Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

En närmare titt på Englands U21-löften

Imorgon invigs U21-EM i Danmark och England går in i turneringen på söndag i sin första match mot Spanien.

Tjeckien och Ukraina utgör de andra lagen i Englands grupp från vilken två lag går vidare till semifinal.

Det mesta av införpratet till turneringen i England har gällt Jack Wilsheres eventuella deltagande – en fråga som resulterade i att Wilshere böjde sig för Arsenals önskemål och drog sig ur U21-truppen.

Men Stuart Pearces manskap har ändå goda ambitioner och förhoppningar om att kunna vinna den här turneringen.

:::

England har viss historik i U21-EM.

Förra säsongen slutade man tvåa efter att ha slagit Sverige i semifinalen men därefter nesligt förlorat med 0-4 mot Tyskland i finalen.

Två gånger har England vunnit turneringen – 1982 och 1984 – och de gånger England har deltagit så har man alltid tagit sig till minst semifinal.

Fem semifinaler, en andraplats och två vinster är alltså Englands facit.

:::

Stuart Pearce har till sist tagit ut 23 spelare som ska försvara Englands färger under turneringen.

Dessa har blivit till 22 sedan Arsenals Kieran Gibbs skadat sig och Pearce och England har avstått från att kalla in någon ersättare.

:::

Målvakter

Frankie Fielding, 23 år, Derby County. Har ännu inte spelat en enda match i Premier League trots att han tillhört Blackburn i över fyra år. Har varit utlånad till Derby under flera perioder och skrev nyligen på ett kontrakt med dem. Är Pearces förstaval men jag ser ingen stor framtid för Fielding.

Alex McCarthy, 21 år, Reading. Utlånad mycket men fick debutera i februari i Readings mål. Gjorde dundersuccé i samband med Readings framgångsrika FA-cup run med jätteräddningar både mot Everton och Man City. Har potential att bli målvakt på hög Premier League-nivå.

Jason Steele, 20 år, Middlesbrough. Steele har spelat för England genom alla pojkklasser och debuterande under säsongen för Middlesbrough där han kommit fram som en egen produkt. Har goda chanser till Premier League-fotboll.

:::

Försvarare

Michael Mancienne, 23 år, Hamburg. Sågs under flera år som Chelseas kanske mest lovande akademiprodukt men har likt många andra funnit det svårt att slå igenom på Stamford Bridge. Har varit bra i Wolves under säsongen men har nyligen skrivit på för Hamburg. Kommer klara sig bra i Bundesliga.

Ryan Bertrand, 21 år, Chelsea. Har varit ett Chelsea-löfte under lång tid utan att slå sig in eller få chansen i a-truppen. Under flera år utlånad på Championship-nivå och lär byta klubb snart om detta inte förändras. Har potential att bli en genomsnittlig Premier League-vänsterback.

Chris Smalling, 21 år, Man Utd. Spelade amatörfotboll för bara några år sedan, värvades för ett år sedan av Man Utd från Fulham. Har fått oväntat mycket speltid under sin första säsong på Old Trafford, har A-landslagsdebuterat och spås en lysande framtid som en av Englands främsta mittbackar.

Phil Jones, 19 år, Blackburn. Enligt alla indikationer värvad av Man Utd där han ses som Rio Ferdinands långsiktiga ersättare. En hårt arbetande och väldigt brytningssäker mittback som redan gjort  storverk i Blackburn. Englands kanske mest lovande mittback.

Kyle Walker, 21 år, Tottenham. Lovande högerback som de senaste säsongerna varit utlånad på hög Championship-nivå och Premier League-nivå. Tottenhams framtid på högerbackspositionen och har alla förutsättningar att bli Englands främste på positionen.

James Tomkins, 22 år, West Ham. Ordinarie mittback i West Ham sedan flera år tillbaka, en väldigt stabil mittback. Han har två år kvar på kontraktet med West Ham men det återstår att se om han följer med klubben ner i Championship. Hör hemma i Premier League.

:::

Mittfältare

Fabrice Muamba, 23 år, Bolton. Etablerad på Boltons centrala mittfält så är Muamba den mest rutinerade och meriterade i Englands U21-lag. Stark, hårdför, en högst kompetent box-to-box-mittfältare. Har potential att spela som balansmittfältare för en engelsk toppklubb.

Marc Albrighton, 21 år, Aston Villa. Har slagit igenom med dunder och brak längs Aston Villas högerkant den här säsongen. En hyfsat typisk engelsk yttermittfältare: snabb och explosiv och med ett bra inlägg och en utmärkt kontringsspelare. Hög Premier League-klass på den här killen.

Jordan Henderson, 20 år, Liverpool. Övergången är måhända inte formaliserad riktigt ännu men off to Anfield he is. Han är en kraftfull och konstruktiv central mittfältare med ett utmärkt inläggsspel. Brister möjligen något i teknik. På Anfield har han möjlighet att utvecklas till en av ligans bästa mittfältare.

Scott Sinclair, 22 år, Swansea City. Lyckades aldrig ta en plats i Chelseas a-trupp och gick efter att ha spenderat många år på lån i olika klubbar till Swansea inför den nyss avslutade säsongen. Där har han gjort succé och var starkt bidragande till att Swansea spelar Premier League-fotboll nästa säsong.

Jack Cork, 21 år, Chelsea. Ännu en Chelsea-talang som haft framgång som utlånad på The Championship-nivå, senast i Burnley. Kan spela såväl på mittfältet som i försvaret och har tillräcklig potential för att bli en kompetent Premier League-spelare.

Tom Cleverley, 21 år, Man Utd. Ung och väldigt lovande offensiv mittfältare som gjort succé under låneperioder i såväl Watford som Wigan. Hoppas kunna slå sig in i Man Utds a-trupp kommande säsong. Känns lite fågel eller fisk, antingen superstar i toppklubb eller vattenbärare lägre ned i ligahierarkin.

Henri Lansbury, 20 år, Arsenal. Mångsidig och atletisk mittfältare som länge varit ett lovande namn på Arsenals böcker utan att ännu ha fått något egentligt genombrott. Arsenal brukar vara bra på att få upp talanger till god truppnivå, men kan han ta nästa steg upp till superstar-nivån?

Jack Rodwell, 20 år, Everton. En av Englands allra mest talangfulla ynglingar som redan har gjort visst intryck i Evertons lag. Flera toppklubbar sägs vara intresserade av att värva honom. Med rätt vägledning har Rodwell alla chanser att bli Englands bäste balansmittfältare.

Danny Rose, 20 år, Tottenham. Ett drömmål förra säsongen mot Arsenal satte Rose på den engelska fotbollskartan. Den här säsongen har han befunnit sig på lån hos Bristol City där han spelat ungefär hälften av lagets matcher. Inte en av de stora talangerna inom engelsk fotboll.

:::

Anfallare

Danny Welbeck, 20 år, Man Utd. En stor talang genom Man Utds akademi som började göra väsen av sig under 2009/10 års säsong. Under den här säsongen har han gjort viss succé som utlånad till Sunderland. Återstår att se om han har styrka nog att etablera sig i en engelsk toppklubb.

Daniel Sturridge, 21 år, Chelsea. Värvad av Chelsea från Man City har Sturridge fått svårt att få speltid där. I januari gick han på lån till Bolton där han under våren har gjort stor succé. Har all potential att bli ordinarie anfallare i Chelsea, det återstår att se om han också får chansen.

Nathan Delfouneso, 20 år, Aston Villa. En av det flertal unga spelare som har slängts in i Aston Villas hetluft den här säsongen. Han är framför allt väldigt snabb och effektiv med sin längd, men han saknar ännu kanske lite av spelförståelse. Kan bli en habil Premier League-spelare.

Connor Wickham, 18 år, Ipswich. Av många ansedd som en av Englands allra mest lovande anfallare. Liverpool ryktas rycka i honom och tidigare har även Tottenham visat intresse. I Ipswich har han varit ordinarie sedan han var 16 år gammal. Har han rätt inställning?

…………………………………………………

Reflektioner

Att jag bedömer det som möjligt att kanske hälften av denna skara spelare har goda chanser att slå igenom på högsta nivå i England. Lägg till spelare som Jack Wilshere, Micah Richards och Andy Carroll och det är en rätt bra generation England har på gång.

Att vidden av Chelseas slösaktighet under de senaste fem åren blir rätt uppenbar när man ser den här truppen. De må klaga på bristande bredd i spelartruppen, men de får skylla sig själva. Det är många talanger som mer eller mindre slängts bort.

Att England fortsätter ha problem att få fram målvakter.

Att en hög andel av Englands U21-spelare antingen spelar utlånade, i reservlaget eller i The Championship. Relativt få är alltså etablerade i sitt eget lag i den högsta ligan. Det är på sätt och vis oroväckande.

Att England kanske har hyfsad chans att vinna det här rackarns U21-mästerskapet ändå.

Att chansen är rätt god att jag får äta upp den förhoppningen om någon vecka eller två.

…………………………………………………

U17-VM i Mexico

Börjar ju snart också – kan ju vara lite roligt att hålla koll på, mellan den 18 juni och den 10 juli. England spelar i Grupp C tillsammans med Kanada, Rwanda och Urugay.

http://www.fifa.com/mm/document/tournament/competition/01/37/49/42/fu17wc2011_matchschedule_en_18052011.pdf

VM-Truppen, som bland annat innehåller sex Liverpoolspelare, är uttagen och presenteras på FA:s hemsida:

http://www.thefa.com/England/mens-u17s/News/2011/squad-world-cup-260511

…………………………………………………

Stuart Pearce har kommenterat situationen för Phil Jones och Jordan Henderson som anslöt lite senare till EM-truppen efter att ha kontraktsförhandlat med sina (förmodligen) nya klubbar.

Farhågor har lyfts att de kanske inte skulle vara koncentrerade på uppgiften nu under sommaren, vilket Pearce avfärdar.

http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/8566284/Stuart-Pearce-confident-Phil-Jones-and-Jordan-Henderson-can-focus-on-Englands-European-U21-Championship.html

Pearce ger också sitt omdöme om spelarna vilket kanske är lite intressant för de som vill bilda sig en uppfattning om vad det är för typ av spelare.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-06-10 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons