POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

I en annan del av London

Samtidigt som den tredje omgången från slutet av Premier League utspelas så utkämpas i skymundan också två cupfinaler på Wembley – lagom en vecka innan den stora finalen utkämpas där.

Det är amatörfotbollens helg i Wembleys solsken när först FA Trophy och därefter FA Vase ska avgöras.

I den första finalen, i FA Trophy, så ställs Darlington mot Mansfield Town, båda lagen till vardags hemmahörande i The Conference Premier.

I den andra finalen under söndagen, i FA Vase, så ställs Coalville Town mot de två senaste årens regerande cupmästare, Whitley Bay.

:::

FA Trophy innehåller samtliga lag från vad som motsvarar Division 5 (Conference Premier) till och med Division 8, alltså de fyra översta nivåerna av engelsk amatörfotboll.

FA Vase omfattar lagen under dessa nivåer. Whitley Bay spelar exempelvis i Northern League Division One och Coalville Town i Midland Football Alliance, båda motsvarar Division 9.

:::

FA Trophy

Darlington och Mansfield har utkämpat två tuffa möten i The Conference den här säsongen – båda mötena har slutat oavgjort.

Darlingtons manager Mark Cooper menar dock att de resultaten smickrade hans egna lag och att Mansfield var spelmässigt överlägsna i båda matcherna. Vilket måhända inte betyder mer än att det här med mindgames inte är Premier League ensamt förunnat.

Darlington slutade sjua i The Conference Premier, sex platser ovanför Mansfield vilket antyder att Darlington är det i grunden starkare laget.

Mansfield å andra sidan är supportermässigt en större klubb och de har redan sålt över 13,000 biljetter till Wembley – vilket möjligen kan ge The Stags en psykologisk fördel.

Oavsett vilket lag som vinner så kommer det bli deras första vinst i FA Trophy.

:::

FA Vase

Om Whitley Bay vinner finalen mot Coalville Town så blir de dels med fyra segrar den mesta vinnaren av FA Vase och dels blir man det första laget att vinna FA Vase tre år i rad.

Det vore självklart en stor bedrift för The Seahorses vars främsta era låg i början av 1990-talet när man befann sig så högt upp som i nuvarande Northern Premier League Premier Division (Division 7).

Coalville Town har emellertid en bra säsong bakom sig i Midlands Alliance och kommer erbjuda hårt motstånd.

Just Whitley Bays rutin är det som framför allt talar för dem. 2009 slog de Glossop North End med 2-0 och 2010 krossade man Wroxham med 6-1 i finalen, i vilken anfallaren Paul Chow slog Wembleys rekord för snabbaste mål någonsin genom att näta efter endast 21 sekunder.

Chow har också gjort mål för Whitley Bay i varenda runda av FA Vase fram till den här säsongens final.

:::

Förmodligen skulle de här finalerna bli en större händelse, och en större folkfest, om man spelade dem samma dag och lät fansen till de fyra inblandade klubbarna samlas på Wembley.

Vilket skulle ge den engelska amatörfotbollen ett behövligt lyft.

…………………………………………………

Dagens kanske mest ödesmättade ligamatch står mellan West Ham och Blackburn.

Blackburn behöver ett antal poäng till för att säkra ett nytt Premier League-kontrakt efter en tämligen bedrövlig vårsäsong.

West Ham å andra sidan ligger närmast hjälplöst sist i tabellen med tre poäng upp till så kallat säker mark, efter att ha förlorat sina fem senaste matcher vilket är deras sämsta svit sedan på över ett år.

Det lilla momentum som Avram Grant tycktes ha byggt upp med sitt lag blev inte långlivat.

Under säsongen har West Ham endast vunnit fem matcher och tagit 19 poäng på hemmplan, vilket är näst sämst i ligan. Endast fem hemmavinster var vad West Ham lyckades med senast man blev nedflyttad under säsongen 2002/03.

Det är försvaret som förblir West Hams stora problem, med 63 insläppta mål så har endast Blackpool och West Brom släppt in fler, och till den här matchen är det oklart om West Ham har tillgång till sina nyckelmittfältare Mark Noble och Scott Parker.

:::

Tiden börjar rinna ut för West Ham – vars ekonomiska livskraft kommer att drabbas hårt av en eventuell nedflyttning.

…………………………………………………

Neil Warnock skriver i Independent om säsongens sista match, om säsongen som gått, om QPR:s ligaseger och väldigt kort om det hotande molnet om poängavdrag som hänger över deras huvuden.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/neil-warnock-i-want-the-fans-and–players-to-forget-about-the-fa-hearing-and-just-enjoy-today-2280234.html

QPR får ta emot pokalen hemma på Loftus Road idag när de spelar hemma mot Leeds, som måste vinna stort samtidigt som Nottingham förlorar stort mot Crystal Palace för att ta sig till playoff.

:::

Säsongens sista omgång av The Championship spelas kl 13:45 idag.

Det är inte många oklarheter kvar inför den sista omgången. Vilka som flyttas ned är klart, vilka som automatiskt går upp är klart, vilka som får spela playoff är till 98% klart.

Återstår gör playoff-lagens inbördes rangordning.

…………………………………………………

The Guardian gör sin vana trogen en Joy of Six-sammanställning av häftiga matcher mellan Chelsea och Man Utd.

https://www.guardian.co.uk/sport/blog/2011/may/06/joy-of-six-manchester-united-chelsea

Anmärkningsvärt nog inte en enda match efter millennieskiftet som tas med.

Ett utslag av opportunistisk journalism (man vill inte riskera att irritera någon grupp läsare) eller en följd av att matcherna mellan lagen på sistone i stor utsträckning har varit taktiska ställningskrig på ett helt annat sätt än vad som tidigare var fallet?

…………………………………………………

Inga beslut fattade än i frågan om QPR:s eventuella poängavdrag efter att ha haft en spelare ägd av tredje part.

Vilket betyder att vi inte ens när ligan är färdigspelad kommer att kunna vara helt säkra på hur tabellen faktiskt kommer se ut.

Bevisläget är jag inte tillräckligt insatt i för att kunna uttala mig om eventuell skuld eller vilket straff som borde delas ut. Hur som helst så landar man ju ändå i att FA har hanterat det här ärendet ytterst klumpigt.

Som vanligt.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-07 kl 11:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå