POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför 2011/12 (#10) - Fulham

Manager: Martin Jol
Arena:
Craven Cottage – 25,700
Ligaplacering 2010/11:
8:a
Femårs snittplacering:
12,0 (8-12-7-17-16)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. I Mohamed Al-Fayed har Fulham något så förhållandevis unikt som en resursstark men samtidigt tålmodig ägare som tar ett långsiktigt perspektiv på ledningen av klubben. Ett förhållande som man förmodligen kan förklara med Al-Fayeds starka kopplingar i det lokala samhället. Fulham är i mångt och mycket en lokal klubb som etablerat sig i Premier League och nu därtill med Europa League-fotboll på menyn har en ännu bättre chans än tidigare att locka de lite mer namnkunniga spelarna till sig.

Kärnkompetens. Fulham drivs med ett långsiktigt tänkande som har gett dem fördelar på sikt jämfört med sina konkurrenter, klubbens värvningspolitik är såväl sund som väldigt ofta lyckad. Man gör sällan misstag och när man gör dem är de inte särskilt dyra. En långsiktig satsning på en egen ungdomsakademi börjar till sist också betala sig.

Konkurrensfördel. Det som framför allt skiljt Fulham från många av deras direkta konkurrenter, som fått dras med större problem, är just klubbens ägarförhållanden. Det har medfört en ytterst hälsosam stabilitet som skapat en trygghet både på och vid sidan av planen.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Fulhams offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Bilden av Fulhams offensiva produktion speglar i mångt och mycket klubbens status. Man ligger runt ligans genomsnitt vad gäller såväl att skapa chanser som att avsluta chanser. Vill Fulham rent offensivt ta nästa steg framåt så handlar det först och främst om att börja skapa fler chanser. Med andra ord förstärka den kreativa delen av lagets mittfält. Emellertid betraktar jag det i Fulhams fall som först och främst en taktisk fråga snarare än en fråga om vilka spelare som finns i laget.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Fulhams defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Något kontraintuitivt så visar det sig emellertid att Fulhams defensiv inte är lagets starkaste sida. Särskilt om man betänker klubbens ambition som att befästa sig på tabellens övre halva och konkurrera om Europa League-platserna. Det grundläggande problemet är att man låter motståndarna skapa för många skott och målchanser, även om också backlinjen i sig skulle behöva förstärkas.

Även defensivt är det med andra ord på mittfältet som Fulham behöver hitta en bättre lösning. Motståndarna tillåts alltför ofta spela sig förbi Fulhams mittfält och för stora ytor lämnas framför den egna backlinjen. Fulham ger intrycket av ett handbollslag snarare än ett fotbollslag, bra framför de båda målen men mittfältet verkar man betrakta som något utav en transportsträcka av fotbollsplanen.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Mark Schwarzer, David Stockdale, Pascal Zuberbuhler, Neil Etheridge, Csaba Somogyi.

Försvarare. Stephen Kelly, Carlos Salcido, Brede Hangeland, Chris Baird, Philippe Senderos, Aaron Hughes, Matthew Briggs, Rafik Halliche, Keanu Marsh-Brown, Alex Smith, John Arne Riise.

Mittfältare. Steve Sidwell, Danny Murphy, Damien Duff, Björn Helge Riise, Dickson Etuhu, Clint Dempsey, Jonathan Greening, Simon Davies, Matthew Saunders.

Anfallare. Andrew Johnson, Bobby Zamora, Moussa Dembele, Danny Hoesen, Lauri Dalla Valle.

Spelare in: Dan Burn (Darlington, okänt), Csaba Somogyi (Rakospalotai, free), John Arne Riise (Roma, £2,4m).

Spelare ut: Zoltan Gera (släppt), Eddie Johnson (släppt), Diomansy Kamara (släppt), John Pantsil (släppt), Kagisho Dikgacoi (Crystal Palace, okänt).

Transferbudget. Al-Fayed brukar alltid kunna tillhandahålla klubbens manager en hyfsad transferbudget. Med en ny manager vid rodret finns förmodligen ännu större möjligheter till det. Försäljningar av Carlos Salcido och Andrew Johnson kan ge klubben extra medel att värva nya spelare för.

Behovsanalys. Det är inte mycket som rent spelarmässigt är fel med Fulhams trupp, först och främst skulle nog laget vinna på att förstärka backlinjen på dess olika positioner. Med spel i Europa League så skulle truppen även må bra av att breddas. I övrigt så beror det till stor del på vilka planer nye managern Martin Jol har för laget.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Martin Jol. Det var inte medtaget i Fulhams planer att tappa Mark Hughes efter bara en enda säsong. Klubben vände sig istället till Martin Jol, och mycket av Fulhams framgång den kommande säsongen kommer att bero på om Jol lyckas bättre under sin andra sejour i Premier League än vad han gjorde under sin första. Kan Martin Jol tillföra något till Fulham?!

Europa. Det finns modern historia när det gäller Fulham och Europa League och inte minst fansen kommer vilja se ett allvarligt försök att upprepa succén från 2009/10. Men många bittra erfarenheter visar att det kan vara ett elände att försöka balansera europeiskt cupspel med inhemskt ligaspel och det är en klar risk att det ena sker på bekostnad av det andra. Klarar klubben i så fall av att prioritera?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Klarar Fulham framgångsrikt av omställningen till en tredje manager på bara tre säsonger?

:::

MANAGERSTATUS

Martin Jol (++++). Nytillsatt manager och Fulhams ägare Al-Fayed är känd som lojal och tålmodig med sina managers, samtidigt som han förmodligen är rätt trött på de senaste årens managerkarusell på Craven Cottage. Jol sitter tämligen säkert.

:::

OM FULHAM VORE EN FILMSTJÄRNA

Hugh Grant. Den pojkaktigt velige virrpannan som efter fyra sorger och en bedrövelse ändå till sist på något oförklarligt sätt lyckas få den vackra kvinnan och halva kungariket. Charm och romantik javisst, men anar man ändå inte något lite lurigt bakom kalufsen?

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-08 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå