Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Conference Call

Peter Hyllman

Entuasiastiska Wimbledonsupportrar och horder av förhoppningsfulla Lutonfans vallfärdar under dagen till Manchester och City of Manchester Stadium.

Inte för att att de anslutit sig till någon ny världsreligion utan för att det idag ska spelas playoff-final i The Football Conference mellan AFC Wimbledon och Luton Town.

I prispotten står en plats i League 2 och en välkomstbiljett in i eller tillbaka till The Football League.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/19/luton-town-afc-wimbledon-play-off-final

:::

För Luton Town är det här chansen att återvända till The Football League två år efter det att man tvingades därifrån till stor del på grund av finansiella problem och de gigantiska poängavdrag dessa medförde.

:::

För AFC Wimbledon är det möjligheten att ta nästa steg uppåt i den engelska ligapyramiden – efter att ha blivit berövade sin Football League-status för åtta år sedan av den moderna fotbollens rövarbaroner.

Annons

:::

Det är naturligtvis på sitt sätt väldigt grymt att avgöra en hel säsongs umbäranden, prestationer och ambitioner på bara 90 minuter.

På en match ska allt avgöras – om man kommer upp i fotbollens finrum eller om man får spela vidare i dess lägre divisioner. Allting kan hända under en given match, och det är i sådana matcher som de små faktorerna kan bli helt och hållet avgörande.

Publikens stöd och spelarnas erfarenhet till exempel.

…………………………………………………

MAD HATTERS

Luton beräknas ha sålt snart 15,000 biljetter till playoff-finalen på Eastlands samtidigt som det sägs att Wimbledon som mest kommer komma upp i hälften av det antalet.

Lutons försvarare Luke Graham tror att den stora majoriteten Lutonfans kan hjälpa laget till segern och tillbaka till The Football League.

Mittbacken, som kom till Luton inför säsongen, var en del utav det York City-lag som förlorade förra säsongens playoff-final mot Oxford United på Wembley. Den gången var Oxfords fans betydligt fler och Graham hoppas på en liknande effekt den här gången.

Annons

”Having a lot of supporters can make the difference. If we can take a lot of supporters to Manchester we can make it feel as though it is more like our day. Outnumbering the Wimbledon fans and singing loudly can only help us. It will drive us on. When you walk out and see half of your end is empty and the other end is packed it does affect you. Even when you walk into the opposite half you can still tell and if our fans can do the same it’s going to help us massively.”

:::

Förlusten mot Oxford tvingade Graham, och medspelaren Alex Lawless, att tillbringa ännu en säsong i The Conference, men man valde att flytta till Luton, som förlorat mot just York i den säsongens semifinaler.

Och även om det förvisso finns många spelare i Lutons omklädningsrum som är vana vid playoff-spel och även har fått uppleva hjärtskärande nederlag i detsamma så betonar Graham vikten att de rutinerade spelarna hjälper övriga i truppen genom och under dagen.

Annons

Nyckeln till segern kan ligga i vilket lag som mest och bäst kan omvandla sina erfarenheter till konstruktiv nytta på City of Manchesters gräsmatta.

:::

Tidigare under säsongen har de båda lagen mötts två gånger – en match slutade 0-0 och den andra matchen vann Luton med 3-0.

Men det är historia nu och fotboll spelas i nutid. Båda lagen är väldigt väl bekanta med varandra och det lovar bli en spännande och gastkramande finalupplevelse i Manchester.

:::

Terry Browns AFC Wimbledon har inte förlorat en fotbollsmatch sedan den 18 mars när det blev förlust mot Crawley Town. I de nio därpå följande matcherna har man bara misslyckats att vinna en enda, en mållös match mot Forest Green.

Under den perioden har Wimbledon bara släppt in fyra mål på mer än 800 minuters spel och att hitta en väg förbi Wimbledons solida försvar kommer bli en utmaning för Gary Brabins Luton, som dock har ett flertal väldigt starka anfallsmöjligheter.

Annons

Luton har gjort 13 mål på sina senaste fem matcher och man har ett målsnitt om 1,85 mål per match över hela säsongen. De har också en förmåga att hitta mål från alla delar av planen vilket är ett positivt omen inför den här finalen.

:::

Möjliga startelvor:

Luton Town: Mark Tyler, Daniel Gleeson, Zdenek Kroca, George Pilkington, Ed Asafu-Adjaye, Keith Keane, Alex Lawless, Jake Howells, Claude Gnakpa, Robbie Willmott, Jason Walker. Subs: Luke Graham, Adam Newton, Matthew Barnes-Homer, Kevin Pilkington, Lloyd Owusu.

AFC Wimbledon: Seb Brown, Samuel Hatton, Brett Johnson, Jamie Stuart, Gareth Gwillim, Rashid Yussuf, Steven Gregory, Ricky Wellard, Luke Moore, Kaid Mohamed, Danny Kedwell. Subs: Jack Turner, Ismail Yakubu, Lee Minshull, Christian Jolley, Jake Rose.

:::

Avspark kl 16:00.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1389100/AFC-Wimbledon-prepare-play-final.html

Annons

…………………………………………………

Alex Ferguson annonserar att han inga planer på att sluta har utan att han fortsätter så länge han har hälsan i behåll.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/8524027/Manchester-United-manager-Sir-Alex-Ferguson-has-no-intention-of-retiring-in-the-near-future.html

Det är smått fantastiskt hur han fortfarande kan vara så engagerad i fotbollen och det är stort att se honom bli precis lika glad för varje mål nu som han blev för 25 år sedan. Det brukar sägas att man lever för fotbollen, med Ferguson så är inte det någon klyscha.

De kommer att få vrida managerposten from his cold dead hands.

…………………………………………………

Fullt lika säkert verkar det märkligt nog inte vara för Neil Warnock i Queens Park Rangers.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1388540/QPR-boss-Neil-Warnock-closer-sack.html

Annons

Det är klubbens krångliga ägarsituation som ställer till det i och med att Bernie Ecclestone sägs vilja sälja sin andel i klubben som uppgår till 62%. Nya ägare förväntas då vilja ha ”sin man” på posten.

Claudio Ranieri nämns just nu som det mest sannolika alternativet.

…………………………………………………

The Guardians Joy of Six-serie har gjort en sammanställning av dåliga och förmodligen mindre värdiga mästarlag.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2009/jan/23/football-worst-champions-manchester-united-celtic-internazionale

Apropå ingenting så klart. Lite rolig läsning i alla fall.

…………………………………………………

Många bloggar skrivna på förhand nu då jag under helgen och början av nästa vecka är i ständig rörelse mellan olika projekt, städer och till och med länder – så jag kan kanske inte vara riktigt lika flitig och regelbunden som vanligt med att svara i kommentarsfältet.

Annons

Hur som helst så gjorde jag det också lite enkelt för mig med klippen och kör den här förtjusande vackra följetongen om fantastisk och gränsöverskridande vänskap.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-21 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto