därefter hamnat närmare botten än toppen i tredjedivisionen.

Säsongen som följde var inte heller vad man förväntat sig efter ett tillsynes positivt ägarbyte då med tack vare en bra spurt lyckades klara sig kvar i League 1. Säsongen efter det gick man in med fjolårets lyckade slutspurt och intressanta nya spelare i ryggen men det hela slutade att man ramlade ur League 1 med 25 poäng upp till strecket.

Säsongen därefter var 2005/06 då man som sagt bytte från ett absolut styre till att styras av det folkstyrda Supporters Trust. Men på planen var det fortfarande deprimerande då man ännu en gång hamnade i bottenstriden.

Det ledde till att managern Chris Turner ”avgick” och in kom klubblegendaren Jim Gannon som är en av klubbens främsta spelare från sin framgångsrika tid på 1990-talet. Tanken var bara att han skulle vara manager på temporär basis tills man hittat en ersättare till Turner men Gannon lyckades otroligt bra direkt.

Gannon lyckades på 23 matcher ta nästan dubbelt så många poäng som Turner gjort på sina inledande 23 vilket ledde till att Stockport håll sig kvar, med väldigt knapp marginal.

Jim Gannon fick nytt kontrakt förstås då han inte bara hållit kvar dem i Football League utan också imponerat som manager.

Gannon är också något av en udda figur i Football League-universumet då han är en väldigt taktiskt nytänkande manager som förutom sitt föredragna 4-2-3-1 har experimenterat med 4-3-2-1, 4-3-3 och 3-4-1-2. Att han dessutom har uttalat sig om att laget ska spela ”bra” passningsorienterad fotboll gör honom inte lättare att få ner i det fyrkantiga hålet man tillhör som engelsk manager på lägre nivå. Vill ni läsa mer om Gannon så har han personligen skrivit om taktik på sin egen hemsida, här.

Som en kontrast till Gannon som manager så var Gannon som spelare ursprungligen en mittback på nästan 1.90 som kallades ”Big Jimbo” av supportrarna. Vilket med tanke på hans taktiska nytänkande låter ungefär lika troligt som att Göran Persson skulle ha varit för privatisering av systembolaget.

Under sin första hela säsong som manager i Stockport inledde man inte så bra men det förbättrades gradvis och efter man i januari köpt anfallaren Anthony Elding och lånat in målvakten Wayne Hennessy från Wolverhampton gick det sprikrakt uppåt. Hennessy höll nollan direkt i debuten och efter ytterligare fem raka rena lakan förlängde man hans lånekontrakt. Hennessy var fortsatt kontinent i ytterligare tre matcher vilket tog sviten av nollor till nio vilket betydde att han(och Stockport) slog det tidigare rekordet gällande hållna nollor i rad(i kombination med nio raka vinster) i Football League som stått sig i 119 år.

Stockport låg efter den imponerande rekordsviten uppe på playoffplats i League 2 men efter korta formsvackor, tappet av Hennessy och skador slutade man till slut under strecket på en hedersvärd åttonde plats.

Säsongen därefter var man bättre förberedda på en topplacering, att man mitt i säsongen sålde skyttekungen Anthony Elding till Leeds spelade ingen roll då man sedan via en playoff-final mot Rochdale lyckades ta sig tillbaka till League 1. Jim Gannon hade nu blivit kategoriserad som en av Englands mest lovande unga managers efter succén i Stockport.

Den säsongen som följde i League 1 började otroligt bra för klubben då man låg och nosade på playoff-platserna fram tills jul. Men då kom verkligheten i kapp Stockport.

Klubben ryktades i flera månader vara på väg att försättas i administration, efter ett offentligt bråk fråntogs lagkaptenen Gareth Owen sin formella position i laget och spelade aldrig mer för Stockport.

Vilket följdes upp med att Gannon var på väg att skriva på för Brighton men trots långtgångna förhandlingar valde han att stanna kvar.

Kvar var han tills i slutet på april den säsongen (2008/09) då klubben efter ha blivit försatta i administration rev hans kontrakt för att försöka spara pengar.

Stockport togs säsongen efteråt över av Liverpools dåvarande reservlagsmanager Gary Ablett som jobbade i en hög uppförsbacke innan laget till slut ramlade ur League 1 med 25 poäng upp till säker mark, precis som förra gången.

Inför den nu pågående säsongen togs man över av ett konsortium vid namn 2015 Group som lovade att bygga om klubben helt.

Till de nuvarande ägarnas försvar ska sägas att det är oklart vad man gjort och inte gjort som man lovat och hur stor skuld de har men just nu ligger Stockport sist i League 2 med fem poäng och fem matcher mer spelade än Burton som ligger ovanför strecket. För att Stockport ska hålla sig kvar krävs ett smärre mirakel som nog inte ens frälsaren Gannon skulle klara av om han skulle återvända.

…………………………………………………

CHAMPIONSHIPI’ve Burnley my bridges

Eftersom man nyss tippade hur toppstriden (inte) kommer sluta får man ju följa upp det, utan något orättvist index.

Precis som förra helgen slutade denna helgen med att QPR drog ifrån sina toppkonkurrenter med ett undantag – Norwich.

Norwich hade i måndagskväll chansen att rycka från övriga playoff-lag mot Bristol City.

Man förde matchen, man skapade många chanser men målet gjorde man efter bara ha spelat en minut. Wes Hoolahan som man hyperboliskt kan kalla för ”Norfolks Messi” fixade en straff, vem satte dit straffen? Grant Holt så klart.

Burnley som ses av vissa som en outsider till andraplatsen följde upp hemmaförlusten mot Millwall med ännu ett poängtapp på hemmaplan, trots Jay ”Jay-Rod” Rodriquez två mål så fick man bara ett oavgjort mot ett managerlöst Coventry.

Watford som har ligans skyttekung Danny Graham i laget är en dark horse i playoff-kampen, efter en stark 3-0-vinst bortavinst mot den oslipade juvelen Ipswich ligger man bara fyra poäng bakom Nottingham Forest.

Bottenstriden är nog att betrakta som avgjord, vilket den varit ett tag då Preston och Sheffield United ligger långt från säker mark.

Det laget som möjligen kunde/kan ha en chans är Scunthorpe men Scunny förlorade på tisdags kväll mot Preston på hemmaplan med klara 3-0 vilket betyder att man är fyra poäng bakom Crystal Palace utan några hängmatcher.

…………………………………………………

LEAGUE  1 Rena Tennissiffrorna

Sällan har ett sydkustderby mellan Bournemouth och Southampton varit så här viktigt, både lagen är inblandade i League 1:s toppstrid och före helgen låg Bournemouth på den andraplats som Southampton med flera jagar.

Saints som på alla sett är storebror i det här sammanhanget vann matchen med 3-1 efter ha vänt ett 0-1-underläge. Att Bournemouth ens spelar i League 1 är en skräll vilket säger en del om hur stor denna säsongen är för dem.

Saints tog dock inte andraplatsen då Huddersfield med två raka 1-0-matcher ligger fem poäng före Saints men det har dock tre matcher mer spelade än sydkustrivalerna.

Mest imponerande laget i toppstriden är dock Peterborough som i helgen demolerade Carlisle med 6-0 på hemmaplan vilket man följde upp med slå Sheffield Wednesday komfortabelt på bortaplan med 4-1. Vilket betyder att man hakar på Huddersfield och lämnar Saints fyra poäng bakom sig.

Londons representant Leyton Orient som har fem poäng att ta in på tre hängmatcher fortsätter haka på trots MK Dons försök att rycka i från, Milton Keynes egna produkt Sam Baldock avgjorde deras match med ett hattrick!

Nästa måndag möter MK Dons en annan toppkandidat Peterborough på hemmaplan, en match som då förhoppningsvis tv-sänds.

I botten spelades det två rena bottenstrider – Swindon vs Dag&Red och Yeovil vs Walsall.

Karaktäristiskt för dessa lagen placerade 19 till 22 så slutade båda mötena 1-1. Vilket betyder att Walsall och Swindon under strecket fortfarande ligger bakom Dag & Red och Yeovil på målskillnad men tre-fyra matcher mer spelade. En konsekvens av helgen och tisdagens omgång var också att Plymouth som tog en poäng mot Carlisle nu lämnat jumboplatsen åt Bristol Rovers.

…………………………………………………

LEAGUE 2The plot thickens

Toppenstriden tätnar, andraplacerade Bury spelade två matcher där man först fick en mållös poäng mot Rotherham när divisionens skyttekungar Adam Le Fondre och Rob Lowe mötte varandra. Vilket man följde upp med att förlora mot Torquay med 2-1.

Torquay som därmed tillfälligt går förbi Port Vale i ligan då man i helgen slog topplaget Shrewsbury med hela 5-0.

Förutom Torquay vann även Gillingham tack vare unge målsprugan Cody McDonald som gjorde sitt 15:e mål på 20 matcher.

En bit bakom de annars främsta utmanarna vann Crewe som Southend, Dario Gradis lag är nu bara en poäng bakom Port Vale. Den riktigt oväntade playoffkandidaten Accrington Stanley som med sina hängmatcher är en kandidat vann också och är nu fyra-fem poäng bakom playofflagen med två-tre hängmatcher.

Från botten är det inte så mycket intressant att notera. Visserligen vann Barnet, Stockport fick oavgjort mot Burton Albion och Burton förlorade sen mot Accrington Stanley, men trots att Burtons hängmatcher på lagen där bakom bara är tre-fyra och bara två poäng före så har jag svårt att se någon av Barnet eller Stockport klara sig kvar. Men det börjar bli nervöst för Burton.

…………………………………………………

REKOMMENDERAD LÄSNING

Den mångkunniga hemsidan Sabotage Times följer upp listan om för viktiga spelare med en lista som handlar om det fascinerande ämnet ”in-betweeners”. Spelare som är ”för bra” för Championship men misslyckas helt att leva upp till hypen i Premier League.

På rak arm saknar jag ändå några som Jason Scotland, Danny Graham (potentiell), Gary McSheffrey, David Healy, Ade Akinbiyi, Wayne Routledge, Chris Eagles, Danny Guthrie, Michael Kightly, Sylvain Ebanks-Blake, Chris Iwelumo, Jordi Gomez, Martin Paterson, Peter Whittingham, Graham Dorrans Heidar Helguson och Peter Lövenkrands på den listan, fast då räknar jag även med flera före detta in-betweeners.

::::

Fortsättning på The 72s (vars Big Cheese ibland läser här med hjälp av Google Translate) serie om nuvarande Football League klubbars fem bästa 2000-talets spelare där Leicester och Sheffield United är de senaste bidragen.

Vem kommer bli nästa års DJ Campbell?

Northern Leagues (Sjunde divisionen) bidrag till Football League.

Swindon förlitar sig på van ”räddare i nöden”.

::::

Rotherhams nästviktigaste spelare, vars stabilitet håller Rotherham uppe när Adam Le Fondre inte levererar.

Förutom att påminna oss om hur folk tränade på 80-talet skriver Nobes på Soccer Am/Mv om varför Stevenages manager Graham Westley förtjänar att hyllas.

Samma skribent skriver om Northampton-legenden och nu före detta managern Ian Sampsons avsked från klubben och jämför med liknande exempel på hur det gått för klubbar efter ha förlorat en klubbikon.

::::

Forest i en ganska djup formsvacka och de där meningskiljaktigheterna mellan manager och ägare ligger nära ytan.

Readings ägare Sir John Madejski anser att man behöver ett lönetak i Football League för att kunna skydda lagen från sig själv och Paul Newman på The Independent argumenterar för det förslaget med Plymouths kapsejsning som skräckexempel.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig.

Ni kan även följa mig på Twitter, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-03-16 kl 10:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons