Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför 2011/12 (#11) - Stoke City

Manager: Tony Pulis
Arena:
Britannia Stadium – 28,384
Ligaplacering 2010/11:
13:e
Femårs snittplacering:
17,2 (13-11-12-22-28)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. För att vara så pass nyligen anlända till Premier League så är Stoke en klubb med förvånansvärt goda resurser. Det stora skälet till det är Peter Coates, styrelseordföranden och tillika lokal affärsman som finansierat en stor del av Stokes verksamhet under senare år. Nu är det inga enorma summor som spenderas, men vad det framför allt betyder är att Stoke står bättre rustat än många motsvarande klubbar när det gäller att kunna behålla sin kärna av lite viktigare spelare.

ANNONS

Kärnkompetens. Stokes stora fördel är att de inte krånglar till saker. De har en enkel och okomplicerad spelmodell och håller sig stenhårt till den, värvar spelare utifrån denna spelmodell och utnyttjar den såväl maximalt som innovativt. Det är måhända inte någon populär egen spelidé, men en egen spelidé är det icke desto mindre.

Konkurrensfördel. Långsiktighet har också visat sig vara en av Stokes stora fördelar gentemot sina konkurrenter, och i det har man relationen mellan Coates och Pulis att tacka för mycket. Pulis har getts tid att forma laget i sin avbild och Coates resurser har gjort detta möjligt även över tid.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Stokes offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Stokes profil vad gäller offensiv produktion kan knappast beskrivas som överraskande. Laget avslutar något bättre än genomsnittet men man skapar förhållandevis lite skott och målchanser på egen hand. Stokes offensiv går inte primärt ut på att bygga upp ett konstruktivt anfallsspel från mittfältet utan på att snabbt försöka passera mittfältet antingen genom en snabb omställning eller via en fast situation.

ANNONS

Stoke ligger i det här avseendet under genomsnittet för såväl ligan som helhet som för lagen i mitten av tabellen. Men givet Stokes facit i Premier League de senaste säsongerna så finns det anledning att misstänka att siffrorna riskerar luras i det här fallet. Stokes taktik fungerar uppenbarligen och det vore därför mindre begåvat att förändra den i någon större utsträckning. Det framstår emellertid som uppenbart att nästa steg i Stokes taktiska utveckling bör vara att försöka hitta ett mittfältsspel som genererar fler skott och målchanser.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Stokes defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Givet att Stoke trots allt ses som ett tämligen försvarsinriktat lag så är det en något förbryllande bild som förmedlas i diagrammet. I termer av antal skott och målchanser man låter motståndarna skapa så ligger man förvisso bara strax över ligans genomsnitt och därtill under genomsnittet för lagen i mitten av tabellen. Däremot är det en förvånansvärt hög andel av dessa skott och målchanser som faktiskt tillåts träffa mål och i det avseendet så ligger man klart sämre till än genomsnittet.

ANNONS

Förmodligen är även detta en produkt av Stokes handbollsliknande mittfältstaktik, tillsammans med förhållandevis svaga ytterbackar. Stoke är inte ett lag som pressar högt utan som faller djupt för att göra det trångt framför det egna målet. Motståndarna tillåts alltså passera mittfältet förhållandevis ostört och uppmuntras att utifrån mata bollarna in i straffområdet. Den höga siffran i accuracy antyder att detta är en något riskabel defensiv taktik för Stoke.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Asmir Begovic, Carlo Nash, Thomas Sorensen.

Försvarare. Danny Higginbotham, Robert Huth, Danny Collins, Ryan Shawcross, Andrew Davies, Andy Wilkinson, Ryan Shotton, Jonathan Woodgate.

Mittfältare. Marc Wilson, Glenn Whelan, Tom Soares, Danny Pugh, Salif Diao, Jermaine Pennant, Dean Whitehead, Michael Tonge, Rory Delap, Matthew Etherington, Ben Marshall, Matthew Lund.

Anfallare. Kenwyne Jones, Ricardo Fuller, Mamady Sidibe, Jon Walters, Louis Moult, Carlton Cole.

Spelare in: Carlton Cole (West Ham, £6m), Jonathan Woodgate (Tottenham, free).

ANNONS

Spelare ut: Abdoulaye Faye (West Ham, free), Eidur Gudjohnsen (släppt), Ibrahima Sonko (släppt).

Transferbudget. När Pulis vill ha något så brukar inte Coates säga nej. Stoke har slagit sitt egna transferrekord fyra gånger under de senaste två åren och mycket talar för att de kommer göra det igen. En nettospendering uppåt £20m framstår inte som osannolikt.

Behovsanalys. Utifrån den defensiva analysen kan man dra slutsatsen att Stoke behöver förstärka sitt försvarsspel, och sett till Stokes rapporterade intresse i Birminghams Scott Dann och tidigare Man Utds Wes Brown så ser det ut som att Pulis håller med. Ytterbackspositionerna behöver definitivt förstärkas. En central mittfältare är behövligt om man bättre vill kunna skydda den egna backlinjen. Dessutom vore det lite intressant att se vad Stoke skulle kunna åstadkomma med en mer tekniskt orienterad anfallare som alternativ.

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Sommaren. Med Tony Pulis vid rodret så är det ingen tvekan om att vi vet vad vi kommer att få med Stoke under säsongen. Det är den stora fördelen med den formen av kontinuitet, och Stoke är på intet sätt någon förhandskandidat för nedflyttning. Om Stoke vill ta ytterligare kliv framåt och börja titta uppåt i tabellen så hänger mycket på hur väl Pulis och hans stab hanterar den här sommarens transferfönster. Klarar Stoke av att hitta inte bara tillräckligt bra utan också de rätta karaktärsspelarna?!

ANNONS

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Vad händer med Stoke när de måste balansera europeiskt cupspel och ligaspel, och vad händer med europeiskt cupspel när det måste balansera Stoke?

:::

MANAGERSTATUS

Tony Pulis (+++++). Sitter säkert som amen i kyrkan och ett brev på posten. Det var bara någon månad sedan som Peter Coates, Stokes styrelseordförande, beskrev Pulis som Stokes bäste manager någonsin. Och det med goda skäl. Inte ens en osannolik nedflyttning skulle hota Pulis.

:::

OM STOKE VORE EN FILMSTJÄRNA

Gene Hackman. Hårdnackad och oslipad, grisig och gräslig, inte det minsta vacker att titta på men likt en bilolycka så är man närmast oförmögen att slita bort blicken från allt som händer. En skoningslös fysikalitet gör honom oförlåtlig i mångas ögon, särskilt för de med en french connection.

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-09 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto