Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fair Play

Peter Hyllman

Det har varit en lite speciell säsong i England vad gäller kampen om kvalificering för det europeiska cupspelet. Det är framför allt de ”mindre” lagens framfart i de båda cuperna som ändrat om turordningen en aning.

Birmingham tog en Europa League-plats genom att vinna Ligacupen och lotten har fallit så att antingen Bolton eller Stoke tar ytterligare en plats via FA-cupen.

Det betyder att endast laget på femte plats i ligan får spela i Europa League nästa säsong. Tidigare säsonger har det inte varit ovanligt att såväl laget på sjätte som på sjunde plats har varit kvalificerade.

Vad som har passerat lite obemärkt förbi är att ytterligare ett engelskt lag faktiskt har möjlighet att kvalificera sig för Europa League: Fulham!

Eller rättare sagt, vinnaren av Premier Leagues fair play-tabell.

:::

Olika satsningar på Fair Play och respekt har varit vanligt förekommande från UEFA:s och FA:s sida som ett sätt att komma åt några av fotbollens mindre önskade element.

ANNONS

Det hela börjar med UEFA som rangordnar nationella ligor enligt uppsatta fair play-kriterier, och som tilldelar de tre bäst placerade ligorna en plats i kommande säsongs Europa League.

Och den här säsongen ligger England just nu på andra plats, flankerade av Norge respektive Sverige.

Respect Fair Play 2010/11

Det är därefter upp till de nationella förbunden och ligaorganisationerna att nominera ett lag till denna plats. I England görs detta genom Premier Leagues fair play-tabell.

https://www.premierleague.com/page/FairPlayTable

Den leds alltså just nu av Chelsea, men då de redan (med all sannolikhet) är kvalificerade för Champions League eller allra minst Europa League via sin ligaposition så går i nuläget platsen till andraplacerade Fulham.

Blackpool på femte platsen är Fulhams närmaste konkurrent som, om de går förbi, faktiskt förändrar vilket lag som tilldelas den extra platsen.

ANNONS

Det vore naturligtvis en stor bonus för Fulham – som ju dessutom har lite modern historia i turneringen. Ska vi förvänta oss att Fulham inte delar ut så många fler tacklingar under återstoden av säsongen?

:::

Premier Leagues fair play-tabell är baserad på fem olika kriterier, och varje lag kan tilldelas ett visst antal poäng per kategori och match:

Röda och gula kort, 10 poäng per match

Varje lag börjar här med tio poäng. De förlorar därefter en poäng för varje gult kort de drar på sig och tre poäng för varje rött kort. En spelare som får två gula kort betyder ändå bara tre minuspoäng. En sedan tidigare varnad spelare som därefter drar på sig ett direkt rött kort betyder fyra minuspoäng.

Positivt spel, 10 poäng per match

Enligt UEFA så är syftet med det här kriteriet att ”to reward positive play which is attractive for the spectators”. Det är det enda kriteriet som jag över huvud taget inte förstår vad det har med tabellen att göra, därför att det har ingenting med fair play att göra.

ANNONS

Det är inte mot reglerna att spela defensivt. Vad som är attraktiv fotboll är i betraktarens ögon och det här är bara en fråga om att UEFA vill pådyvla lagen ett ”rätt” sätt att spela fotboll. Men om Stoke ska möta Barcelona så kan det vara en rätt god idé för dem att spela defensivt.

Några aspekter av kriteriet är däremot vettiga. Lagen bedöms utifrån ett par ”positiva” och ett par ”negativa” aspekter.

De positiva aspekterna är: offensiv snarare än defensiv taktik, uppmuntra ett högre tempo i spelet, försök att vinna tid även när man har ett önskat resultat, samt ett fortsatt strävande efter att göra mål även när man har ett önskat resultat. De negativa aspekterna är: att dra ned tempot i spelet, maskning, taktik baserat på fult spel och filmning/skådespeleri.

Jag har inga problem med ”försök att vinna tid”, ”maskning” och ”filmning/skådespeleri”. Men alla andra aspekter är en del utav det normala spelet. Det finns ingen poäng i att jaga ett tredje mål om du redan har en tvåmålsledning. Vad avser ”taktik baserat på fult spel” så är det något som redan bestraffas genom kriteriet baserat på röda och gula kort.

ANNONS

Respekt för motståndaren, 7 poäng per match

I princip så bygger det här kriteriet på att spelarna i ett lag inte kan bete sig som skitstövlar mot motståndaren. Att spotta på en motståndare till exempel är ett utmärkt sätt att inte visa någon respekt för motståndaren. Eller när spelare får för sig att spänna upp bröstkorgarna och pannstångas lite.

Respekt för domaren, 7 poäng per match

Samma typ av kriterie som säger att man inte heller kan bete sig som en skitstövel mot domaren. Att omringa domaren, att svära i dennes riktning, att vifta med inbillade kort i luften etc – allt är sådant som kan uppfattas som respektlöst mot domaren.

Lagledarnas beteende, 6 poäng per match

Motsvarande kriterier fast för managers och coacher. Och jag misstänker att det här kriteriet är en tungt bidragande orsak till att Man Utd tappar några placeringar i fair play-tabellen varje säsong.

ANNONS

Allt som allt så kan lag alltså tilldelas 40 poäng per match.

Vad säger ni om dessa kriterier? Är det bra kriterier? Saknar ni något eller några kriterier som ni tycker borde vara med?

:::

Jag är lite splittrad i hur jag ställer mig till sådana här fair play-initiativ och alternativa sätt att bedöma fotbollslag på. Jag är så pass konservativ att jag tycker att fotboll ska gå ut på att göra minst ett mål mer än motståndaren, punkt.

Det beror lite på vilken sida jag vaknar på. Efter en natt då jag inte fått så mycket sömn så skulle jag kanske svära över dylika idéer som politiskt korrekt mumbo-jumbo.

Efter bättre nätter så skulle jag säga att det är extraplatser till Europa vi pratar om och de lag som kvalificerar sig på det här viset tar ingen plats från något annat lag. Så allt är gott och väl.

ANNONS

Men några mer principiella funderingar återstår ju för mig.

Exempelvis, om det nu är så att UEFA verkligen ser det här med fair play som viktigt och något som ska prioriteras, varför ger de då bara vinnarna av fair play-platserna en biljett till Europa League och inte till den betydligt mer prestigefulla och kapitalstarka Champions League?!

Och inte minst, om det nu är så att det är fair play som ska bedömas och inte ligaplacering, varför tar man i England bara lag från Premier League med i beräkningen och utesluter lag från övriga divisioner i The Football League – varför inte låta alla lag delta på lika villkor?

…………………………………………………

Man City har drabbats av dåliga nyheter såväl inför helgens FA-cupsemifinal mot Man Utd som inför återstoden av säsongen.

Carlos Tevez skada som han ådrog sig mot Liverpool i måndags visade sig vara så allvarlig att han beräknas vara borta i fyra veckor.

ANNONS

Det är naturligtvis allvarligt för Man City då Tevez är deras överlägset främste målskytt – som med sina 19 ligamål den här säsongen har svarat för nästan 40% av lagets totala målskörd.

Det betyder att ett stort ansvar läggs på antingen Edin Dzekos eller Mario Balotellis axlar att bära bördan och deras förmåga att göra det kan i slutänden definiera hela Man Citys säsong.

:::

Om nu inte Roberto Mancini har fifflat med pastasåsen.

…………………………………………………

Fredagskvällen bjuder på ett tungviktsmöte i The Championship på Carrow Road mellan Norwich och Nottingham Forest.

Norwich spelar för att återta andraplatsen i tabellen och platsen som garanterar dem automatisk uppflyttning.

Nottingham å andra sidan spelar för att hitta tillbaka till formen igen och återvända till de eftertraktade playoff-platserna.

…………………………………………………

ANNONS

Det blir en något schizofren helg det här med dramatiskt cupspel och förvisso väl så dramatiskt ligaspel på en och samma gång.

Jag förstår de praktiska skälen till det så klart – men det finns något med det som stör mig något alldeles enormt.

Det är okej på lördagen då samtliga PL-matcher är spelade innan Manchesterderbyt sparkar av på kvällen.

Men på söndagen så sparkar stormatchen mellan Arsenal och Liverpool av samtidigt som den andra semifinalen mellan Bolton och Stoke.

Hur i hela h-vete tänkte de då?

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto