POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Oh Captain, My Captain!

Spegel spegel på väggen där, säg mig vem den störste kaptenen i England är?!

:::

Det finns en fascination för kaptensrollen i England som inte riktigt finns i andra länder. Något vi ju inte minst sagt i de senaste årens kaptensföljetonger i det engelska landslaget.

Och det är också något hyfsat unikt med engelsk fotboll den här bilden eller tron att när ett lag befinner sig i problem så kan liksom kaptenen lyfta eller rädda laget mer eller mindre på egen hand.

För oss supportrar är det viktigt vem som är kapten, kanske för att han ses som ett förkroppsligande av de ideal vi tillskriver klubben i vårt hjärta.

Egentligen är det omöjligt att göra en lista över de största kaptenerna, men jag gör det ändå som ett sätt att hylla den engelske fotbollskaptenen.

:::

Jag delar upp listan i två – en för genom tiderna och en för nu spelande kaptener.

Den skarpsynte kommer även upptäcka att jag har en rätt bred definition av kaptenskap, och kan innefatta fler än enbart de som råkar bära armbandet, utifrån hur klubbarna själva valt att definiera det.

Medges ska ju också att min kunskap om engelska kaptener innan i alla fall 1950-talet är begränsad, vilket kan förklara om än ej ursäkta varför spelare från tidigare årtionden eventuellt glömts bort.

:::

How do you like them apples?

…………………………………………………

DE FEM STÖRSTA KAPTENERNA FOREVER

(1) Bobby Moore, West Ham

Engelsk fotbolls store gentleman. Utan tvekan en av de största försvarare och fotbollsspelare världen skådat. Mellan 1958 och 1974 spelade Moore 544 matcher för West Ham och ledde laget till seger i såväl FA-cupen som Cupvinnarcupen. Men det som först och främst gör hans minne odödligt är naturligtvis att han var en långvarig kapten för England och alltså den ende engelske kapten som lyft VM-pokalen.

(2) Billy Bremner, Leeds

Engelsk fotbolls store skitstövel. Framröstad som Leeds störste spelare genom tiderna så förkroppsligade han allt som var hårt och oresonligt med The Damned United under 1960- och 1970-talet. Vad som ofta glöms bort är att Leeds faktiskt spelade riktigt bra fotboll under den här tidsperioden. Leeds hade många profiler under den här tiden, men den som samlade dem alla och blev Revies förlängda arm var just Bremner.

(3) Tony Adams, Arsenal

Adams var kapten för såväl Arsenal som England och betraktas som en av Arsenas främste spelare genom tiderna. Hans karriär sträckte sig över tre decennier och han var framgångsrik och gjorde sitt lag framgångsrikt under vart och ett av dem. Hans ledarroll i ett av engelsk fotbollshistorias bästa och mest samordnade försvar är legendarisk. På ett personligt plan övervann han under sin spelarkarriär en tuff kamp med alkoholism.

(4) Roy Keane, Man Utd

Engelsk fotbolls galning. Det finns nog med mörka incidenter i Keanes karriär för att få många att omedelbart diskvalificera honom från en sådan här lista. Dessa incidenter var biprodukten av en intensitet som gjorde Man Utd till en förkrossande vinstmaskin under närmare tio år i den moderna fotbollen. Hans management by fear fick en lång rad superstjärnor att underordna sig det röda kollektivet. Hans kaptensinsats i semifinalen mot Juventus 1999 är för alltid legendarisk.

(5) Matthew Le Tissier, Southampton

Engelsk fotbolls geniale trotjänare. Fanns det något Le Tissier inte kunde göra på en fotbollsplan? För fansen var han kort och gott Le God. År efter år var han fantastisk för Southampton, en evig inspirationskälla som lyfte hela sin omgivning med sitt geni. År efter år hörde storklubbarna av sig och ville köpa honom, år efter år sade Le Tissier nej. Hans klubb var Southampton. Hans betydelse för klubben är oomtvistlig, det tog bara några år efter det att han slutade för Southampton att falla ur Premier League.

Bubblare:

» Emlyn Hughes, Liverpool
» Bryan Robson, Man Utd
» Danny Blanchflower, Tottenham

…………………………………………………

DE FEM STÖRSTA KAPTENERNA I NUTID

(1) Ryan Giggs, Man Utd

Debuterade i Premier League när Gerrard och Terry ännu inte lämnat småskolan, och innan vissa av hans lagkamrater ens var födda, tearing teams apart since 1991. 38 år gammal så förblir han en av ligans absolut bästa spelare. En vandrande förebild och påminnelse om vad det betyder att dra på sig Man Utd-tröjan. Så bra att han inte behöver något jäkla armband.

(2) Steven Gerrard, Liverpool

Under ett decennium har Steven Gerrard burit Liverpool på sina axlar, en klubbs och dess supportrars alla förhoppningar, minnen av en historia svunnen och drömmar om en strålande framtid. De få gånger under alla dessa år som Liverpool varit i närheten av det förlovade landet så har det varit Gerrard som lyft dem dit. En ikon i rätt klubb under fel tid.

(3) John Terry, Chelsea

För Chelseas fans är han Captain, Leader, Legend. För mig säger det mer om Chelseas fans än om Terry. Men det hör ju inte hit. Terry är ändå en av de stora kaptenerna i den engelska fotbollen och den obändlighet, tjurighet och vägran att någonsin ge upp som Chelsea uppvisat under hela Roman-eran och kanske inte minst den här säsongen kommer och kommuniceras framför allt från den där nummer 26 i backlinjen.

(4) Scott Parker, West Ham

Hade det inte varit för Scott Parker så hade West Ham redan varit klara för nedflyttning. Tack vare honom så har de fortfarande chansen med två omgångar kvar av säsongen. På planen är han defensivt destruktiv såväl som offensivt konstruktiv. Vid sidan av planen har han vid flera tillfällen vunnit poäng åt West Ham genom sin förmåga att motivera och inspirera. Givet att den andra motivatorn i West Ham är Avram Grant så ska inte den förmågan underskattas.

(5) Kevin Davies, Bolton

Bolton är en liten klubb som envisas med att inte bara sikta och utan även skjuta ovanför sin förmåga, likt humlan som envisas med att flyga. Och den som leder Boltons anfallslinje, smular motståndarförsvar till småbitar med sin blotta fysik, samtidigt som han är förvånansvärt flink med fötterna, är Davies som är en långtida kapten för Bolton. Förkroppsligar Boltons märkliga kombination av hårdhet och finess.

Bubblare:

» Phil Neville, Everton
» Nemanja Vidic, Man Utd
» Charlie Adam, Blackpool

…………………………………………………

The Guardian sätter en mer kosmopolitisk prägel på sin Joy of Six-lista över de största kaptenerna.

https://www.guardian.co.uk/football/2008/feb/29/1

Lite typiskt för de där listorna så försöker de ju snarare än att ranka lyfta upp olika aspekter av storhet. Därav exempelvis Drogba.

Själv kan jag inte hjälpa att känna att kaptener som Paolo Maldini, Michel Platini och Ferenc Puskas verkligen borde ha fått plats.

Men annars finns ju onekligen flera med som borde vara med.

…………………………………………………

England åkte ur U17-EM igår kväll efter en 0-1-förlust mot Holland.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1386308/England-U17s-0-Holland-U17s-1-Arsenal-youngster-Kyle-Ebicilio-ends-Three-Lions-Euro-dream.html

Målet gjordes av Arsenals unge mittfältare Kyle Ebecilio genom ett lågt skott ner i ena burgaveln.

För England imponerade inte minst Evertons Hallam Hope under turneringen.

…………………………………………………

Halvsorgligt nog så är det ju en Premier League-omgång i helgen igen, med tanke på att FA-cupfinalen går den här helgen.

Förvisso inte samtidigt, gudskelov, men i alla fall samma dag vilket är skit eftersom jag tycker det är illa nog att det går matcher samma helg. FA-cupfinalen ska ha en helg.

Men Champions League-finalen på Wembley ställer naturligtvis till det, och jag hör inte till de som lastar FA eller Premier League för detta den här gången. Jag antar att alternativet hade varit att spela cupfinalen i början eller mitten av juni.

:::

Hur som helst så är det ett par sjukt viktiga matcher i bottenstriden den här helgen. Blackpool vs Bolton är en under lördagen och på söndagen går en ren sexpoängare av stapeln med Wigan vs West Ham.

Förutsättningarna för nedflyttningsstriden inför de två sista omgångarna hittar ni här.

https://blogs.independent.co.uk/2011/05/10/your-guide-to-the-relegation-battle-and-why-west-ham-blackpool-and-blackburn-will-go-down/

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå