POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför 2011/12 (#1) - Norwich City

Manager: Paul Lambert
Arena:
Carrow Road – 27,033
Ligaplacering 2010/11:
C-2
Femårs snittplacering:
C-16,4 (22-45-42-37-36)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Norwich är en klubb med små ekonomiska resurser, klubben är såväl skuldsatt som olönsam. Är målsättningen att klara sig kvar i Premier League så kom förmodligen uppflyttningen några år för tidigt. Är målsättningen att ordna klubbens finanser på längre sikt så är det så klart jackpot. Norwichs spelartrupp består till stor del av professionella och entusiastiska hantverkare från The Football League.

Kärnkompetens. Norwich har en unik kompetens i att de har färsk erfarenhet av att spela som nykomling. De gick rätt igenom The Championship och har ett momentum och ett självförtroende i truppen som de måste utnyttja för att klara av att hålla sig kvar i Premier League.

Konkurrensfördel. Norwich har inga konkreta eller specifika fördelar gentemot sina konkurrenter. Det är förmodligen det lag som ligger närmast att kunna beskrivas som den här säsongens Blackpool. En strategi för Norwich måste vara baserad på kompetens och kvalitet, att med mindre resurser kunna få ut mer värde än sina motståndare.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Norwichs offensiva produktion under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Offensivt ligger Norwich över genomsnittet för såväl Premier League som helhet som för de lag som håller sig kvar, både i termer av hur mycket laget skapar offensivt och av hur effektiva de är på att avsluta vad de skapar. Men då detta är baserat på spel i The Championship så kan det vara mer relevant att jämföra med de två andra nyss uppflyttade lagen.

Norwich skapar mer eller mindre lika många chanser som både Swansea och QPR men har under säsongen varit betydligt bättre än framför allt Swansea, men också QPR, på att omsätta dessa chanser i mål. Att sätta de chanser laget får kommer vara oerhört viktigt i Premier League.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Norwichs defensiva soliditet under 2010/11 får värderas utifrån att de då spelade i The Championship.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Ett lag vill befinna sig i det nedre vänstra hörnet i detta diagram. Norwich, som vi ser, befinner sig till vänster och tillåter alltså inte sina motståndare att träffa mål med en särskilt stor andel av sina skott. Däremot så tillåter man väsentligt fler skott än vad såväl QPR som Swansea gör.

Det antyder att Norwichs mittfält har en tendens att bli överspelat, vilket är något som kan stå laget mycket dyrt i Premier League där kvaliteten på motståndarnas offensiv därtill är klart högre än vad som är fallet i The Championship.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. John Ruddy, Declan Rudd, Jed Steer.

Försvarare. Russell Martin, Adam Drury, Ritchie De Laet, Zak Whitbread, Leon Barnett, Elliott Ward, Steven Smith, George Francomb, Marc Tierney.

Mittfältare. Matthew Gill, Andrew Crofts, Stephen Hughes, Andrew Surman, David Fox, Tom Adeyemi, Korey Smith, Simon Lappin, Josh Dawkin, Owain Tudor Jones, Matt Ball, Elliott Bennett, Wes Hoolahan, Anthony McNamee, Bradley Johnson.

Anfallare. Grant Holt, Simeon Jackson, Chris Martin, Aaron Wilbraham, Oli Johnson, Luke Daley, Cody McDonald, Steve Morison, James Vaughan, Anthony Pilkington.

Spelare in: Ritchie De Laet (Man Utd, lån), Elliott Bennett (Brighton, okänt), Steve Morison (Millwall, £2,8m), James Vaughan (Everton, £2,5m), Bradley Johnson (Leeds), Anthony Pilkington (Huddersfield, £2m).

Spelare ut: Matt Gill (släppt), Sam Habergham (släppt), Jens Berthel Askou (släppt).

Transferbudget. Inte särskilt omfattande. Paul Lambert har tvingats operera med en minimal budget under sin tid i klubben och han lär inte ha mer än runt £5-10m att förstärka Norwichs spelartrupp med inför Premier League-säsongen.

Behovsanalys. Norwich behöver först och främst hitta en balansmittfältare av rang som kan organisera och täcka upp framför den egna backlinjen och bryta upp motståndarnas uppbyggnadsspel. Därefter vore en riktig ledargestalt i backlinjen en kvalitetshöjare. Oroväckande är att det mesta av Norwichs transferfokus hittills har legat på att förstärka en redan stark anfallslinje.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Scouting. Enligt Sun Tzu var de flesta slag avgjorda redan innan de första striderna började. På samma sätt kommer Norwich säsong till stor del avgöras av kvaliteten på klubbens scouting och värvningar under sommaren. Lyckas man hitta rätt, inte bara spelare utan även spelartyper?

Taktisk intelligens. Om Norwich ska undvika att gå Burnleys och Blackpools öden till mötes så måste en större taktisk intelligens uppvisas för att kunna hålla fast vid de resultat man spelat sig till. Har Paul Lambert det taktiska kunnandet?

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Hur stort är Norwichstyrelsens tålamod med Paul Lambert om säsongen börjar svagt eller om vårformen dalar? Norwich löper risken att göra det perfekta till det godas fiende.

:::

MANAGERSTATUS

Paul Lambert (+++). Efter två raka uppflyttningar så känns Paul Lamberts jobb tämligen tryggt, åtminstone under säsongens första halva. Norwichs styrelse har en viss tradition av att vara ivriga på avtryckarknappen och kan drabbas av panik om resultaten inte går lagets väg.

:::

OM NORWICH VORE EN FILMSTJÄRNA

Orlando Bloom. Småsexigt förpackat, men risken är uppenbar att Norwich likt Bloom fått alldeles för stora roller på tok för tidigt innan såväl kunnande och erfarenhet är tillräckligt utvecklad.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-02 kl 14:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå