Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Gästblogg: "Om alternativen till Arsene Wenger i Arsenal"

10å

Det såg så ljust ut. Den 16 februari vid halvelvatiden på kvällen hade Arsenal precis vänt ett 0-1-underläge till 2-1 mot “världens bästa lag”, och Emirates hade rent ljudmässigt haft sin bästa dag sen den invigdes 2006. Man var bara några poäng efter Man United i ligan, kvar i Facupen och framför allt hade man en Ligacupfinal på Wembley där man skulle bryta sin svit utan vunna titlar. Även väldigt få skador. Det bådade för en fantastisk vår, och kanske början på en ny storhetstid.

ANNONS

Åtminstone trodde jag, Johan Jönsson som är en studerande gooner som numera brukar kommentera här under nicket OtbaG och tidigare skrivit en gästblogg om Herbert Chapman, det.

Bara lite drygt en månad senare är det hursomhelst bara ligan kvar att spela om. Arsenal har fortfarande ligatiteln i egna händer, men eftersom motståndet i matcherna som gör det till att de har det i egna händer heter Tottenham och Man Utd så ser det ganska mörkt ut även där.

Detta har lett till att Arsené Wenger för första gången sen kom till Arsenal blivit rejält ifrågasatt av de egna. Framför allt har det ju med den sex år långa titeltorkan och de närmast usla resultaten den senaste månaden att göra, kritiken har även spätts på av uttalandet “I never expected Vermaelen to be back before the end of the season” och klubbens extremt icketaktiska beslut att redovisa att man tänker höja biljettpriserna ännu mer.

ANNONS

Det har förvisso de senaste åren funnits några enstaka personer som konsekvent tyckt han borde få lämna (Arsenalactionsidan, den defensiva fotbollens talesman i Sverige Kristian Borell och alter- egot “Jullsan kan känna sig träffade), men de flesta Arsenalfans har ändå ställt sig positiva till Wenger och hans projekt. Men nu har en helt ny våg rullat in över den rödvita sfären, en våg som är för en revolution snarare än en fortsättning. Men trots fansen missnöje kan jag inte tänka mig att ledningen sparkar Wenger, definitivt inte i sommar. Han skrev ju , märkligt nog, kontrakt ända till 2014 i så sent som i somras.

Jag tycker personligen absolut att Wenger borde få ett år till men han måste ändra sin policy. Och kanske framför allt vilka personligheter han värvar (spelare som dör för att vinna matcher, och spelare som redan vunnit mycket i sina karriären behövs). Men jag tänkte trots det ändå reda ut lite vilka tränare som dels skulle kunna vinna titlar med Arsenal nu, och dels vilka som kan ta över efter Wenger om hans projekt lyckas. Är det en You don’t know what you got til’ you missing it a lot, eller är gräset verkligen grönare på den andra sidan?

ANNONS

Diskussionen kan ju vara lite konstig att ta nu och inte efter säsongen då Arsenal fortfarande har en fin chans på ligatiteln men eftersom det handlar om ersättare överhuvudtaget och inte bara just i sommar känns det ändå relativt relevant. “Lyckas” är ju också väldigt svårt att definera. Man kan ju säga att Wenger i viss mån lyckats som håller Arsenal i snitt trea trots otroligt lite pengar spenderade jämfört med konkurrenterna. Men nu måste det ju vara titlar, om det är en Premier League- titel och en Champions League- seger på tre år är det givetvis ett lyckande- men även om det “bara” är två Facuptitlar och en Ligacuptitel till exempel så anser jag nog ändå det kan vara inom ramen lyckas. Det sista givetvis om Arsenal fortsätter vara topp fyra och gå till slutspelet i CL. Men minst två-tre triumfer kan man nog kräva efter ett så långvarigt byggande.

ANNONS

Först och främst, är “vårat” tålamod för kort? Det kanske andra får svara på men nej, det tycker jag inte. Så länge som Arsenal varit nära men ändå långt borta så blir det ju frustrerande. Dessutom tror jag ytterst få fansgrupper som startat från en vinnande position (det var 04/05 som regerande mästare som detta projektet påbörjades, även om det kanske fick sin rejäla början 06/07) stöttat en tränare så länge utan att titlarna kommit.

Vilken typ av tränare kan ta Arsenal till titlar just nu? Främst behövs det en taktiskt, cynisk och defensivt skicklig tränare. Även om defensiven inte alls är såå dålig som en del påstår (om inte Squillaci och Koscielny spelar med varandra, vilket de dessvärre kommer göra de närmaste veckorna) så är det fortfarande mycket att jobba på. Det kan ju även gärna vara en tränare med rätt höga krav på arbetsinsatsen, jag tycker en del spelare sett lite lata ut i Arsenal de senaste åren.

ANNONS

Riskerna i att inte ha Wenger kvar? Att spelare försvinner givetvis. Det finns ju även risker att unga spelare inte väljer Arsenal utan Wenger längre, men vi har ju väldigt mycket duktiga unga spelare både i A- truppen och akademin så det är ju frågan om det är ett särskilt stort problem de närmsta åren i alla fall.

Däremot ser jag inte alls att efterträdaren till Wenger har något “omöjligt” uppdrag som till exempel många ser att Fergusons ersättare får i Man Utd har framför sig. Wenger och klubben har ju lagt upp allt på ett silverfat för nästa tränare. Bra ekonomi och ett ungt lag med stor potenial.

Har Arsenal varit i en liknande tränarsituation innan, alltså en populär och framgångsrik tränare som “lost it”? Nej. Det kan alltid vara bra att titta tillbaka i både den korta och långa historien för att lära sig och det enda som möjligtvis är jämförbart är Bertie Mees avgång i mitten av 1970- talet. Han var väldigt populär efter framför allt Dubbeln 70/71 och det ganska fina Europarecordet, men hans Arsenal blev efter Facupfinalförlusten 1972 ett riktigt mittenlag och sålde av delar av det dubbelvinnande laget innan han avgick 1976. Då blev resultaten bättre i form av att Terry Neill tog klubben till bland annat tre raka Facupfinaler. Men någon riktig storhetstid värd namnet skulle man inte uppleva förrän drygt tio år senare. Att Wenger skulle avgå självmant är väl ett troligt alternativ, men inte än.

ANNONS

Nu börjar då den roliga delen. Jag har tagit ut tränare som nämnts bland fans, media och Wenger själv som ersättare, och tränare som helt enkelt är tillgängliga. Det är givetvis bara min egna åsikter, och i princip allt är ju hypotetiskt.

………………………………………………………………….

David Moyes, Everton

Har stagnerat denna säsongen i Everton efter många goda år. Fjärdeplatsen 04/05 och Facupfinalen 2009 är ju hans största framgångar. Jag tror han verkligen brinner för ett större uppdrag, och det gör honom till ett intressant alternativ. Han har ju jobbat under lite samma omständigheter som Wenger, skillnaden är ju dock att det från Moyes sida inte varit ett frivilligt val då Everton knappast har en stor transferbudget. Kan vara en manager som med en typisk brittisk ledarstil kan få fart på laget snabbt, men också visat sig tillräckligt bra för att leda en klubb under en längre tid.

ANNONS

Det som är negativt för Moyes är ju hans chockerande usla Europafacit, såväl i Champions League- kval som i Uefacupen/Europa League. Till skillnad från i Everton har han ju pressen på sig att gå ganska långt i Europa om han skulle komma till Arsenal. Plus att han och kapten Fabregas inte är de såtaste av vänner. Har ju även varit starkt förknippat i många år med att ta över efter Sir Alex. Summa summarum är att jag är tveksam till att Moyes gjort det bättre än Wenger just nu. Men han har nog kunnandet innerst inne för att kunna göra det.

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Kanske.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas?
Ja.

………………………………………………………………….

André Villas Boas, Porto

Bara 33 år gammal med en tränargrund från Sir Bobby Robson som förädlats av José Mourinho. Svårt att få en bättre utbildning. Nu succé i Porto där han under sin första säsong fortfarande är obesegrad i Liga Sagres och ofattbart nog bara tappat poäng två gånger. Porto har även öst på i Europa där de är i Europa League- kvartsfinal efter en imponerande seger senast mot CSKA Moskva.

ANNONS

Det jag och en del andra tror att Villas Boas hade kunnat göra är ju att täppa till försvaret på ett bättre sätt än Wenger gör, men samtidigt behålla den “attraktiva” och offensiva fotbollen. Cynism blandat med estetik, ett system som jag nästan tror samtliga supportrar till alla lag vill se.

Man kan få det till en lite kontroversiell värvning eftersom han har ett förflutet i Chelsea, men det är ju också en av de positiva aspekterna att han vet hur storklubbar fungerar efter tiden i Chelsea och Inter. Och för den delen är ju Porto inte direkt en liten klubb.

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Ja.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas?
Ja.

………………………………………………………………….

Owen Coyle, Bolton

Trots flera olikheter så är Coyle och Wenger fotbollsmässigt rätt lika varandra. På samma sätt som Wenger tog ett Grahamlag som såg ut gamla och trötta ut till toppen av tabellen igen med nya metoder samt behöll dess styrkor, har Coyle på samma sätt kryddat Bolton med teknik och taktik men behållit de de ganska primitiva styrkorna från Big Sams glada dagar. En förkärlek till små tekniska spelare har Coyle, samt att han är en spelarutvecklare av hög klass, likt Wenger.

ANNONS

Negativt är ju det att han, förutom noll rutin från toppklubbar och egentligen att träna under stor press, inte är någon vidare försvarstränare än. Bolton släpper in väldigt mycket, så gjorde också Burnley. I Burnley var det ju inte så mycket att trolla med, men i Bolton finns trots allt landslagsmannen Gary Cahill som mittback och ett stabilt defensivt mittfält framför. Nu menar jag inte att Coyle är en usel försvarstränare, men jag tror inte han kunnat organisera upp Arsenal i de matcher de haft problem att försvara. Men jag ser Coyle som idealisk ersättare om Wenger-projektet lyckas. Förutom att han kunnat bygga vidare på passningspelet och blanda med lite härlig skotsk ledarstil så har han ju även en god relation med Jack Wilshere som redan är en viktig spelare men om några år förmodligen kommer vara Arsenals sportsliga såväl som spirituella ledare.

ANNONS

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Nej.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas?
Ja!

………………………………………………………………….

Louis Van Gaal, klubblös

En av de tränare man sett mest nämnas av fans. Han har ju redan fått sparken från Bayern München och därför ledig i sommar. Dock tycker jag det känns märkligt, då Van Gaal blivit kritiserad för samma grejer som Wenger de senaste åren. Han har inte fått till något bra försvarsspel i Bayern, inte ens köpt någon back sen han kom ditt 2009, samt ett bollande av olika målvakter.

I positiva ordalag så är ju Van Gaal en tränare som vunnit de största titlarna och kan ryta till vid behov, men tror knappast det kan vara en som löser problemen Arsenal har. Som efterträdare om Wenger lyckas tror jag dessutom han är för gammal och grå för.

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Förmodligen inte.

ANNONS
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas? Nej.

………………………………………………………………….

Martin O’Neill, klubblös

Kändes väldigt konstigt först när man tänkte på O’Neill, men ju när man tänkte närmare vore ju nästan Arsenal den ultimata klubben för MON. Här har han framför allt en utländsk stomme av spelare, ingen klubbledning som lägger sig i mycket alls och dessutom ett bra scoutingnätverk att tillgå, hans okunskap av spelare bortom Storbrittanien var ju väldigt påfallande under tiden i Aston Villa vilket ledde både till en ganska tunn trupp och många värvningar till överpris. Men han gjorde ändå ett väldigt bra jobb där, utmanade om fjärdeplatsen inte minst mot just Arsenal 08/09 och även om cuptitlar.

Dessutom har O’Neill till skillnad från exempelvis Moyes och Coyle vunnit massor i sin karriär. I Celtic tog han ner Rangers från deras pidestal som Scotlands number 1 i början av 2000- talet med flera ligatitlar i rad och tog även Bhoysen till en Uefacupfinal 2003. Han vann även två Ligacuptitlar med Leicester 1997 och 2000.

ANNONS

Men det går inte komma från att det skulle bli något av en kulturkrock mellan spelare- ledare. O’Neill hade säkert kunnat föra Arsenal till en titel av något slag, men hade nog inte gjort ett särskilt bra resultat på sikt.

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Kanske.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas?
Nej.

………………………………………………………………….

Didier Deschamps, Marseille

Den gamla franska kaptenen är enligt mig världens kanske mest underskattade tränare. Hans största merit får väl sägas vara den extremt oväntade CL- finalen 2004 med Monaco. Han sprang även hem Serie B med Juventus 06/07 trots -17 poäng när serien började, och ledde förra året OM till storklubbens första titlar på nästan 20 år i form av Ligue 1- seger och även vinst i den franska varianten av Ligacupen.

ANNONS

Helt enkelt duktig på att göra lag slagkraftiga, både de han ärver och de han bygger upp själv. Slipad taktiker dessutom.

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Ja.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas
? Kanske.

………………………………………………………………….

Pep Guardiola, Barcelona:

Har gjort ett otroligt bra arbete med Barcelona sen han kom 2008, och ni vet ju givetvis vem han är och vilken typ av fotboll han står för. I nuläget är det inte en särskilt realistisk eller för den delen bra lösning för Arsenal, men det har ryktats om att Arsenals ledning är imponerade av Pep och ser honom som en ersättare på sikt. Det var förvisso innan Arsenal och Barcelona blivit så stora antagonister, men i den bataljen kan man väl knappast säga att Guardiola har en huvudroll.

Jag har dock lite svårt att se att han lyckas så bra utanför Katalonien, och helst vill jag ju inte se att Arsenal ska bli ännu mer Barcelonalikt. Men givetvis vore inte Pep någon dålig lösning om Wenger lyckas med sitt.

ANNONS

Kan han göra ett bättre resultat än Wenger just nu? Nej.
Är han en bra ersättare om Wengerprojektet lyckas?
Ja.

………………………………………………………………….

The Wenger Way

Den enda tränaren som Arsene Wenger själv sagt sig peka ut som ersättare är hans gode vän Dragan Stojkovic som precis som Wenger gjorde vunnit ligan med japanska Nagoya Grampus Eight. Jag har inte särskilt stor koll på Piksi som han kallas (bra krut i dojorna har han fortfarande i alla fall:

https://www.youtube.com/watch?v=YQPW2jC_URY)

Han ska enligt Wenger själv vara en tränare som vill “spela fotboll på sättet det ska spelas“. Det är nog inte långa inkast, målvaktsutsparkar och “rough em up!”-style som han syftar på! Stojkovic känns som en Wenger 2.0, vilket givetvis gör det till en bra tränarersättare om Wengerprojektet lyckas. Han har hittils enbart tränat Nagoya, men å andra sidan gjort bra resultat där.

ANNONS

The Italian Way

Vilket betyder att det är flera krafter i klubben som bestämmer om laget, ett system som funnits på kontinenten länge men i England först de senaste åren egentligen. En sportchef med en annan filosofi som kan se över vad för problem det finns i laget. Dock tror jag inte Wenger som varit en autokrat sen han kom gått med på det, och många viljor inom klubben tror jag snarare kunnat skada än läka. Victory Through Harmony, som mottot säger.

The Newcastle Way

Man drömmer ju alltid om spelarlegendarer som tar över ens klubb och nog har det nämnts en del legendarer som ska ta över efter Wenger, redan nu faktiskt men framför allt om några år.

Dennis Bergkamp har sen han slutade 2006 tränat olika ungdomslag i Ajax och börjar sakta men säkert ta sig uppåt i Amsterdamklubbens peaking order. Det vore ju onekligen en “Larger than life“- känsla att se Bergkamp stå vid sidlinjen och coacha Arsenal, och nog borde han rent fotbollsmässigt vara en ganska bra ersättare om Wenger- projektet lyckas?

ANNONS

En annan som nämnts i egenskap av att vara klubbens tveklöst största ledare på planen någonsin är givetvis Tony Adams, men hans tränarkarriär har ju dock inte varit närheten av spelarkarriären. Misslyckanden i Wycombe och Portsmouth har gjort att han slagit sig ner i Azerbadjan av alla ställen och gör det bra i Gabala F.C. Frågan är om Adams är en tillräckligt bra tränare om några år för att ta över Arsenal?

Adams gamla partner i mittlåset Steve Bould tränar Arsenals u-18lag där han bland annat vunnit Academy League två år i rad mellan 2008 och 2010 och vann även Fa Youth Cup 2009. Men det beror nog också till stor del på kvalitén på det u18- laget. Bould är dock en trolig ersättare till Pat Rice som assisterande tränare. Rice som efter lång och trogen tjänst (43år!!) ser ut att sjunga på sista versen den här säsongen.

ANNONS

David O’Leary minns ni säkert bäst som Leeds- och Aston Villamanager i början av 2000- talet. Men han gjorde även otroliga 722 matcher för Arsenal som mittback mellan 1975 och 1993, vilket är klubbrekord. Leeds var ju förvisso helt och hållet ett luftslott runt millenieskiftet, men han kom ändå aldrig sämre än femma och förde ju även Leeds till Champions League- semifinal 2001. I Villa var det höga toppar och djupa dalar och nu är han i Dubai och bråkar med Zlatan när han är på besök. O’Leary är definitivt inget alternativ vare sig nu eller sen.

………………………………………………………………….

Så, mina favoriter är alltså Villas Boas och Coyle. Finns det någon mer okänd och/eller tillgänglig tränare som skulle passa bättre i Arsenal? Bör Wenger avgå redan i sommar? Är det dumt att prata ersättare överhuvudtaget? Kommentera gärna men ni kan även mejla mig på

ANNONS
j.jnsson@hotmail.se
Publicerad 2011-03-24 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto