POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Manchester, Pt 1 - När derbyt kommer till Wembley

Det är en märklig tillfällighet att under Wembleys långa historia så har så väldigt få lokala derbyn spelats på arenan. Kanske är det därför som helgens möte mellan Man City och Man Utd är så episkt till sin storlek, det faktum att det är så ovanligt gör det till en större grej.

Det är en observation som naturligtvis baseras på en tämligen snäv definition av vad som är ett lokalt derby. I det avseendet kan inte Liverpool vs Man Utd anses vara ett lokalt derby, ej heller Arsenal vs Chelsea. Det kan inte vara lokala derbyn så länge klubbar som Everton, Man City och Tottenham existerar.

:::

Wembley öppnade för 1923 års FA-cupfinal och det dröjde inte särskilt länge innan en bitter kamp från en annan del av landet landade på huvudstadens tröskel. 1926 möttes Bolton Wanderers och Man City på Wembley, båda klubbar från Lancashire. Bolton befann sig i mitten av tabellen samtidigt som Man City precis åkt ur dåvarande Division 1. Föga förvånande vann Bolton finalen med matchens enda mål av David Jack.

Fem år senare var det Englands andra stad, Birmingham, som tog en lokal kamp hela vägen till Wembley. Birmingham och West Bromwich Albion möttes i en FA-cupfinal som till sist vanns med två mål av West Brom. Vinnarna hade tilldelats 7,500 biljetter för matchen och de hade erhållit 80,000 ansökningar om biljetter inför matchen, vilket säger något om matchens storlek.

I grova drag är det egentligen tveksamt om det här ska betraktas som lokala derbyn, men allra minst är det i alla fall matcher mellan lag från samma region och med en rivalitet mellan de båda lagen.

:::

Inga fler lokala derbyn i form av FA-cupfinaler skulle spelas på Wembley innan 1980-talet. Andra turneringar lyckades däremot skaka fram några motsvarande möten. The FA Amateur Cup ledde fram till tre lokala derbyn på fem år under 1950-talets första halva när Bishop Auckland mötte Willington och Crook Town (!) 1950 respektive 1954 och Walthamstow Avenue spelade mot Leyton i 1952 års final.

I samma turnering så spelade Wimbledon final mot Sutton United 1963 och 1972 så lyckades Hendon besegra Enfield. Det här var däremot inte matcher som fångade hela nationens intresse, och det var först under det därpå följande årtiondet som ett lokalt derby skulle dominera den engelska fotbollen som helhet.

:::

Tveklöst så var det främsta derbyt under 1980-talet det mellan Everton och Liverpool. Liverpool hade varit den dominerande klubben i England under de senaste tio åren samtidigt som Everton legat i träda sedan deras ligavinst 1970. Men mot mitten av årtiondet så växte de återigen fram till en stormakt inom engelsk fotboll. 1984 stötte de båda lagen på varandra två gånger på Wembley, först i en mållös Ligacupfinal (Liverpool vann returen på Maine Road) och därefter i Charity Shield som Everton vann.

Men det var bara en försmak på vad som komma skulle. Liverpool och Everton skulle stöta på varandra två gånger till på Wembley, i två FA-cupfinaler och två matcher spelade under helt olika sinnesstämningar. Säsongen 1985/86 hade utspelats i skuggan av tragedierna på Heysel och i Bradford, men det hade varit en spännande avslutning på säsongen där Liverpool till sist säkrade ligasegern på Stamford Bridge före Everton och West Ham.

Cupfinalen 1986 framstod som en demonstration av Merseysides dominans av den engelska fotbollen, och båda lagens fans enades inför matchen i den gemensamma sången ”Are You Watching, Manchester?”. Liverpool vände ett ettmålsunderläge och vann matchen med 3-1 efter förlängning och klubbens första och hittills enda Double. 1989 års cupfinal spelades i skuggan av Hillsborough och var följaktligen en mer avslagen historia, om än Liverpool ännu en gång lämnade Wembley som vinnare.

:::

Tottenham och Arsenal utkämpade en trilogi av matcher där i början av 1990-talet som slutade allt värre för Tottenham. FA-cupens semifinal 1991 koms kanske främst ihåg för Paul Gascoignes fantastiska öppningsmål. Samma års Charity Shield slutade mållös. När de båda lagen möttes ännu en gång i semifinalen av FA-cupen 1993 så vann Arsenal med uddamålet. Samma år möttes Sheffield Wednesday och Sheffield United i den andra semifinalen, en match som Wednesday vann med 2-1.

:::

På senare år så har antalet matcher på Wembley ökat dramatiskt då playoff-matcherna mot slutet av säsongen spelas där tillsammans med FA-cupens semifinaler. Det hade man kunnat tro skulle öka antalet lokala derbyn som spelas på Wembley, men så har inte visat sig bli fallet.

1994 spelade Leicester och Derby playoff-final i Division One, numer Championship, och Rochdale mötte Stockport I 2008 års League 2-playoff. Men utöver dessa så är den enda genuina derbymatchen den mellan Macclesfield Town och Northwich Victoria i FA Trophy-finalen 1996 – och då är ändå Northwichs främsta lokala rival Witton Albion.

:::

Det ovanliga med att ett derby utspelas på Wembley är alltså en krydda som gör att vi verkligen bör ta tillvara den här helgens Manchesterderby. Flera av Englands främsta och mest hätska fotbollsrivaliteter – Portsmouth vs Southampton, Cardiff vs Swansea och Newcastle vs Sunderland – har aldrig tagit plats på Wembley. Skälet är naturligtvis att det fortfarande är ovanligt att matcher spelas där.

Matchen mellan Man City och Man Utd kommer vara en fantastisk upplevelse även om det inte är finalen. Det är FA-cupen, och FA-cupen betyder fortfarande mycket. Det är en match med stor symbolisk betydelse vad avser de båda lagens ömsesidiga styrkeförhållande. För Man Utd är det ett steg närmare ännu en titel och ännu en Treble och en möjlighet att bygga vidare på en väldigt stolt FA-cuptradition. För Man City är det en möjlighet att ta klubbens första titel på 35 år, riva ned banéret på Old Trafford och signalera sin ankomst som en sann engelsk storklubb.

Och vad som gör matchen så speciell är att vi vet att matchen inte signalerar slutet på något, utan långt mycket mer sannolikt början på en rivalitet som kommer prägla engelsk fotboll under den närmaste femårsperioden.

Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.

:::

https://blogs.telegraph.co.uk/sport/markogden/100016327/manchester-city-v-manchester-united-mancunian-vanity-set-to-take-over-wembley-and-then-the-world/

…………………………………………………

Ligan får ursäkta, fokus den här helgen ligger på FA-cupen även om ett par riktigt tunga ligamatcher också utspelas.

Under lördagen är det dramatiskt på alla dess håll och kanter.

Birmingham som är i behov av poäng möter ett Sunderland i fritt fall genom tabellen. I vad som är att betrakta som the mother of all relegation six-pointers så tar Blackpool emot Wigan hemma på Bloomfield Road.

Everton krigar för stoltheten att komma före Liverpool i tabellen och möter ett Blackburn som kämpar för sin överlevnad. West Brom skulle inte ha något emot ytterligare några poäng och möter ett Chelsea med CL-baksmälla och i behov av poäng för att säkra CL-spel kommande säsong.

På Boleyn Ground utspelas ett claret and blue-derby mellan West Ham och Aston Villa – en match mellan två lag som båda är inblandade i nedflyttningsstriden, även om läget är mer prekärt för West Ham.

:::

Under lördagen har även Chesterfield möjlighet att säkra uppflyttning till League 1 om de vinner hemma mot Macclesfield samtidigt som Shrewsbury tappar poäng hemma mot Stockport.

…………………………………………………

Sam Wallace på The Independent skriver om det vägskäl som Tottenham befinner sig inför.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/sam-wallace-spurs-at-a-crossroads-as-they-seek-ways-to-move-forwards-2267928.html

Tottenham ligger tre poäng efter Man City i tabellen och med en match mindre spelad.

Den här säsongen precis som förra säsongen så har de en mäktigt komplicerad avslutning på ligasäsongen. Men den här säsongen är det nog ännu svårare. De har Chelsea borta, Liverpool borta och en tuff hemmamatch med Arsenal. Innan de precis som förra säsongen måste möta just Man City på bortaplan.

Det är att betrakta som smått heroiskt om de klarar av att kvalificera sig för Champions League nästa säsong.

…………………………………………………

Som några har påpekat, och apropå FA-cupsemifinaler, så är det idag på dagen 22 år sedan den tragiska Hillsborough-katastrofen.

En nytillsatt oberoende panel har fått till uppgift att gå igenom händelserna en gång till och till sist, mer än två decennier senare, ge upprättelse till de omkomnas familjer.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1377156/Dalglish-believes-Hillsborough-families-close-justice.html

Matchen som föranledde tragedin, och den omvälvande förändringen av engelsk fotboll som följde på den, stod mellan Liverpool och Nottingham Forest.

Be Champions!!

Publicerad 2011-04-15 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå