POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM - Football League Watch

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Säsongens största händelse har helt klart varit Plymouths problem utanför planen och som en konsekvens av det även problem på planen. Som jag skrivit om tidigare.

En stor grej som innan inte lyfts fram är hur Peter Reid har varit kvar i klubben trots poängavdrag, ofrivilligt sålda spelare och utan lön då han som en äkta kapten inte överger sitt skepp.

Louise Taylor, The Guardian skriver om managern Peter Reid som till och med hjälper klubben att betala elräkningar.

https://www.guardian.co.uk/football/football-league-blog/2011/apr/07/peter-reid-plymouth-argyle-hero

Och Tim Rich, The Independent har intervjuat Peter Reid som berättar att han sålt sin silvermedalj från FA cup finalen 1986 för att hjälpa Plymouth.

https://www.independent.co.uk/news/people/profiles/peter-reid-ive-always-seemed-to-be-fighting-fires-2260728.html

::::

Jag har tidigare nämnt hur Barnet tagit in Martin Allen som manager och att han faktiskt hjälpt dem till att inte verkar dödsdömda men nu på ett möjligen kontraktsbrytande sätt har han nu gått till Notts County.

Notts County som efter helgens förlust mot Dag & Red plötsligt ligger trea från slutet under strecket. Förvisso med två hängmatcher på Bristol Rovers närmast på andra sidan den streckade linjen med bara en poäng upp men helt klart så är man indragna i bottenstriden.

Ett rätt stort misslyckande för Notts som trots att deras satsning under Svennis var ett luftslott ansåg sig ha ett lag bra nog för att ligga på övre halvan/klara sig kvar med god marginal i League 1.  Även fast jag tycker övre halvan är lite överambitiöst har man ett lag bra nog för att hålla sig kvar utan problem.

…………………………………………………

THE TAO OF THE PLAYOFFS

Så här på slutet av säsongen är de självklara diskussionsämnena i Football League nerflyttning eller uppflyttning/playoff men tyvärr har ingen av dessa tre divisioner någon nerflyttningsstrid i klass eller i närheten av den i Premier League. Å andra sidan är toppstriderna händelserika nog och just i detta fallet den i Championship med antonymerna Reading och Nottingham Forest i fokus.

Passande nog möttes dessa två lagen i helgen och som Paula Abdul antydde  när hon romantiserade tidelag gjorde deras olikheter detta till en perfekt match.

Matchen slutade 4-3 till Reading efter att Lewis McGugan i Forest kvitterat till 3-3 på straff i 88:e minuten så trodde alla det var slut men på första övertidsminuten avgjorde den irländske anfallaren Simon Church matchen med att styra in ett inlägg möjligen via en försvarare.

Matchen är också symbolisk på det sättet att Reading i och med Churchs mål troligen säkrar playoffplatsen som Forest tidigare till synes hade kontroll över.

Det är nämligen så att Reading under stora delar under säsongen legat i mitten av tabellen utan att egentligen oroa lagen där ovanför trots att laget bevisligen har en hög högstanivå efter att de två senaste säsongerna bland annat slagit båda Premier League lagen Liverpool och Everton i cupspelet.

Man skulle nästan kunna säga att just cupspelet där Reading denna säsongen gick till kvartsfinal i FA-cupen gjorde att managern Brian McDermott fick behålla sig jobb länge nog för denna smygspurt på slutet som gjort att man efter helgens omgång ligger närmare Norwich på andraplatsen än lagen under playoffstrecket.

I Nottingham har dock Billy Davies gått från Rikard till John då laget under vintern spelade arton raka matcher utan förlust under hösten och var obesegrade på hemmaplan fram tills början på mars. Men redan före den hemmaförlusten inledde man sin nuvarande svit som står på nio utan vinst efter helgens förlust.

Med tanke på att Forestmanagern Billy Davies även i medgång har en tendens att inte vara så omtyckt för att han är en ganska obekväm figur med en personlighet karaktäristisk för sin storlek.

::::

Skulle man hitta någon avgörande orsak till lagens olika formkurvor så kom starten Forest dåliga form kort efter uttåget ur FA-cupen mot West Ham medan Reading i sin tur avancerat i tabellen efter att man åkte ur FA-cupen i kvartsfinal mot Man City.

Teorierna om att uttåg ur cuper betyder dåliga ligaform stämmer alltså inte in på Reading och inte heller det reflexmässiga antagandet att deras lyckade cupspel skulle leda till ett sämre liga spel.

Ingen direkt kausalitet men heller inget logiskt felslut då det uppenbarligen gett lagens viss effekt.

::::

Det finns också mer spelmässiga skillnader mellan lagen.

I Forest har man tillräckligt med anfallare för att mätta ett större afrikanskt land med hela sex stycken rena anfallare och Rob Earnshaw i truppen. Men Forest har lidit en del av överflödets förbannelse då ingen av anfallarna har levererat på regelbunden basis i varken ligan eller i cupspelet.

Bästa målskytt är istället den ojämne kanonskytten Lewis McGugan som antingen gör mål i varje match eller nöter bänk. Även näst bäste målskytten Rob Earnshaw brukar börja matcher på bänken på grund av sin endimensionella fox-in-the-box spelstil som gör sig bäst mot trötta försvarare på slutet av matcher.

Överflödet har också påverkat taktiken många gånger då laget valt en offensivare 4-3-3 taktik för att kunna få in så många anfallare som möjligt samt ge den polske playmakern Robert Majewski större plats i laget men sedan anfallarna presterat sämre har man återgått till ett ortodoxt 4-4-2.

Reading har däremot har i sin tur bevisat att Shane Long tillsammans med lillebror Noel Hunt är fler än sex målsumpare och Rob Earnshaw då Long-Hunt gjort 30 mål denna säsongen jämfört med Forest anfallarna och Robert Earnshaws 26 mål. Värt att nämna gällande Readings målproduktion är att vänsterfotsfenomenet Ian Harte har gjort nio mål som vänsterback.

Förvisso har Long med sina 22 mål varit lagets mest betydelsefulla spelare men spelmässigt har den franske yttern Jimmy Kebé varit i en klass för sig. Irrationell som ovanligt nog är väldigt lång och just på grund av det gör att han snarare ser ut som en Vieira-mittfältare med sina långa spindelben.

Gällande taktik spelar man en ganska typisk 4-4-2 med nämnde Kebé på ena kanten och Jobi McAnuff på andra som ofta byter kant då ingen av dem är någon vanlig kantslickare à la Jermaine Pennant utan snarare moderna yttrar som också går inåt i planen. I mitten brukar man föredra defensivt skickliga spelare som turkiske-engelsmannen Jem Karacan och antiguan-barbudiske engelsmannen Mikele Leigertwood även fast mindre och offensivare Jay Tabb också spelat innermittfältare.

::::

Olika formmässigt, taktiskt och vad det gäller anfallspelarnas målproduktion vilket, även om det inte är klart, troligen betyder att Forest återigen står kvar på stationen när andra lag, kanske även nykomlingar, kvalificerar sig för Premier League medan Reading kommer in i playoffspelet med starkt självförtroende och med god chans att kvalificera sig för nästa Premier League säsong.

Forest har när detta publiceras redan spelat en svår match mot Burnley och på fredag blir det ännu värre då man möter ligatvåan Norwich på bortaplan men vinner dem de två matcherna kanske man är tillbaka i playoffstriden.

…………………………………………………

The ChampionshipHarm Principle

Andraplatskandidaterna Swansea tog emot andraplatsinnehavarna Norwich hemma på Liberty stadium men det tog inte lång tid innan Chelsea-lånet Fabio Borini gjort 1-0 för Swansea på ett sätt jag trodde bara Didier Drogba kunde skjuta frisparkar. Det slutade 3-0 till slut trots att Norwich tryckte på i slutet men nollades av en fantastisk Dorius de Vries i målet.

:::

Cardiff gjorde det ännu tätare genom att slå Doncaster Rovers tack vare två mål av inhopparen Jason Koumas på övertid.

Nykomlingsmöte på de The Den när Millwall tog emot och slog playofflaget Leeds vilket betyder att Millwall nu ligger fyra poäng under strecket tillsammans med Forest, Leicester, Burnley och Hull som alla hotar Leeds eller Reading om den sista playoffplatsen.

:::

Just Leicester slog Burnley med hela 4-0 efter två mål av Paul Gallagher som otroligt nog var mållös tills Svennis kom till Leicester men därefter gjort elva mål.

QPR som fått besked om att möjligt poängavdrag kommer avgöras bara timmar före säsongens sista match mot Cardiff verkade inte särskilt motiverade av det utan förlorade med 4-1 mot dåvarande jumbon Scunthorpe.

:::

I ett annat bottenmöte verkar nu Middlesbrough säkrat nytt kontrakt efter 2-1 mot Sheffield United, avgörande målet gjordes av Marvin Emnes som dock borde blivit utvisad tidigare för en ful eftersläng på Uniteds Michael Doyle efter att Doyle hållit fast honom i en höjdduell.

Ipswich som inte har med varken botten eller toppen att göra har som sagt en jättetalang i Connor Wickham men i helgen var det en annan av Paul Jewells oslipade diamanter – Josh Carson, 17-årig nordirländsk mittfältare avgjorde matchen med sina två första mål för klubben. Hans debutmål var helt okej får man säga.

:::

Coventry och Derby såg båda under säsongsinledning ut som möjliga playoffkandidater men nu ligger man närmare bottenstriden vilket deras möte visade tydligt. Lagen var jämn usla där förvisso Aron Gunnarsson stod för helgens nästsnyggaste bicycleta [i Football League] men avgjorde matchen gjorde Marlon King med sitt 2-1 mål för Coventry som han följde upp med att ge Derby straffen man gjorde 2-2 på.

…………………………………………………

LEAGUE  1 Mcdonaldization

Southampton vann I helgen mot Leyton Orient borta med 2-0 vilket gör att man med två matcher mindre spelade ligger på andraplats ovanför Huddersfield på målskillnad, förvisso 13 poäng bakom seriens suveräner Brighton som vid vinst i kväll (tisdag) mot Dag & Red säkrar promotion till Championship. Vilket det troligen gjort när ni läser detta.

Bakom dem möttes just Huddersfield och Peterborough som delade broderligt på poängen efter att P’Boros Joe Lewis först räddat en straff men därefter kompenserat det med ännu en tavla från han som gav bort tre poäng mot MK Dons och två poäng mot Bournemouth på kort tid.

:::

MK Dons verkar nu också likt Petersborough och Huddersfield vara säker på playoff efter en 3-2 vinst mot nyblivna cupvinnarna Carlisle.

Bournemouth som såg ut att kanske till och med direktkvalificera sig för Championship innan Eddie Howe lämnade ligger nu farligt till då man bara har två respektive tre poäng ner till Rochdale och Leyton Orient nedanför strecket men de båda jagande lagen har varsin hängmatch.

Bournemouth förlorade trots helgens snyggaste bicycleta [i FL] av ynglingen Danny Ings då Tranmeres veteran Ian Goodison och – han vars namn låter som ett vegetariskt alternativ på McDonalds – Adam McGurk gjorde varsitt mål.

:::

Rochdale möter Saints hemma och Leyton tar emot Carlisle i sina hängmatcher i kväll (tisdag) så när detta publiceras kan Rochdale gått förbi Bournemouth medan Orient åtminstone ligger på samma poäng.

I botten ligger som sagt numera Notts County numera som tillsammans med Bristol Rovers, Dag & Red och möjligen Walsall kämpar om att hålla sig över strecket.

Dag & Red slog just Notts County med en för dagen väldigt lyckat Route one-taktik samtidigt som Walsall förlorade mot Plymouth och Bristol Rovers föll mot Exeter där Marcus Stewart gjorde en av sin långa karriärs sista matcher.

…………………………………………………

LEAGUE 2 What Would Fowler Do?

Bury har tappat Alan Knil till Scunny men under en kort tid nu på våren har man en av Premier Leagues bästa avslutare i Robbie Fowler som anfallscoach.

Har förmodligen ingen kortsiktig betydelse men matchen efter gjorde Bury fyra mål när man besegrade Northampton med 4-2 varav två mål gjordes av Man Utds imponerade yngling Nicky Ajose men i vilket fall tycker jag det är trevligt med stora spelare som väljer att hjälpa mindre klubbar som manager, coach eller dylikt istället för de många som blir ”experter” i media utan att vara bra på det.

:::

Vad det gäller andra lag i toppstriden förlorade Shrewsbury klart mot Aldershot borta, Torquay tar med en lika klar 3-0 seger ännu ett kliv mot att säkra en playoffplats (trots poängavdrag) tillsammans med Gillingham som dock vann med 4-0.

Mindre bra gick det för Stevenage som bara fick oavgjort mot jumbon Stockport men tack vare det och Wycombes oavgjorda match mot Oxford är det ännu tätare i toppen med fyra lag på 64 poäng.

:::

Det går dock fortsatt trögt för både Port Vale och Rotherham som efter varsin 1-1 match har tre och fyra poäng upp till Accrington som ligger utanför playoffzonen på sämre målskillnad.

:::

I botten har något häpnadsväckande hänt – bottenstriden lever!

Efter att Burton förlorat ännu en hängmatch och Northampton i smyg glidit ner inom räckhåll tack vare 15 matcher utan vinst samtidigt som Martin Allen fått igång Barnet igen så finns chansen att Barnet får en plats i Football League även nästa år.

Barnet ligger på samma poäng som Burton men med två matcher fler spelade och Northampton ligger två poäng ovanför dem med lika många matcher spelade.

Tyvärr möts inte några av de inblandade lagen men avgörande för avslutningen blir Burtons spelschema. De spelar nämligen sex matcher på arton dagar från och med i kväll vilket inte är lätt för ett League 2-lag då de likt alla andra i ligan har en ganska tunn trupp.

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

Vem/vilka äger Leeds United? Undrar David Conn på The Guardian, Premier Leagues ordförande Richard Scudamore och Leeds-bloggen The Scratching Shed som även nämner teorin att ordförande Ken Bates gömmer sig bakom påhittade investerare för att inte avslöja sitt olagliga ägande av klubben.

Men enligt Bates själv är det inga problem.

Notts-bloggen Wellypie om varför Paul Ince fick sparken.

Bury är inte glada över att Alan Knill lämnar under säsongen och han bör inte vänta sig något trevligt välkomnande om/när de mötts i League 1 nästa säsong.

::::

Fem bästa spelarna under 2000-talet i Doncaster och Oldham.

Är Phil Brown verkligen så avskyvärd som media fått folk att tro? Ett försvarstal för förlöjligade taktikern och motivatorn Phil Brown.

Gällande Phil Brown har han gett Preston kämpaglöden tillbaka men det ser ändå inte ut att räcka för att undvika nerflyttning.

::::

Derby har inte lyckats studsa tillbaka efter sin rekordusla säsong i Premier League och då ägarna ännu inte har satsat tillräkcligt för att göra det börjar tålamodet tryta.

Svennis verkar inte kunna ta Leicester tillbaka till Premier League i år men trots dyra lån är man optimistiska inför nästa säsong.

Är det Northamptons öde att åka ur League 2?

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-04-13 kl 09:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå