POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM: Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Att bloggen är manschauvinistisk(, konservativ, torr, xenofobisk, pretentiös, imperialistisk, osolidarisk, populistisk och dysfemisk) är förstås inget vi hymlar om. Det gör också kontroversen kring Crystal Palace cheerleaders ytterst relevant här.

Det handlar helt enkelt om att ”The Crystals” som gruppen Cheerleaders kallas har påverkat Palace spelarna till den grad att det påverkar deras spel på planen, vilket med tanke på rykten och sanningar kring engelska fotbollspelare är en förståelig oro.

Men att det faktiskt skulle vara sant är förstås bara nonsens för sedan Palace anlitade denna grupp cheerleaders i December förra året har bottenlaget Palace ännu inte förlorat på hemmaplan och med tanke på att laget har ligans sämsta bortafacit kanske man borde ta med sig dem till bortamatcher också?

Men att de skulle ha någon positiv effekt på laget förutom att ge gubbarna i publiken något att dregla över i pausen är förstås bara magiskt tänkande.

::::

Som jag nämnde för två veckor sedan har Scunthorpe United sparkat sin temporära manager Ian Baraclough som inte uppfyllde det orimliga kravet att hålla lilla Scunny kvar i Championship.

Näste man att konstant jämföras med Nigel Adkins är Alan Knill som man skakat fram ur Bury.

Apopterad Walesare från The Office-land som gjort över 500 ligamatcher i framför allt Swansea, Bury och just Scunthorpe.

I Bury har det gått bra då han på de två tidigare säsonger tagit dem till playoff en gång med bara ett måls marginal från direktuppflyttning och när han nu lämnar dem ser de ut att minst gå till playoff.

………………………

MY DRUNKEN IRISH DAD

Football League (eller av sponsor skäl – Johnstone Paint) Trophy är ingen stor nationell cup som Liga- eller FA-cupen utan den gäller bara för League 1- och 2-lag.

Den kan sett till status jämföras med den nedlagda Intertotocupen som var en bakdörr långt inne i en mörk gränd fylld av baltiska och nordirländska lag in till UEFA-cupen för svenska lag. Den har dessutom bara funnits sedan mitten på 1980-talet och man delar upp lagen i två olika slutspelsträd, ett för de södra och ett för de norra lagen.

Cupen förtjänar dock respekt då det för många League 1-managers är ett sätt att rädda en säsong när man inser att man inte kommer nå playoff. Doncasters lovande manager Sean O’Driscoll till exempel kunde ha förlorat jobbet om han inte 2006/07 fört Donny till seger i FL Trophy men i stället är han nu en av de nya engelska managernamnen för att hans lag spelar ”obrittiskt”. Dessutom spelas finalen på Wembley.

https://theseventytwo.com/football-league/league-1/2011/04/04/in-celebration-of-the-johnstones-paint-trophy/

Carlisle United som är ett klassiskt League 1-/League 2-lag mycket tack vare sitt geografiska handikapp uppe i de nordligaste delarna av västra England har inte haft mycket att glädjas under sin klubbs historia.

Man har visserligen haft Newcastles spelarlegend tillika Sunderlands tränarlegend Bob Stokoe som manager tre gånger, under sin enda säsong i högsta divisionen på 1970-talet vann man faktiskt några matcher och man är fotbollstragedin Matt Jansens moderklubb.

Men man har också en förkärlek till Football League Trophy där man gått till sex finaler och efter helgens finalvinst vunnit två gånger.

Helgens final var händelserik spelmässigt särskilt i första halvlek då Carlisle medvetet låg djupare ner i andra halvlek på grund av sin ledning men det viktigaste som hände var det att Carlisles irländske veteranmittback Peter Murphy gjorde matchens enda mål.

Det var nämligen så att Carlisle spelade även i förra årets final där man mötte det dåvarande formlaget Southampton som då mirakulöst utmanade om en playoffplats trots sina inledande tio minuspoäng.

Peter Murphy var också huvudperson i det mötet då han efter drygt en kvart valde att vifta undan ett inlägg med handen. Southamptons målskyttshulk Rickie Lambert satte straffen och matchen slutade till slut med klara 4-1 till Saints.

Som man kan läsa Carlisle-bloggen Bring me the head of Keith Minchers dikt från ”Världens poesidag” lever detta absurda beslutsfattande kvar i minnet hos Carlisle fansen och hade han inte varit en sådan stor klubb ikon hade han säkerligen inte funnits kvar i klubben tillräckligt länge för att revanschera sig.

Det var dock inte långt ifrån att Murphy skulle missa matchen alternativt ha tankarna på annat håll för att han och hans flickvän Lisa Armstrong hade nämligen fått besked att de skulle föda sitt första barn på samma dag som finalen.

Murphy när han fick beskedet att likt en annan veteranmittback att spela matchen ändå. Men som tur var för Murphy hade barnet bråttom och föddes redan tidigt på fredag morgon.

Murphy kunde alltså därför följa med laget ner till London efter förlossningen  och likaså gjorde hans flickvän och det nyfödda barnet dagen efter för att kunna se matchen på plats.

Det är förstås tradition att på fira det på Bebetovis vilket även hans lagkamrater föreslagit men då Murphy förstås inte ägnar sig åt sådana överutnyttjade målgester (för att han glömde det) nöjde han sig med fira målet  med att bara vara tokrusa över till andra sidan planen mot där resten av familjen satt.

…………………………………………………

ChampionshipSit down, stand up

Största segern i Championship men bara näst störst i Football League var Norwichs 6-0-massaker av Scunthorpe hemma på Carrow Road. Där Grant Holt och Simeon Jackson (vidare läsning om Jackson) gjorde varsitt hattrick, den senare som inhoppare.

Scunthorpe som länge sett ut att åka ut kan dock vara glada över att det kan leda till att man skrotar planerna att bygga om sin arena Glanford Park till sittplatser vilket man tvingats göra om man skulle stanna kvar i Championship för en tredje säsong. Keep Scunthorpe standing!

Segern betyder också att Norwich har tagit ett fast grepp om den andra platsen i ligan som innebär direktuppflyttning till Premier League.

:::

Bakom dem möttes två före detta europeiska cupmästarlag i Leeds och Nottingham Forest där Leeds vann. Leeds har nu efter den segern fyra poän ner till lagen under strecket där Nottingham Forest ligger.

En Forestförlust gav även Reading och Burnley chansen att gå om men då Burnley förlorade hemma var det Reading som tog chansen med en 2-0 seger hemma mot Pompey vilket gör att man ligger före Forest på målskillnad men med en match mindre spelad.

:::

Waleslagen Cardiff och Swansea är som sagt väldigt olika på många sätt men i ligan följs man åt då båda numera har 66 poäng. Fyra poäng bakom Norwich på andraplatsen och med sex poäng ner till playoffstrecket. Slutar serien så här finns chansen att vi får ett South Wales Derby i playoff-finalen.

:::

Botten är ganska oförändrad då Preston & Sheffield United ligger åtta respektive sju poäng efter Crystal Palace med en match mindre spelad. Sheffield Uniteds hängmatch är mot serieledarna QPR och har spelats i måndags kväll när detta publiceras men jag räknar med en QPR vinst.

Bristol City ligger förvisso i ingenmansland men att fjolårets mest spektakulära målskytt Nicky Maynard är tillbaka från sin långtidsskada och gjort fem mål på sju matcher är värt att notera.

…………………………………………………

LEAGUE  1The grass is singing

Paul Ince har som sagt fått sparken av Notts County och Notts County bloggen Blog from the Burrow berättar var det gick fel denna säsongen för ambitiösa Notts County.

Bottenstriden är densamma som förra veckan nämligen halvt vid liv då Walsall eller Bristol Rovers kan komma före Dag & Red men problemet är likt tidigare att Dag och Red har en match mindre spelad samtidigt som man håller jämna steg poängmässigt med lagen bakom. Plymouth och Swindon är dock nästan helt körda tyvärr.

:::

Vänder man tillbaka tabellen så är dock toppstriden fortfarande vid liv efter att Bournemouth och Peterborough möttes i fredag. Där P’boro såg ut att ha matchen under kontroll innan Bournemouth bytte in Steve Fletcher och såg Joe Lewis agera väldigt engelskt i målet två gånger om varav de sista målet var en kopia på målet Arsenals Almunia släppte in mot Leyton Orient.

Det betyder att Bournemouth bara ligger fem poäng med en match mer spelad före Rochdale som är under strecket och P’Boro ligger sex poäng bakom andraplacerade Huddersfield som dock har en match mer spelad.

:::

Huddersfield ligger poängmässigt klart bäst till bakom Brighton men fortfarande så kan Saints i teorin plocka fyra poäng mindre poäng än Huddersfield under sina resterande matcher och ändå ta andraplatsen. Så jag ser fortfarande Saints som favoriter där även fast Huddersfield med radaparet Benik Afobe och Jordan Rhodes på topp går väldigt bra just nu.

MK Dons som också ligger däruppe ligger just nu efter en förlust mot Saints möjligen teoretiskt sämst till med mest spelade matcher men är det något lag som kommer ge plats åt Bournemouth är det nog snarare Bournemouth.

…………………………………………………

LEAGUE 2 Wrecking Crewe

Det hör inte till varken botten eller toppen men Crewe som ligger på övre halvan av ingenmanslandet och slog Cheltenham som ligger några placeringar längre ner med 8-1. Varsitt hattrick av Clayton Donaldson och Joel Grant.

I toppen är det nu väldigt jämnt med nio lag på åtta poäng från tionde upp till tredje platsen. Bury som är ett av dem ligger fyra vann i helgen och då man har en match mindre spelad så har man en god chans på fjärdeplatsen trots att managern Alan Knill gick till Scunthorpe.

:::

Det laget som jag nämnt som en dark horse tidigare – Accrington Stanley tack vare en handfull hängmatcher på de andra och nu har man tagit in på dem andra lagen. Man ligger just precis under strecket efter två raka hemmasegrar men om man vinner sin hängmatch klättrar man två placeringar.

Torquay, Stevenage, Shrewsbury och Gillingham ligger också där uppe i toppen fast med en liten lucka upp till en förmodad topptrio. Som jag nämnt tidigare har tidigare nästan säkra playofflagen Port Vale och Rotherham nu halkat ner under strecket men man är fortfarande med poängmässigt.

Bottenstriden är som sagt en skymf mot ordet strid då det är Stockport och Barnet som ligger fem respektive två poäng bakom Burton med tre matcher fler spelade. Kan dock möjligen finnas något hjärnspöke hos Burton som tappat flera gånger och nu i helgen förlorade man mot just Barnet med 4-1.

Kan Martin Allen kanske rädda Barnet ändå?

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

Är Lanchashire-derbyt Burnley-Preston inte så prestigefullt som det nästan borde vara med tanke på lagens gemensamma historia?

Förutom ett akrobatiskt volleymål har inte Yakubus låneperiod i Leicester varit särskilt lyckad men vissa tror fortfarande på honom. Får nog ge honom rätt efter hans hattrick i helgen.

Pompey kan inte bara förlita sig på inlånade spelare utan behöver också odla eget. Man verkar inte hittills ha insett att man lever på lånad tid med så många inlånade spelare.

::::

Ashley Grimes, före detta Man City spelare som provspelat för göteborgska Gais men numera tillhör han Millwall och gör succé på lån i Lincoln City. Som ni kan läsa vidare om här, där den kvicke påven skriver om hur Lincoln räddas av neutrala soldater.

Enligt Walesiske Cardiff-supportern Mirko Bolesan är Cardiff de mest osympatiska laget i Championship, med Craig Bellamy och fula ankunge till granne.

Han har också gjort ett sorts diagram över vilka klubbar som lånar ut spelare till varandra i Championship. Visar Championships olika nivåer men också en del kohandel.

::::

Har Eddie Howe pseudointellektiskt blivit Englands hetaste unga tränarnamn? Trots att Rochdale managern Keith Hill egentligen förtjänar rampljuset?

Bloggen Twohundredpercent använder barnvisor för att beskriva Sheffield klubbarnas nuvarande situation och följer upp det med att hylla Ken Bates

Gary Megson hoppas att hans passion för klubben ska väcka Wednesday. Något som rimligen kan hjälpa Wednesday mot bra inledning på nästa säsong.

…………………………………………………

De var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är de bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-04-07 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå