POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

På edra platser… - De engelska toppklubbarna inför Silly Season

Själva säsongen må vara över och förbi men fotbollen tar för den sakens skull ingen egentlig paus.

Nu inleds istället den för vissa härliga men för andra odrägliga period av året som tämligen talande brukar kallas för silly season. Den tid på året när lögner blir till möjligheter och rena rykten blir till vetenskap.

När kombatanter på diverse diskussionsforum svänger sig med visioner om framtida startelvor likt den nya tidens horoskop.

Men det är samtidigt en viktig period för klubbarna att inventera sina spelartrupper, sina behov och sina resurser, och bygga för framtiden och för den kommande säsongen.

:::

Två saker gör det här sommarfönstret mer intressant än vanligt.

Dels att så många av de engelska toppklubbarna har ett behov av förnyelse och förstärkning – samtliga klubbar står inför projekt av ombyggnad, nybyggnad eller vidarebyggnad.

Dels att nästa säsong ser ut att bli mer öppen i toppen än kanske någonsin tidigare med i alla fall sex lag med rimliga chanser att konkurrera på något så när lika villkor – Arsenal, Chelsea, Liverpool, Man City, Man Utd och Tottenham.

:::

Mer detaljerade genomgångar av respektive lag kommer att göras under sommaren, när vi dessutom kanske har hunnit fått några tidiga indikationer på hur lagen tänker.

Men redan nu kan några generella riktlinjer formuleras.

…………………………………………………

Man City

Utmanarna med mest coin av dem alla är tveklöst den blåa Manchesterklubben och det är närmast garanterat att de kommer fortsätta att investera i sin spelartrupp.

Det råder något delade meningar på Eastlands om klubbens värvningspolitik där klubbledningen kräver att spelare gallras ut innan man köper nytt samtidigt som Mancini ställt ultimatum om att värva 3-4 spelare till.

Mancini bygger förhoppningsvis vidare på lagets ryggrad bestående av Kompany, De Jong, Touré och Silva. Att behålla Tevez kan också vara en nyckelfråga för klubben.

Annars bör ambitionen och behovet huvudsakligen vara att bredda truppen med ett fåtal mångsidiga karaktärsspelare.

https://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/sport/football/manchester_city/s/1422147_new-chapter-for-manchester-city-tony-book-looks-forward-to-blues-future

:::

Arsenal

Arsenals trupp kommer förmodligen inte att förändras drastiskt och något sådant behov föreligger knappast.

Med en frisk Vermaelen, en mer erfaren Szczesny och en uppsjö av talangfulla mittfältare så är det inte omöjligt att Arsenal kan erbjuda en mer hållbar titelutmaning även om Fabregas säljs till Barcelona.

Om Arsene Wenger inser och medger behovet av ledare och spenderar klokt på lite fysisk såväl som mental hårdhet i sin defensiva linje så ser Arsenals trupp i stort sett ”färdig” ut.

https://www.skysports.com/story/0,19528,11670_6943620,00.html

:::

Liverpool

Liverpool missade Europa League vilket har med sig den fördelen att laget kan fokusera på det inhemska spelet. En manager som Kenny Dalglish nöjer sig däremot inte med något annat än en ligavinst, särskilt givet Man Utds vinst den här säsongen.

Under Dalglish så har Liverpool återfunnit något utav sin själ vilket också förstärks av Dalglish mycket målmedvetna arbete att bredda truppen genom att slussa in unga spelare som Kelly, Flanagan och Robinson.

Om långvariga brister på vänsterbacken och längs kanterna kan åtgärdas under sommaren så har Liverpool helt plötsligt en klart konkurrenskraftig trupp.

https://www.liverpoolecho.co.uk/liverpool-fc/liverpool-fc-columnists/liverpool-fc-blood-red-column/2011/05/28/blood-red-summer-sale-so-vital-as-liverpool-fc-plan-for-a-bright-future-100252-28778523/

:::

Tottenham

Det är inte helt lätt att bedöma vilken nivå Tottenham håller, om de har mer krut i laget än vad de lyckades demonstrera i ligan den här säsongen. De går hur som helst inte att räkna bort.

Av högsta vikt för Tottenham är att hitta en riktigt högkvalitativ anfallare. Det har börjat ryktas om att Dimitar Berbatov skulle vara aktuell för en återkomst till klubben, vilket kunde vara en bra lösning.

En sådan lösning kan kanske göras möjlig om Tottenham släpper en av sina spelare på sitt mycket breda mittfält, där inte minst spelare som Gareth Bale och Luka Modrics har väckt andra klubbars intresse.

Annars är det defensivt Tottenham behöver förstärka. Backlinjen behöver kompletteras och en mer stabil målvakt än Gomes behöver förmodligen värvas.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1392173/Harry-Redknapp-set-wrap-signing-Brad-Friedel-replace-Heurelho-Gomes.html

:::

Man Utd

Ferguson har sagt att tre spelare kommer att värvas under sommaren, Gill har förvarnat Man Utd-fansen om en händelserik sommar, och det har pratats om en utrensning i Man Utds spelartrupp.

Spelare som Kuszczak, van der Sar, Brown, Scholes, Obertan, Hargreaves, Owen och Berbatov antar eller vet man lämnar laget. Vilka som ersätter är oklart.

Man Utds behov är huvudsakligen vad det varit i ett par år – en kvalitativ och kreativ centralmittfältare samt en naturlig vänsterytter. I och med att Hargreaves är ett avslutat projekt och Scholes allra minst har sina bättre dagar bakom sig så finns förmodligen också ett behov av en balansmittfältare.

Men utifrån det större perspektivet så behöver Man Utd fräschas till åt det mer ungdomliga hållet. Klubbens FA Youth Cup-vinnande lag utgör tillsammans med spelare som Welbeck och Cleverley en bra stomme för det.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/may/30/manchester-united-sir-alex-ferguson-youth

:::

Chelsea

Chelsea är som vanligt höljt i dunkel osäkerhet efter att ännu en gång ha gjort sig av med en manager och det är ännu oklart vem som blir Ancelottis efterträdare.

Det finns tillräcklig med kvalitet och rutin i Chelseas omklädningsrum för att göra dem till en utmanare även nästa säsong, men vissa förändringar är närmast garanterade.

Drogba lämnar förmodligen, och Chelseas anfallslinje kommer att organiseras runt Torres vilket ger Chelseas anfallsspel en annorlunda dimension. Daniel Sturridge är ett intressant anfallsalternativ för Londonklubben.

I övrigt är det framför allt på det offensiva mittfältet som Chelsea behöver förstärka och bredda.

https://www.thisislondon.co.uk/standard-sport/football/article-23953028-season-review-chelsea-paid-price-for-letting-senior-stars-leave.do

…………………………………………………

Några spelare är naturligtvis tillgängliga som fria transfers under den här sommaren – och kan kanske fresta någon klubb att slå till på en mindre väntad lösning.

https://www.independent.co.uk/sport/football/news-and-comment/the-best-players-available-on-a-bosman-free-transfer-2288799.html

Robert Green, Brad Friedel, Matthew Upson och Miroslav Klose – inte helt ointressanta namn bland dem kanske.

…………………………………………………

Tveklöst är det så att vi under den närmast tiden närmast kommer att drunka i mer eller mindre korkade uttalanden från spelare, ledare, klubbägare och inte minst agenter som var och en driver sina egna agendor.

Och verkligheten är ju tyvärr nästan aldrig lika underhållande som dikten. För i så fall hade jag haft lättare att uthärda silly seasons alla fånigheter.

Be Champions!!

Publicerad 2011-05-31 kl 00:01

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå