Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

LINHEM - Football League Watch

Peter Hyllman

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Som ni troligen inte lyckats undvika har ”PFA-galan” varit där man tillkännager vilka spelarna röstat fram till bästa unga spelare, bästa spelare och  en drömelva för Premier League samt även årets lag i Championship, League One och League Two.

Jag tycker det är befängt att utse elvor och bästa spelare innan säsongen är slut. Särskilt då avslutningen på säsongen och playoffspelet som är såpass avgörande för säsongen exkluderas.

Själv väntar jag troligen till efter säsongen med att utse ett årets lag, för att det är så det borde vara helt enkelt och för att fokusera på mer aktuella händelser.

The Championship:

ANNONS

Kenny (QPR), Naughton (Leicester) – Morgan (Forest) – Williams (Swansea) – Harte(Reading), Sinclair (Swansea) – King (Leicester) – Hoolahan (Norwich) – Taarabt (QPR), Holt (Norwich) – Graham (Watford).

Kommentar – Morgan får oförtjänt mycket beröm som ”ledare” i sitt försvar då jag hellre sett hans partner Luke Chambers här. Ian Harte är ett vänsterfotsfenomen men en försvarare bör per definition vara med för sina defensiva kvaliteter. Naughton är bra men hör inte alls hemma här. Förutom att det mittfältet är en skymf mot ordet balans så är det spelare som alla förtjänar en plats.

Som en motvikt till elvan ovan har The 72 gjort en mer balanserad alternativ elva:

https://theseventytwo.com/football-league/championship/2011/04/18/an-alternative-championship-team-of-the-year/

ANNONS

League One:

Davis (Saints), Calderon (Brighton) – Greer (Brighton) – Fonté (Saints) – Harding (Saints), Chamberlain – Oxlade (Saints) – Lallana (Saints) – Bennett (Brighton) – Pilkington (Huddersfield), Mackail – Smith (Peterborough) – Wright-Phillips (Plymouth/Charlton).

Kommentar – Lite för många helgon då jag framför allt vill se Craig Dawson i försvaret istället för Fonté. Svårt att säga emot några på mittfältet och anfallet men återigen alldeles för offensivt och hur man kan välja bort Rochdale mittfältaren Gary Jones som gjort 17 mål från sin innermittfältsposition förstår jag inte. Skulle vara Lallana som förvisso är fantastisk men var skadad under säsongsinledningen.

League Two:

Lee (Chesterfield), Batt (Oxford) – Sharps (Shrewsbury) – Branston (Torquay) – Skarz (Bury), Ainsworth (Wycombe) – Ryan (Accrington) – Law (Rotherham) – Whittaker (Chesterfield), Lowe (Bury) – Davies (Chesterfield.

ANNONS

Kommentar – Har av uppenbara skäl inte så bra koll på försvarare i L2 men Branston har jag gillat länge och Torquays försvar har varit bra. Intressant är att mittfältet faktiskt har viss balans i Law & Ryan som båda är innermittfältare. Mycket bra val av både mittfält och anfal.

…………………………………………………

THE BRIGHTONOMICON

Skulle man göra en lista över vanliga ägarstereotyper skulle rik oljeshejk, före detta sovjetisk oligark, elak affärsmässig amerikan, vänlig affärsmässig amerikan, lokal self-made affärsman, italiensk mediamogul, spansk politiker och Sam Hammam alla vara rätt högt upp men i Brighton har man Tony ”The Lizard” Bloom.

Bloom är en 40-årig pokerspelare som är född och uppvuxen i Brighton som fått sitt smeknamn från pokertermen ”Alligator Blood”, långt före Charlie Sheen började svamla om tigerditon.

ANNONS

Han köpte klubben (95 % av den) precis efter slutet på säsongen 2008/09 och under sitt första år i klubben valde han att Brighton äntligen skulle flytta ifrån den tillfälliga lösningen Withdean Stadium som man använt sedan 1999 till Falmer stadium samt att ge orutinerade managern Gus Poyet chansen.

Hans ambitioner är uppenbarligen långsiktiga (i teorin) då han inledningsvis sa att man satsar på att spela Premier League-fotboll år 2019 och att man då ska kunna etablera sig snarare än att bara göra en kortsiktig visit a lá Hull.

::::

Hur lyckad flytten till Falmer blir får vi se nästa säsong men valet av Poyet som manager har visat sig vara en bra satsning då man i helgen säkrade ligasegern i League One.

När han kom till klubben i november 2009 låg man sådär till i League 1, närmare botten än att utmana om playoff , och man slutade på en blygsam 13:e placering.

ANNONS

Denna säsongen har man dock varit ligans främsta lag från start tack vare ett starkt försvar byggt på stabile dansken Casper Ankergren bakom ett försvar med målfarlige men defensivt skicklige Inigo Calderon som högerback, tuffe kaptens skotten Gordon Greer tillsammans med den relativt korta mittbacken Tommy Elphick i mitten och Marcos Painter som man hittade utan fungerande högerknä i en papperskorg utanför Liberty Stadium i Swansea. Dessutom har engelske egyptiern Adam El-Adb slängts vart han än behövts i försvaret.

Calderon hittade Poyet i spanska andradivisionen där han ganska sent slagit igenom och som ni kan se ovan har han – rättfärdigt – blivit invald i årets lag.

Greer värvades inför säsongen från det Swindon som ifjol tog sig till playoff men som iår i avsaknad av Billy Paynter och Charlie Austin men även just Greer troligen åker ur League 1. Elphick är likt El-Adb egna produkter som trots sin ganska unga ålder (23 och 26) nästan ”veteraner” i klubben.

ANNONS

Vänsterbacken som trots sitt spanskklingande förnamn är irländsk-engelsman har väl inte varit lika imponerade som de andra men vikten av en stabil vänsterback ska inte underskattas.

Statistiskt kan man även se hur försvaret varit en bidragande orsak till deras framgång då man släppt in minst mål tillsammans med Southampton men jämfört med Saints har man varit klart jämnare. Då Saints ibland agerat till synes arrogant har Brighton varit stabilare och när man väl släppt in tre mål som mot Dag & Red har man vänt på det underläget till vinst.

Defensiven gäller inte bara försvarare då spelare som Liam Bridcutt och Gary Dicker är goda tvåvägspelare i mitten men deras defensiva arbete ger större utrymme för lagets mer offensivt skickliga spelare.

I offensiven har Poyet gett spelarna ganska fria tyglar vilket framför allt en sådant yrväder som Kazenga Lualua uppskattade innan han bröt benet och fraktades tillbaka till Newcastle. Men de främsta spelarna i offensiven har varit Elliott Bennett, Ashley Barnes, Craig Noone och Glenn Murray fast den unge WBA-inlånade Chris Wood förtjänar ett omnämnande då han gjort många mål trots att han inte petar Murray eller Barnes.

ANNONS

Bennett är en typisk modern ytter som oftare går inåt i banan än att hålla sig längs kanten, trea i assistligan med sexton stycken i ligan men även gjort åtta mål och ryktas till flera av toppklubbarna i Championship.

Barnes som via sin farmor spelat för Österrikes U20-landslag är en snabb, målfarlig men teknisk anfallare som spelar andreanfallare bredvid centern Murray. 14 mål sedan han inför säsongen smugglades från Plymouth.

Noone som spelar på den kanten där Bennett inte är vilket tenderar att vara den högra kom från vraket Plymouth i januari fönstret och har förvisso bara gjort två mål men många av hans inlägg har styrts in via Murray.

Murray är likt Grant Holt och Danny Graham i divisionen ovanför en stor och stark anfallare som jobbar hårt men denna säsongen har målen kommit också, hela 22 stycken vilket bara Craig Mackail-Smith i P’boro överträffat.

ANNONS

::::

Det är verkligen ingen självklarhet att Brighton kommer etablera sig i Championship eller att man som Bloom hoppas når Premier League. Men med Poyet som manager och med denna truppen som både har defensiv stabilitet och offensiv kreativitet har man en väldigt god chans att direkt etablera sig i Championship nästa säsong om man finner sig tillrätta på den nya arenan man väntat på i över tio år.

………………………………………………

ChampionshipBeware of Bob

Ett tag trodde man Swansea så gott som säkrat andraplatsen, nu under den tidiga våren har Norwich sett starkast ut men nu med bara fyra matcher kvar har Cardiff pole position.

Cardiff i stort sett smugit med i toppen efter att tidigt under detta året sett ut att helt ha tappat ”det”, man hade svårt att göra mål trots ligans – på pappret – överlägset starkaste anfallsbesättning som flera Premier League-lag skulle vara avundsjuka på. I helgen avfärdade man enkelt Pompey med 3-0. Vilket gör att man befäster sin andraplacering.

ANNONS

Bakom Cardiff har Norwich tappat lite momentum men efter två poängtapp slog man helt momentumlösa Forest som inte faller utan att ge ifrån sig ljud.

Norwich spelar även på torsdag och då är det ett ”Old Farm”-derby mot Ipswich, Ipswich har förvisso ingen att spela för men en chans att förstöra lite för sin grannar och man är i bra form så det blir en tuff match för ”Canaries”.

Reading fortsätter sin goda form, 3-1 mot Leicester där Shane Long (Kevin Doyle II) visade att han kan mer än att bara göra mål när han efter en dribblingsräd gav Jimmy Kebé öppet mål. Man tog sig därmed förbi Swansea som förlorade mot Burnley. Burnley mötte Boro i tisdags och har därmed chans att ansluta till den jagande gruppen av lag bara en poäng bakom Leeds som nu består av Forest och Hull.

Klarar Leeds att hålla sin playoffplats säsongen ut?

ANNONS

Nere i botten har det blivit lite tätare sedan Scunthorpe närmast ytan slog Palace som ligger precis ovanför med 2-1 i helgen vilket betyder att de bara skiljer tre poäng de lagen emellan. Preston slog jumbon Sheffield United så man ligger faktiskt bara en poäng bakom Scunthorpe och Doncasters form på slutet har varit så dålig att man bara har fem poäng ner till strecket men med bara fyra matcher kvar ser det farligare ut än det är.

…………………………………………………

LEAGUE  1 Playoffplatsen sitter i skägget.

Som jag nämnde förra gången så åkte Martin Allen till närmaste snabbköp för att köpa cigaretter men återvände aldrig till Barnet utan fortsatte ända till Nottingham och Notts County. Men  efter förlust mot Yeovil och Bournemouth ligger man under strecket inför kvällens (tisdag) match mot Tranmere.

Vid vinst ligger man två poäng ovanför strecket men vid förlust ligger man kvar på 22:e plats men utan någon hängmatch.

ANNONS

Man får vara glada över att man har såpass bra chans att ändå ta sig in på säker mark då det beror på att deras tre motduellanter Walsall, Bristol Rovers och Dag & Red alla förlorade i helgen.

I toppen lever striden om andraplats med Saints och Huddersfield på samma poäng med men Saints på den avgörande andraplatsen och med en match mindre spelad. Intressant att både lagen vann med 1-0 i helgen, först var det Saints som tog ledningen via brassen Guly di Prado som gjorde sitt tionde för säsongen men i minuten efter dunkade islänningen Joey Gudjonssen in en frispark åt Huddersfield.

Man bör dock inte räkna bort rövarbandet Peterborough som bara ligger tre poäng bakom efter en med P’boro-standard sett händelsefattig tillställning som slutade 2-1.

Bournemouth återtog sin playoffplats då man slog Notts County samtidigt som Rochdale (med en nyrakad Keith Hill!) förlorade mot Brentford. Leyton Orient som fortfarande har en liten chans där bakom Rochdale förlorade de också mot Exeter som nu ligger på samma poäng som Orient men med förbluffande dålig målskillnad –  -7 tack vare att man åkt på rejäla proppar mot  Colchester (1-5), Peterborough (0-3) och Saints (0-4).

ANNONS

…………………………………………………

LEAGUE 2 Family Ties

Barnet har som sagt förlorat Martin Allen men istället fått Giuliano Grazioli som caretaker manager, den pensionerade anfallaren som sköt upp dem till Football League 04/05 och med Crazy Gang-medlemmen Lawrie Sanchez i någon slags konsultroll.

Men även Rotherham som sparkade Ronnie Moore har nu tagit in en ersättare i Andy Scott som förvånande fick sparken tidigare under säsongen av Brentford efter några månader av mindre bra resultat.

Men i helgen såg man ingen Grazioli-effekt på Barnet som förlorade mot promotion-jagande Bury vilket betyder att Burton i och med sin vinst hemma mot Cheltenham nu ligger tre poäng före Barnet men bara en match mindre spelad, även fast jag tror Grazioli/Sanchez skulle föredra att de fortfarande hade hängmatcher.

Men kanske bör Barnet sikta in sig på Northampton istället som förvisso tog en poäng mot Wycombe men med lika många matcher spelade som Barnet ligger man bara tre poäng före.

ANNONS

I toppen är det däremot jämnare och fler platser att kämpa om. Bury vann som sagt och verkar ha rätt god kontroll på andraplatsen samtidigt som trean Wycombe vinglar lite med bara en poäng tillgodo på Shrewsbury på fjärdeplats.

Bakom dem valde de fyra lagen på femte till åttonde plats allihopa att spela lika för att fortsatt ha lika många poäng utan att störa lagen ovan eller under. För Aldershot som tappat en 2-1 ledning mot Stevenage var det deras 18:e oavgjorda match denna säsongen, vilket – onödig faktavarninginget annat lag i varken Football League eller Premier League överträffar.

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

På den excellenta sidan In Bed with Maradona kan man trots oron över  Maradonas kyliga fötter leverera en härlig text om Readings obesjungna hjälte Graeme Mury.

Ingen nyhet direkt men Crawley spelar i Football League nästa säsong och här är mer läsning om hur det gick till.

ANNONS

Grant Holt med huvudrollen i en Ben Stillersk komedi när han mötte sitt förra lag Nottingham Forest.

::::

Tio anledningar till Forest branta formkurva.

Livet som maskot för Shrewsbury Town – möt Lenny the Lion.

Chesterfields nya arena har haft stor del i att man vinner League 2-titeln men Soccer AM/MV går igenom hur det gått för andra Football League-lag som flyttat till en ny arena.

::::

Ian Rands om hur han hoppas Burton håller sig kvar tack vare sina Sheffield United sympatier.

Scunthorpes chanser att hålla sig kvar är nästan bara teoretiska vilket inte är oväntat men frågan är om Scunny är bra nog att ens utmana i L1 nästa säsong?

Men väl där kan Michael O’Connor bli en viktig kugge nästa säsong för Scunny.

Hur det är att vara Lincoln City-supporter, vilket även gäller för många andra hopplösa lag.

ANNONS

::::

Före detta Norwich-anfallaren Iwan Roberts tillika walesare i en intervju gällande Cardiffs uppflyttningschanser.

Notts Countys överoptimism har förvandlats till pessimism.

Gällande Notts County ska man nu utreda ägarna och det tveksamheter som rådde kring Svennis tid i Notts County.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-04-20 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto