POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

LINHEM - Football League Watch (Playoff Special)

It’s … Linhem’s Football League Watch!

Först och främst – Grattis QPR till en välförtjänt ligatitel och avancemang till Premier League. Hoppas för er skull att vi slipper se er här igen på ett bra tag.

Om någon undrar hur de kom fram till beslutet att man skulle nöja sig med ge dem böter eller om ni bara ogillar FA, vilka foliehattar som nu gör det, rekommenderar jag verkligen David Bevans (mannen bakom The 72) berättelse om Ben, praktikant på The FA.

https://theseventytwo.com/football-league/championship/2011/05/10/decision-day-imagined/

::::

Det blir en omstrukturering av FLW den här veckan då fokus är på playoff-spelet i Football Leagues tre divisioner som inleds nu på torsdag och avslutas nästa fredag.

Nästa vecka blir ingen Football League Watch för att jag med sällskap  ska till London för att uppleva FA-cupfinalen och förhoppningsvis även Stevenage vs Accrington på Broadhall Way eller MK Dons vs Peterborough på Stadium:mk.

Men jag kommer däremot nästa vecka rapportera om mitt besök på Wembley, förhoppningsvis även Broadhall Way eller Stadium:mk och skillnaderna mellan dessa upplevelser.

…………………………………………………

CRAZY LITTLE THING CALLED PLAYOFF

Playoff-spelet har använts för att fördröja och krångla till uppflyttning till åskådares nöje i Football League sedan säsongen 1986/87 där Aldershot var de första vinnarna efter vinst med 3-0 mot Wolverhampton vilket gav dem en plats i tredjedivisionen.

I de högre divisionerna som spelas i dagarna efteråt slog Swindon Gillingham för en plats i andradivisionen innan Charlton slog Leeds för en plats i den engelska högsta divisionen.

Förra säsongen fick vi bevittna Blackpool ta sig till Premier League för första gången trots att man kvalificerade sig som sista lag och man är därmed också det enda laget som vunnit playoffspelet i alla Football Leagues divisioner.

Detta årets största möjliga sensation vore om något av dem walesiska lagen Cardiff och Swansea skulle vinna playoffspelet för inget walesiskt lag har tidigare spelat i Premier League. Fast Swansea gjorde två säsonger i högsta divisionen i början på 1980-talet där man första säsongen lyckades sluta på en sensationell åttondeplats.

:::

Championship

Det enda som kunde hända i sista omgången var att Leeds med stor hjälp av Crystal Palace hade en mikroskopisk chans till playoff men trots att man slog mästarna QPR åkte man hem tomhänta för att Forest plundrade Palace. Dock så blev det en liten platsförändring bland playoff-lagen då Swansea tog sig förbi grannen Cardiff vilket kan ha viss betydelse i slutändan. Bör även nämna att managern Micky Adams har lämnat Sheffield United efter ha lett dem ner i League 1.

:::

Nottingham Forest vs Swansea

Första matchen spelas på torsdag och returen på måndag. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

Både lagen avslutade säsongen starkt med tre raka segrar men båda lagen känner troligen sig lite besvikna för att man länge hade en bra chans att ta sig direkt upp till Premier League via en andraplats för att under flera omgångar verkade det som att ingen av topplagen kunde vinna. Men Forest föll ner i en svacka djup nog för att bjuda in hälften av de resterande lagen i Championship till kamp. Swansea höll sig ganska stabilt kvar på playoffplatserna men sett till hur mycket poäng man slarvat bort finns det säkert en viss känsla av att man gav bort Premier League platsen under våren till Norwich. Forest å andra sidan bör vara glada över Leeds genomklappningar då de förlorade platsen mer än Forest vann den.

Det är intressanta lag som möts ute på planen då det är Forest som spelar en mer brittisk, snabb och rak fotboll helst med kvicka djupledslöpande anfallare. Billy Davies är dock inte en strikt 4-4-2-tränare då han även valt att spela med diamant på mittfältet, 4-3-3 eller Lewis McGugan/Robert Majewski på ena kanten av ett fyramanna mittfält för att ge plats åt en playmaker-typ.

Försvaret är det anmärkningsvärda med Wes Morgan som den store ledaren i mittförsvaret men bredvid honom den mindre spektakuläre (=bättre) Luke Chambers som blev framröstad till årets spelare av Forestfansen. Ett potentiellt problem för Forest är att deras suveräne målvakt Lee Camp har en lindrig ankelskada men sägs vara skadefri till matchen mot Swansea.

Swansea har det spanska tålamodet kvar från Roberto Martinez och portugisisk försvarsorganisation från Paulo Sousa men Brendan Rodgers har lyckats att blanda den iberiska-soppan till ett lag med ramstarkt försvar som inte får panik när bollen närmar sig deras fötter, ett tålmodigt mittfält med bra fötter som jobbar hårt utan att spela fult och toppat med ett fartfyllt anfall med typiska ytterforwards samt en eller två mindre anfallare som är bra i boxen fast saknar tyngd i luften.

Svårt att förutsäga hur detta ska gå då båda lagen är löjligt mycket bättre på hemmaplan än de är borta kommer Forest säkert behöva leda med två mål eller bättre för att säkra avancemang för Swansea är ligans bästa hemmalag. Enligt mig är dock Swansea ett bättre lag som med Fabio Borini och Stephen Dobbie dessutom funnit målskyttar men man behöver se upp för en pånyttfödd Kris Boyd.

Vinstchans – 55-45 till Swansea

:::

Reading vs Cardiff

Första matchen på spelas på fredag och returen på tisdag. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

Readings inledning handlade mycket om hur man saknade islänningen Gylfi Sigurdsson som såldes till Hoffenheim i Bundesliga men deras framgångar i FA-cupen gav en positiv bieffekt som resulterat i en bra vårform som (tippat) fört dem till playoff.

Cardiff har i stort sett legat i rygg på QPR hela säsongen men den nyblivne landslagsmannen Jay Bothroyd var lagets, om inte ligans, främste under hösten skadade sig kort efter ha fått sin cap och laget föll därefter men sedan han kom tillbaka tog man upp striden om andraplatsen igen.

Cardiff går in i playoffspelet med en förlorad andraplats i tankarna som man tappade efter en 3-0-förlust mot Middlesbrough. Möjliga måltavlor att rikta skuldkänslor för den pinsamma förlusten mot bör vara de fem Cardiff-spelare som festade ganska vilt dagarna före match. Den ende som man vet var inblandad är Michael Chopra som twittrade från ett lokal nattklubb under natten. Bara att invänta en böteslapp från FA för ”tweeting under the influence”, som vill statuera ett exempel för att han är en förebild och de bör inte twittra.

Sett till spelet på planen är det inte lika kontrasterande som det andra mötet då Reading är ett ganska jämnt och kompetent lag utan att vara för beroende av varken offensiven eller defensiven. I backlinjen spelar man traditionellt med erfarna ytterbackar och hårdföra mittbackar. På mitten riviga innermittfältare med snabba, irrationella yttrar och på topp Shane Long med någon av knattarna Simon Church eller Noel Hunt eller besten Mathieu Manset.

Cardiff är mer svårlästa då man har så många anfallsalternativ men vanligtvis är det Bothroyd som centerforward med Craig Bellamy i en mer rörlig roll bredvid. Mittfältet bör vara det balanserade man valt den senaste tiden med sin enda defensiva mittfältare Seyi Olofinjana tillsammans med en offensiv mittfältare i mitten med offensiva yttrar på kanterna, ofta en ortodox kantspringare och en mer modern centrerad ytter.

Defensiven är en röra då mittförsvaret lider av fotbollens motsvarighet till inkontinens men ytterbacken Kevin McNaughton är bra åt båda håll när han inte tacklar Andy Grays nemesis. Ett problem man har är målvaktsfrågan då förstemålvakten David Marshall är skadad har man inlånade hobbykonstnären Stephen Bywater eller andremålvakten Tom Heaton till förfogande.

Väldigt svårt att förutse då Cardiff har ett bättre lag på pappret men verkar inte vara riktigt ha huvudet med sig medan Reading är mer ett lag är Kebé inte helt i toppslag. Fördel Cardiff tack vare ”The Craig Bellamy-factor”.

Vinstchans – 53-47 till Cardiff.

:::

LEAGUE  1

Det blev klart att Notts County och Walsall håller sig kvar med knapp marginal på Dag & Reds bekostnad. Lilleputtlaget som var uträknat men lyckades hämta sig före slutspurten då man föll ihop igen. Det blev även klart att Southampton tar andra platsen bakom Brighton upp till Championship.

:::

Bournemouth vs Huddersfield

Första matchen spelas på lördag förmiddag och returen på onsdag. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

Bournemouth har tappat sin andraplats som man gjorde till sin egen under Eddie Howe och flera viktiga spelare i samma veva men man tog sig i kragen på slutet och höll Leyton Orient nedanför strecket.

Huddersfield tippades gå upp redan förra säsongen men då höll man inte hela vägen men nu har man dock en bra chans på man poängmässigt (16 poäng före Bournemouth) och på pappret är det starkaste laget.

Lagen går trots Bournemouths imponerande höst in med väldigt olika förutsättningar då Bournemouth är nykomlingar som dessutom ”vunnit” sin strid under avslutning som gjorde att man behöll sin playoffplats. Huddersfield ska bara ligga i toppen med de resurser man har men likt Cardiff en trappa upp kommer man in som förlorare efter att Saints tagit andraplatsen man siktade på.

På planen är man två av ligans ”finare” lag då det är lag formade av unga tränare, som likt andra unga tränare, föredrar spel längs marken. Bournemouth är ett ganska profillöst lag dock som förvisso spelar fint men kan lett bli uddlösa om inte deras ”playmaker” Marc Pugh hittar höstformen igen.

Deras plan B är dock en väldigt bra plan för att vara B då det är att slänga in deras bjässe till spelande assisterande manager Steve Fletcher som man högg fram ur en klippa i Hartlepool snart 39 år sedan. 18-åringen Danny Ings bör också nämnas efter att ha poppat fram under andra halvan av säsongen och gjort sju mål.

Huddersfield är mer spektakulära med bra individualister offensivt i anfallsparet Benik Afobe och Jordan Rhodes samt ynglingen Danny Ward som verkligen träffat formen precis före playoff-spelet. Fina fötter och gott om rutin centralt på mittfältet också med Kevin Kilbane och Joey Gudjonsson som har få, om någon, överman i ligan.

Fördel Huddersfield helt klart trots att lagets främste spelare Anthony Pilkington är långtidskadad men man bör inte underskatta Bournemouth denna säsongen.

Vinstchans – 65-35 till Huddersfield.

:::

MK Dons vs Peterborough

Första matchen spelas på söndag förmiddag och returen på onsdag. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

MK Dons säsong har varit väldigt stabil då man legat en bit ner fram tills slutet då man som en rutinerad medeldistanslöpare lagt i en extra växel när de andra börjat tröttna.

Peterborough började okej under Gary Johnson men man hade stora problem så när Darren Ferguson blev tillgänglig benådades han och efter det så har det varit som om han aldrig lämnade London Road.

MK Dons är ett lag som i ett kollektiv som inte är det färgstarkaste laget men man har ett anfallsess i Sam Baldock (har en lovande lillebror, George). 22-åringen som är lokalt fostrad gör sin tredje säsong och är den målfarlige kvicka anfallaren bredvid den gängligare och kraftfullare Daniel Powell i anfallet som både lever mycket på understödet man får av lagets playmaker Peter Leven.

Peterborough behöver man bara se en gång för att komma ihåg dem då jag sällan sett ett så vilt löpande anfallande lag. Laget är personifierat av den rivige mardrömmen till anfallare Craig Mackail-Smith som backas upp av den hårfagre eleganten George Boyd, inläggspelare i Lee Tomlin eller Chris Whelpdale, vilken-inlånad-ytteranfallares-namn-Fergie Jr-plockar-ur-hatten och Grant McCann som serverar anfallsflocken med passningar från mittfältet. Att laget gjorde 69 mål på 23 hemmamatcher jämfört med Brightons 54 hemmamål men så ligger man sexton poäng bakom dem för att man nästan släppt in dubbelt så många mål. Och ett vänsterbacksproblem.

Opposites attract? Väldigt svårt att bedöma dessa lagen som troligen kommer från olika solsystem men på mer än ett sätt är Peterborough det mer charmiga laget vilket kan var till deras nackdel.

Vinstchans – 50-50

:::

LEAGUE 2

Barnet är tack vare en vinst mot Port Vale samtidigt som Lincoln City förlorade med 3-0 mot Aldershot kvar i Football League på bekostnad av Lincoln City som gör Stockport sällskap i Conference. Det blev dessutom klart att Stevenage och Torquay tog dem två sista playoffplatserna på grund av bättre målskillnad än Gillingham. Först lite statistik gällande League 2 playoffs:

https://theseventytwo.com/football-league/league-2/2011/05/09/league-two-play-off-preview-1-past-lessons/

:::

Torquay vs Shrewsbury

Första matchen spelas sent på lördag eftermiddag och returen på fredag nästa vecka. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

Torquay överraskade alla i början då man höll nollan i över tio matcher inledningsvis (998 minuter) och såg ut som en tidig favorit till titeln men så föll man igenom och därefter spenderas mittenperioden av säsongen i mitten av tabellen innan man spurtade till sig en playoffplats.

Tredje gången gillt för Shrewsbury? Den här säsongen har man legat däruppe sedan starten tillsammans med dem som slutade topp tre men de andra lyckades tämja dem våldsamt och man var till slut bara en poäng bakom Wycombe som tog sista direktplatsen till League 1.

Både lagen har starka försvar där Ian Sharps är ledaren i Shrews-försvaret medan Torquay har den temperamentsfulla och kringflackande Guy Branston som en gång i tiden var nära Leicester Citys A-lag.

De två försvarsledarna kamperar i årets lag men framåt är det mittfältaren Mark Wright i Shrewsbury som är målfarligast tillsammans med flera andra som gjort gott om mål. En av dem är Jake Robinson men han har under andra halvan av säsongen lånats ut till Torquay och gjort sju av sina femton mål denna säsongen där. Robinson kommer därmed inte spela mot Shrewsbury och lagets främste målskytt Elliot Benyon sålde man i Januari vilket lägger mycket press på kvalitets namnet Chris Zebroski.

Vinstchans – 60-40, till Shrewsbury.

:::

Stevenage vs Accrington Stanley

Första matchen spelas tidigt på söndag kväll och returen på fredag nästa vecka. Möjligt att de sänds på TV4 Sport.

Stevenage säkrade sin plats sista dagen på säsongen tack vare en 3-3-match som fick mig som följde den via livescore i hopp om att få se dem live att andas oregelbundet. Nykomling som man är kommer denna framgång som en förvåning men det beror också på det att det räcker med en sjundeplats i en så här jämn liga. Mer om Stevenage.

Accrington Stanley varnade jag för som en dark horse inför detta playoff då man hade en helt bunt hängmatcher och dem tog man väl vara på. En otrolig vårform och även tack vare ligans jämnhet var man klara för playoff redan nästsista omgången.

Accrington är på delad sistaplats i hela ligan vad det gäller bortavinster men också flest oavgjorda bortamatcher och näst flest hemmavinster medan Stevenage är normala i det statistiska avseendet.

Ska man peka ut enskilda spelare så är det John Mousinho i Stevenage då han förutom sitt välbekanta namn är mycket bra målfarlig mittfältare också gjort amatöranfallaren Byron Harrison till lagets mesta målskytt.

I Stanley där hela laget klarar sig trots benskörhet ligans (enligt mig) bästa innermittfält i Andrew ”The Machine” Proctor som gör sin tionde säsong i klubben tillsammans med Jimmy Ryan som förutom att vara med i årets lag vunnit två FA Youth cup titlar med Liverpool.

Förutom fyra andra före detta Liverpool-ynglingar där en är målvakten Ian Dunbavin som var med i Steven Gerrards följe en blodig kväll i Southport julen -09. Har man den målfarlige yttern Sean McConville som plockades från ett amatörlag men som nu är lagets främste offensiva vapen.

Svårt att avgöra då både är smålag som inte förväntat sig playoff men Accrington är mångsidigare och farligare offensivt. Är dock ett ganska kort lag och kan få problem med Stevenages fysiska spelstil.

Vinstchans – 55-45, till Accrington.

…………………………………………………

Rekommenderad läsning

Englands bästa ”engelska” (som i kroniskt skakig i närheten av bollen) målvakt David James berättar om hur det är att återigen spela i Championship efter nästan tjugo år i Premier League.

Hur är det att hålla på ett mediokert lag I League Two?

Och som kontrast till ovan – hur det är att ha valt ett mer framgångsrikt lag istället för sitt lokala lag?

::::

Vem hade trott att Yakubu (eller någon Everton-anfallare) skulle avsluta säsongen med tio mål på nitton matcher i den klassiska enfärgade blåa tröjan? Eller att Kris Boyd skulle i ett rött lag som inte är Middlesbrough.

Vilka Brighton spelare kommer ta steget till Championship? Rent spelmässigt och inte bara på pappret.

Bloggen Fisted Away med en underhållande analys av hur Paul Harts ansikte förfaller.

::::

The 72 har gjort en liten apperitif för en mer komplett lista av Championships snyggaste mål från denna säsongen, fast jag saknar något av Ian Hartes vänsterfot på listan.

Ena halvan av den Jonathan Swift inspirerade bloggduon Pope and Swift som är Lincoln City-supporter berättar om hur det var att besöka Underhill och se Barnet indirekt skjuta hans Lincoln City ur Football League.

…………………………………………………

Det var allt för mig denna veckan, om ni har något att säga så är det bara att kommentera nedan eller maila mig – Linhem@live.se

Ni kan även följa mig på twitter – https://twitter.com/linhem, men känn inget tvång.

//Peter A Linhem

Publicerad 2011-05-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå