Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Que Sera, Sera

Peter Hyllman

En väldigt stor del utav Roman Abramovichs ambitioner och Chelseas moderna fotbollsambitioner är tätt sammanflätade med kvällens motståndare Man Utd såväl som Champions League.

Det var när han befann sig på Old Trafford för att se en pulserande match mellan Man Utd och Real Madrid sluta 4-3, ett resultat som ändå såg Real Madrid avancera, som han beslutade sig för att köpa en engelsk fotbollsklubb.

Några månader senare tog han över Chelsea.

Det är Man Utd som varit klubben som framför allt stått upp och förhindrat Chelseas annars totala dominans av den engelska fotbollen sedan 2004.

Och det var Man Utd som vann Champions League-finalen 2008 med minsta möjliga marginal över Chelsea – i Moskva av alla ställen, när det var som upplagt för Chelsea att till sist ta sin första seger i turneringen som Abramovich värderar över alla andra.

ANNONS

Ikväll ställs de båda lagen mot varandra igen.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/apr/06/chelsea-manchester-united-champions-league

:::

Det har hävdats att Abramovich och Chelsea har försökt att efterlikna klubbar som Milan och Barcelona.

Det stämmer inte. Klubben som utgör Chelseas och Abramovichs förebild är först och främst Man Utd. Vilket går ända tillbaka till den där matchen på Old Trafford.

Klubbens hela organisation är byggd med Man Utds som modell. Ett flertal tjänstemän har köpts över från Man Utd, inte minst Peter Kenyon, Man Utds tidigare VD.

Försöket att skapa en produktiv ungdomsakademi är modellerat på Man Utd. Beslutet att flytta upp en stor samling akademispelare inför säsongen snarare än att värva spelare var ett försök att emulera Man Utds taktik från mitten av 1990-talet.

ANNONS

Beslutet visade sig vara förhastat och utan önskad effekt.

Den stora skillnaden i organisationerna är att i Man Utd så ligger all fokus och auktoritet hos managern emedan det i Chelsea är ägaren som har den positionen, Roman Abramovich.

:::

Det är Champions League som såväl Roman Abramovich som flertalet av Chelseas spelare nu framför allt vill vinna.

De har varit nära så många gånger. Mot Monaco i semifinalen 2004. Spökmålet på Anfield 2005 och Gudjohnsens oförklarliga miss på tilläggstid i samma match. Uttåget på straffar i semifinalen 2007 på samma arena. Finalförlusten 2008. Den förnedrande och orättmätiga förlusten på Stamford Bridge mot Barcelona 2009.

Chelsea har nästan gjort det till en sport att åka ut ur Champions League på allehanda mentalt nedbrytande sätt och under emotionellt laddade och högljudda former.

ANNONS

Nio av dagens Chelseaspelare var med den där ödesdigra natten i Moskva för snart tre år sedan. Graden av desperation i Chelseas spelartrupp att till sist gå hela vägen i Champions League är kanske det som får anses mest tala till deras fördel.

Där måste även finnas en grad av desperation att rädda vad som i övrigt har varit en helt misslyckad säsong. Det enda som kan åstadkomma det är en seger i Champions League.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/apr/05/chelsea-manchester-united-frank-lampard

:::

Två engelska lag är kvar i Champions League. Förmodligen de två bästa lagen. Låt slaget börja!

…………………………………………………

Chelsea och Man Utd är två lag som känner varandra så väldigt väl, och det är en sak som i stor utsträckning talar emot en särskilt öppen match ikväll.

Det beror även till stor del på att det är den första matchen i ett dubbelmöte, och inget av lagen kommer att vilja skänka bort en millimeter inför returen.

ANNONS

I Chelsea är David Luiz inte tillgänglig för spel i Champions League vilket gör att man tvingas gå tillbaka till en backlinje med Ivanovic och Terry i mitten flankerade av Bosingwa och Cole. Det har svajat förr och kan göra det igen.

Man Utd å sin sida har ett mittfält som har haft svårt att kontrollera sådana här matcher tidigare under säsongen. Det är något som talar för att Ferguson kommer att försöka minska risken och spela med en ensam anfallare.

Hur matchen, än mindre själva cupmötet i sin helhet, kommer att sluta tänker jag inte ens försöka ge mig på att tippa.

…………………………………………………

[“I will continue as long as I have the good energy that I have enjoyed all my life. My father retired on his 65th birthday, and one year later he was dead. The worst thing you can do is put on your slippers. People say things like: ‘I’ve worked for 45 years, I have the right to rest.’ Not at all, one has a duty to keep active.”]

ANNONS

En liten glimt in i hur Alex Ferguson ser på sin framtid, vilket inte bara är goda nyheter för alla Man Utd-supportrar utan därtill en imponerande och beundransvärd livsfilosofi.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-06 15:29

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto