Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Premier Leagues fem bästa mittfält

Peter Hyllman

För några veckor sedan inledde jag projektet med att rangordna de bästa lagdelarna i Premier League.

Jag inledde med försvaret, och den bloggen finner ni här:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/03/20/premier-leagues-fem-basta-forsvar/

Nu har turen kommit till mittfältet, vilket kan hävdas vara den viktigaste lagdelen i ett givet fotbollslag.

:::

Tidigare listor jag har gjort har fokuserat på spelare.

Med den här listserien håller jag mig inom samma seriesystem så att säga – men väljer istället att titta på lagdelar som kollektiva helheter.

Det är med andra ord inte bara kvaliteten på de enskilda spelarna som är avgörande här, utan lika mycket hur dessa fungerar tillsammans och graden av samordning och samarbete dem emellan.

ANNONS

Vilket naturligtvis – om man vill analysera och förstå fotboll – är ett långt mycket mer givande och fruktbart perspektiv.

Det är på den nivån man hittar svaret på hur det exempelvis kan komma sig att ett lag som Wolves kan vinna mot lag som Man City, Liverpool, Chelsea och Man Utd.

:::

Vad som är ett mittfält är naturligtvis inte ett fast begrepp.

Många lag ställer upp sina mittfält på helt olika sätt; ibland med tre centrala mittfältare, ibland med fem mittfältare, vissa har en balansmittfältare och andra väljer två, ytterligare några kör med ett rakt fyrmannamittfält.

En företeelse i den moderna fotbollen är också att vissa spelare, inte minst på ytterpositionerna eller dess motsvarighet, befinner sig i gränslandet mellan att vara mittfältare och anfallare.

Det betyder att det riskerar bli viss överlappning mellan lagdelarna men det visar också på den moderna fotbollstaktikens flytande natur.

ANNONS

Det ska ju också sägas att jag i viss utsträckning kommer att ta hänsyn till varje lagdels respektive förutsättningar – och bedöma styrkor och svagheter därefter.

…………………………………………………

DE FEM BÄSTA MITTFÄLTEN I PREMIER LEAGUE

(1) Tottenham

Tottenhams mittfält är en sprudlande orgie av mångsidighet och kvalitet. Där finns de hårdtacklande, markerande och bollpassande balansmittfältarna ibland andra Wilson Palacios, Tom Huddlestone, Sandro och Jermaine Jenas. Där finns de kreativa centrala mittfältskrafterna i Luka Modric och Rafael van der Vaart, som även kan gå ut på kanten. Och där finns de vindsnabba yttermittfältarna som Gareth Bale och Aaron Lennon. Därutöver finns tekniskt kreativa matchvinnartyper som Niko Kranjcar. Inget annat lag i Premier League har ett mer komplett mittfält.

(2) Arsenal

ANNONS

När det gäller teknisk kompetens och rörlighet så finns det absolut inget mittfält i Premier League just nu som överträffar Arsenal. Mittfältet är den brummande motorn i Arsenals maskineri och det är därifrån som 95% av lagets mål om inte görs så i alla fall skapas. I spelare som Alex Song och Jack Wilshere så finns där även positionsspel och rivighet som krävs för att hävda sig i Premier League. Det som gör att man inte hamnar högst är den kända svagheten samt i mina ögon att mittfältet är något ensidigt. Där finns få möjligheter att med hjälp av mittfältet förändra en matchbild.

(3) Aston Villa

Aston Villas mittfält är ett stadigt praktexempel på ett snabbt och målmedvetet Premier League-mittfält. Mycket av spelet utgår från Ashley Youngs kreativa färdigheter men han är samtidigt uppbackad av Stilian Petrovs rutin och kreativa blick för spelet, samtidigt som Jean II Makoun nu har tillkommit och tillför nödvändig kraft på det centrala mittfältet. På kanterna så blixtrar det titt som tätt till med Stewart Downing och den unge talangen Marc Albrighton i full fart. Lägg därtill att Aston Villas mittfält är uppbackat av såväl andra rollspelare som ett antal unga akademiprodukter.

ANNONS

(4) Man City

Man Citys är ett mittfält med väldigt tydliga och väl definierade roller och de sköter sina uppgifter på ett väldigt bra sätt. Med spelare som Nigel De Jong, Gareth Barry, James Milner, Yaya Touré och i bakgrunden även Patrick Vieira så har man en nästan löjligt ramstark centrallinje mot vilken man kan ha invändningen att det är kanske en överdriven betoning på mittfältets centrala balans. Den kreative lille David Silva utgör en väldigt giftig länk mellan mittfält och anfall och på kanterna kan Mancini även tillföra fart i form av Adam Johnson och Shaun Wright-Phillips.

(5) West Ham

West Ham har irrat omkring som yra höns den här säsongen och befinner sig djupt ned i nedflyttningsträsket. Men man ska inte tro att det är mittfältets fel när det snarare är något som beror på ett slösaktigt anfall och ett närmast parodiskt inkompetent försvar. På mittfältet är förgrundsgestalten framför alla andra Scott Parker, en het kandidat till Player of the Year trots att laget ligger där det ligger. Han flankeras av kompetenta rollspelare som Luis Boa Morte och Mark Noble. Efter skada har även Thomas Hitzlsperger växt fram som ett perfekt kvalitetskomplement.

ANNONS

:::

Bubblare:

»  Liverpool
»  Chelsea
»  Everton

…………………………………………………

The Guardians Joy of Six-blogg tar upp sex stora fotbollsmittfält genom fotbollshistorien.

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2009/mar/27/joy-of-six-great-midfields

Jag blir riktigt nöjd med att hitta Evertons 1980-talsmittfält på den där listan, det var ett nästan övermänskligt intensivt mittfält som dominerade precis allt och alla.

Och inte tänker jag be om ursäkt för att Man Utds mittfält från runt millennieskiftet finns med – som jag betraktar som ett av den engelska fotbollens och även världsfotbollens bästa mittfält genom alla tider.

Men visst hade något av Milans stora mittfält förtjänat en plats på en sådan här lista?!

…………………………………………………

Fördomar är det fullt av i engelsk fotboll vilket vi inte minst sett under den här säsongen.

ANNONS

Att vara gay och spela fotboll är tydligen både kontroversiellt och på tapeten, vilket vi sett inte minst genom att en svensk fotbollsspelare precis ”kommit ut” vilket även rapporterats om i de flesta av de engelska tidningarna.

Läs här den fascinerande historien om Stonewall FC – grundad 1991 och den första fotbollsklubben i England för öppet homosexuella spelare.

https://www.threematchban.com/Articles/the-long-road-to-equality-when-you-re-the-first-gay-men-s-football-club-in-the-uk-this-is-stonewall-fc

Stonewall FC spelar i nuläget i The Premier Division of the Middlesex County Football League, vilket är Englands sjunde nivå av nonleague-fotboll.

Självklart skulle det vara just Middlesex County också.

…………………………………………………

Respekt för domare har varit på tapeten och förbunds- och ligaorganisationer har sagt sig vara på krigsstigen mot hån och respektlöst beteende mot domare.

ANNONS

Då kan man tycka att de möjligen skjuter sig själva i foten en aning genom att tvinga domare att lyfta upp sådana här elektroniska tavlor – med en allt annat än subtil kondomreklam.

Från The Spoiler.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-03 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto