POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inför 2011/12 (#9) - West Bromwich Albion

Manager: Roy Hodgson
Arena:
The Hawthorns – 26,484
Ligaplacering 2010/11:
11:a
Femårs snittplacering:
19,6 (11-22-20-21-24)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. West Brom är känd som något utav en jojo-klubb, vilket inte har bidragit till klubbens förmåga att skapa vare sig finansiell eller spelarmässig stabilitet. Men förra säsongen under först Roberto Di Matteo och därefter Roy Hodgson så kunde West Brom till sist ta ett steg uppåt i Premier League-hierarkin och etablera sig på en elfteplats. Det betyder att West Brom med ett större mått av trovärdighet kan erbjuda regelbundet Premier League-spel till potentiella nya spelare.

Kärnkompetens. Det är rätt svårt att identifiera en specifik kärnkompetens för West Brom, likt flera andra lag så handlar det kort och gott om att lyckas få ut det bästa av de resurser och de spelare man har tillgång till. Det som lyfte West Brom i tabellen den gångna säsongen var framför allt ett snabbt och effektivt omställningsspel.

Konkurrensfördel. Givet att West Broms målsättning fortsatt måste vara att hålla sig kvar i Premier League så har klubben en konkurrensfördel primärt i en för närvarande väldigt väl sammansatt och anpassad spelartrupp. Utifrån sin elfteplats förra säsongen kan man stegvis bygga vidare på denna.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

West Broms offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Något förvånande så kan vi utläsa ur diagrammet att offensiven var ett viktigt grundfundament i West Broms marsch uppåt i tabellen. I det avseendet är man nämligen bättre än ligans genomsnitt, vilket är positivt givet att klubbens nästa ambition bör vara att etablera sig som åtminstone ett mittenlag i Premier League.

Särskilt imponerande är förmodligen West Broms skottproduktion som ligger väl i jämvikt med flertalet av ligans bästa lag. Det visar på två saker. Dels att West Brom har ett kreativt skickligt mittfält som är kapabelt att generera målchanser i hög utsträckning. Dels på att West Broms omställningsspel sker väldigt målmedvetet och effektivt.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

West Broms defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Defensivt ser det emellertid sämre ut för West Brom. Förvisso så lyckas man förhindra motståndarna från att komma till skottlägen och målchanser i rimlig utsträckning, man är i det avseendet bättre än genomsnittet för lagen i tabellens mitt. Men en alldeles för hög andel av motståndarnas skott tillåts å andra sidan träffa målet.

West Brom har med andra ord rätt stora problem med sin backlinje. Den statistiska analysen bekräftas av hur vi såg West Brom spela under den förra säsongen. Lagets försvar visade sig vid alldeles för många gånger vara slapphänt, okoncentrerat och oorganiserat där motståndarlagen förvånansvärt ofta tilläts få helt öppna lägen. West Brom har med andra ord ett stort jobb framför sig att reda ut sitt försvarsspel.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Boaz Myhill, Luke Daniels.

Försvarare. Joe Mattock, Jonas Olsson, Marek Cech, Pablo Ibanez, Billy Jones, Nicky Shorey, Craig Dawson, James Hurst, Gabriel Tamas, Paul Scharner, Paul Downing, Gonzalo Jara.

Mittfältare. Somen Tchoyi, James Morrison, Chris Brunt, Sam Mantom, Steven Reid, Jerome Thomas, Graham Dorrans, Youssuf Mulumbu, George Thorne, Romaine Sawyers, Kayelden Brown.

Anfallare. Roman Bednar, Ishmael Miller, Chris Wood, Peter Odemwingie, Marc-Antoine Fortune, Simon Cox, Lateef Elford-Alliyu, Saido Berahino.

Spelare in: Billy Jones (Preston, free), Gareth McAuley (Ipswich, free).

Spelare ut: Abdoulaye Meite (släppt), Gianni Zuiverloon (släppt), Giles Barnes (släppt), Dean Kiely (släppt), Scott Carson (Bursaspor, £2,1m), Marcus Haber (släppt).

Transferbudget. West Broms styrelseordförande Jeremy Pearce har ett rykte om sig att vara tämligen konservativ på transfermarknaden, å andra sidan lär Hodgson sikta på att förstärka laget under sommaren, framför allt då defensivt. Men man ska ändå inte förvänta sig att laget spenderar mer än runt £10-15m.

Behovsanalys. Analysen av West Broms fjolårssäsong talar sitt tydliga språk, West Brom måste förstärka sin defensiv, särskilt som lagets ordinarie målvakt och ett par försvarare också lämnat klubben. Laget behöver organisation och försvarare med auktoritet. Det vore inte helt överraskande om Hodgson ännu en gång värvade med sig Paul Konchesky från sin inte alltför lyckade sejour på Anfield. En stor del av West Broms sommaraktivitet kommer också bero på om man lyckas behålla Peter Odemwingie eller ej.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Försvaret. Nyckeln för West Brom att realisera sina ambitioner måste vara att säkra upp defensiven. Lyckas klubben med det så har man väldigt goda förutsättningar att etablera sig som ett stabilt Premier League-lag och på lite sikt möjligen också konkurrera om europaplatser. Med Roy Hodgson som manager så borde defensiven vara ett prioriterat område. Men klarar West Brom att balansera en starkare defensiv med ett fortsatt produktivt anfallsspel?!

Behålla spelare. Nyckelspelare som Tchoyi, Brunt, Morrison och Odemwingie har gjort strålande säsonger men de är därmed också aktade villebråd på transfermarknaden för större klubbar. Det är samtidigt väldigt viktiga och väl anpassade spelare för West Broms offensiva spel och laget skulle förmodligen få mycket svårt att ersätta dem oavsett hur bra betalt de får för dem. Men tackar verkligen West Broms styrelse nej till höga bud på dessa spelare?!

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Var förra säsongen en one-hit-wonder för West Brom eller kan de ta ett längre kliv den här säsongen utan att slå i Premier Leagues glastak?

:::

MANAGERSTATUS

Roy Hodgson (++++). Givet sin väldigt positiva effekt på laget under förra säsongens våravslutning så sitter Roy Hodgson förmodligen så säkert på sin position som det är möjligt för en manager i en dylik klubb att göra. West Brom måste förmodligen kollapsa under säsongens första halva för att Hodgson ska behöva oroa sig för jobbet.

:::

OM WEST BROM VORE EN FILMSTJÄRNA

Marlon Brando. En abstrakt blandning av kraft och känsla, av brittisk brutalitet och sydeuropeisk finess. Och även om ett antal stora prestationer har gjorts i färg så råder det ändå ingen tvekan om att han var som allra bäst i svart och vitt.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-08 kl 08:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå